"Historische' herwaardering gezondheidszorgpersoneel (Vandenbroucke)

Het extrabudget van 600 miljoen voor de herwaardering van de gezondheidsberoepen noemt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke 'historisch'. 500 miljoen gaat naar de opwaardering van de lonen, 100 miljoen wordt gebruikt om de arbeidsomstandigheden van het zorgpersoneel, aanvaardbaarder, stabieler en van betere kwaliteit te maken.

Begin vorige zomer werd een sociaal voorakkoord bereikt ten gunste van de federale privé- en openbare gezondheidszorg. De gezondheidscrisis die we nu beleven werkt als een wake-up call: zonder de zorgverleners, zonder het logistiek en ondersteunend personeel, zouden we het nooit hebben gehaald hebben.

"Het is waar dat de intensiteit van het verrichte werk, de onstabiele werkuren en de vaak te korte hersteltijden een rem vormen op de loopbaanambities in de zorgsector", heet het. 

Vicepremier en minister van Economie en Arbeid, Pierre-Yves Dermagne, en de vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, hebben het akkoord gesteund en getekend samen met de sociale partners die zich hebben ingespannen om het tot een goed einde te brengen.

"Hier stopt het niet"

"Dit sociaal akkoord wordt echt verwacht", legt Pierre-Yves Dermagne uit. "In de eerste plaats omdat dit akkoord een stap vooruit is naar een betere aantrekkelijkheid van een sector die dit zo erg ontbreekt ", voegt de minister van Economie en Arbeid eraan toe.

Minister Frank Vandenbroucke is het daarmee eens: "Ik ben blij dat we vandaag deze belangrijke stap hebben gezet. Dankzij deze investering zullen al deze moedige mannen en vrouwen die met hart en ziel werken voor onze gezondheid, opnieuw vooruit kunnen", aldus de minister van Volksgezondheid. "Hier stopt het niet. Ik zal met mijn regeringscollega’s aan die kar blijven trekken om dit te realiseren", aldus minister Frank Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.