"Besparingen netwerken moeten terug naar sector" (GZA-ZNA)

In een interview met De Specialist deze week geven de CEO's van het grootste Vlaamse netwerk, GZA-ZNA, een stand van zaken. Hun kernboodschap sluit naadloos aan bij het MAHA-rapport: koken kost geld. Of: een netwerk vormen vergt in eerste instantie middelen. En de opbrengsten moeten op termijn minstens deels terug naar de sector. Enkele blikvangers.

De twee CEO’s, Willeke Dijkhoffz (GZA Ziekenhuizen en Woonzorgcentra) en Wouter De Ploey (ZNA), spreken als uit één mond. 

  • "Het totaal aantal bedden dat zal overblijven in België zoals aangegeven op de site van de FOD volksgezondheid... Hallucinant: 1.400 verantwoorde bedden worden weggemaaid!” “Dat staat gelijk met twee grote ziekenhuizen!”
  • “De algemene regel in corporate governance is inderdaad dat je in je bestuur geen belangenvermenging mag hebben. Dat geldt voor alle organisaties (antwoord op vraag of ziekenfondsen deel kunnen uitmaken van bestuur).”
  • "De politiek mag zeker niet proberen om het management of de directie te politiseren."
  • “Alles hangt af van het Vlaamse beleid, want de nota De Wever suggereert dat Vlaanderen 50% van het probleem opvangt. Dan is het probleem nog niet opgelost, maar dat schept ademruimte." (antwoord op de vraag naar de 'pensioenbom' bij het ziekenhuispersoneel).
  • "“Stel dat de sector in globo een miljard bespaart, een bedrag waarmee je twee ziekenhuizen kunt bouwen, dan mag dat bedrag niet volledig afgeroomd worden. Minstens een deel moet terugvloeien."
  • "De chronische pathologie verzwaart in de eerste lijn, net zoals in het ziekenhuis. Deze pathologie terug naar de eerste lijn pushen is niet evident, zonder daar ook de middelen voor te voorzien."
  • "GZA Sint-Augustinus bouwt de cluster moeder-kind en oncologie uit. Voor ZNA Middelheim ligt de cluster cardio voor de hand. Wat met de klinische biologie? Die zou in principe makkelijk centraliseerbaar zijn. “De meeste artsen willen daarin wel mee.”
  • "“De kunst is om alles ertussenin te laten matchen. Sommigen gaan sneller. We denken aan de gastro-enterologen die spontaan gingen samenzitten om te bekijken wat de 10% specialistische zorg is waar ze de taken kunnen ineenschuiven, als voorbereiding van de integratie van de twee diensten."
  • "De eeuwige discussie: of je een UZ bij het netwerk moet betrekken. Veel hangt af van de meerwaarde."

Meer leest u in onze papieren editie of de digitale versie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.