De Block zal ereloonsupplementen niet schrappen

De minister benadrukt dat ze samen met alle betrokkenen een oplossing wil vinden voor de problematiek, maar dat de supplementen inderhaast schrappen niet de juiste manier is.

Minister De Block deelt de bekommernis om de stijgende kosten van eenpersoonskamers in ziekenhuizen, maar vindt het geen goed idee om de ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames te verbieden, zoals CM voorstelt. "Voor veel ziekenhuizen zijn die supplementen een bron van inkomsten. Door ze zomaar af te schaffen, zouden we extra druk zetten op hun financiële toestand." De minister benadrukt dat alle betrokkenen samen een oplossing moeten vinden voor de problematiek. "Het gaat hier over de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt, dit moét hoog op de agenda staan."

Uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit blijkt dat de kosten van eenpersoonskamers voor patiënten stijgen, door de er eloonsupplementen. Bovendien zoeken de ziekenhuizen volgens CM "creatieve oplossingen" om meer inkomsten binnen te rijven.

Minister De Block deelt de bekommernissen, zegt ze. Maar het probleem sleept al jaren aan en is "niet in een-twee-drie opgelost". "De voorbije jaren hebben we al veel vooruitgang geboekt", maakt ze zich sterk. Ze verwijst onder meer naar het verbod op ereloonsupplementen bij daghospitalisaties in twee- of meerpersoonskamers en het plafond voor supplementen bij bepaalde ingrepen, zoals een borstreconstructie met eigen weefsel.

Volgens De Block zou een directe en totale schrapping de financiën van de ziekenhuizen te veel onder druk zetten, en zouden belastingen of sociale bijdragen verhoogd moeten worden, klinkt het. "Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn."

Tegelijkertijd roept ze de sector zelf ook op een extra inspanning te doen. "

Lees ook: de-block-kiest-kant-artsen-en-installeert-klassensysteem-in-gezondheidszorg-sp-a

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan NIVILLE

  11 december 2018

  Wat de CM er nooit bij vertelt is dat de patient die een 1-persoonskamer kiest daar bijna nooit 1 euro zelf moet van betalen, want het is zijn hospitalisatie-verzekering die alles betaalt....( wij vragen bvb. alleen supplementen als we zeker zijn dat de patient daar zelf niks moet van betalen...)
  Iemand die geen verzekering heeft zal dan ook bijna nooit een 1-persoonskamer vragen...
  De CM en ook de soc. mutualiteit spiegelen graag dokters af als geldwolven die alleen maar voor de poen werken...
  Dat is jammer, want we bieden de beste gezondheidszorgen van Europa en zelfs van gans de wereld en toch willen ze daar alles aan veranderen...
  Ze willen ons verlonen als bedienden, maar dan gaan wij geen 12h meer aan een stuk werken, maar ook van 8 tot 16h met als gevolg lange wachtlijsten zoals in Nederland, waar de mensen met kanker nog enkele maanden mogen wachten vooraleer ze kunnen geopereerd worden.... Is het dat systeem dat ze willen ??

 • Thomas THEUNISSEN

  07 december 2018

  Het is hoogst merkwaardig dat ‘zogenaamd socialistische’ actoren plots een sociale maatregel- zoals ereloonsupplementen in essentie zijn- willen afschaffen.
  Ereloonsupplementen zijn immers enkel te betalen door de rijken, meestal echter indirect het bedrijf dat zijn werknemer een hospitalisatieverzekering aanbiedt. De geneeskundige zorg is immers -bij wet- voor iedereen gelijk. Het eereloonsupplement moet daarom gezien worden als een sociale herverdelingsmaatregel. Waarom is dat zo? Uiteindelijk zal het grootste deel van het supplement via taxatie ( belasting) naar de staat gaan. Het overige deel gaat via afdrachten ( gemiddeld 40%) naar het ziekenhuis en de rest naar de specialist. Ereloonsupplementen kunnen het RIZIV ereloon ( het ereloon zonder supplement voor een prestatie) aan de lage kant houden. Dit was immers ook zo afgesproken in de akkoorden toen de nomenclatuur werd ingevoerd. In feite is het ereloonsupplementen een vorm van taxatie op de rijke burger: de staat wordt er beter van, het ziekenhuis krijgt een deel ( dat anders gecompenseerd moet worden uit de staatskas) en het RIZIV tarief artificieel iets lager kan gehouden worden, gezien er toch supplementen mogen gevraagd worden ( ook geconventioneerde artsen hebben dit recht). Het niet vragen van een supplement is daarom ook altijd ergens a-sociaal.