De huisarts, niet zomaar een actor tussen de andere actoren (Bvas)

Het grootste artsensyndicaat geeft een schot voor de boeg als het gaat over de uitvoeringsbesluiten, gekoppeld aan de kwaliteitswet die goedgekeurd werd half mei. Althans, daar lijkt het toch op.

De wet omvat onder meer een uitgebreide passage over de diagnostische en therapeutische vrijheid en de bepaling wanneer een apotheker voorgeschreven geneesmiddelen mag substitueren. De voorschrijver kan bezwaar aantekenen tegen deze substitutie, maar dat therapeutisch bezwaar moet worden gemotiveerd in het patiëntendossier. De apotheker informeert de patiënt over de substitutie.

Herdefiniëring rollen

Wat zegt nu de Bvas? "In de pers valt vaak te lezen dat de huisarts ‘één van de belangrijkste actoren in de eerstelijnszorg’ is geworden, op gelijke voet met anderen? Men spreekt zelfs van het “herdefiniëren van ieders rol” onder de gezondheidszorgbeoefenaars van de eerste lijn."

"Volgens deze zienswijze zou bijvoorbeeld de apotheker zonder voorschrift een behandeling kunnen verlengen of de posologie aanpassen. Het zou hem eveneens toegestaan zijn om behandelingen te initiëren die tot nu toe onderworpen zijn aan het voorschrift door een arts."

Afbakenen terrein

Die logica zint de Bvas duidelijk niet. "Hoewel de expertise van andere zorgprofessionelen de overwegingen van de huisarts kunnen verrijken, is Bvas van oordeel dat de huisarts de centrale positie in het zorgnetwerk blijft bekleden. Hij blijft verantwoordelijk om het beslissingsproces uit te stippelen, zowel diagnostisch als therapeutisch, in samenspraak met de arts-specialist", luidt het klaar en duidelijk.

Delegeren

Niet dat we daarom moeten vasthouden aan rigide structuren: "Wat in de toekomst wel mogelijk moet worden is dat de huisarts, zoals de arts-specialist, kan beslissen om bepaalde taken te delegeren naar andere professionele zorgverleners, op voorwaarde dat dezen hiertoe de vereiste bekwaamheid hebben verworven mits een academische vorming die werd afgerond met een evaluatie", besluiten Bvas-voorzitter Philippe Devos en Bvas-vertegenwoordiger bij FAGW (Fédération des Associations de Généralistes de la région Wallonne asbl).
 
 Lees ook:

kwaliteitswet-betekent-mijlpaal-in-uw-praktijkbeoefening

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.