De ingrijpende veranderingen in de sector verplichten het ziekenhuismanagement om de interne organisatie te herbekijken. De ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden maakt het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, schaalvoordelen te realiseren en de investeringskosten te verdelen. Er moet dan ook schematisch worden bepaald wat alleen, samen met anderen of door anderen moet worden gedaan.
Een interactieve en dynamische formule, gewichtige thema’s zoals het ‘patient-centered healthcare system’, strategieën om het klinisch onderzoek in België en binnen de biofarmaceutische sector opnieuw gezond te maken, en bijzonder interessante sprekers.
Hoe kunnen we de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening concreet verbeteren? Welke criteria, maatregelen, procedures kunnen helpen om behandelingen kwalitatief te verbeteren? Welke rol speelt de ziekenhuisleiding bij het definiëren en implementeren van strategische plannen die gericht zijn op de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverlening? Om doeltreffend en werkbaar te zijn, moet de aanpak de bestaande zorgstructuur overstijgen, waarbij mensen hun rol moeten loslaten en iedereen zich achter een cultuur moet scharen die gericht is op veiligheid en kwaliteit.
In het zog van onze grote enquête over het statuut van de netwerkhoofdartsen organiseerde De Specialist een rondetafel met enkele kopstukken: 4 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen. De resultaten van de enquête worden bekendgemaakt tijdens het 34e BVZ Congres te BluePoint Brussel op 22 juni. Guy Hans (UZA), Griet Vander Velpen (Zol), Eric Wyffels (OLV Aalst) en Johan Van Eldere (UZ Leuven) geven alvast hun visie. > Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant.
In hoever hebben nieuwe technologieën al een invloed op de specialistische medische praktijk? Welke wetenschappelijke vorderingen mogen we in de komende jaren redelijkerwijs verwachten die veranderingen met zich meebrengen voor de preventie, diagnose, behandeling of genezing van tal van aandoeningen? En wat zijn de reglementaire, economische en maatschappelijke uitdagingen van deze nieuwe technologieën?
Met een gemiddelde leeftijd van 26 zijn onze ziekenhuisgebouwen aan het verouderen of zelfs onbruikbaar geworden. Meestal zijn ze 1) niet aangepast aan de eisen van de moderne geneeskunde (met zorgtrajecten, klinische paden en een multidisciplinaire aanpak), 2) niet aangepast aan de verplichtingen inzake efficiëntie en duurzaamheid, en 3) oncomfortabel in de ogen van de patiënten (die tegenwoordig heel andere verwachtingen hebben).
Op het vlak van zuiver en ultrazuiver is een angstvallige controle nodig om aan de wettelijke eisen voor de omgeving van menselijk lichaamsmateriaal te kunnen voldoen, de PIC-aanbevelingen voor de productie van geneesmiddelen te volgen , de traceerbaarheid te bewaken of ook nog om aan de normvereisten inzake bouw en renovatie van cleanrooms en gecontroleerde omgevingen te voldoen.
Het congres van de ASCO vond dit jaar plaats van 30 mei tot 3 juni in Chicago. Een bloemlezing van opmerkelijke presentaties.
The studyday starts at 15h30.
28th Congress of the European Association of Hospital Managers.
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
AHLEC organiseert een studievoormiddag over multiculturalisme in de gezondheidszorg. Tijdens het seminarie gaan verschillende experten in op de medische, ethische en juridische uitdagingen van de multiculturele context op de gezondheidszorg in België.
Al sinds de eerste besmettingen van het nieuwe coronavirus in België werden vastgesteld, rijzen er verschillende gezondheidsrechtelijke vragen. Om al deze vragen te kunnen beantwoorden moeten gezondheidsjuristen het gezondheidsrecht op zijn limieten te testen en soms flexibele, pragmatische oplossingen zoeken.
Bouwen met aandacht voor inhoud en vorm.
COVID-19 put a large share of our regular healthcare to an abrupt halt and the need for alternative ways to connect patients and caregivers became more clear than ever. In this one-hour webinar, followed by an interactive Q&A, Philips Healthcare Transformation consultants explore how hospitals can prepare for the future through new and digital carepaths for intra- and extramural populations.
Cybersecurity is crucial for the continuity of a hospital. Phishing, ransomware, cryptolockers, these are all concepts that are increasingly being used by the media.
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) nodigt u graag uit op haar symposium 'crisiscommunicatie'.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Zij verleent deskundigenadviezen aan de Vlaamse en federale overheden en bevordert het wetenschappelijk onderzoek door prijzen uit te reiken.
De directive en de dienst Anatomopathologie van RZ Heilig Hart Tienen nodigen u vriendelijk uit op het symposium ‘De patholoog: het belangrijke werk achter de schermen’.
De juridische en operationele aanpak om klaar te staan voor mei 2018.
De laatste twee decennia zijn het verpleegkundig beroep en de functiedifferentiatie in ontwikkeling. Zo worden verpleegkundig specialisten in diverse domeinen ingezet. Ook in de ouderenzorg, en meer specifiek in woonzorgcentra kunnen verpleegkundig specialisten een meerwaarde hebben.
De spannendste dingen gebeuren aan de grenzen, dat geldt ook voor het aansprakelijkheidsrecht.
De spannendste dingen gebeuren aan de grenzen, dat geldt ook voor het aansprakelijkheidsrecht. Daarom organiseert AHLEC, de Leerstoel voor gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek van de UAntwerpen, een congres over de nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s in ziekenhuizen en voor het eerst ook over die in ziekenhuisnetwerken.
De studiedag start om 9 uur en loopt tot 17 uur.
De uitdaging van de digitalisering
De ziekenhuisnetwerken brengen een grote verandering met zich mee. Dit heeft impact op verschillende aspecten van de gezondheidszorg. Tijdens dit tweedaagse event bespreken we de impact van deze netwerken op keuzes in de zorg.
Deel 1: De herziening van de nomenclatuur Deel 2: De organisatie van het zorglandschap
Deelnameprijs: 30 euro (studenten en vrijwilligers LEIFpunten gratis).
Digitization and data is shaping the future of health care. It is a force for change, driven by a close collaboration between engineers and physicians. Data-drive healthcare is opening the door to personalized and precision medicine, in an equity affordable manner. It can help improve the patient journey.
Each presentation will be followed by a Q&A session. There will be no simultaneous translation. RIZIV-INAMI accreditation in ethics and health economics has been requested.
Energievoorziening deze winter: de feiten en wat kan ik als ziekenhuis zelf doen? GEEN Stroom Data GEEN Data Stroom.
Enkele keren per jaar organiseert in4care een beeldbel-speeddating sessie, die het mogelijk maakt aan de leden om met elkaar van gedachten te wisselen, te leren van elkaar, of aan elkaar geïntroduceerd te worden. Het brengt start-ups in contact met bedrijven of zorginstellingen. Het introduceert actoren uit zorg en welzijn aan een resem van potentiële innovatieve oplossingen.
Er is grote vooruitgang geboekt bij het definiëren en de ontwikkeling van het conceptuele kader van de patiëntenervaring, gezien de steeds centralere rol ervan in zorginstellingen als de derde pijler van de zorgkwaliteit.
For many weeks now, the Coronavirus crisis has been a constant preoccupation for us and for our teams, but also for our families and loved ones. What is the impact on the business and what are the challenges ahead ?
GET INSPIRED BY WORLD-RENOWNED KEYNOTE SPEAKERS ON SUSTAINABLE DEVELOPMENT Accelerating breakthrough technological innovations for the SDGs
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Gepresenteerd door meneer Christian Morel.
Graag verwelkomen we u vrijdag 29 november op ons verjaardagsfeest, dat zal plaatsvinden op de plek waar de nieuwste ziekenhuisvleugel van het UZA komt.
Healthcare faces dramatic changes in customer behavior, market dynamics and regulatory demands. Healthcare organizations need to be both cost effective and innovative, rebalance towards growing profit pools, implement viable leadership strategies for emerging markets, realign go-to-market systems, and address the needs of a growing range of constituents.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Heel wat ziekenhuizen startten een accreditatietraject op of hebben het afgerond, een aantal zit zelfs al op een tweede accreditatieniveau. Waar moet dat eindigen? De Specialist nodigt ziekenhuisdirecties, opinieleiders en kwaliteitsexperts uit op een boeiend debat met de meest gezaghebbende expert uit Denemarken, Prof. Dr. Jens Winther Jensen.
Het METAMEDICA-platform van de Universiteit Gent richt zich op interdisciplinair academisch onderzoek en geïntegreerd onderwijs in gezondheidsrecht, privacyrecht en medische ethiek ter ondersteuning van patiënten, clinici, beleidsmakers, juristen, ethici en andere stakeholders die geconfronteerd worden met medische innovaties en rolveranderingen in de gezondheidszorg.
Het WIV-ISP heeft het grote genoegen om u uit te nodigen op het 29e Seminarie over de diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen. Wanneer? 21 november 2013, van 08u00 tot 16u15 Waar? W:Halll - Cultureel Centrum Sint-Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel
Het is feest! Want we blazen heel wat kaarsjes uit voor de werking van de Commissie voor Ethiek van Zorgnet-Icuro. De Commissie ‘Reflectie & Visieontwikkeling’, die zorgt voor de gekende Ethische Adviesteksten, bestaat 25 jaar. De Commissie ‘Vorming & Intervisie’, die zich inzet om ethiek heel concreet te maken op de werkvloer, heeft 15 jaar op de teller. Redenen te over om deze verjaardagen te vieren!
Het juridisch kader waarbinnen de medische raad haar functie vervult, verandert in sneltempo. Laat u deskundig informeren op deze infosessie.
Het postgraduaat wordt tweejaarlijks ingericht. Start van de opleiding is steeds in de even academiejaren. De eerstvolgende lichting start in het academiejaar 2022-2023.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het Vlaamse en Brusselse energie- en klimaatbeleid schakelen een versnelling hoger: tegen 2050 moeten we evolueren naar koolstofneutrale gebouwen. Dat betekent een grote transitie in hoe we onze gebouwen verwarmen, koelen en verlichten... Ook zorggebouwen moeten hun steentje hieraan bijdragen. Wat is het beleid dat deze transitie mee vorm geeft?
Hoe kunnen fenomenen die moderne gezondheidszorgsystemen kenmerken, zoals e-health en gepersonaliseerde geneeskunde, in overeenstemming worden gebracht met de autonomie van de patiënt en de wetgeving inzake gegevensbescherming?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
In collaboration with the Leuven Institute for Healthcare Policy, the European Health Management Association (EHMA) will be hosting its 27th Annual Conference on 15-17 June 2022 for the first time in Brussels, Belgium. The conference title ‘From people to systems: leadership for a sustainable future’ will explore challenges and solutions for creating sustainable health systems and ways health managers can lead towards them.
In een wereld die steeds sneller evolueert en binnen een sector waar een steeds grotere flexibiliteit gevraagd wordt, wankelt het klassieke, hiërarchische leiderschapsmodel. Het maakt in toenemende mate plaats voor wat we ‘gedeeld leiderschap’ noemen. Deze verschuiving brengt voor zorgorganisaties op veel niveaus grote uitdagingen met zich mee.
In het symposium op 13 december willen we dieper ingaan op de positie van de patiënt in het “web” van deze netwerken en wat dit betekent voor de verschillende stakeholders. Er zullen een aantal toekomstscenario’s uitgewerkt worden en tevens persoonlijke ervaringen met het werken in netwerken gedeeld.
In4care organiseert op 1 & 2 oktober een 2-daagse rond het ziekenhuis van de toekomst.
Infosessie voor nieuwe leden of artsen met ambitie om lid te worden van de medische raad
Inspire health&care, van 17 tot 18 uur
It's up to all of us to stop the spread of the coronavirus. Together with our partners, we take our responsibility. Following the measures taken by the authorities, we decided that this January 27-29, CPDP2021 will go fully online.
Join world-renowned experts to participate in two intense days of learning and sharing about the managerial transformation of health institutions.
Katheter tot robot: minimaal invasief aan zet
Language: Contributions by faculty members in their mother tongue (NL/FR/EN)
New competencies for Innovation in healthcare: dealing with its complexity.
NieuwjaarsEvent met aansluitend Nieuwjaarsdrink en Nerwerkmoment.
Ons zorgsysteem menswaardig, duurzaam en toegankelijk houden? Dan moet het kwalitatiever, veiliger en efficiënter worden. Nu veranderen en verbeteren is dus de boodschap, om zo welzijn en zorg van de toekomst vorm te geven. Daarvoor hebben we durvers, dromers en doeners nodig. Hoort u daar ook bij?
Op 26 en 27 april openen we de deuren in de Nekkerhal in Mechelen voor inspire health&care. Het belooft een inspirerende tweedaagse te worden met interessante contentsessies en 6 keynote sprekers. Dit event voor de zorgsector wil je niet missen!
Op dinsdag 14 mei organiseert In4care de 6de editie van de In4care Pilots Table.
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseert de FOD Volksgezondheid voor de elfde keer het symposium Kwaliteit en Patiëntveiligheid met als titel: “Mijn zorg = onze zorg!”.
Op vrijdag 11 oktober 2019 organiseert de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie van Zorgnet-Icuro haar 12de symposium ‘Zorg met hoofd, handen en hart’.
Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseert de Werkgroep ‘Ethiek in de kliniek’ (WEK) van Zorgnet-Icuro zijn 10e symposium met als thema ‘Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…’
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Op zaterdagvoormiddag 13 oktober 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over de nieuwe Code van medische deontologie.
Op woensdag 26 juni organiseren In4care de 2de editie van het In4care Summer Event.
Patient Selection and Outcomes.
Plaats: Cultuurcentrum Brasschaat (Hemelhoef en Ruiterhal), Gemeentepark 10, 2930 Brasschaat - Er is een ruime parking voorzien. De deelnemers kunnen inschrijven via e-mail, met vermelding van alle nodige gegevens van de antwoordkaart of via de website. In beide gevallen is de inschrijving pas geldig na ontvangst van een bevestiging. E-mail: hfdv.vzw@gmail.com of kaat.heirman@uzleuven.be Tel.: 016 34 74 42 - Fax: 016 34 74 48 Website: www.hfdv.be
Recente wetenschappelijk en digitale ontwikkelingen leiden tot rolveranderingen in de gezondheidszorg, de proliferatie van gezondheidsgerelateerde data en nieuwe modellen om die data te verwerken en beschermen. Met het oog op deze belangrijke evoluties werd aan de Universiteit Gent recent het METAMEDICA-platform opgericht.
Register before the 12th December.
Speakers: Dominique Winand and prof Lieven Annemans
Start at 15h30.
