Engelse artsen-assistenten gaan opnieuw staken

De artsen-assistenten - 'junior doctors' - gaan deze en komende maand opnieuw staken in Engeland. Dat maakte de British Medical Association (BMA) bekend, nadat loonoverleg met de overheid was afgesprongen.

Volgens de BMA deed het ministerie van Volksgezondheid geen geloofwaardige voorstellen tijdens vijf weken van nieuwe onderhandelingen. De overheid is bereid om de lonen met 3 procent op te trekken, boven op de gemiddelde verhoging van 8,8 procent die ze in de zomer al toekende. De loonsverhoging zou echter ongelijk verdeeld worden over verschillende functiegraden, hekelt de BMA, en zou "nog altijd neerkomen op loonsverlagingen voor veel dokters".

Het comité van artsen-assistenten binnen de BMA besliste daarom unaniem om weer te gaan staken. 'Junior doctors' zullen het werk neerleggen van 7 uur op 20 december tot 7 uur op 23 december, en nog eens van 7 uur op 3 januari tot 7 uur op 9 januari. De zesdaagse staking in januari is volgens de vakbond de langste stakingsactie ooit in de geschiedenis van de Britse gezondheidsdienst NHS.

Brits minister van Volksgezondheid Victoria Atkins zei in een reactie dat de overheid onmiddellijk naar de onderhandelingstafel zou terugkeren als de staking zou worden ingetrokken. Ze waarschuwde voor extra druk op de NHS tijdens de al drukke wintermaanden en hekelde dat de stakingen de veiligheid van patiënten in gevaar zouden brengen.

Het BMA-comité van artsen-assistenten benadrukte in een mededeling dat het blijft openstaan tot een dialoog met de regering.

> Duizenden Engelse ziekenhuisartsen leggen opnieuw het werk neer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Paul DEPUYDT

  07 december 2023

  Een verloning assistent in UK in vergelijking met assistent in Belgie tijdens opleiding 1972-1976 bijgewerkt naar huidige index en euro. Het woord "staking" bestond toen nog niet.
  *eerste jaar assistent in UK verdient nu min. 37.904 euro/jaar, met wachtvergoedingen gem. 48.321 euro/jaar
  in 1972 eerst jaar assistent in Belgie: 144.000 BF/jaar = 22.860 euro/jaar, geen wachtvergoeding voorzien ...
  *inkomen einde opleiding UK maximaal 73.889 euro/jaar, met wachtvergoedingen gem. 83.421 euro/jaar
  in 1978 zesde jaar assistent in Belgie: 720.000BF/jaar = 68.400 euro/jaar, geen wachtvergoeding voorzien ...