"De HUB jaagt op premies jonge artsen" (DeMeFF)

De vereniging van Franstalige arts-assistenten (DeMeff) is van plan om haar verschillende gevechten voort te zetten, en in het bijzonder die voor werk- en welzijnskwaliteit van de ASO's binnen het Franstalig-Brusselse ziekenhuisnetwerk HUB (1). Dat deden ze onlangs in een opiniestuk dat  gepubliceerd werd in Le Soir.

"Geconfronteerd met een historisch tekort van 20 miljoen voor het jaar 2022, stelt de HUB alles in het werk om te bezuinigen ten koste van het zorgpersoneel. In een poging om kosten te besparen, richt het management van de HUB zich eerst op de meest kwetsbaren. Vooral jonge artsen worden hard getroffen en zien hun historische voordelen, zoals betaald verlof, verdwijnen. Contractwijzigingen die leiden tot aanzienlijke salarisverliezen worden zelfs pas aangekondigd een paar dagen voordat de nieuwe artsen in dienst treden. Tegelijkertijd hebben ernstige bezuinigingen gevolgen voor de kritieke diensten, vooral de intensive care, met een inkrimping van het verplegend personeel."

Premies doorgeven

Voor DeMeff is één voorbeeld bijzonder veelzeggend: de vastberadenheid van het management van de HUB om de premies van de jonge artsen terug te vorderen. "Deze premies, die bedoeld zijn om de stijging van de kosten voor levensonderhoud te compenseren, zullen rechtstreeks aan de artsen worden betaald door de FOD Volksgezondheid, in een doelbewuste zet om de gezondheidswerkers rechtstreeks te ondersteunen, tot grote ergernis van de heer Witmeur, die wil dat ze met terugwerkende kracht worden afgedragen."

De jonge artsen wijzen naar Renaud Witmeur, die "de oproepen van de heer Vandenbroucke om het gezond verstand te gebruiken, negeert en vlak voor de deadline voor het invullen van de bankgegevens een autoritaire brief naar het zorgpersoneel stuurt, die mee ondertekend is door zijn directiecomité en die zich voordoet als overleg. Het doel is duidelijk: de beslissing om de premies van het zorgpersoneel in te leveren, bespoedigen door de opstand de kop in te drukken."
Ze wijzen ook graag op de MAHA-studie, die onthutsende feiten aan het licht brengt: zorgmedewerkers nemen nu slechts 53% van de loonmassa in onze zorginstellingen voor hun rekening, terwijl het deel voor het administratief personeel nog steeds groeit. "De besparingsmaatregelen van de HUB, die bedoeld zijn om het tekort van 20 miljoen euro op een bescheiden manier terug te dringen, hebben een hoge prijs: het welzijn van het personeel, de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden en, uiteindelijk, de kwaliteit van de patiëntenzorg."

"Dit conflict tussen financiële behoeften en ethiek moet worden aangepakt als we de integriteit en motivatie van onze zorgverleners willen behouden, evenals de aantrekkelijkheid van onze ziekenhuizen, die worden verlaten door uitgeputte zorgverleners. De huidige praktijken van de HUB, geïnitieerd door manager Witmeur, zijn slechts een symptoom van een ziek gezondheidszorgsysteem; ze bevestigen onze eerdere angsten over de politieke en administratieve invloed in het gezondheidszorgmanagement en doen denken aan andere problematische gevallen in ons land".

De HUB en de heer Witmeur wensten niet te reageren.

(1) De HUB verenigt het Erasme Ziekenhuis, het Jules Bordet Instituut en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.