The @hospital 4.0 conference is being organised by the Louvain-la-Neuve Cercle du Lac, in collaboration with the agency Expansion. The Cercle du Lac is a business club that aims to promote networking, develop entrepreneurial relations and highlight innovation.
The BVZD/ABDH, SD Worx and the VBO/FEB cordially invite you to the symposium on 'Compassionate Leadership'. Very popular within the hospital world in the UK, this form of leadership was developed by Emeritus Professor dr. Michael West.
The Belgian life sciences community will be attending the 15th edition of flanders.bio’s annual knowledge for growth business conference.
The Patient eXperience, a global response to a society in search of high touch
The central theme of this year’s Vlerick Healthcare Conference is differentiation.
The first ever HealthNest Conference will be organised in collaboration with Deloitte at their Gateway office in Zaventem. Under the theme ‘Capacity-Building and Impactful Partnerships’, the Conference will bring together everyone who is, or wants to be (more), active in health literacy in Belgium.
The goal of the summit is to highlight the most pressing problems that procurement professionals currently face.
This conference will therefore offer a unique programme of distinguished keynote speakers, workshops and oral and poster presentations on broad scientific issues covering the conference theme: “Quality of healthcare. Can the law help to guarantee safe and reliable care for the patient?”
Tijdens deze studienamiddag worden - naar analogie van smart cities - enkele aspecten van ‘smart health institutions’ (de gezondheidsinstellingen van de toekomst) belicht.
Tijdens dit jaarlijks congres komen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van de keynotes en good vibes!
Tijdens dit symposium wordt er getracht een beeld te schetsen over de huidige situatie van artsenmobiliteit in de netwerken en over de verschillende mogelijkheden en uitdagingen van de nabije toekomst.
Tijdens dit webinar licht Onafhankelijk Leven vzw als erkende bijstandsorganisatie enkele basisprincipes en begrippen toe waar iedereen die is betrokken in het PVF-verhaal mee te maken krijgt.
Tijdens het In4care Nieuwjaarsevent op woensdag 25 januari staan we stil bij het gezondheidssysteem van de toekomst. Het berust op een aantal pijlers waarvan we er drie graag aan bod laten komen.
Uit recente contacten met directies van organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg bleek dat er veel interesse is voor een aantal actuele thema’s op sociaal-juridisch vlak. Met dit aanbod willen we tegemoet komen aan deze vraag.
Voor de ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis ligt de eerstelijn. Wat en wie is dat nu precies, hoe hebben we het georganiseerd? In deze lezing gaan we in op gezondheidzorgsystemen, met de nadruk op de eerstelijn in een systeem.
Wat is de sleutel tot een succesvolle energietransitie en hoe kan de zorgsector daar een steentje aan bijdragen? Belangrijke vragen die we op 2 juni 2023 samen met enkele experten ter zake onderzoeken. Zij lichten toe welke technieken en strategieën mogelijk zijn, en hoe we deze kunnen toepassen om de toekomst op een duurzame manier vorm te geven.
We hebben de grote eer en het genoegen u uit te nodigen op het jubileumsymposium ter ere van Dr. Marc Moens, ere-voorzitter van BVAS.
We selecteerden 4 gerenommeerde sprekers die elk een inspirerend verhaal brengen over klantgerichtheid, duurzaamheid en innovatie.
Webinar 6 July 2020, 13:00 till 14:30hrs
Wil je de vinger aan de innovatie-pols houden? Dan is het Inspire Healthcare Event zeker iets voor jou!
Wil jij mee nadenken over hoe een ziekenhuis zich beter kan organiseren om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van ouderen? Dan is deze eerste rondetafelconferentie de gelegenheid om jouw ervaring en/of deskundigheid te delen met professionals uit 50 Vlaamse ziekenhuizen en ouderen.
Wil jij mensen ook laten kennismaken met jouw zorgorganisatie? Draag je graag je steentje bij aan een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg en een correcte beeldvorming? Doe dan mee aan de Open Geestdagen en zet je deuren open!
Worldwide, about 700,000 people die each year from drug resistance. It is estimated that this number will increase to 10 million (more than cancer) by 2050. One Health' is the collaborative effort of multiple health science professions to attain optimal health for people, domestic animals, wildlife, plants, and our environment.
Zoekt het huidige Belgische ziekenhuissys¬teem naar een compromis tussen toegan¬kelijkheid en excellentie?
Zorg, economie en samenleving zijn in crisis. ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken. We voelen ons hierdoor vaak overgeleverd aan systemen die als niet ziend, niet horend en niet begrijpend ervaren worden.
Zorgnet-Icuro bracht de uitdagingen voor het geneesmiddelenbeleid in de ziekenhuispraktijk in kaart, en zet pistes uit tot antwoord.
Zorgnet-Icuro deed een onderzoek naar het inningsproces van ziekenhuisfacturen. De bevraging kadert in een project rond onbetaalde facturen. Tijdens een studiedag gaan ze daarop dieper in.
Zorgondersteuning vzw nodigt tijdens dit jaarlijks congres verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector digitaal uit om samen te leren en te genieten van inspiratiesessies, keynotes en good vibes!
beMedTech, the Belgian federation of the medical technology industry, organized a survey on sharp object injuries among more than 950 nurses and lab technicians. During this webinar, we will share the results of this survey. We will also present the actual state of play in Europe regarding the implementation of the sharp injuries directive and look at best practices from neighbouring countries on how to approach this issue.
De Borstkliniek van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem is officieel erkend als "Coördinerende Borstkliniek" en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitsnormen die werden opgelegd door de Belgische overheid.
De Brusselse Iris Ziekenhuizen zullen dinsdag 30 mei aan minimumdienst functioneren door een stakingsactie. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront vrijdag. Het personeel eist meer middelen en betere arbeidsomstandigheden.
Het Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) is vanochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval en moet zijn diensten noodgedwongen beperken. Dat heeft het regionale ziekenhuis meegedeeld.
Neuralink, een bedrijf van miljardair Elon Musk, heeft de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om zijn hersenimplantaten te testen op mensen. Dat kondigde het bedrijf aan op Twitter.
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden, zo bericht de Britse zender BBC.
Brussel beschikt als eerste over nieuwe normen voor de zorgtoegankelijkheid en -kwaliteit voor alle Brusselse ziekenhuizen. Dat kondigt minister Alain Maron aan naar aanleiding van de goedkeuring van het besluit hierover door het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
De Dendermondse gastro-enterologen Marijke Paelinck, An Pieters en Louise Krott startten begin dit jaar een eigen dagcentrum voor IBD-patiënten in AZ Sint-Blasius. Ter gelegenheid van de Wereld IBD-dag (‘inflammatory bowel diseases’) op 19 mei zetten ze de voordelen daarvan in de schijnwerpers.
In tien jaar tijd is er weinig veranderd aan de aanpak om 50-plussers langer tevreden aan het werk te houden. Dat bericht Tempo-Team donderdag op basis van recent onderzoek in samenwerking met de KU Leuven. De meerwaarde van de 'zilvervloot' 50-plussers wordt bovendien nog altijd onderschat.
Een Nederlander die in 2011 een dwarslaesie (onderbreking van de zenuwen in de rug) opliep, kan weer stappen met een rollator. Daarvoor zorgen speciale implantaten in de hersenen en rug, een nieuwe technologie die werd ontwikkeld door neurowetenschappers van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland, zo raakte woensdag bekend via een publicatie in het vakblad Nature.
Experts roepen in de BMJ op tot de stopzetting van de ontwikkeling van artificiële intelligentie totdat regelgeving is ingevoerd.
De Vlaamse overheid heeft onder de huidige Vlaamse regering tussen 2019 en eind maart 2023 voor 1,5 miljard euro uitgegeven aan consultancy-opdrachten. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits gezegd in het Vlaams Parlement. De oppositie reageerde scherp.
Ziekenhuis Oost-Limburg heeft het ZOL Talent Center geopend dat zowel op een actieve manier nieuwe personeelsleden zal aanwerven als de loopbaan van het huidige personeel zal begeleiden met interne en externe cursussen. De opening van het ZOL Talent Center werd bijgewoond door Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) die zich ook liet informeren over het project 'We Go To Work', een traject dat patiënten begeleid naar een job.
In de UZ Leuven wordt al zowat vijftien jaar onderzoek gedaan naar methodes om het comfort van kinderen in de MRI-scanner te verbeteren. “We willen de kinderen beter voorbereiden op de scan zodat ze die minder beangstigend vinden en zodat de beeldvorming ook beter lukt”, zegt Sam Geuens, pediatrisch psycholoog aan UZ Leuven.
In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 buigt de correctionele rechtbank van Dendermonde zich dinsdag opnieuw over de vraag of de uitvoerende arts Joris Van Hove een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden.
In Engeland hebben jonge dokters of artsen in opleiding een nieuwe stakingsaanzegging ingediend in het langlopende conflict rond meer loon. Volgende maand, vanaf 14 juni, willen ze voor 72 uur het werk neerleggen, zo kondigt BMA (British Medical Association) aan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk hinder veroorzaken voor patiënten. Praktijken dreigen opnieuw in chaos te vervallen. De belangrijkste eis is een fikse opslag. Intussen vrezen de Engelse huisartsen een nieuwe toeloop van patiënten door de actie.
Ierland komt naar eigen zeggen als eerste land ter wereld met uitgebreide gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten. De etiketten zullen niet alleen informatie bevatten over het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol, maar ook over drinken tijdens een zwangerschap en risico's van leverproblemen en kanker.
Een operatie aan cataract of 'staar' kan perfect op één dag gebeuren, aan de twee ogen tegelijk. Maar een geldkwestie maakt dat het er hier in België niet van komt, meldt Het Nieuwsblad.
Afgelopen weekend raakte bekend dat de gewezen topambtenaar van de FOD Volksgezondheid, Tom Auwers, een afscheidsvergoeding krijgt van 195.991 euro. Op het hoogtepunt van de covidcrisis, in 2020, moest hij oververmoeid de handdoek in de ring gooien tijdens intens crisismanagement. Niemand minder dan de gepensioneerde topman Chris Decoster moest toen het roer weer overnemen.
Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België nog steeds in de Europese top drie wat betreft het aantal aanvragen voor klinische studies per inwoner. Toch stelt koepelorganisatie pharma.be dat deze koppositie niet langer gegarandeerd is en patiënten en onderzoekers mogelijk in de kou zullen komen te staan. Daarom doet de organisatie naar aanleiding van de wereldwijde World Clinical Trials Day op 20 mei enkele actiepunten uit de doeken en staat ze achter de lancering van clinicaltrial.be, een portaal dat alle informatie over klinische studies op één plek bundelt.
Terwijl in ongeveer de helft van de EU-lidstaten vorig jaar een werkzaamheidsgraad van 80 procent werd gehaald, blijft België nog ver uit de buurt van die doelstelling. Dat is niet zozeer een kwestie van werkzoekenden aan het werk te krijgen, maar veel meer van inactieven - vooral mannen en ouderen - te verleiden om de arbeidsmarkt te betreden. Dat bevestigt een studie van de universiteit van Gent.
De Belgische viroloog Peter Piot wordt zondag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geëerd voor zijn "levenslange toewijding aan de gezondheid". Dat heeft de WHO donderdag aangekondigd.
Softwarebedrijf Zorabots kreeg bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon. Het bedrijf ontwikkelt onder meer robots die oplossingen kunnen bieden in de gezondheids- en hospitalitysector, onderwijs en retail. Jambon benadrukte bij zijn bezoek waarom het project Flanders Technology en Innovation (FTI) belangrijk is voor bedrijven als ZoraBots.
De Britse politie heeft negentien verdachten geïdentificeerd in een nieuw onderzoek naar 456 doden in een ziekenhuis. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag. Volgens een onafhankelijk onderzoekspanel overleden de patiënten tussen 1987 en 2001 nadat ze zonder goede reden sterke pijnstillers voorgeschreven hadden gekregen.
Bvas, het grootste artsensyndicaat, maakte onlangs zijn verkiezingsprogramma en zijn realisaties bekend. Dat vraagt om een gesprek met Bvas-kopstukken Johan Blanckaert en Jos Vanhoof. Over het statuut van artsen in opleiding versus de taak van stagemeesters, het risico op een ziekenhuisleegloop, de rol van de medisch raden, niet-planbare zorg, de reen veel meer.
Er is 66 procent kans dat de jaarlijkse gemiddelde klimaatopwarming tussen 2023 en 2027 minstens één keer boven de 1,5 graad Celsius uitkomt, de grens die werd vooropgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Bovendien is er ook 98 procent kans dat een van de komende vijf jaar - en de volledige periode in het algemeen - als de warmste ooit geregistreerd zullen zijn.
De regering staat volledig achter de plannen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) inzake de beperking van de ereloonsupplementen. Dat zei de minister in de bevoegde Kamercommissie.
In augustus opent in Antwerpen het Mediport Medical Center Cadix, een privé-initiatief van de Israëlische ondernemer Zvi Donat die in Antwerpen woont. Het nieuwe medische centrum komt in dezelfde buurt als het nieuwe Cadix-ziekenhuis van het ZNA, dat in september opengaat. In de communicatie van Mediport Medical Center Cadix wordt (al dan niet bewust) verwarring gecreëerd met ZNA Cadix, dat daartegen in verzet gaat.
De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, heeft de wet ondertekend die euthanasie legaliseert onder strik omschreven voorwaarden. De wet is vorige week aangenomen door het parlement.
De voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), Luc Van Gorp, vindt het niet kunnen dat sociale rechten steeds meer gekoppeld worden aan voorwaarden. Dat zegt hij in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.
Artsen Zonder Grenzen klaagt de "zorgwekkende effecten" van het Europese migratiebeleid aan in een rapport dat maandag werd gepubliceerd. "De EU ondermijnt actief het asielstelsel en biedt geen zinvolle bescherming aan mensen die veiligheid zoeken", klinkt het.
HealthNest staat erom bekend dat het de gezondheidsvaardigheden in België (Health Literacy) wil verbeteren. Dit jaar zet het een grote nieuwe stap met eerste HealthNest Conferentie ooit op 12 juni 2023. Iedereen die actief is (of wil zijn) in health literacy, wordt er op uitgenodigd.
De non-profitsector trekt op dinsdag 13 juni opnieuw de straat op om meer middelen voor de sector te bepleiten en de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. Dat heeft Michael Vandenbroucke van ACV Puls bevestigd. De actie gaat uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen gaan verder met Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. De natuur heeft een positieve impact op onze gezondheid: dat blijkt duidelijk uit een recent internationaal onderzoek. Ter gelegenheid van de verlenging van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving – een initiatief van UAntwerpen en provincie Antwerpen – stelt autoriteit Evelise Pereira de resultaten op 17 mei voor. Ook dr. Dirk Avonts spreekt daar.
