Eén op de vier Belgen geeft toestemming voor gegevensdeling

Meer dan 2,8 miljoen Belgen hebben al hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag bekendgemaakt in de commissie Volksgezondheid.

Om het gebruik van eHealth in ons land te stimuleren en te stroomlijnen, werd destijds het Actieplan e-Gezondheid 2013-2018 gelanceerd. Sindsdien ontwikkelde dit domein zich zo snel dat minister De Block en haar acht regionale collega’s van Volksgezondheid op 14 oktober 2015 een eerste actualisering voorstelden. Eén van de doelstellingen die daarbij naar voren werden geschoven, was het bereiken van 2,75 miljoen geïnformeerde toestemmingen tegen begin dit jaar. Die kaap is vorige week gerond: op 19 februari stond de teller op 2.810.291 toestemmingen. Ter vergelijking: op 2 februari 2014 hadden 32.228 burgers hun toestemming gegeven, op 2 februari 2015 waren dit er 598.964.

De exponentiële groei van het aantal geïnformeerde toestemmingen toont dat technologieën en toepassingen voor digitale informatie-uitwisseling niet meer weg te denken zijn uit onze gezondheidszorg”, commentarieert de minister.

Ook andere cijfers geven de snelle ontwikkeling van eHealth tijdens de laatste jaren weer:

  • Het totaal aantal transacties via het eHealth-platform bedroeg 4,26 miljard op jaarbasis in 2015, tegenover 1,86 miljard in 2014.

  • Het aantal artsen dat actief gegevens deelt via de hubs steeg van 430 in oktober 2014 naar 5.442 in januari 2016.

  • Het aantal apothekers dat het Gedeeld Farmaceutisch Dossier gebruikt, steeg in diezelfde periode van 936 naar 2.652.

  • Het aantal berichten dat zorgverleners maandelijks met elkaar uitwisselen via de beveiligde eHealthBox, nam toe van 3 naar 4 miljoen tussen oktober 2014 en januari 2016.

  • Het aantal keer dat een zorgverlener de verzekerbaarheid van zijn of haar patiënt online raadpleegt (is de patiënt in orde met zijn of haar ziekenfonds), steeg van 8 miljoen keer naar 16,5 miljoen keer per maand in diezelfde periode.

Een aantal andere punten uit het nieuwe actieplan zijn intussen gerealiseerd, onder andere:

  • De governancestructuur voor het Actieplan e-Gezondheid is op touw gezet in samenwerking met de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Deze structuur volgt de verdere uitrol van het plan op en leidt alles in goede banen.

  • In het medicomut-akkoord 2016-2017 is de telematicapremie die huisartsen vroeger kregen voor het hebben van gecertificeerde software, vervangen door een premie voor het effectief gebruiken van eHealth-toepassingen.

  • In de gezondheidszorgbegroting voor 2016 is 40 miljoen euro extra ingeschreven op jaarbasis voor de digitalisering binnen de ziekenhuizen, bovenop de bestaande investering van 16 miljoen euro op jaarbasis.

  • In samenwerking met Digital Agenda zijn er vier werkgroepen opgestart rond mobile health. Binnen die werkgroepen zal een strategie worden uitgestippeld voor het gebruik van mobiele toepassingen binnen onze gezondheidszorg, met de nodige garanties over de kwaliteit van apps, toestellen en metingen en over de privacy en de beveiliging van gegevens.

  • Tegen april 2016 komt er één centraal dossier voor mensen met een beperking, waar alle betrokken professionals toegang tot krijgen. De uitwerking van dit ‘only once’-principe betekent een belangrijke vereenvoudiging voor alle betrokkenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.