De penibele situatie van de 000-artsen

Frieda Gijbels (kamerlid N-VA) neemt het verder op voor de 000-artsen van wie ze vreest dat ze worden ingezet als goedkope werkkracht. Eerder al wezen we op een parlementaire vraag van haar die de problematiek scherpstelde. Gazet van Antwerpen ging de situatie na van deze basisartsen in een aantal ziekenhuizen.

Het gaat om 2.440 artsen zonder volwaardig diploma, enkel met een basisopleiding zonder specifieke vorming tot specialist of huisarts en met een 000 Rizivnummer. Ze mogen dus basiszorg verlenden maar met een beperking voor sommige medische handelingen. 

Volgens een antwoord van minister Vandenbroucke hadden in het totaal vorig jaar 52.624 artsen in ons land het recht om hun beroep uit te oefenen. Van die groep zijn er uiteindelijk 38.119 actief. Het aantal zonder kwalificatie gaat om respectievelijk 4 à 6 procent van die groepen. Van hen schreven in 2021 amper 324 minstens één attest uit. “Ze mogen in geen enkel geval onder de naam van een andere arts werken”, zegt Gijbels.

“Ik vang ook signalen op dat ze zouden worden ingezet als goedkope werkkrachten en onder de naam van andere artsen zouden presteren. Minister Vandenbroucke moet in kaart brengen waar die artsen aan de slag zijn, welke handelingen ze mogen uitvoeren en hoeveel ze daarvoor betaald mogen worden”, zegt Gijbels. “Daarmee bescherm je de artsen en verbeter je de patiëntenzorg”, liet ze eerder al weten.

Gazet van Antwerpen ging bij een aantal ziekenhuizen na hoe ze omgingen met die basisartsen. 

  • Ziekenhuis Netwerk Antwerpen heeft momenteel via VDAB twee vacatures waar expliciet gezocht wordt naar dit soort artsen die ook bekend zijn als “arts-geneesheer niet in opleiding” of AGNIO’s. Het gaat telkens om vacatures voor arts-assistenten.
  • In het ZOL-ziekenhuis in Genk nemen ze die niet aan. “Die mogen hier niet werken”, is het duidelijke antwoord van woordvoerder Jürgen Ritzen.
  • In het Jessa-ziekenhuis in Hasselt dan weer wel. “Weliswaar voor niet meer dan één jaar”, verduidelijkt medisch directeur Jos Vandekerkhof. Zo is er momenteel een arts aan de slag die zich voorbereidt op een specialisatie in Duitsland en intussen nog wat ervaring wil opdoen. “Vaak gaat het om artsen die wachten tot ze toegelaten worden tot de specialisatie van hun keuze. Ze zijn niet geselecteerd voor een stageplaats en willen dat een jaar later nog eens proberen. Intussen werken ze als basisarts. Maar in de praktijk is het zeer moeilijk om een jaar later weer opgepikt te worden, want de plaatsen voor specialisatie zijn erg beperkt. Die ticketjes gaan eerder naar wie op dat moment nog studeert.”
  • Ook in Sint-Trudo zijn een paar basisartsen aan de slag. “Er zijn deze week net een paar begonnen als assistent van een arts”, zegt woordvoerder Miet Driesen. “Maar dat kan alleen met het oog op een verdere opleiding.”

In Hasselt alleen al zijn er momenteel 33 basisartsen, in Genk zijn er dat 31. Een groot deel is onlangs afgestudeerd, maar er zijn ook die al in 2010 hun diploma hebben gehaald en in dit tijdelijk statuut blijven hangen.

> Het 000-artsenbestand behoeft bescherming

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.