BBTK-ABVV, ACLVB en ACV Puls hebben een symbolische actie gevoerd voor betere werkomstandigheden in de social- en non-profitsector. Daarbij eisen de vakbonden aan de kabinetten van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt.
Het congres van de European Association of Senior Hospital Physicians(EASHP) liep vorige week in Brussel. Bvas vertegenwoordigde België. Dr. Pierre Maldague schreef en presenteerde een verslag over de situatie in België voor het jaar 2022.
Naar aanleiding van het volledig ontsporen van de projecten transversale zorg protesteerde het Kartel gistermorgen in het Verzekeringscomité fors tegen de gang van zaken. Na de aanvaarding ervan onder voorbehoud en nadat het Kartel uitgewerkte en concrete voorstellen indiende voor zowel pneumologische revalidatie als somatische zorg bij psychiatrische patiënten, "blijkt meer en meer dat de beleidscel er een politiek-populistische proeftuin van maakt."
De vrederechter van het vijfde kanton in Antwerpen heeft beslist dat chemiebedrijf 3M een provisionele schadevergoeding van 2.000 euro moet betalen aan een gezin uit Zwijndrecht. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen werden abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.
Naar goede gewoonte rijden tijdens het hemelvaartweekend duizenden fietsers mee met de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Maar vandaag, 15 mei, werd in woonzorgcentrum Den Olm door Frank Deboosere reeds de aftrap gegeven van hun 1000 km voor KOTK. Dit jaar vormen bewoners van vier woonzorgcentra een peloton: het zilveren peloton.
Afgelopen zaterdag organiseert de BAAS (Belgian Association for Ambulatory Surgery) in het Militair Hospitaal Neder-Over-Heembeek een studievoormiddag over duurzaamheid in ambulante chirurgie. Prof. An Teunkens (KU Leuven) sprak er over de 10 R’s: tips and tricks voor een duurzaam OK. Wat doen operatiekwartieren bij ons om het milieu minder te belasten?
Verschillende partijen hebben kritiek op het feit dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) tegenwoordig als consultant werkt voor de Vlaamse overheid en zijn eigen oude departement. Oppositiepartij Vlaams Belang dringt aan op een verstrenging van de deontologische regels. Groen-covoorzitter en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout vraagt inzage in de gelopen procedure. PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele spreekt ronduit over "vriendjespolitiek en zelfbediening"
Het borstcentrum in RZ Tienen krijgt erkenning als satelliet-borstkliniek in samenwerking met UZ Leuven. Patiënten met borstaandoeningen uit de regio kunnen er terecht voor diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychosociale begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie.
Ziekenhuizen kennen een notoir tekort aan verpleegkundigen en dat bemoeilijkt hun functioneren. Maar de eerste lijn is niet geheel immuun voor de gevolgen van deze situatie. Wachtende patiënten, vervroegd ontslag uit het ziekenhuis, follow-up na het ziekenhuisverblijf... hebben er allemaal mee te maken. De wortel van het probleem ligt in de waardering van het verpleegkundigenberoep.
Voormalig CD&V-voorzitter en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkt tegenwoordig als consultant voor de Vlaamse overheid, bij het departement waar hij zelf tien jaar verantwoordelijk voor was. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De raad van bestuur van het AZ Sint-Lucas Gent heeft op 11 mei 2023 de uitzonderlijke beslissing genomen om de samenwerking met 3 radiologen te beëindigen. Dat vernam de redactie uit betrouwbare bron.
Oud-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) en huidig secretaris-generaal van het ziekenfonds Solidaris, krijgt van beurswaakhond FSMA een boete van 12.500 euro wegens het verspreiden van voorkennis over fusiegesprekken tussen bpost en PostNL. Dat schrijft De Tijd. Intussen zou hij die boete willen aanvechten, liet hij weten.
Van maart 2020 tot maart 2021 vonden er ruim 1,46 miljoen prik- en snijongevallen plaats in zorginstellingen in de EU. Dat is een stijging met maar liefst 22% ten opzichte van het jaar voordien. Om meer aandacht te vragen voor het belang van veiligheid in zorginstellingen, lanceert beMedTech (de Belgische federatie van medische technologie) de sensibiliseringscampagne Safety.
De helft van alle ondernemers (49,9 procent) heeft regelmatig tot zo goed als altijd stress, meer dan de helft (51,2 procent) kampt met vermoeidheid en bijna een derde (32,6 procent) lijdt aan slapeloosheid, zo blijkt uit een recente bevraging van hr-dienstverlener Liantis. Een nieuwe sensibiliseringscampagne moet ondernemers bewust maken van het feit dat het ook anders kan.
Morgen 12 mei, de Internationale Dag van de Verpleegkunde, is een uitstekende gelegenheid om hulde te brengen aan dit beroep, dat fundamenteel is voor het functioneren van onze samenleving. Tegelijk luidt de Belgian Hematology Society de alarmbel: “Laten we de leegloop van het zorgpersoneel een halt toeroepen!”
Aanstaande zaterdag, op 13 mei, organiseert de BAAS (Belgian Association for Ambulatory Surgery) in het Militair Hospitaal Neder-Over-Heembeek een studievoormiddag over duurzaamheid in ambulante chirurgie. Prof. An Teunkens (KU Leuven) zal het er hebben over de 10 R’s: tips and tricks voor een duurzaam OK. Hoezo?
Dr. Martijn Grieten (61, links op de foto) wordt de nieuwe medisch directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg de volgende twee jaar. Hij wordt geassisteerd door prof. dr. Michiel Thomeer (55, rechts op de foto). Na 2 jaar wisselen dr. Grieten en prof. dr. Thomeer van stoel en wordt prof. dr. Thomeer hoofdarts van ZOL.
Het Diabetes Research Center van UZ Brussel en VUB ontvangt een onderzoeksbeurs van 1.199.550 dollar van de JDRF, de internationale non-profitorganisatie die onderzoek naar diabetes type 1 financiert. De studie beoogt om de diagnose van de ziekte vroeger te stellen, en hierdoor het risico op begeleidende ernstige complicaties te verminderen.
Het Riziv besloot om orthopedisch chirurgen een quotum op te leggen voor knieoperaties bij patiënten boven de 50 jaar. Van de 100 meniscectomieën mag elke arts er slechts 45 uitvoeren bij patiënten ouder dan 50 jaar. Dr. Jérémy Daxhelet, orthopedisch chirurg in de Clinique Saint-Luc (Bouge), meent dat deze maatregel zinvol is, maar dat rekening moet worden gehouden met het hele proces.
Het probleem van artsen-diensthoofden van de gespecialiseerde spoedgevallenzorg, intensieve zorg of de mobiele urgentiegroep (MUG) , die meerdere van deze functies wensten te combineren, is van de baan. De correcties verschenen vandaag in Het Staatsblad.
Vlaanderen wil af van de federale zeggenschap over de quota voor artsen en tandartsen. Dat verklaarden N-VA en CD&V in het Vlaams Parlement. "Het artsentekort kunnen we alleen wegwerken als Vlaanderen in alle onafhankelijkheid kan beslissen over het aantal plaatsen voor studenten, artsen en bijhorende middelen", zei Brecht Warnez van CD&V.
Al van bij het aantreden van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is de versterking van de noodcentrales 112 en van de communicatie- en informatiecentra van de politie (101) een prioriteit. De federale regering maakte op vraag van de minister tijdens het begrotingsconclaaf de nodige financiële middelen vrij om de noodcentrales te versterken. Een actieplan dat werd opgesteld om de tekorten weg te werken, kan nu worden uitgevoerd.
Volgens een nieuwe studie presteert ChatGPT beter dan artsen in de kwaliteit en empathie van antwoorden op vragen van patiënten. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
De Belgische Beroepsvereniging van artsen-specialisten in Anesthesie en Reanimatie (BSAR) dringt er in een schrijven aan het Riziv en het syndicaat op aan dat er werk wordt gemaakt van een betere regeling van de preoperatieve anesthesieraadpleging. Dat is nodig om de kwaliteit te verbeteren en misbruiken te voorkomen, heet het. De correctie lijkt verenigbaar binnen de al toegewezen budgetten.
Een centrale databank voor donorgegevens mag enkel niet-identificeerbare informatie over de donor verstrekken. Voor alle andere informatie moet de databank doorverwijzen naar de fertiliteitscentra. Dat staat in een advies dat het Comité voor Bio-Ethiek heeft uitgebracht over de oprichting van zo'n bewaarinstantie.
Bij retailer Delhaize zijn er sinds de aankondiging op 7 maart van de plannen om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen "iets meer" ziektebriefjes ingediend door het personeel. Sinds enkele dagen tot een week is dat aantal ziektebriefjes wel aan het afnemen. Dat zegt de woordvoerder van het bedrijf nu Sudpresse schrijft dat in sommige winkels er heel wat meer ziekteverzuim is.
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft de award gewonnen van 'Sportbedrijf van het jaar', een prijs van Sport Vlaanderen. Het zeer diverse gratis sportaanbod voor alle medewerkers van het ziekenhuis gaf de doorslag.
In de zaak van een baby die in 2016 een week na de bevalling in het AZ Alma Eeklo overleed na zware hersenschade door zuurstoftekort, is de vroedvrouw schuldig bevonden aan onopzettelijke slagen en verwondingen, en de gynaecologe vrijgesproken. Dat besliste de Gentse correctionele rechtbank. De vroedvrouw liet volgens het vonnis kostbare tijd verloren gaan, maar ze kreeg opschorting van straf omdat ze geen opzettelijke fout maakte en een lange vlekkeloze staat van dienst had.
De ziekenhuisnetwerking is zeker nog niet volledig in haar plooi gevallen. Evolueren we naar een periode van stilstand? Dr. Philippe Devos, voorzitter van de Medische Raad van de Groep CHC Luik, erkent dat de situatie bijzonder is: "Zolang de wetgever de regels voor alle lokale en supraregionale opdrachten niet definitief heeft vastgelegd, denk ik dat het moeilijk wordt om op een serene manier vooruitgang te boeken."
Het aanbod voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven wordt verbreed en uitgediept. De voorbije twee jaar waren opleidingen binnen levenslang leren te vinden op de website www.ikblijfbij.be, maar die verzameling wordt geprofessionaliseerd naar KU Leuven Continue, dat maandag gelanceerd is.
Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar krijgen de ziekenwagendiensten hun toelage. In totaal gaat het om 91 miljoen waarvan ze meteen de helft (ruim 45 miljoen) nu kunnen krijgen als voorschot. Het betreffende ministerieel besluit van 17 april verscheen vandaag in Het Staatsblad.
De Vrije Universiteit Brussel heeft bevestigd dat er een intern tuchtonderzoek loopt tegen professor Elke Van Hoof. Volgens verschillende kranten trok haar volledige team eind 2021 naar de ombudsdienst vanwege haar toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag.
De wereldwijde coronapandemie geldt niet meer als internationale gezondheidsnoodtoestand. Dat heeft de Wereldgezondheidsoranisatie (WHO) beslist. Het maximale alarmniveau wordt opgeheven. De pandemie wordt als voldoende onder controle beschouwd.
De UGent werkt aan een beleid om de aanpak van grensoverschrijdend gedrag te verbeteren, zowel op het niveau van het meldpunt, de tuchtprocedure, de communicatie, de sensibilisering en de deontologische code. In die context wil de universiteit externe experten toelaten tot de tuchtorganen voor het personeel en de studenten om zo respectvol gedrag aan de Universiteit Gent aan te moedigen en grensoverschrijdend gedrag kordater aan te pakken.
Het voltallige team van medewerkers van Elke Van Hoof (VUB) is opgestapt en heeft een klacht ingediend tegen de psychologieprofessor wegens grensoverschrijdend gedrag. De VUB bevestigt dat er een interne procedure loopt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
De eerste editie van de pleisterverkoop ten voordele van de lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen was een schot in de roos. Er werden meer dan 400.000 pleisters verkocht, goed voor een opbrengst van 4 miljoen euro.
Vzw Scharnier vertrok op 4 mei 2023 met 22 nierpatiënten van AZ Maria Middelares en ongeveer evenveel familieleden op vakantie naar Torremolinos (Spanje). Voor de medische begeleiding tijdens de trip kunnen ze rekenen op vertrouwde gezichten: vijf gespecialiseerde verpleegkundigen en een nefroloog van het ziekenhuis begeleiden de groep.
Wie dat wil, kan op verschillende data in de maand mei in elf Belgische ziekenhuizen, waaronder het UZ Gent en UZ Leuven, gratis en zonder afspraak zijn bloeddruk laten meten. De campagne is een initiatief van het Belgisch Hypertensie Comité (BHC), met steun van de Laboratoires Servier en Hospidex, naar aanleiding van Wereld Hypertensiedag op 17 mei. De bedoeling is om op die manier het probleem in België beter in kaart te brengen.
Het Kartel/ASGB maakt een onderscheid tussen prioriteiten voor alle artsen, voor de specialisten en voor de huisartsen. We gaan even in op de strijdpunten waarmee alle artsen te maken hebben. Naast mentaal, sociaal en ecologisch welzijn staat dan uiteraard ook de planning van het artsenaanbod op het menu.
Het Vlaams Artsenverbond nodigt u, familieleden en kennissen uit op een culturele uitstap naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, op zaterdag 27 mei. Inschrijven kan tot 10 mei. Het gaat om een gegidst bezoek.
Een nieuwe Nederlandse richtlijn raadt aan om de patiënt vóór, tijdens en na een operatie muziek aan te bieden, zelfs al is de bewijskracht van de voordelen niet bijster hoog. Maar: baat het niet, het schaadt niet.
Begin mei nam medisch directeur Griet Vander Velpen afscheid van het Ziekenhuis Oost-Limburg waar ze ruim 10 jaar als medisch directeur aan de slag was. Intussen zette ze de stap naar het medisch-directeurschap in het regionaal ziekenhuis H Hart Tienen. Een terugblik op enkele indrukwekkende verwezenlijkingen via ZOLarium, het tijdschrift van de wetenschappelijke raad.
“Een universitair ziekenhuis dient een voorbeeldrol te vervullen zowel qua cultuur van behandeling van patiënten als inzake het omgaan met de financiële zorg en de financiële draagkracht van de patiënt.” Dat zei minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid.
