Geneeskundestudenten VUB vieren mijlpaal met Witte-Jassenceremonie

Een nieuwe lichting geneeskundestudenten is klaar voor hun ziekenhuisstage in het UZ Brussel. Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) was afgelopen zaterdag een dag om in te kaderen.

Tijdens de traditionele Witte-Jassenceremonie ontvingen ze de felbegeerde witte doktersjas en de bijhorende badge van het universitair ziekenhuis UZ Brussel. De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte-Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

Tijdens de ceremonie krijgen de studenten van de eerste master Geneeskunde een hagelwitte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en een badge van het UZ Brussel door CEO Marc Noppen. ​Er wordt hen ook in duidelijke bewoordingen ingepeperd wat van hen verwacht wordt op ethisch en deontologisch vlak. Plichten en verantwoordelijkheden zijn uitvoerig aan bod gekomen in de lessen en de extra voorbereiding op de stages, maar op de Witte-Jassenceremonie maakt het allemaal extra indruk.

Stress en goesting

“Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen.” Zegt VUB-student Maxim Valgaeren. “We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.”
Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

“De stages dienen niet enkel om te leren, maar ook om te genieten van elk moment, inclusief de onvermijdelijke 'Waar moet ik heen?' momenten in de gangen van het ziekenhuis.“ vat studente Tessa Van Riet het samen. “Samen zullen we over enkele maanden lachen om onze beginnersfouten en elkaar helpen groeien. Want laten we eerlijk zijn, er komt een grote uitdaging op ons af.”
Met de witte doktersjas om de schouders en een ziekenhuisbadge om de hals, hebben de studenten alvast aan de trotse achterban getoond dat een nieuwe lichting klaar is voor een goedgevulde periode van 19 maanden stage.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.