ING-crisis voorafspiegeling banenverlies ziekenhuizen

Niet alleen in de bankwereld (ING), ook in de gezondheidszorg zullen aanzienlijk wat banen sneuvelen door de digitalisering. Administratief werk dat vier uur per specialist per week kostte, kan dan in hooguit een halfuur.

Het Elektronisch Patiëntendossier staat bij ons voor een grote doorbraak. met de roadmap 2.0 van Maggie De Block. Tegen 2019 moet elke patiënt een EMD hebben. De patiënt krijgt inzage in zijn eigen elektronisch patiëntendossier (EPD).

Nederland staat al een stuk verder. En wat blijkt? Door de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) sneuvelen er heel wat banen, alleen al in dat ziekenhuis. Dat wordt in eerste instantie zichtbaar in de administratie: veel papierwerk straks wordt overgenomen door de computer. Het ziekenhuis met 3.600 werknemers probeert gedwongen ontslagen te voorkomen, maar het is zeer de vraag of dat echt volledig zal kunnen.

Enorme tijdsbesparing

Directeur Van der Meer rekent voor wat de digitalisering betekent. "Neem nu het voorbereidende werk dat assistentes verrichten voor het wekelijkse spreekuur van dokters. Van alle afdelingen moeten ze papieren dossiers verzamelen, straks kan dat met één druk op de knop van de computer. Dat werk kostte tot dan wel vier uur per specialist per week. Straks is dat binnen een halfuur gedaan. Met een paar honderd dokters in het ziekenhuis bespaar je daarmee dus héél veel tijd.''

Het elektronisch patiëntendossier gaat in Nederland in september volgend jaar van start. Voor de invoering trekt het ziekenhuis vele miljoenen uit, geld dat onder meer wordt terugverdiend doordat er minder personeel nodig is. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.