Vandaag geeft Bvas het echte startschot van haar verkiezingscampagne met de slogan "Uw toekomst is onze prioriteit". Bij de eerste vijf actiepunten die het syndicaat vrijgeeft, springt de eis van een basis-beschikbaarheidshonorarium van 50 euro per gepresteerd wachtdienstuur, bovenop de normale verloning per prestatie, in het oog. Met aandacht voor levenskwaliteit en medezeggenschap profileert Bvas zich ook als constructief en toekomstgericht syndicaat.
In het eerste kwartaal van 2023 is kort ziekteverzuim in Belgische bedrijven met vijf procent afgenomen. De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag veroorzaakt dus niet meer ziekteverzuim, wat sommige mensen op voorhand dachten. Uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt wel dat meer mensen exact één dag ziek waren de voorbije drie maanden.
Geneesmiddelenproducent Eli Lilly heeft naar eigen zeggen een experimenteel geneesmiddel ontwikkeld dat de achteruitgang van het vermogen van Alzheimerpatiënten om helder te denken en om dagelijkse taken uit te voeren met meer dan een derde vertraagt. Dat meldt CNN. Het geneesmiddel bevindt zich in een laatste fase van een klinische studie. Het aandeel van Eli Lilly & Co steeg na de opening op Wall Street met zo'n 4,5 procent.
Het Kremlin heeft de Oekraïense autoriteiten ervan beschuldigd in de nacht van dinsdag op woensdag een droneaanval te hebben willen uitvoeren op het Kremlin. Dat meldt de persdienst van het Kremlin vandaag.
az Vesalius is sinds kort in het bezit van een miniatuur MRI-scanner uit LEGO. Het gaat om een exclusief model waar wereldwijd maar 600 exemplaren van gemaakt zijn. Het ontwerp van The LEGO Foundation is bedoeld om jonge patiëntjes op een laagdrempelige manier voor te bereiden op hun onderzoek.
Na drie jaar gevangenisstraf is de Chinese blogger Fang Bin zondag vrijgelaten. Hij documenteerde het begin van de coronapandemie in Wuhan. De burgerjournalist werd in februari 2020 gearresteerd, nadat hij video's van lijkzakken en overvolle ziekenhuizen in de Chinese stad op het internet had geplaatst.
Belgen zijn in vergelijking met andere risicosituaties het best voorbereid op hevige stormen, pandemieën en hittegolven. Dat blijkt uit een studie die het Nationaal Crisiscentrum samen met onderzoeksbureau Independent Minds en Universiteit Gent uitvoerde. De resultaten van het onderzoek vormen een leidraad voor toekomstige risico-informatiecampagnes, dat meldt het crisiscentrum.
Vandaag, 3 mei, is een bijzondere dag in het Imeldaziekenhuis. Alle stagiairs worden gevierd als dank voor hun inzet en enthousiasme. Studenten begeleiden tijdens hun studies en hen mee vormen tot de professional die ze willen worden ziet het Imeldaziekenhuis als een belangrijke taak. Uiteraard is er ook dankbaarheid voor de manier waarop stagiairs als deel van het Imeldateam mee zorgen voor mensen. Daarom staan de stagiairs vandaag extra in de kijker.
België stelt voor dat EU-landen medicijnen gaan uitwisselen om de tekorten op te vangen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd in De Ochtend. De Vooruit-minister pleitte er ook voor om meer medicijnen opnieuw in Europa te produceren.
Wie ouder is dan 50, mag bij knieproblemen niet meer zomaar onder het mes. Het Riziv legt orthopedisten een quotum op via het Staatsblad. Het is de eerste keer dat artsen op die manier een beperking krijgen opgelegd. Elke arts mag volgens de nieuwe maatregel per honderd operaties er maar 45 uitvoeren op patiënten ouder dan vijftig jaar.
Nog in de loop van deze legislatuur worden er referentiecentra voor hoofd- en halstumoren opgericht. Dat stelde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid. Ook referentiecentra voor ovariumtumoren zitten in de pijplijn.
De Vlaamse Regering wijzigt op voorstel van minister Crevits principieel en grondig het decreet over het preventieve gezondheidsbeleid, al moeten er eerst nog wat stationnetjes aangedaan worden voor het effectief zo ver is.
In 2014 promootte dr. Machteld Huber het concept van Positieve Gezondheid na jaren van onderzoek en uitwisselingen met gezondheidswerkers in Canada en elders. In Vlaanderen raakt het meer en meer bekend. Dr. Philippe Devos ontdekte dit naar eigen zeggen boeiende concept tijdens het jaarcongres van huisartsen in het noorden van Brussel in Anderlecht en wil het nu ook promoten beneden de taalgrens.
Na advies van de Raad van State en op voorstel van Vlaams volksgezondheidsminister Crevits (CD&V) keurde de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed met een aantal overgangsbepalingen zodat woonzorgcentra op een goede en degelijke manier de BELRAI LTCF kunnen implementeren.
De zorgorganisatie is lang doordrongen geweest van een te enge kijk op gezondheid – waarbij gezondheid bijna uitsluitend werd gedefinieerd als afwezigheid van ziekte en van symptomen. Nu doet een ‘volledig geconnecteerde wereld’ zijn intrede, en dat maakt de dingen complexer op een andere manier.
Groeiende wachtlijsten, een patiëntenstop en de vruchteloze zoektocht naar een arts of tandarts in de buurt. Vroeger ondenkbaar, vandaag realiteit. Zorgpersoneel wordt almaar schaarser. Daarom pleit Solidaris op de dag van de arbeid voor het opheffen van de numerus clausus in zijn huidige vorm. Voorts blijft de socialistische mutualiteit hameren op betaalbare innovatieve geneesmiddelen.
In kader van het 'terug-naar-werktraject' wil de federale overheid zo veel mogelijk langdurig zieken of personen met een handicap stimuleren om - deeltijds - weer aan het werk te gaan. Omdat de regels daarrond erg complex zijn, kunnen geïnteresseerden nu met een online tool gemakkelijk berekenen welk effect dat zou hebben op hun tegemoetkoming en gezinsinkomen.
Het ziekteverzuim in België blijft stijgen: het kort en middellang ziekteverzuim stond het voorbije jaar zelfs op een nieuwe recordhoogte. Dat blijkt uit een studie van sociaal secretariaat Securex, op basis van de loongegevens van ruim 200.000 werknemers in België. Psychische problemen zoals burn-out zijn nu goed voor bijna een derde van alle ziektedagen in ons land.
Het Grondwettelijk Hof heeft één artikel van het Vlaamse decreet vernietigd dat de invoering mogelijk maakt van het COVID Safe Ticket (CST). Het Hof struikelt over het feit dat er geen duidelijke criteria zijn uitgewerkt voor het al dan niet inzetten van die coronapas in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een handicap. Alle andere beroepen tegen het CST zijn verworpen.
Op dinsdag 25 april 2023 opende het dialysecentrum in Sint-Truiden officieel een totaal vernieuwde dialysezaal met meer isolatiemogelijkheden. Met de 6 extra bedden kunnen 25 bijkomende patiënten geholpen worden, wat meteen ook de deur openzet voor vakantiedialyses.
"Ik besef dat de werkdruk hoog is en heb respect voor de vele extra inspanningen die mensen in de zorg leveren, ook studenten. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit risico's creëert voor de patiënten." Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in reactie op de inzet van eerstejaars.
Stagiairs verpleegkunde worden niet massaal ingeschakeld voor taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren. "Omdat we bewust zijn van de krapte op de arbeidsmarkt, volgen we dit op de voet, en eigenlijk vangen daarover slechts heel sporadisch verhalen op", zegt Veerle Dekocker, directeur van de opleidingen verpleegkunde bij Hogeschool Vives.
Het ziekenhuis wil de forse drukte op de spoedgevallendienst aanpakken. Ruim driekwart van de patiënten wordt immers niet doorverwezen door de huisarts en meer dan de helft van de patiënten meldt zich aan met minder dringende klachten, luidt de motivatie. Vandaar een studie in samenwerking met de U Antwerpen die het effect van een verpleegkundig triageprotocol op de patiënten tevredenheid, kwaliteit van zorg en wachttijden nagaat.
Op het debat Medische Wereld van afgelopen zaterdag vlogen enkele opinieleiders elkaar nog net niet in de haren toen het ging over het doorbreken van de zogenaamde ‘silo’s’ of beschotten in de gezondheidszorg, en de opvattingen over ‘geïntegreerde zorg’.
Als er stagiairs in ziekenhuizen en woonzorgcentra ingeschakeld worden voor taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren, dan gaat het niet om een grootschalig fenomeen. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro, zegt geen weet te hebben van dergelijke situaties. "Als het voorkomt, dan zal dat niet in groten getale zijn", zegt Cloet, die tegelijk naar het personeelstekort in de sector wijst als mogelijke verklaring.
Op de eerste beursdag van Inspire Health&Care gisteren zoomde de Belgische Vereniging voor Ziekenhuisdirecteuren (BVZD) in op lifestyle medicine. In zijn inleiding wees BVZD-voorzitter Eric Christiaens erop dat ons huidige ziekenhuismodel allesbehalve future proof is. Nochtans zijn er qua lifestyle boeiende trendsettende voorbeelden te vinden, zelfs in eigen land.
Stagiairs in ziekenhuizen en woonzorgcentra krijgen soms taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
Een groep academici en politici gaat in een open brief in Knack in het verweer tegen een verdere versoepeling van de abortuswetgeving, zoals die aanbevolen wordt in de “ Studie en evaluatie van de abortuswet en -praktijk in België." Bij de ondertekenaars zien we ook (huis)artsen en diverse volksvertegenwoordigers van Vlaams Belang. De brief is een initiatief van jurist Roan Asselman.
Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond de isolatieplicht bij een positieve coronatest afgeschaft. Daarmee wordt een beslissing van de Interministeriële Conferentie van woensdagochtend uitgevoerd.
De Franse Gemeenschap overweegt het aantal buitenlandse studenten - overwegend Fransen - in haar verloskundige opleidingen te beperken. Dat heeft bevoegd minister van Hoger Onderwijs, Valérie Glatigny (MR), gezegd. De kost van het aantal ingeschreven buitenlandse studenten beneden de taalgrens wordt geschat op 200 miljoen per jaar.
In 2021 hebben verzekeringsmaatschappijen 14,6 procent van de arbeidsongevallenaangiftes afgewezen. Ruim 21.000 werknemers zagen hun aangifte geweigerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's, die het VRT-programma 'Pano' kon inkijken.
De Europese Commissie heeft haar langverwachte herziening van de farmawetgeving gepresenteerd. Met de grootste hervorming in twintig jaar wil het dagelijks bestuur van de Europese Unie medicijnen beter betaalbaar en toegankelijk maken, tekorten afwenden en het onderzoek naar innovatieve geneesmiddelen stimuleren.
De bestaande methodes volstaan niet altijd om problematisch, ongewenst gedrag op het werk snel te identificeren en aan te pakken. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een psychosociale risicoanalyses uit te voeren en een preventief beleid uit te stippelen. In de praktijk gaat het dan over heel uitgebreide bevragingen die veel tijd en geld kosten.
Het Britse farmabedrijf GSK, een van de grootste private werkgevers in Wallonië, heeft in het eerste kwartaal duidelijk minder omzet en winst geboekt.
De gemiddelde medewerker van VDAB was in 2022 een op de tien dagen afwezig wegens ziekte. Het ziekteverzuim bij VDAB is daardoor veel hoger dan bij de andere diensten van de Vlaamse overheid.
Actiris, de ziekenfondsen en het Riziv hebben hun overeenkomst uit 2016 vernieuwd voor de verdere versterking van de re-integratie op de arbeidsmarkt van mensen die als arbeidsongeschikt of invalide erkend zijn. De overeenkomst geldt vanaf 1 januari 2013.
Vorig jaar deed zowat 56 procent van de Belgen - 59 procent Nederlandstaligen en 52 procent Franstaligen - een gift aan een goed doel, aanzienlijk minder dan in 2019 toen het nog om 63 procent ging. Dat blijkt uit de barometer van de filantropie die dinsdag door de Koning Boudewijnstichting (KBS) werd gepubliceerd.
Ter ondersteuning van kankeronderzoek organiseert de UZ Brussel Foundation van 24 april tot 28 mei de "Paul De Knop Container Challenge". De uitdaging omvat het uitvoeren van 12 verschillende sportoefeningen aan een container van Strongbox, gaande van pull-ups, boogschieten tot monkeybars. Teams van drie of vier personen zullen strijden om de beste resultaten te behalen. Iedereen is welkom om deel te nemen!
Professor Isabel Beets van de KU Leuven heeft de Baillet Latour Biomedical Award en de bijhorende prijs van een miljoen euro gewonnen voor haar onderzoek naar de manier waarop onze hersenen leren en vergeten. De award werd dinsdag uitgereikt in het Brusselse Paleis der Academiën in aanwezigheid van koningin Mathilde.
VIB en UGent leiden een Europees Netwerk dat meer dan 8 miljoen euro binnenhaalde voor de ontwikkeling van een nieuwe vaccintechnologie tegen bacteriële infecties. In een consortium, “Baxerna”, zullen VIB, UGent, UZ Gent, VUB, ULB, het Pasteur Instituut, het Radboud Medisch Center en het Karolinska Instituut, onder leiding van Profs. Lennart Martens en Francis Impens (VIB-UGent) op zoek gaan naar nieuwe antibacteriële mRNA-vaccins als preventief middel in de strijd tegen antimicrobiële resistentie.
Een baby met recht op de Verhoogde Tegemoetkoming (VT) heeft 30 procent meer kans om kort na de geboorte opnieuw in het ziekenhuis te belanden dan een baby zonder dat VT-recht. Dat blijkt uit een studie van de Christelijke Mutualiteit (CM) op basis van data van 179.055 geboortes in de periode 2015-2019.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker maken. Niet enkel door te blijven investeren, maar ook door het beroep inhoudelijk te hervormen, zodat verpleegkundigen doen waarvoor ze zijn opgeleid, dat ze voldoende autonomie krijgen en kunnen doorgroeien. Een onafhankelijke werkgroep van experten biedt inspiratie.
Het Vlaams Artsenverbond (VAV) en het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ) reageert in vier punten op de recente ontwikkelingen van het contingenteringsdossier artsen en tandartsen. Directe aanleiding is dat de Planningscommissie recent overstapte op de verdeelsleutel 55 N/45 F op basis van het argument dat de Franstalige artsen meer tijd besteden onder meer aan een raadpleging dan de Vlaamse artsen. Intussen blijkt het 'formeel advies artsenquota 2029-2033' de Franstalige artsen 'redelijk tevreden' te stemmen.
