Geblokkeerde ziekenhuisbedden in AZ’s: geschatte vergoeding

De overheid legde de ziekenhuizen op om een percentage van de ziekenhuisbedcapaciteit te reserveren. Het gaat zowel om intensieve als niet-intensieve bedden. Het ziekenhuis wordt voor de kosten om deze capaciteit te vrij te houden gedekt door de overheids-compensatiegarantie voor verminderde activiteit vergeleken met het jaar voordien. Maar ook de (zelfstandige) zorgverleners krijgen een vergoeding.

Meer bepaald gaat het om een uitzonderlijke beschikbaarheidsvergoeding want de zorgverleners moesten klaar zijn om covid-19-patiënten op te nemen voor wie plaats was/is gereserveerd. Vandaar een uitzonderlijk vast bedrag van beschikbaarheid per gereserveerd bed. Dat wordt vanaf 1 juni 2020 berekend op basis van een percentage van het  nationaal gemiddelde van de honoraria voor ziekenhuisverblijven. Deze forfaitaire vergoeding geldt voor elk "gereserveerd bed".

Het forfait wordt per ziekenhuis berekend op basis van de opgelegde vrij te houden capaciteit gedurende een tweede golf. Het slaat natuurlijk enkel op de periode dat men verplicht is/was om capaciteit vrij te houden. Dat noemen we de eerste fase, fase 0. Die periode is opgelegd op 17 juni door de “Hospital & Transport Surge Capacity Group”. En wel volgens de formule: 15% van de erkende intensieve bedden (n) + 4*n niet-intensieve bedden.

Zuivere vergoeding

Het bedrag hangt af van wat gewoonlijk wordt toegepast in elk ziekenhuis voor de betaling van de gebruikelijke beschikbaarheidsvergoedingen, zowel voor zelfstandigen als voor werknemers. Dit uitzonderlijk beschikbaarheidsforfait is een zuivere vergoeding waarop  geen afdrachten mogen worden toegepast. De afdrachten zijn immers vooraf al geïnd door het ziekenhuis.

De vergoeding wordt afgestemd a rato van de gemiddelde honoraria per bed, maar slechts voor 50%. Geen volledige compensatie dus. Ze wordt toegekend vanaf 1 juni 2020. Uiteraard moet voor loontrekkenden vermeden worden dat ze dubbel betaald worden want voor hen is een basisbedrag gegarandeerd. Er zullen ook verschillen optreden per ziekenhuis afzonderlijk.

Als compensatie van de structurele blokkering is een budget geschat voor het eerste semester dat ligt op 3,5 miljoen en voor het tweede semester op 21 miljoen, blijkt uit de oriëntatienota die De Specialist kon inkijken.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.