Extra geld voor geestelijke gezondheidszorg en betere vergoedingen in Riziv-budget

De ziekteverzekering maakt volgend jaar extra middelen vrij voor de vergoedingen van tandartsen, kinesisten en logopedisten. Dat moet ervoor zorgen dat ze geen extra supplementen moeten aanrekenen boven de officiële tarieven, waardoor de patiënt minder voor verrassingen komt te staan. Daarnaast gaat extra geld naar geestelijke gezondheidszorg en naar betaalbare hoorapparaten en brilglazen.

De Algemene Raad van het Riziv zette het licht op groen voor de begroting van de ziekteverzekering voor 2024. Het budget bedraagt 42,743 miljard euro. Daarbij wordt rekening gehouden met de groeinorm van 2 procent, die de Vivaldi-regering een jaar geleden al had afgesproken. "Met deze begroting kunnen we doorgaan op ons elan van investeringen en hervormingen in de gezondheidszorg . Sterker, deze begroting is een echte booster, waarmee we in het laatste jaar van de regeerperiode nog op volle kracht vooruit kunnen", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het budget trekt opnieuw extra middelen uit voor de geestelijke gezondheidszorg. Deze legislatuur ging al 330 miljoen euro extra naar de geestelijke gezondheidszorg. De begroting 2024 doet daar nog 93 miljoen euro bij. Dat geld gaat naar de verdere versterking van de laagdrempelige psychologische zorg in de eerste lijn en van de nieuwe initiatieven voor crisisopvang bij ernstige problemen. De uitrol van de investeringen gebeurt in de loop van 2024, waardoor de budgettaire impact pas een jaar later volledig voelbaar zal zijn.

Daarnaast voorziet het budget 168,8 miljoen euro voor nieuwe maatregelen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar het wegwerken van lacunes in de vergoeding van zorgverstrekkers. Het gaat om 40,7 miljoen euro voor tandzorg, 40 miljoen euro voor de kinesitherapeuten, 19 miljoen euro voor artsen, 23, 5 miljoen euro voor logopedisten, 10 miljoen euro voor de thuisverpleging en 6,2 miljoen euro voor het Zorgpersoneelsfonds.

Supplementen niet meer nodig?

Het extra geld "moet toelaten om het werk van deze zorgverstrekkers correct te vergoeden, zonder dat ze een beroep moeten doen op supplementen boven op de officiële tarieven. Zo krijgen patiënten tariefzekerheid", legt de minister uit. "Daarnaast maken nieuwe middelen en bestaande (maar nog niet toegewezen) middelen nieuw beleid mogelijk voor jonge artsen in opleiding, voor huisartsen en voor artsen-specialisten." Vandenbroucke zal tandartsen, artsen en ziekenfondsen vragen een voorstel uit te werken zodat patiënten in een kwetsbare situatie in een ambulante praktijk geen ereloonsupplementen meer moeten betalen.

Voorts wordt ruim 3 miljoen euro voorzien om de toegang tot betaalbare hoorapparaten te verhogen. Daarnaast gaat 5,3 miljoen euro naar de verdere terugbetaling van brilglazen en glenzen, en dat via de verdere verlaging van de dioptrie. Tot slot voorziet het budget een investering van 3,8 miljoen euro voor de terugbetaling van mobiele, medische toepassingen.

De farmaceutische sector wordt een bijkomende besparing van 33 miljoen euro gevraagd in het kader van onder meer prijsdalingen van oude geneesmiddelen. In overleg met de apothekers wil Vandenbroucke ook de mogelijkheid creëren om geneesmiddelen per dosis voor te schrijven en af te leveren. Daarbij wordt in de eerste plaats op antibiotica gemikt. Dat doelmatig voorschrijven moet 7,8 miljoen euro in het laatje brengen.

> Van doelmatige naar ondoelmatige zorg... (Philippe Devos)

> Solidariteit in moeilijke tijden (Riziv)

> Zorgbudget gereduceerd tot absoluut minimum (Kartel)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.