Over het personeelstekort in zorg en welzijn is al veel geschreven. Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie zet de puntjes op de i in een opiniestuk (1).: “Tegen 2040 zijn er 25 procent meer ouderen dan nu. Dat is een demografische tijdbom. De kloof tussen zorgvraag en zorgaanbod wordt alleen maar groter.” Kortom: we dreigen af te stevenen op een ethisch fiasco, alleen ontbreekt de sense of urgency.
België en zeven andere landen krijgen 106,2 miljoen euro uit de Europese begroting toegekend om drie medische teams voor noodgevallen (EMT's) uit te bouwen. De nieuwe capaciteit van de Europese rescEU-reserve zal de facto het grootste veldhospitaal van Europa en een van de meest geavanceerde ter wereld zijn. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Jonas Brouwers, voorzitter van de assistentenvereniging Vaso en lid van de Planningscommissie, mocht op Medische Wereld de problematiek van het artsentekort aansnijden. Pedro Facon hamerde daarbij op de invulling van het begrip 'werktijd', vicepremier Petra De Sutter (Groen) wou weleens bekijken of enige financiële aanmoediging om de gaten op te vullen mogelijk was. Professor Marc Noppen probeerde haar te inspireren met het wortelprincipe dat Brigitte Grouwels (CD&V) destijds huldigde.
Onvermijdelijk ging het op het politieke debat afgelopen zaterdag tijdens het congres Medische Wereld – dat focuste op de ziekenhuishervorming - over de ereloonsupplementen. Bvas-voorzitter Johan Blanckaert maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal vooroordelen te ontkrachten.
Iriscare, de bicommunautaire instelling voor sociale bescherming in het Brussels Gewest, publiceert voortaan nauwkeurige gegevens over het Brusselse rusthuisaanbod en de bezettingsgraad van de rusthuizen. Dat gebeurt op het nieuwe statistiekenportaal op de website. Later volgen nog andere statistieken, zoals over de kinderbijslag, meldt Iriscare.
In principe moet elke fusie tussen ondernemingen die aan bepaalde omzetcriteria voldoet, vooraf ter goedkeuring aan de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) worden voorgelegd. De BMA oordeelde in 2020 dat deze aanmeldingsplicht geldt voor elke ziekenhuisconcentratie, met inbegrip van de oprichting van locoregionale ziekenhuisnetwerken. De BMA schreef toen zelfs de ziekenhuizen pro-actief aan om de oprichting van dergelijke netwerken aan te melden en ze heeft hierover tevens een mededeling gepubliceerd (beschikbaar hier).
Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits kent de Vlaamse regering een subsidie toe aan de vzw Vlaams Patiëntenplatform om te werken aan vijf strategische doelstellingen. Ook de Stichting Kankerregister wordt bedacht met een subsidie voor basisregistratieactiviteiten in 2023.
Toen hij zich klaarmaakte voor een lezing in Brugge afgelopen weekend, kreeg Marc Van Ranst plots een slagroomtaart in het gezicht. De dader werd tot nu toe niet gevat. Nadat hij van de verrassing bekomen was, reageerde dr. Van Ranst laconiek op het voorval. Verontrustender was een reactie nadien.
De Wereld Transplantatie Spelen in Perth in Australië zijn een succes geweest voor de Belgen. In de verschillende disciplines behaalden ze zeven gouden, zes zilveren en zeven bronzen medailles, meldt Raf Dubois van Team Belgium zondag, toen het team is thuisgekomen.
Federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt voor perinatale zorg, specifiek gericht op kwetsbare vrouwen. Dat heeft de minister vrijdag in de marge van een bezoek in Leuven bekendgemaakt. Perinatale zorg behelst elke vorm van zorg in de periode rondom de bevalling.
De federale regering heeft het licht op groen gezet voor de aanpassing van het Sociaal Strafwetboek. De nieuwe versie moet ervoor zorgen dat fraude doeltreffender kan worden aangepakt.
Sinds enkele jaren heeft het UZ Brussel een 4D CT-scanner met een brede detector én zeer snelle opnametijd die toelaat gedurende meerdere seconden of minuten dynamische opnamen te maken van de bloeddoorstroming in de patiënt. Ingenieur Pieter Boonen, Radiologie departement (UZ Brussel & VUB) en ETRO (VUB & imec),ontwikkelde de nodige protocols om met de 4D-CT-angio tot betrouwbare en kwalitatieve beelden te komen.
De algemene vergadering van de Brusselse Kamer van het syndicaat herverkoos op 20 april dr. Gilbert Bejjani voor een termijn van twee jaar als voorzitter van ABSyM-Bvas Brussel.
Het Staatsblad meldt twee wissels in belangrijke overlegorganen: de Nationale Paritaire Commissie artsen-ziekenhuizen en de Federale Raad voor ziekenhuisvoorzieningen.
Het biofarmabedrijf GlaxoSmithKline en de mediagroep DPG Media zijn de meest aantrekkelijke werkgevers in 2023. Dat blijkt donderdag uit de 23e editie van de Randstad Employer Brand Research. Werknemers in de privésector voelden zich bovendien nooit zo werkzeker als nu, blijkt verder uit de resultaten.
Het risiconiveau in de zorginstellingen gaat naar niveau 1 - het laagste niveau. Dat zijn de experten binnen de Risk Management Group (RMG) overeengekomen, zo bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat betekent dat het personeel in regel geen mondmasker meer hoeft te dragen, tenzij in specifieke gevallen, zoals in contact met verlaagde immuniteit.
40% van de eerste cyclus IVF-behandelingen in het Fertiliteitscentrum ZOL-Jessa leidt tot een zwangerschap. Hiermee scoort Limburg opvallend hoger dan het Belgische gemiddelde van 35%. Ook bij een tweede tot vijfde cyclus ligt de slaagkans in Genk en Hasselt opmerkelijk hoger dan in de rest van het land, luidt het.
Na 60 jaar maakt de stickerverkoop van het Rode Kruis-Vlaanderen plaats voor iets nieuws, een pleisteractie. Vandaag gaf minister-president Jan Jambon het symbolische startschot voor de campagne in zijn thuisgemeente Brasschaat.
De stijgende energie- en loonkosten treffen de zeven universitaire ziekenhuizen hard. Volgens de eerste ramingen van Pr. Pierre Gillet zou het gecumuleerde tekort tegen 2023 oplopen tot 100 à 200 miljoen euro.
De tijdelijke bevriezing van de supplementen voor patiënten blijft nog zeker tot het einde van het jaar behouden. Dat hebben de artsen en ziekenhuizen beslist, op voorstel van de minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg, Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het Kartel vindt dat de minister voor zijn beurt spreekt.
Het vertrouwen in kindervaccins is tijdens de coronapandemie in verschillende landen gedaald. Zo blijkt uit 'The State of the World's Children 2023: For Every Child, Vaccination', een nieuw rapport van Unicef. Enkel China, India en Mexico zijn de enige onderzochte landen waar de perceptie standhield of zelfs verbeterde. Ook in België daalde het vertrouwen in vaccins na de pandemie.
De conservatieve Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft opnieuw zijn veto gebruikt tegen de legalisering van euthanasie. De wet daarrond werd in maart voor de vierde keer in drie jaar goedgekeurd door de linkse meerderheid in het parlement.
De modernisering van de wet op de patiëntenrechten zal de evolutie naar een defensieve geneeskunde nog versterken, waarschuwt Bvas in een brief aan minister Frank Vandenbroucke. De verplichting om complexe informatie voortaan ook schriftelijk aan de patiënt te bezorgen, mag niet leiden tot meer administratieve overlast voor de artsen.
Het pensioenschandaal in de Kamer dreigt uit te breiden naar het Vlaams Parlement. Volgens oppositiepartij PVDA bestaat er in het Vlaams Parlement al sinds 2004 een regeling om pensioenen tot 20% boven het plafond uit te betalen. Ook Vlaamse parlementsleden kunnen dus een bonus van 1.500 euro bovenop het wettelijk maximum van 7.813 euro bruto krijgen.
Al sinds 1990 vraagt de medicomut een afwijking van de federale wetgeving die zegt dat minstens een derde van de vergadering van het andere geslacht moet zijn. Quod non, want dit is nog een echt mannenbastion, deels om historische redenen. Intussen zijn de tijden evenwel veranderd. Voorzitter De Cock streeft naar een modernisering tegen het jaareinde, ook op andere punten.
In een brief aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben Vlaams ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) hun bezwaren geuit over de federaal vastgelegde quota voor artsen en tandartsen. Ze vinden de regeling niet rechtvaardig.
De Kamer heeft zich gebogen over de aanbevelingen van het wetenschappelijk comité over de abortuswetgeving. Dat rapport sterkt zo goed als alle partijen van de meerderheid in hun overtuiging dat een verlenging van de abortustermijn nodig is van twaalf naar achttien weken. Ook CD&V wil een verlenging, maar dan naar veertien weken.
Ziekenhuizen en zorginstellingen kampen met problemen in hun operationele klinische processen, waaronder personeelstekorten, bezuinigingen en security. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van onvoldoende investeringen in technologie, met name netwerkinfrastructuur, stelt het rapport ‘Emerging from the Covid Pandemic’ van Extreme Networks en HIMSS.
Om de levenskwaliteit van patiënten met kanker te verbeteren, startte AZ Zeno Pluszorg op. Pluszorg biedt een medisch begeleid zorgtraject waarbij verschillende therapieën kunnen worden ingezet, ter ondersteuning van de klassieke behandelingen zoals vb. chemotherapie.
Het aantal abortussen heeft zich in België gestabiliseerd op ongeveer 17.000 per jaar, een aantal dat al tien jaar daalt. Dat blijkt uit het rapport van de Nationale Commissie voor de Evaluatie van de Abortuswet, dat woensdag wordt onthuld in de Kamercommissie Volksgezondheid, schrijft Le Soir.
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil de regering niet in een crisis storten vanwege de abortusdiscussie. Dat maakte hij duidelijk in De Ochtend op Radio 1. De socialisten zijn het niet eens met het voorstel van CD&V om de termijn voor een vrijwillige zwangerschapsafbreking beperkt op te trekken tot veertien weken, maar "elke stap die we dichter kunnen zetten voor een betere omkadering en begeleiding van vrouwen zal Vooruit nemen", verduidelijkt de partij.
Volgens cijfers van de sociale zekerheid, die de krant La Libre opvroeg bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, werkten er in het vierde kwartaal van 2022 zowat 1.665 gepensioneerden van 65 jaar en ouder in de zorgsector in het kader van een maatregel van de minister om het personeelstekort in de sector te helpen opvangen.
Coalitiepartner Vooruit kan zich niet vinden in het voorstel van CD&V om de abortustermijn uit te breiden van 12 tot 14 weken. Dat maakte Kamerfractieleidster Melissa Depraetere maandagavond duidelijk in Terzake. "Dit lijkt voor mij op nattevingerwerk", zei ze in een debat met CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.
Vlaams Belang vindt dat CD&V "plat op de buik gaat" in het abortusdossier. De extreemrechtse oppositiepartij vindt dat de christendemocraten "hiermee bewijzen dat ze niets in deze regering betekenen en enkel voor de postjes zijn gegaan."
Groen-covoorzitster Nadia Naji noemt de uitbreiding van de wettelijke termijn voor abortus tot veertien weken, een voorstel van CD&V, "onvoldoende". "We willen beleid gebaseerd op wetenschap, niet op buikgevoel."
Regeringspartij CD&V kan zich nu toch vinden in een verlenging van de abortustermijn van 12 naar 14 weken. De christendemocraten willen dat wel omkaderd zien met gratis langdurige anticonceptie.
De correctionele rechtbank van Eupen heeft uitspraak gedaan in een belangrijke zaak over onregelmatigheden in het ziekenhuis van Eupen. Het ziekenhuis, zijn voormalige directeur en drie artsen werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, oplichting, medeplichtigheid aan de illegale uitoefening van de geneeskunde en frauduleuze inning van honoraria.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke drie ontwerpen van koninklijk besluit goed over de tijdsbesteding van de arts-diensthoofd in de functies MUG, intensieve zorg en spoedgevallenzorg. Aan de basis ligt een schrijven van het Kartel uit 2021, gericht aan de FOD Volksgezondheid en de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen.
De Oost-Vlaamse brandweerzone Centrum, die zich uitstrekt over de brede omgeving van Gent, zal voortaan het Paramedisch Interventie Team (PIT) van het AZ Sint-Vincentius Deinze bemannen. De zone voorziet 24 uur op 24, 7 dagen op 7 een hulpverlener-ambulancier voor de bijzondere ziekenwagen.
"Het is niet steeds gemakkelijk om de eerste te zijn, maar zeker ook niet om de laatste te zijn: als een van de allerlaatste EU-landen werd in mei 2020 in België de bijzondere beroepstitel of niveau 3-titel Klinische Infectiologie bij wet vastgelegd. Ettelijk jaren vooraf drongen niet alleen het beroepsveld maar ook instanties als de ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) erop aan om een officiële erkenning en beroepstitel in te voeren."
De federale regering maakt het zes maanden langer mogelijk dat gepensioneerde 65-plussers aan een fiscaal gunstig regime bijspringen in de zorg. De maatregel moet het personeelstekort in de sector helpen opvangen. Gelijkaardige maatregelen voor werklozen en vrijwilligers, vervallen.
De stakingsacties van de Britse verpleegkundigen kunnen misschien nog tot Kerstmis duren. Daarvoor heeft het hoofd van de belangrijkste vakbond gewaarschuwd in de aanloop naar een nieuwe 48-urenstaking eind deze maand.
In Normandië bekampt men het artsentekort met rollende dokterspraktijken. Omdat er een schrijnend gebrek is aan huisartsen op het platteland, komt de "Doctobus" nu naar de dorpen - op vaste afspraken en tijden. In de Provence maakt de 'Gynécobus' opgeld.
Sinds 7 april 2023 geldt een nieuwe lijst van de effectieve en plaatsvervangend leden (per organisatie) van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). Ze adviseert minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke als het gaat over de terugbetaling van farmaceutische specialiteiten en ze formuleert voorstellen aan het Verzekeringscomité van interpretatieregels over de vergoeding van die specialiteiten.
Tijdens het paasweekend haalde het wetsvoorstel van Groen/Ecolo om de afschaffing van het ziektebriefje uit te breiden naar drie dagen én naar alle bedrijven volop de algemene pers. Ook Domus Medica schaarde zich erachter en stelde daarover nu een lijvig dossier samen dat dat standpunt moet staven. Toch klinken er in de huisartsenwereld ook andere stemmen. Voer voor een discussie die nog niet meteen zal gaan liggen.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die toezichthouder is voor medische producten, is bezorgd over het tempo van de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten van Philips. Het medisch technologiebedrijf rapporteert namelijk een getal dat niet alleen de vervangen apparaten bevat, maar ook vervangingskits die door Philips naar Amerikaanse reparatiecentra zijn gestuurd en dus nog geen effect hebben voor de consument.
