Bvas beraadt zich over juridische stappen tegen supplementenverbod medische beeldvorming

Na een deel van de wet diverse bepalingen dat gisteren in Het Staatsblad verscheen (met onder meer het supplementenverbod klinische biologie), verscheen vandaag het stuk waarin het ziekenhuisartsen onder meer verboden wordt om vanaf 4 december 2023 bij gebruik van zware medische beeldvorming supplementen aan te rekenen bij niet-gehospitaliseerde patiënten. Bvas overweegt om de wet aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof.

De ‘wet houdende diverse bepalingen in de gezondheid’ van 13 november 2023 die vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd treedt over tien dagen in werking. De wet verbiedt niet-geconventioneerde radiologen om supplementen aan te rekenen voor CT- en MRI-scans bij patiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn.

Supplementen zullen in de toekomst alleen nog aangerekend kunnen worden als de scan wordt uitgevoerd tussen 18u ’s avonds en 8 u ‘s ochtends, tijdens het weekend of op feestdagen, en wanneer dit gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt.  Supplementen aanrekenen kan in geen geval als de arts die de verstrekking voorschrijft uitdrukkelijk vermeldt dat er sprake is van een dringende medische oorzaak.

"Het kan niet door de beugel dat minister Vandenbroucke conventietarieven oplegt aan niet-geconventioneerde artsen. Zo ondermijnt hij het hele conventiesysteem. Deze wet is een verdere stap naar de afbouw van het systeem van vrije geneeskunde die Bvas niet zal dulden", luidt de forse reactie van Bvas. Het syndicaat overweegt dan ook een procedure voor het Grondwettelijk Hof. 

Volgens het Laatste Nieuws van vandaag, dat naar eigen zeggen de interne communicatie van enkele ziekenhuizen kon inkijken, zouden alvast enkele ziekenhuizen proberen om het verbod te omzeilen. En wel door het aantal medische foto's tijdens nachten en weekenden wordt uit te breiden, terwijl complexe en dringende scans - met supplementenverbod - moeilijker worden overdag. Zo zou het Plan Vandenbroucke het omgekeerde bereiken.

Hierbij de link naar Het Staatsblad van vandaag.

> Bvas verbaasd over 'eigenzinnige' supplementenkrimp Vandenbroucke

> Frank Vandenbroucke, het hart op de tong

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.