Hoofdarts PC Zelzate stapt op na fixaties en afluistersysteem

In Zelzate is hoofdarts Jan De Varé van Levanta opgestapt. De hoogbeveiligde afdeling van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist kwam vorig jaar in het nieuws nadat patiënten er frequent werden gefixeerd en afgeluisterd. Een inspectie door het agentschap Zorg en Gezondheid drong toen aan op een koerswijziging.

Geïnterneerde vrouwen werden bij Levanta uitzonderlijk vaak gefixeerd en afgezonderd. Ook werden patiënten er afgeluisterd. Het waren de personeelsleden zelf die toen aan de alarmbel trokken. Zo lag een vrouw al 13 weken vastgebonden met een vijfpuntsfixatie. Minister De Block trok toen zelf het dossier naar zich toe.

Afgeluisterd

Zo mogelijk al even bezwarend was het feit dat patiënten werden afgeluisterd. Er hing immers een camera in de bezoekersruimte volgens het verslag van Zorginspectie. Maar dat er ook audio wordt opgenomen, ontkende hoofdarts  Jan De Varé toen met klem. Daarnaast benadrukte het ziekenhuis dat zo'n apparatuur niet eens aanwezig was. Zorginspectie sprak dat prompt tegen. 

De zorgverleners die de inspectiej sprak tijdens hun bezoek bevestigden dat geluidstransmissie steeds gebruikt wordt in de bezoekersruimte "omwille van de veiligheid". "Het beluisteren van gesprekken tussen de patiënt en de bezoeker is dus mogelijk en behoort in de praktijk tot de routine", zo staat in het verslag te lezen. "De audio, en desgevallend ook de camera, wordt alleen uitgezet op uitdrukkelijke vraag van een advocaat en indien er geen veiligheidsrisico bestaat."

Eind vorig jaar bevestigde een inspectie dat de praktijken niet volgens het boekje waren en dat de instelling zijn beleid moest aanpassen. Al snel werd beslist dat de samenwerking met De Varé zou worden stopgezet "in onderling overleg".

Evaluatie

De Morgen meldt dat het ontslag is ingegaan, wat Levanta bevestigt. Over de aanleiding wordt niet gecommuniceerd omdat er vertrouwelijkheid is afgesproken.

Eind april zal de instelling rapporteren aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, die dan zal evalueren of de situatie is verbeterd. De afluisterapparatuur is ondertussen weggehaald.

De resultaten van een preventief beleid om het aantal afzonderingen te beperken zullen op basis van het rapport van Levanta geëvalueerd worden.

Lees ook: personeel-levanta-klaagt-wantoestanden-aan-patiente-al-13-weken-vastgebonden

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.