Het is al geruime tijd een heet hangijzer in de medische wereld: opleiding, planning, financiering en andere kwesties. Valérie Glatigny (MR), minister van Hoger Onderwijs en UZ's van de Federatie Wallonië-Brussel, maakt in een exclusief interview met onze Franstalige redactie de balans op van deze kwesties en herinnert eraan dat de kosten voor de opleiding van artsen met ongeveer 12.000 euro per jaar tot de duurste behoren.
Twee Leuvense geneeskundestudenten, Sarah Maesen en Maja Heylebosch, ijveren namens de recent opgerichte vereniging Arts en Mens voor een betere mentale gezondheid voor artsen in opleiding. Arts en Mens zet in op drie speerpunten.
De ziekenhuizen van Zottegem en Ronse klonteren verder samen in vzw ZORG. Met de oprichting van ZORG willen beide vzw’s hun bestaande relaties versterken en een geïntegreerde samenwerking uitbouwen, heet het. ZORG wordt een groepering die openstaat voor samenwerking met andere zorgverleners in de regio Vlaamse Ardennen.
De provinciale raad Orde West-Vlaanderen publiceerde in zijn tijdschrift Q-ratio de laudatio's van de gehuldigde jubilarissen. Boeiende verhalen gaan daarachter vaak schuil achter elk gezicht, aldus dr. Lieven Wostyn in zijn welkomstwoord. Zonder tekort te willen doen aan al die verhalen, één gezicht sprong eruit: dat van dr. Michel D'Hooghe die 50 jaar geleden afstudeerde.
De gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny is opnieuw in een isoleercel geplaatst. Dat hebben medewerkers van Navalny meegedeeld. Nochtans had de advocaat van Navalny nog melding gemaakt van ernstige gezondheidsproblemen bij zijn cliënt.
China heeft een eerste overlijden van een mens door een stam van vogelgriep gemeld die wijdverspreid is bij dieren, maar zelden overgaat op mensen. Het sterfgeval benadrukt de noodzaak om toekomstige risico's van nabij op te volgen.
Een enquête uitgevoerd door de AI en Digital Medicine Chair van de Université de Mons, in samenwerking met Medi-Sfeer en AI4Belgium, toont de verwachtingen en zorgen aan van Belgische huisartsen wat artificiële intelligentie betreft en biedt een uniek inzicht in de kansen en uitdagingen die gepaard gaan met AI in de zorg.
Het Amerikaanse ruimtevaartagenschap NASA heeft het huis voorgesteld waarin vier personen vanaf juni een jaar zullen wonen om het leven op Mars te simuleren. De deelnemers helpen zo een toekomstige missie naar de rode planeet voor te bereiden.
De Russische gevangengenomen opposant Aleksej Navalny is ziek, maar wordt "onbehandeld" gelaten. Dat heeft zijn advocaat Vadim Kobzev verklaard op Twitter. "In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een ambulance opgeroepen wegens maagklachten die zich hadden verergerd", klinkt het.
Het UZ Gent heeft een nieuwe scanner in gebruik genomen die beelden maakt van patiënten die problemen hebben aan de benen. Die kunnen dankzij het toestel, de zogenaamde HiRise, rechtopstaan bij de beeldvorming. Zo kunnen dokters een betere diagnose maken dan bij de liggende positie bij traditionele scanners. Het gaat volgens het ziekenhuis om een primeur in de Benelux.
Burgers lijken het gebruik van hun gezondheidsgegevens buiten de individuele zorg (m.a.w. het secundaire gebruik van gegevens) te steunen als het aansluit bij hun waarden en als zij in dit proces als partner worden beschouwd. Dat blijkt uit de openbare raadpleging 'Datadebat' over het secundair gebruik van gezondheidsgegevens en die onder meer met de Belgische bevolking werd gehouden, meldt Sciensano in een persbericht.
Het hoofd van de Britse gezondheidsdienst (NHS) waarschuwt dat een staking van vier dagen, aangekondigd door Britse artsen in opleiding voor na paasmaandag, een "nooit geziene verstoring" zal veroorzaken, waarbij tot een kwart miljoen afspraken en operaties vermoedelijk vertraging zullen oplopen.
De Iraanse autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd naar de mysterieuze vergiftigingen op meisjesscholen verspreid over het hele land. Een speciaal daartoe opgerichte commissie zal zich over de zaak buigen en legt binnen twee weken haar verslag voor, melden Iraanse media.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft vanochtend zijn 14e donorcentrum voor bloed en plasma geopend in het Limburgse Beringen. De organisatie wil met het extra donorcentrum een antwoord bieden op de stijgende vraag naar plasma en hoopt voor dit jaar op 4.000 bijkomende plasmadonaties dankzij het nieuwe centrum.
Het Jan Yperman Ziekenhuis en az West zetten een volgende stap in hun samenwerking en kiezen voor een nieuw ziekenhuisnetwerk Westhoek. Dat wordt vandaag in een brief aan de Vlaamse overheid gemeld. Hiermee willen deze ziekenhuizen dus een belangrijke correctie aanbrengen aan het huidige netwerkplan voor Vlaanderen. Ze dragen daarvoor ook een resem argumenten aan.
De universitaire ziekenhuizen boekten miljoenenwinsten met dank aan de coronatests. Die vloeiden naar de algemene werking en zelfs naar doctorandi, blijkt uit een eerste officiële evaluatie. Het geld valt niet meer terug te vorderen.
Meer dan 5.000 jobs in ziekenhuizen, thuisverpleging en wijkgezondheidscentra worden betaald door het zorgpersoneelsfonds. Dat blijkt uit een balans van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Het kortdurend ziekteverzuim in België kostte in 2022 gemiddeld 1.465 euro per zieke, voltijdse werknemer. Dat bedrag staat voor de directe loonkosten van niet-gepresteerde tijd. De directe kost van het kortdurend ziekteverzuim - maximaal 30 dagen - is bijna 28% gestegen t.o.v. 2018, berekende hr-dienstenverlener SD Worx op basis van loondata en absenteïsmedata van bijna 650.000 werknemers die minstens één dag per jaar ziek waren, en 23.000 werkgevers in de privésector.
Het Vlaams Artsenverbond (VAV) stelt zichzelf in vraag met een nieuwe voorzitter aan het roer: dokter Jan Van Meirhaeghe. Tegelijk blijft de vereniging uitermate actief met zowel culturele als wetenschappelijk-politieke activiteiten.
Naar aanleiding van een artikel dat gisteren verscheen in de Tijd, getiteld "Vandenbroucke legt tarieven radiologie en ziekenhuislabo aan banden" reageert de Belgische Vereniging van Radiologie (BVR) met een brief op het negatieve beeld van radiologen dat vaak in de media en politieke wereld wordt geschetst. Ook Bvas reageerde hierop al.
Bij de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is leukemie vastgesteld. Dat schrijft Corriere della Sera, en een bron dicht bij de Forza Italia-voorzitter bevestigt het nieuws aan persbureau Reuters. Partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani zei op de Italiaanse tv dat Berlusconi's toestand stabiel is.
Opnieuw pakt Medische Wereld, een vaste waarde in de congreswereld, uit met een live-editie na de pandemiecrisis. Dat op 22 april. En zoals steeds vormt het politieke debat met als centrale gast de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, het zwaartepunt. Al zijn er nog andere highlights te vermelden.
Nog tot en met 15 mei kunnen ziekenhuizen kandideren als gespecialiseerd centrum in de “conservatieve” behandeling van lymfoedeem. Het Riziv heeft 560.000 euro veil om de toegankelijkheid voor patiënten voor de multidisciplinaire behandeling zo te verhogen.
De Nationale Loterij lanceerde met de Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Nationale Loterij, Vincent Van Peteghem en de Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi een projectoproep "Duurzame Ontwikkeling". Alle non-profitorganisaties, stichtingen van openbaar nut of coöperaties met een maatschappelijk doel die actief zijn in dit domein, kunnen hun kandidatuur indienen.
Zelfstandigen kunnen vanaf nu via een wetenschappelijke zelfscan achterhalen of ze risico lopen op burn-out of mentaal in het rood zitten. Het initiatief, uitgewerkt door verzekeringsfonds Acerta en preventiedienst Idewe, kadert in het plan van minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) om het toenemend aantal mentale problemen bij zelfstandigen aan te pakken.
Een rapport van de Onderwijsinspectie is bijzonder kritisch voor de secundaire scholen die verpleegkundigen opleiden, dat schrijft De Standaard donderdag. Zowat 40 procent van de studenten verpleegkunde, of 6.900 studenten, kiest voor zo'n traject. Velen van hen komen in de ouderenzorg en de thuishulp terecht.
In 2021 gaf het Riziv bijna 5 miljard euro uit aan terugbetaalbare geneesmiddelen. Dat blijkt uit het laatste rapport over de uitgaven voor geneesmiddelen (MORSE-rapport). Het aandeel van de geneesmiddelenuitgaven in de ziekenhuizen is verder gestegen. In 2020 overtrof het voor het eerst dat van de openbare apotheken.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bereidt wetgeving voor die de ereloonsupplementen verder aan banden legt. Dat zou blijken uit het verslag van het begrotingsakkoord. Bvas is verbaasd, omdat dat in het overleg nog niet is afgesproken, aldus De Tijd. Het syndicaat vreest ook bijkomende bureaucratie voor de huisarts. De discussie veroorzaakte begin dit jaar al een kortsluiting tussen Vandenbroucke en Bvas. Sindsdien loopt overleg.
De Franstalige studentenfederatie (FEF) reageerde gisteren op het rapport van de FOD Volksgezondheid waaruit bleek dat vele arts-specialisten in opleiding zich verplicht voelen om 60u per week te werken. "Een gevaar voor iedereen", aldus de FEF.
Farmaciegigant Johnson & Johnson (J&J) stelt voor om 8,9 miljard dollar te betalen in een schikking over babypoeder dat mogelijk kankerverwekkend is. Met het hoge bedrag, verspreid over de volgende 25 jaar, wil het Amerikaanse concern af van alle gerechtelijke procedures.
Als gevolg van het jarenlange strenge gevangenisregime gaat de lichamelijke gezondheid van Wikileaks-stichter Julian Assange dag na dag achteruit. Dat heeft zijn echtgenote Stella Assange aangeklaagd.
Het vernieuwde operatiekwartier op campus Sint-Jan zal in de loop van de komende jaren met 1800 m2 uitbreiden. Dat moet het efficiënte gebruik van de up-to-date operatiezalen beter ondersteunen. Twee gloednieuwe neurochirurgie-operatiezalen zijn volledig gebouwd rond het gebruik van de O-arm.
In het oncologisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis is het deze week “verwenweek”. Na weken van verbouwingswerken – en de daarbij niet te vermijden overlast – worden de patiënten extra in de watten gelegd met heel wat fijne extra’s. Dankzij de verbouwingen kunnen patiënten en medewerkers nu verblijven en werken op een dienst die rust en gezelligheid uitstraalt mét uitzicht op de mooie groene omgeving.
Meer dan de helft van de Belgische werknemers ervaart fysieke pijn. Ze kampen vooral met spierpijn in de schouders, rug of bovenste ledematen en rugpijn. Ook de psychosociale risico's op het werk zijn de voorbije jaren toegenomen. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw rapport over de arbeidsomstandigheden in 2021 in ons land, die voorgesteld worden door de FOD Werkgelegenheid.
Naast het onderzoek naar de oorzaak van het treinongeval in Nederland door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), komt er ook een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het openbaar ministerie. Voorlopig is er nog veel onduidelijkheid over hoe zowel een goederentrein als een passagierstrein in botsing kon komen met een bouwkraan op wielen, die ingezet werd bij geplande spoorwerken op twee sporen waar geen treinen reden.
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse Ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt. Het gaat zelfs gepaard met toegenomen kransslagerverkalking in vergelijking met gematigd sporten.
Het UZ Brussel gebruiikt voortaan als eerste ziekenhuis in de Benelux een robot voor micro- en supermicrochirurgie voor onder meer lymfoedeembehandeling door via een lymfo-veneuze bypass (een overbrugging tussen lymfevat en ader). Deze vormen van ingrepen, bijvoorbeeld aan de allerkleinste bloedvaten, vragen een extreme nauwkeurigheid. De nieuwe robot laat toe om de handbewegingen van de chirurg 20x te verkleinen en zo zelfs minimale trillingen van de hand van de chirurg weg te filteren.
Het aantal door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) afgesloten fraudegevallen door zorgverleners en het totale bedrag ervan zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft L'Echo op basis van cijfers van het Riziv.
Tom Teulingkx, voorzitter SKA (Vereniging van Sport- en Keuringsartsen) waarschuwt ervoor om extreme sportprestaties niet te verheerlijken zoals onlangs weleens gebeurde in de algemene pers. Hij staat ook stil bij de Vlaamse Aanbevelingen voor Sportmedisch Onderzoek (Vaso) die tien jaar bestaan, en de plotse populariteit van… bakpoeder als stimulerend middel.
Oncoloog Annelies Troch van de Borstkliniek Heilighartziekenhuis Lier lanceerde een podcast waarbij ze de medewerking kreeg van radiopresentatrice Ann Reymen en zes borstkankerpatiënten. Met ‘Ontboezemingen', zoals de reeks van zes afleveringen heet, hoort u de bijwijlen aangrijpende verhalen van de dames in kwestie.
Een groot deel van de arts-assistenten voelt zich verplicht om 60 uur per week te werken. Dat blijkt uit een enquête van de FOD Volksgezondheid bij bijna 1.500 arts-assistenten en zo'n 630 stagebegeleiders, waarover De Specialist vrijdag al berichtte.
Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, op basis van bevindingen van de inlichtingendiensten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verloor Rusland 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten, en veelal was dat niet te wijten aan vijandelijkheden. "Russische commandanten bekijken het wijdverspreide alcoholmisbruik wel als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten."
Het Portugees parlement heeft nog maar eens een wet goedgekeurd die euthanasie toelaat. Dat gebeurde al voor de vierde keer in drie jaar. De legalisering van euthanasie stuitte al verscheidene keren op het verzet van het Grondwettelijk Hof en van president Marcelo Rebelo de Sousa.
