Euthanasie voor assisen: geen cassatieberoep tegen verwijzing drie artsen voor vergiftiging

De drie artsen uit Oost-Vlaanderen die naar het hof van assisen verwezen zijn voor vergiftiging wegens het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010, hebben geen cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Dat bevestigen verschillende partijen in de zaak. Het proces kan volgend jaar starten voor het Gentse hof van assisen.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende een klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak.

De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde vorige maand dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de voorwaarden en procedures die de euthanasiewet oplegt niet nageleefd zijn. De drie artsen werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

De cassatietermijn is intussen afgelopen en geen van de partijen heeft cassatieberoep ingesteld. Daardoor is het zeker dat de volksjury zal moeten oordelen over schuld of onschuld van de artsen, die in theorie tot levenslang riskeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.