Gastro-enteroloog Katelijne Valgaeren nieuwe hoofdarts Geel 

Begin maart werd de Kempense dr. Katelijne Valgaeren aangesteld als nieuwe hoofdarts van het Ziekenhuis Geel. Dr. Valgaeren was voorheen diensthoofd inwendige ziekten en gastro-enteroloog.

Enkele dagen na ‘vrouwendag’ werd dr. Katelijne Valgaeren aangesteld als de nieuwe hoofdarts van het Ziekenhuis Geel. De transitie naar een nieuwe hoofdarts verloopt in een goede verstandhouding met de vorige hoofdarts, dr. Leenders, die dr. Valgaeren zal bijstaan in die eerste maanden.

Dr. Valgaeren kijkt uit naar de nieuwe uitdaging: “Ik ben arts geworden voor de combinatie wetenschap en sociaal engagement. Sinds 2000 werk ik in het ziekenhuis van Geel  als internist Gastro-enteroloog en diensthoofd inwendige ziekten. Samen voor patiënten zorgen, werken in teamverband, mensen motiveren, naar hen luisteren en waar nodig bijsturen en problemen oplossen is wat ik graag doe.” I

n haar nieuwe taak als hoofdarts wil ze de verbindingsfiguur zijn tussen zowel artsen en directie als tussen de mensen op de ziekenhuis-werkvloer en zorgverstrekkers in de bredere regio.

Contact met werkvloer behouden

Dr. Valgaeren zal haar functie opnemen in een bijna voltijdse rol en haar klinische activiteit beperken, zonder die activiteit helemaal te laten schieten. Dan zou ze immers het contact met de werkvloer en de eerstelijnsactoren verliezen. “Niet enkel de zorg voor de patiënt  moet centraal staan maar ook de zorg voor de verzorgenden.” Dat laatste aspect kwam onlangs nog tot uiting in het groenboek voor het ziekenhuis van de toekomst: de patiënt wil zorgverleners die goed in hun vel zitten. “Aandacht voor de work-lifebalance is een cruciaal element. Dat wil ik ook dagelijks blijven ‘aanvoelen’ in de praktijk“, aldus dr. Valgaeren.

Ten slotte is het de ambitie van dr. Valgaeren om de samenwerking met de huisartsen in de regio verder te versterken en bij te dragen tot de goede werking van het ZiekenhuisNetwerk Kempen. “Het oude denkbeeld van het ziekenhuis als bedrijf, waar artsen hun patiënten kunnen behandelen en laten verzorgen, is aan het  verdwijnen . Onze patiënt is een mobiele mondige persoon geworden met een bredere zorgvraag dan een zuivere technische akte.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.