Wachttijden voor een consultatie bij de dermatoloog lopen in België gemiddeld op tot 4 maanden. Daarom betaalt Helan Onafhankelijk Ziekenfonds vanaf 1 april als enige ziekenfonds het gebruik van de ‘Skindr’-app terug. Die Belgische app biedt online betrouwbaar en persoonlijk advies van een dermatoloog binnen de 48 uur. Er zijn een 20-tal dermatologen bij Skindr aangesloten die samen al zo’n 12.000 consultaties uitvoerden.
Dokters en verpleegkundigen maken van de wereld een betere plek, maar die medische zorg is niet altijd even milieuvriendelijk. Veel wegwerpmateriaal uit het operatiekwartier belandt na een eerste gebruik al op de afvalberg. De medische wereld heeft voorlopig de herbruikbare alternatieven nog niet omarmd en zou sceptisch staan tegenover de kwaliteit ervan. Terecht? Onbekend is ongebruikt, zo blijk uit een studie van onderzoeksproject reCURE (UAntwerpen).
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) reserveert een budget van 1,2 miljoen euro voor onderzoek naar de langetermijneffecten van hoogtechnologische revalidatie bij patiënten met een verlamming. Dat melden het AZ Herentals en de KU Leuven, die de leiding nemen over het onderzoek.
Een nationale bevraging bij arts-specialisten in opleiding (ASO's) en hun opleiders, uitgevoerd door de FOD Volksgezondheid, legt verschillende pijnpunten bloot. Zo blijkt dat supervisie en begeleiding niet steeds gegarandeerd te zijn en wordt er onvoldoende feedback voorzien aan ASO's. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) dringt aan op een grondige hervorming. Los daarvan zijn de aanbevelingen in het rapport wollig en vaak geformuleerd in krom Nederlands, stellen we vast.
Volgens premier Alexander De Croo bewijst de begrotingscontrole dat de nakende verkiezingen de regering allesbehalve verlammen. De regeringsleider wil nu ook de hervorming van de fiscaliteit en de pensioenen aanvatten..
De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. "De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust", luidt het bij N-VA. De coalitiepartners blikken al vooruit naar volgende akkoorden.
In Gent is de eerste spade in de grond gegaan van Nobel I, een modern gebouw dat het eerste wordt van een nieuwe, groene campus van het UZ Gent. Het gebouw wordt een centrum voor innovatie, opleiding en onderzoek met veel lichtinval en een grote daktuin. De oplevering is voorzien in 2024, maar daarmee zullen de werken op de Gentse campus nog niet afgerond zijn.
Het federale kernkabinet is het na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. Voor 2023 en 2024 samen is er sprake van een netto-inspanning van 1,75 miljard euro, kondigde premier Alexander De Croo aan in de Kamer.
Een blik op het heden en in de toekomst leert ons dat de crisissen voor ziekenhuizen zich in sneltempo blijven opvolgen. De jongste dreiging, de oorlog in Oekraïne, doet het chemische, biologische, radiologische en nucleaire (cbrn)-risico toenemen. Daarop wil de overheid anticiperen, bleek op het Provinciaal Overleg Ziekenhuisnoodplanning (POZA) in het AZ Sint-Maarten onlangs.
Janssen Pharmaceutica gaat in de vestiging van Beerse 154 werknemers laten afvloeien. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV. In januari had het bedrijf nog aangekondigd dat er 200 banen op de helling stonden.
Ziekenhuisartsen in zes van de zestien Duitse deelstaten hebben het werk neergelegd. Volgens artsenorganisatie Marburger Bund zullen duizenden in München de straat opgaan om een loonsverhoging met 2,5 procent te eisen voor 55.000 artsen die in openbare ziekenhuizen werken.
Een KCE-studie in acht Belgische ziekennuizen bewijst dat meerlaagse siliconenverbanden om doorligwonden aan het heiligbeen (stuit) te voorkomen: niet alleen doeltreffend, maar ook kosteneffectief zijn. Deze studie is ook een primeur voor het KCE als niet-commerciële studie in België uitgevoerd, bij patiënten die onder reële omstandigheden worden behandeld, klinkt het.
Stress gelinkt aan het werk of burn-out kosten de Britse economie elk jaar 28 miljard pond (bijna 32 miljard euro) en veroorzaken 23,3 miljoen ziektedagen op het werk. Dat blijkt uit een studie. Een vijfde van de Britten heeft het emotioneel moeilijk, in ons land gaat het volgens de studie om 11 procent van de bevolking.
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft hulde gebracht aan voormalig VGC-lid Vic Anciaux. Er volgde ook een minuut stilte.
Oost-Vlaanderen had vorig jaar met 80 procent de hoogste werkgelegenheidsgraad van het land. Dat blijkt uit de resultaten van de Enquête naar de Arbeidskrachten die het Belgische statistiekbureau Statbel woensdag heeft bekendgemaakt.
Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar een structureel beheer van de groeiende hoeveelheid data in levenswetenschappelijk onderzoek, lanceert het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) de Data Core faciliteit.
Het ‘NETwerk’ (Neuro Endocriene Tumoren) ontving opnieuw het excellentiecertificaat voor de diagnose en behandeling van deze zeldzame tumoren. Daarnaast was er nog een bijkomende erkenning voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren in de longen. Het gaat om GZA Ziekenhuizen, AZ Klina, AZ Monica, AZ Rivierenland, UZA, VITAZ, AZ Voorkempen en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).
2022 was bijzonder moeilijk voor zorgverleners wat de indexering betreft. De artsenyndicaten en andere belanghebbenden hadden aangedrongen op een langetermijnoplossing om dergelijke moeilijkheden in de toekomst te vermijden. Ter herinnering, de begrotingsnota gezondheidszorg 2023 die de Algemene Raad op 17 oktober 2022 heeft goedgekeurd, verwijst naar het probleem van de indexeringsmechanismen die in de ziekteverzekering worden gebruikt.
Patiënten zullen in de toekomst sneller kunnen opzoeken of een zorgprogramma voor borstkanker, maar ook andere zorgprogramma's, erkend zijn. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk gemaakt via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in het parlement na vragen van Maaike De Rudder (CD&V) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).
Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken. Het Brusselse hof van beroep heeft het Fabiolaziekenhuis veroordeeld voor het uitvoeren van een onnodige operatie bij een intersekse tiener.
Bij Mölnlycke in Borgworm (Waremme) verliezen uiteindelijk 33 werknemers hun baan. Dat heeft de directie bekendgemaakt. De Zweedse groep die medische producten voor eenmalig gebruik maakt, bijvoorbeeld chirurgische handschoenen, gaat er de klantendienst sluiten en relokaliseren.
In de strategie van CD&V om het platteland te verdedigen, past ook de strijd voor het behoud van erkende borstklinieken in dunbevolkte gebieden. Kamerlid Nawal Farih uit Genk trekt ten strijde om haar eigen regio te verdedigen. “Neem het aantal ingrepen per chirurg als criterium”, zegt Farih. “En groepeer de artsen per ziekenhuisnetwerk.”
Nog voor het einde van dit jaar zullen in totaal negen campussen van de zorgorganisatie voorzien zijn van zonnepanelen. Voor de installatie en financiering van de panelen werkt GZA samen met energiecoöperatie Zonnewind, die haar projecten financiert door burgers aandeelhouder te maken. Zo is er een triple win: de klant hoeft niet te investeren, de vennoten ontvangen een dividend van de winst én de CO₂-uitstoot gaat sterk naar beneden, heet het.
Hoe tevreden ben je met het leven in het algemeen? Op die vraag geven volwassenen in Vlaanderen een gemiddelde score van 7,1 op 10. Dat blijkt uit een bevraging bij 6.000 mensen van Statistiek Vlaanderen in het najaar van 2022. Het meest tevreden zijn de Vlamingen over het contact met hun huisgenoten, hun woning en de buurt.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits maakt nog dit schooljaar 6,4 miljoen euro vrij voor betere zorg en ondersteuning in enkele internaten die van Onderwijs naar Welzijn verschuiven. Het gaat concreet om de medisch-pedagogische instituten (MPI's) van het GO! die verbonden zijn aan een school voor buitengewoon onderwijs en om internaten met permanente openstelling (IPO) die aansluiten bij de jeugdhulp. In die internaten zitten meer dan 500 leerlingen.
Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). Het gaat om een toename met 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks de wereldwijde onzekerheden, zo blijkt uit de EPO Patent Index.
De farmasector zal de impact van de voorstellen tot modernisering van de terugbetalingsprocedure voor geneesmiddelen, die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag op tafel legde, grondig bestuderen. Dat heeft de koepelorganisatie Pharma.be maandagavond in een reactie gezegd. De organisatie engageert zich ook om zich op te stellen als "een verantwoordelijke partner bij de verdere uitwerking ervan".
De Belgische Koninklijke delegatie bezocht de Afrigen-faciliteiten waar Univercells en Etherna de ontwikkeling van het eerste Afrikaanse mRNA Covid-19 vaccin zullen ondersteunen. De onderneming effende het pad voor de RNA-productieapparatuur en ontwikkelde een thermostabiel Covid-19-vaccin en -platform dat distributie over het hele continent naar zelfs de meest afgelegen plattelandsgemeenschappen mogelijk maakt.
Half maart liep een studienamiddag van het Provinciaal Overleg Ziekenhuisnoodplanning Antwerpen (POZA) in het AZ Sint-Maarten Mechelen. Centraal stond het hoe, wat, waarom en belang van Noodplanning in ziekenhuizen. Dat leverde zeer bruikbare praktische tips op voor situaties als branden, rampen, (water)besmettingen, stroomuitval en dies meer.
De overheid geeft elk jaar meer uit aan de terugbetaling van geneesmiddelen. Een voorstel van een roadmap 'vernieuwing terugbetalingsprocedures met het oog op snelle en duurzame toegang tot geneesmiddelen' moet een hervormingsprocedure opstarten die alles beter in de hand houdt zonder de voordelen van het huidige systeem op het spel te zetten. Minister Vandenbroucke stelde die vandaag voor, samen met Riziv-topambtenaar Pedro Facon
De persoonlijke gegevens van zowat 14 miljoen Australische en Nieuw-Zeelandse klanten van Latitude Financial zijn gestolen door hackers. Dat heeft de Australische kredietverlener bekendgemaakt.
Dr. Bejjani, anesthesioloog, voorzitter van BSAR, geeft zijn indrukken en een persoonlijke mening weer over de lopende hervormingen. Hij gaat daarbij in op drie hoofdpunten en een niet onbelangrijk deelaspect waarmee de hervormingen staan of vallen: veranderingsangst. Positief nieuws is er ook te melden, met drie opwaarderingen voor de anesthesiologen.
Artificiële Intelligentie (AI) wordt in steeds meer sectoren gebruikt. Ook de gezondheidszorg ontkomt er niet aan. De nieuwe technologie biedt veel mogelijkheden, maar houdt ook valkuilen in. Dat zei minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid. "Wat met de aansprakelijkheid van de arts? Houdt AI ook geen gevaren in?", vroeg kamerlid Frieda Gijbels (N-VA).
Twee Britse volksvertegenwoordigers en voormalige ministers zijn in de val gelokt door militanten van de organisatie Led By Donkeys. Matt Hancock en Kwasi Kwarteng, allebei Conservatieven, zijn gefilmd terwijl ze aan het onderhandelen waren over lucratieve consultancy-opdrachten voor een obscuur Zuid-Koreaans bedrijf. De eerste was minister van Volksgezondheid tijdens de coronapandemie.
Het CM Gezondheidsfonds wil jongeren beter wapenen tegen bedenkelijke adviezen en foute informatie over gezondheid. De mutualiteit heeft daarvoor een onlineplatform opgericht maar heeft daarnaast ook een eigen kanaal opgestart op OnlyFans, een sociaalmediaplatform dat vooral bekend is omwille van pornografische beelden.
Na weken van onderhandelingen en spanningen heeft de regering van de Franse gemeenschap zaterdagavond een akkoord bereikt over het onderwijsdossier. De 57 aangevraagde erkenningen - dus ook die voor master in de geneeskunde aan de UMons en de universiteit van Namen - worden toegekend maar met een reeks bijkomende maatregelen.
De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de contactopsporing in het kader van corona in lijn brengt met een arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat Hof legde onder meer een maximumtermijn op voor de bewaring van persoonsgegevens.
1 op de 2 Vlamingen kan niet overweg met smartphone en computer. Om patiënten en hun familie te helpen met hun vragen over de computer, smartphone en online toepassingen, openen de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen in samenwerking met Digibank Antwerpen twee Digipunten. Daarnaast engageren beide ziekenhuizen zich om blijvend aandacht te hebben voor digitale uitsluiting.
Dr. M. Rosseel deed een percutane aortaklepimplantatie (TAVI) bij een patiënt van 84 jaar oud, waarbij de patiënt als eerste in de Benelux de dag van de ingreep zelf nog naar huis kon. Het A.S.Z. Hartcentrum-team engageert zich continu om het comfort bij hun patiënten vóór, tijdens en na de ingreep te blijven verbeteren. Dankzij verdere verfijningen in de procedure, zijn ze er nu in geslaagd om TAVI-patiënten voor het eerst een ‘same day discharge’ aan te bieden.
Bijgestaan door Orsi’s ingenieurs Jente Simoens en Jasper Hofman, verwijderde dr. Ruben De Groote, uroloog OLV Ziekenhuis Aalst, met succes een niertumor met de Intuitive Xi robot. Dankzij de nieuw ontwikkelde applicatie wordt het 3D-model, op basis van een preoperatieve CT-scan van de nier, live over het endoscopisch beeld in de robot gelegd. Hierdoor krijgt de chirurg een beter beeld van waar de tumor zich specifiek bevindt en mogelijke bijhorende gevaren tijdens het opereren.
Elke Van Hoof publiceert de eerste Belgische StressMonitor die peilt naar stress en mentaal welzijn op het werk. Wat blijkt? Slechts 11% van de Belgen haalt zijn volledige potentieel op het werk. Dat zijn vaker kaderleden en leidinggevenden. Met een op de vijf werknemers gaat het volgens de bevraging niet goed: zij voelen zich niet gezond genoeg – fysiek, mentaal of emotioneel - om hun volledige potentieel te behalen en voelen zich niet verantwoordelijk voor hun werk.
Derde keer, goede keer, maar niet voor de eerste 3D-geprinte raket. De Terran 1 van de Californische start-up Relativity Space is opgestegen vanaf Cape Canaveral, maar slaagde hij er niet in een baan om de aarde te bereiken. Bij het afstoten van de tweede trap trad er een "anomalie" op.
