De Block aan de tand gevoeld over heisa met oogartsen

De Specialist zocht minister De Block op voor een interview om de balans op te maken van haar beleid. Onder meer het dispuut met de oogartsen werd haar voorgelegd want die voelen zich kortgesloten na een nieuw KB dat de oogzorg hervormt.

De Specialist: "Enkele maanden geleden protesteerden de kinderartsen. En onlangs de oogartsen. Die laatsten plannen nu acties omdat u niet met hen zou overleggen."

Minister De Block: “De oogartsen kwamen hier vaak over de vloer, maar nooit gingen ze akkoord. Eerst lieten ze weten dat ze te veel metingen moesten doen en dat daardoor wachtlijsten ontstonden. Daarop vroegen ze om de metingen voor de orthoptisten te laten. Waarop de optometristen lieten weten dat ze dezelfde competenties hadden. Niemand kon het verschil in opleiding tussen beide groepen aangeven, een rare zaak. Daarop besloten we om orthoptisten en optometristen gelijk te schakelen. De oogartsen waren alweer tegen omdat de optometristen met meer zijn en ze zo werkverlies vreesden.”

De oogartsen zeggen dat u hen nogal autoritair aanpakte en dat ze het ontwerp KB niet op voorhand konden inkijken.

“Ze wilden het inkijken om het juridisch te laten aanvechten door een welbekend kantoor dat daarin gespecialiseerd is. Dat hebben we uiteraard geweigerd.”

“Er is een verschil tussen overleggen en vanuit een corporatistische reflex tegen het patiëntenbelang ingaan. Sommigen schrijven liever open brieven die wijzelf hier dan maar drie weken later per post krijgen in deze tijden. Open brieven die altijd vanuit één beroepsgroep vertrekken. Ik moet voor iedereen, maar vooral voor de patiënt zorgen. De specialisten moeten leren samenwerken in plaats elk apart het laken naar zich te willen toetrekken. Er verschenen brieven over de bundled payment waarbij men beweerde dat mensen geopereerd zouden worden zonder verdoving. Op een voorpagina van een dagblad dan nog. Dat is gewoon angstzaaierij. Terwijl bundled payment in alle ons omringende landen bestaat.”

Het uitgebreide interview leest u in De Specialist van volgende week.

Lees ook: oogartsen beraden zich over acties.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan BLANCKAERT

    10 mei 2019

    Kleine belangrijke nuance in haar betoog.
    Orthoptisten werken samen met oogartsen onder hun supervisie. Nu wordt dit kb gebruikt en Veranderd « zonder ons medeweten » om autonome metingen door bachelor optometrist in een optiekzaak zonder oogarts door te voeren. Mengeling commercie en medisch handelen daar waren wij oogartsen niet mee Akkoord. Als je op kabinet geinviteerd wordt op 2 april en de koning heeft kb ondertekend op 26 februari dan weet je dat er geen overleg gebeurd is. Doe de waarheid eer aan mevr de Minister ipv ......