EAHM 2019 “Over drie jaar naar nieuw ziekenhuisgebouw voor UZ Gent”

Bij de kick-off van EAHM, het congres van de Europese vereniging van ziekenhuisdirecteurs in Gent, schetste CEO Eric Mortier de toekomst van zijn ziekenhuis en de ziekenhuiswereld in het algemeen. Uiteraard werd ook OrsiAcademy in het innovatieverhaal betrokken.

Voor de architectuur van zijn eigen campus wond Prof. Mortier er geen doekjes om: ons probleem is dat hier zowat 40 gebouwen kriskras door elkaar staan. Wie dit ooit heeft bedacht, zal er nooit een prijs mee verdienen, maar laten we ons richten op de toekomst."

"Over drie jaar moet een splinternieuw ziekenhuisgebouw in de steigers staan. Ik zal dat niet meer meemaken maar nu al investeren we volop in techno, mensen, research. Onze locatie is dan ook uitstekend op het kruispunt van twee grote snelwegen en toch gelegen in de stad, met een uitstekende treinverbinding. We willen ook een groene, energieneutrale campus worden”, onderstreepte de CEO zijn ambitie. Het nieuwe ziekenhuis moet verder compact zijn, zich richten op acute zorg en ingebed zijn in ziekenhuisovereenkomsten met andere ziekenhuizen.

Uiteraard heeft het UZ zijn opdracht te verzorgen als derdelijnsziekenhuis. Mortier hoopt ook dat een centraal kankercentrum de nu wat versplinterde kankerzorg meer kan structureren.

Speerpunten

In het zich nu ontwikkelende landschap met ziekenhuisnetwerken ziet Mortier vooral als wetenschappelijke speerpunten voor het UZ oncologie, oncogenetica, inflammatie/immunologie en neurowetenschappen als speerpunten weggelegd. Specifieke zorgaccenten liggen voor het UZ Gent in traumazorg, stroke, psychiatrie en pediatrie.

Als problemen schetste de voorman van het UZ onder meer de financiering die voldoende moet blijven om de kwaliteit op peil te houden. “Typisch voor België is dat religie vaak interfereert in de ziekenhuiswereld”, schetste hij onze situatie voor een schare van internationale toehoorders. “Wij stellen ons als UZ neutraal op: je kunt zijn wie je wilt. Dat is  vooral belangrijk voor de ethische problemtiek bij het begin en het einde van het leven. In België blijkt dit zeker een issue.”

In de strategie van het UZ past voorts transparantie en de inzet op outcome measurement, samen met de focus op patiëntveiligheid.

Innovatie

Inpikkend op het congresthema ‘Innovatie’ brak de CEO een lans om het schaarse geld dat ons rest in de gezondheidszorg, te bundelen. “De financieringsbronnen in ons land zijn sterk versnipperd, vandaar. Maar we hebben platforms die in staat moeten zijn om dat te combineren.”

Een paradepaardje van het UZ is medische genetica want het ziekenhuis neemt een massa genetische analyses voor zijn rekening. “Bovendien zijn we ingekapseld in het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Om het onze  clinici en researchers naar de zin te maken installeerden we een platform dat hen helpt bij hun administratie.”

Natuurlijk mag ook OrsiAcademy niet ontbreken in dit plaatje. “Doceren is uitermate belangrijk, zowel voor dier- als humane geneeskunde. Orsi wordt bovendien ontwikkeld volgens de wensen van clinici en artsen.”

“We sponsoren de faculteit met heel wat geld. Normaal is het omgekeerd, maar wij geloven in de jeugd. We hebben 9000 studenten die geteased moeten worden voor academische geneeskunde, die ook beoefend kan worden in kleine instellingen als ze in netwerk zitten”, besloot de topman van het UZ.

Orsi Academy

Wat innovatie betreft, spant de Orsi Academy uiteraard de kroon en daar ging het nadien ook naartoe. Een boeiende voordracht van dr. Korneel Vandenbroucke, stichter, bracht onder meer aan het licht dat dit project echt wereldallures heeft en een enorm potentieel: “Elke dag benadert aan andere wetenschappelijke vereniging ons met vraag om hun training te verbeteren. We sloten ook partnership met de twee grootste universiteiten in België, wat ons academische geloofwaardigheid verschaft en ook onze opleiding valideert.”

Kenschetsend is dat het aantal chirurgen opgeleid in Orsi fors stijgt en dat slechts 6% van opgeleide chirurgen hier Belgisch is, de rest buitenlands.

Nog enkele troeven: de nabijheid van de diergeneeskundefaculteit, de uitbreidingsmogelijkheden, inclusieve maar toch privé-opleiding, makkelijke bereikbaarheid, flexibiliteit (meertaligheid).

Lees ook: duur-prijskaartje-az-zeno-blijkt-vandaag-geen-probleem

Meer info de volgende dagen op www.despecialist.eu

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.