Bill Gates bestelt grote coronastudie in Rega-instituut

In het Leuvense Rega-instituut wordt binnenkort een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht, met de groeten van gewezen ­Microsoft-baas Bill Gates. Dat schrijft De Standaard.

Op vraag én op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) zal de KU Leuven ze de komende weken testen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus.

De uit de VS opgestuurde medicijnstalen komen uit de portefeuille van het Scripps-instituut in Californië. Dat heeft de voorbije jaren een uitgebreide verzameling actieve bestanddelen aangelegd van bestaande of in ontwikkeling (geweest) zijnde medicijnen tegen de meest diverse aandoeningen. "De Bill & Melinda Gates Foundation hoopt dat er bij die 15.000 stoffen een of meerdere moleculen zitten die ook het ­nieuwe coronavirus kunnen ­afremmen", zegt viroloog Johan Neyts van het laboratorium Virologie aan het Leuvense Rega-Instituut, dat de analyse op zich zal nemen. "Dat gaan we voor ze uitzoeken."

Het hoogbioveiligheidslab van het Rega is volgens Neyts wellicht het enige in de wereld dat met ­hoge doorvoersnelheid en op een veilige manier duizenden kandidaat-moleculen na elkaar kan testen. "Een week of twee nadat de zending is afgeleverd, kennen we de resultaten."

Het lab werd op maat ontworpen door Neyts' ­collega Pieter Leyssen, een viroloog en selfmade-ingenieur. Het draait volautomatisch, dag en nacht, ­zeven dagen in de week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.