BSAR dringt aan op vergoeding intramurale permanentie anesthesie

De Belgische beroepsvereniging van artsen-specialisten in anesthesie en reanimatie (BSAR) stelt vast dat de permanente beschikbaarheid van anesthesiologen nog steeds niet vergoed wordt. Voor deze onmiskenbaar kwaliteitsbevorderende service dringt een vergoeding zich op, net zoals dat het geval is voor de intensivisten en de urgentieartsen.

"Er wordt reeds lang door Belgische anesthesiologen de klok rond en zeven dagen op zeven voorzien in een permanentie in de ziekenhuizen. Deze permanentie wordt niet vergoed, maar ze wordt toch verzorgd omwille van de patiëntveiligheid", schetsen de anesthesiologen het probleem.

"De snelle beschikbaarheid van een anesthesioloog is in veel gevallen van levensbelang. Denk maar aan een dringende keizersnede omwille van een ongeboren kind in levensgevaar. Zo zijn er veel voorbeelden van levensbedreigende interventies waar snelheid cruciaal is. De aanwezigheid van een anesthesioloog betekent hier zonder meer het verschil tussen leven en dood", waarschuwen ze.

"Daarnaast is ook de snelle beschikbaarheid van een anesthesioloog in de fase na de ingreep van levensbelang. Men denke maar aan postoperatieve problemen zoals bloedingen, oncontroleerbare pijn, enzovoorts. Deze anesthesioloog vormt ten slotte vaak ook het hart van het rapid intervention team in het ziekenhuis. Dit team grijpt meteen in bij een snelle achteruitgang van de patiënt. De patiënt kan onmiddellijk onderzocht en levensreddend behandeld worden."

Juridisch addertje onder het gras

Weliswaar zijn deze permanenties in het ziekenhuis niet wettelijk verplicht, ze gebeuren vrijwillig en op grond van de beroepseer. Maar toch zit er een juridisch addertje onder het gras: het is niet uitgesloten dat een rechter deze permanenties zou aanzien als de uitoefening van de zorgvuldigheidsplicht van de anesthesioloog. Als die van thuis moet komen bij een urgentie, zou hij dan onzorgvuldig gehandeld hebben en mogelijk aansprakelijk zijn voor de schade aan de patiënt door de laattijdige tussenkomst.

"Het spreekt voor zich dat deze permanenties een loodzware aanslag betekenen op het privéleven en op de work life balans van de anesthesiologen. Door het invullen van deze round the clock permanenties moeten ze een groot deel van hun loopbaan binnen de muren van hun ziekenhuis verblijven. Het is als het ware hun eerste verblijfplaats geworden."

De Belgische beroepsvereniging van Anesthesie vraagt dan ook dat er voor deze onmiskenbaar kwaliteitsbevorderende service een vergoeding komt, net zoals dit het geval is voor de intensivisten en de urgentieartsen, besluiten BSAR-APSAR-voorzitter dr. Gilbert Bejjani en secretaris dr. Stefaan Carlier (foto).

Dr. Carlier meldt nog dat de BSAR hierover voor het eerst twee jaar geleden met het Riziv en de bevoegde commissie overlegde. "Maar het voorstel van toen is voor ons onwerkbaar. We deden een tegenvoorstel, maar feedback daarop bleef tot nu toe uit. Eind dit jaar of begin volgend jaar zou er een nieuw overleg gepland staan, maar die afspraak ligt nog niet vast."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.