Een 26-jarige Bruggeling is in beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor de diefstal van een wagen van een spoedarts. Op 19 november 2021 vermomde Niels A. zich in het AZ Zeno in Blankenberge als arts door een doktersjas aan te trekken. Hij ging alle kamers binnen om uiteindelijk een bos sleutels uit de tas van een spoedarts te stelen.
Een genetische aanleg voor leverproblemen, een hepatitis B-infectie en zijn algemeen bekende voorliefde voor alcohol speelden een rol in de dood van Ludwig van Beethoven. Dat heeft een internationaal onderzoeksteam ontdekt. Om het genoom van de Duitse componist en pianist vast te leggen namen de wetenschappers verschillende haarlokken van de virtuoos onder de loep. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschift Current Biology.
Om een einde te maken aan de gewoonte waarbij defecte consumentengoederen al te makkelijk door een nieuw exemplaar vervangen worden, wil de Europese Commissie een 'recht op herstel' invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat al die goederen tot 5 à 10 jaar na de aankoopdatum hersteld kunnen worden, ook al is de garantietermijn verstreken.
De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geraakt over een plan met aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers in de zorgsector. Daarbij wordt gewerkt met drie niveaus, die afhankelijk zijn van de hoeveelheid virus die circuleert. Momenteel zouden we ons in tussenniveau 2 bevinden.
Een Belgische primeur voor het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Sinds kort wordt er gebruikt gemaakt van Artificiële Intelligentie (AI) wanneer radiologen de doorbloeding van het hart willen waarnemen tijdens medische beeldvorming. Belangrijk voordeel voor de patiënt is dat geen schadelijke röntgenstralen of invasieve procedures - waarbij men met apparatuur in het lichaam binnendringt - gebruikt worden.
Het ziekenhuis Fond'Roy in Ukkel wil eerst en vooral de rust terugbrengen na de dood van een psychiatrisch patiënt. Die is overleden aan zijn verwondingen nadat de politie op de patiënt had geschoten.
In een psychiatrisch ziekenhuis in Ukkel heeft de politie vanmorgen een patiënt neergeschoten die zich erg agressief gedroeg. Het verpleegkundig personeel probeerde hem tot bedaren te brengen maar dat lukte niet. Dat meldt Het Nieuwsblad. De man raakte zwaargewond en is later aan zijn verwondingen overleden.
Artsen in publieke ziekenhuizen in heel Duitsland hebben het werk neergelegd om hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden te eisen. In Hamburg betoogden 2.000 artsen. Ze liepen door het stadscentrum met spandoeken waarop onder meer te lezen stond "Goed werk - goede verloning" en "Overwerkt - onderbetaald".
De voormalige Britse premier Boris Johnson erkent dat hij het parlement verkeerd heeft geïnformeerd over de zogenaamde 'partygate'-affaire. Hij ontkent echter ten stelligste de aantijging dat hij dat met opzet zou hebben gedaan. De bevoegde commissie kan geen bewijzen voorleggen dat hij het Lagerhuis bewust voorgelogen zou hebben. Dat zegt Johnson in een schriftelijke verdediging die dinsdag naar buiten werd gebracht.
Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is groot. Mensen in Nederland hebben het meeste vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel. Covid heeft dat vertrouwen dus helemaal geen deuk gegeven.
De dienst Data en Beleidsinformatie van de FOD Volksgezondheid publiceerde zopas drie rapporten met enkele kerncijfers over de gezondheidsvoorzieningen in ons land. Ze slaan op de spoeddiensten, de zware apparatuur beeldvorming en het verblijf in psychiatrische ziekenhuizen of psychiatrische afdelingen.
Het Jessa Ziekenhuis krijgt een goed rapport van het Riziv en blijft voor de volgende 3 jaar erkend als hooggespecialiseerd referentiecentrum voor complexe chirurgie van de pancreas. Jessa heeft deze erkenning sinds 1 januari 2020. Yves Breysem, algemeen directeur Jessa: “Dat we deze erkenning opnieuw hebben verzilverd, is bijzonder goed nieuws, zowel voor de patiënt als voor ons ziekenhuis. Mijn grote waardering gaat uit naar iedereen die hiervoor hard heeft gewerkt.”
Het Oost-Vlaams trainingcentrum voor robotchirurgie Orsi Academy opent maandag een cluster met de nieuwste technologie rond beeldgestuurde robotchirurgie. Een investering van 3,87 miljoen euro om opleidingen te geven aan medische professionals van over de hele wereld. Die zullen in het gebouw langs de snelweg in Melle leren hoe ze met behulp van robots de nevenschade van chirurgische ingrepen kunnen beperken.
Sinds de aanname van een nieuwe wet in november 2022 – als uitvoering van een Europese richtlijn – genieten artsen van het klokkenluidersstatuut als ze inbreuken tegen de wet melden die ze vaststellen in hun ziekenhuis. Nog een recente wijziging in uw beroep heeft te maken met de bewijslast bij een mogelijke medische fout. En tot slot zijn de federale toezichtscommissies voor de kwaliteitswet gestart, met alle gevolgen vandien.
Het H. Hartziekenhuis Mol zal als zelfhulpvriendelijk ziekenhuis intenser samenwerken met patiëntenverenigingen. Daartoe tekent het op donderdag 23 maart een intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp. Het zal de samenwerking met verschillende patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen verankeren en verder uitbreiden.
"Naar aanleiding van het recent artikel van dr. Valgaeren in De Specialist over hot topics en de organisatie van extramurale praktijken in onze specialisatie, licht ik graag één en ander verder toe, mede op vraag van verschillende leden van onze beroepsorganisatie."
Hatem Abu Hashim, vandaag professor in Egypte, behaalde zijn doctoraat aan de VUB met negen klinische studies waarin zogezegd onvruchtbare vrouwen werden behandeld. Die studies blijken echter statistische nonsens. Vorige maand heeft de VUB de doctorstitel van Abu Hashim ingetrokken, schrijft De Standaard .
Voor het zesde jaar op rij is Finland het land met de meest gelukkige bevolking. België staat op plaats 17, zo blijkt uit het World Happiness Report. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten en verschijnt steeds rond de Werelddag voor Geluk op 20 maart.
AZ West is naar eigen zeggen het toonvoorbeeld van een borstkliniek die wel degelijke kwalitatieve zorg verricht, al is ze niet wettelijk erkend. En zo zijn er wellicht nog wel wat gelijkaardige instellingen. Hier volgt de argumentatie van deze borstkliniek uit de Westhoek.
Met de tool ‘Born in Belgium Professionals’ willen gynaecologen, huisartsen en vroedvrouwen reeds in een vroeg stadium van de zwangerschap een beeld krijgen op de psychosociale kwetsbaarheid van de toekomstige mama. Dat mooi in het speerpunt van de stad Turnhout en omliggende gemeentes om kansarmoede in een vroeg stadium aan te pakken.
Patiënten uit Vlaams-Brabant die met de ziekenwagen naar een ziekenhuis vervoerd worden, kunnen er voortaan voor kiezen om niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te worden gebracht als dat Franstalig is en zij zelf Nederlands spreken. De patiënten mogen opteren voor een Nederlandstalig ziekenhuis, op voorwaarde dat de extra rijtijd maximaal 12 minuten bedraagt.
Het is een verplichting dat er in elk net een erkende borstkliniek aanwezig is, dus ook in de provincie Luxemburg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) onderstreept in de Kamer.
Meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector komen vrijdag 17 maart samen aan de campus Odisee Sint-Niklaas om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van keynotes en good vibes tijdens het jaarcongres van Zorgondersteuning vzw.
Peter Peumans, hoofd gezondheidstechnologie bij onderzoekscentrum IMEC, schetst in Het Laatste Nieuws wat AI kan betekenen voor de medische wereld. "Mijn toekomstvisie is dat AI de huisarts zal helpen om nog beter geïnformeerde beslissingen te nemen. AI krijgt hier de rol van een soort sidekick of collega die alle wetenschappelijke literatuur en de meest recente ontwikkelingen kent, maar ook gemakkelijk het dossier van de patiënt en zijn gezondheidsdata kan doornemen om verbanden te vinden."
De N-VA heeft Zeger Debyser voorgesteld als kopman bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Debyser is sinds 2013 lid van de gemeenteraad in Leuven en is op dit moment fractieleider.
Mdeon, het deontologisch gezondheidsplatform dat inmiddels uit 29 verengingen bestaat, publiceert vandaag zijn jaarverslag. Enkele highlights van het platform dat nu wordt voorgezeten door Bvas en sinds kort ook enkele ziekenhuiskoepels als lid mocht verwelkomen.
De regering van de Franse gemeenschap heeft nog steeds geen overeenstemming bereikt over de vraag van de universiteiten van Bergen en Namen over de invoering van een master geneeskunde. "De gesprekken zullen worden voortgezet", aldus de woordvoerder van minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR).
Er moet dringend een evaluatie komen van de erkende borstklinieken en het resultaat van die evaluatie moet openbaar gemaakt worden. Dat zeggen het Vlaams Patiëntenplatform en zijn aangesloten patiëntenverenigingen die actief zijn rond borstkanker in een gemeenschappelijke mededeling. Ze reageren hiermee op de KCE-studie borstklinieken.
Dat 25 procent van de Belgische borstkankerpatiënten geen kwaliteitsvolle zorg krijgt en daardoor een hoger sterfterisico loopt, is betreurenswaardig. Dat zegt het socialistische ziekenfonds Solidaris, dat "met verbijstering" kennisnam van de resultaten van een recente KCE-studie rond borstkankerzorg en borstklinieken.
Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) hebben woensdag het officiële startschot gegeven voor de Green Deal Duurzame Zorg. Daarbij gaat de zorgsector de komende drie jaar aan de slag om de zorg in Vlaanderen duurzamer te maken. Al meer dan honderd organisaties tekenden in op de oproep om acties te ondernemen.
De uitvoering van euthanasie in België blijft met problemen kampen. Dat melden verschillende artsen die volgend weekend een symposium houden over het onderwerp in Antwerpen.
Erkende borstklinieken halen een veel betere outcome voor borstkankerzorg dan vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld, aldus een studie van het KCE bij 50.000 vrouwen met borstkanker. De studie liep in samenwerking met de Stichting Kankerregister en klinische experts. Minister Vandenbroucke belooft een actieplan. Medisch Oncologisch Overleg (MOC) zal niet meer worden terugbetaald in niet-erkende borstklinieken. Vlaanderen staat al een stuk verder qua transparantie.
Robert Rutsaert (ASGB) zet uiteen hoe hij aankijkt tegen de herijking van de erelonen, een prioriteit voor zijn syndicaat. Hij ziet wel wat in de evolutie naar een 'normuurinkomen', legde hij uit in een presentatie (1). Een greep uit zijn gedachtengang. De meeste toehoorders gaven alvast de voorkeur aan een bruto normuurinkomen tussen 150 en 200 euro, bleek uit een beperkte poll.
Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft de overeenkomsten goedgekeurd met de centra voor complexe chirurgie – slokdarm en de 15 ziekenhuizen voor complexe pancreaschirurgie.
Op de studiedag van het ASGB vorig weekend maakte kabinetsadviseur van Frank Vandenbroucke, Johan Kips, bekend dat het KB majeure traumacentra weldra voor advies voorligt bij de federale raad ziekenhuisvoorzieningen. Ook de update van de nomenclatuur cardiochirurgie en elektrofysiologie loopt volop, “want we willen die beide nomenclaturen uit elkaar houden.” Hij ging tevens in op het verschil directe-indirecte kosten.
De werknemers die tijdens de coronacrisis essentiële functies vervulden, worden wereldwijd ondergewaardeerd. De arbeidsomstandigheden van die werknemers moeten worden verbeterd en ook hun verloning moet worden opgetrokken, zo stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
Juridische experts zijn volgens De Standaard unaniem in hun advies aan de Kamer: de pensioenextra’s Heman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) zijn onwettig. De adviezen werden ingewonnen door Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS).
In het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw honderdduizenden werknemers uit verschillende sectoren het werk neergelegd, om meer loon te eisen. Het zou gaan om een van de grootste stakingsacties sinds het begin van de sociale onrust vorig jaar, schrijven Britse media. Onder andere de metro van Londen ligt volledig stil.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) maakt voor dit en volgend jaar telkens 50 miljoen euro vrij om zorg- en welzijnsvoorzieningen te laten genieten van renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen. Dat moet ervoor zorgen dat de instellingen in de toekomst beter gewapend zijn tegen hoge energieprijzen.
De dienst radiotherapie-oncologie van AZ Sint-Maarten neemt vanaf vandaag een nieuw toestel voor radiotherapiebehandeling in gebruik. Met de bijkomende lineaire versneller zet de dienst verder in op hoogtechnologische zorg waardoor patiënten met zeer hoge precisie en comfort kunnen behandeld worden.
De vakbonden bij de Iris-ziekenhuizen in Brussel, het netwerk van vijf openbare en universitaire ziekenhuizen in de hoofdstad, willen vandaag actie voeren. Ze protesteren daarmee tegen het gebrek aan regulering en controle vanwege het Comité C, dat belast is met de onderhandelingen tussen directies en vakbonden van de ziekenhuizen.
AI4Belgium, het Belgische federale ecosysteem voor artificiële intelligentie, organiseert van 27 tot 31 maart 2023 de Europese AI-week. De dag van 29 maart wordt bijzonder interessant voor artsen, met drie events over de impact van AI op de medische praktijk. Ook de resultaten van de enquête over de acceptatie van AI in de huisartsenpraktijk zullen worden voorgesteld.
RX-verpleegkundige Joeri Busschaert is pas thuis na een intense B-FAST-opdracht in Turkije. Hij werkte nauw samen met de ‘radiologen op afstand’ van het Jan Yperman Ziekenhuis. Joeri bediende n het B-FAST-veldhospitaal in Kirikhan het röntgenapparaat. Het team in het veldhospitaal bestond uit een 100-tal chirurgen, artsen, verpleegkundigen, militairen, leden van de civiele bescherming, vroedvrouwen, psychologen, apothekers, maar telde immers geen radiologen.
‘35 miljard euro voor gezondheid, maar amper controle.’ Het was de titel van een artikel in de algemene pers. Het stuk verscheen dan wel op Valentijn, het was verre van lief voor de manier waarop we in België omgaan met ons budget voor gezondheidszorg.
In het Verenigd Koninkrijk zijn tienduizenden arts-assistenten sinds maandag in staking. Ze leggen 72 uur het werk neer om hun eis voor een hoger loon kracht bij te zetten.
Het aantal min-35-jarigen dat start met een nieuwe job in de zorg is gedaald. Bij hogere leeftijdscategorieën is er dan weer een stijging merkbaar. Dat blijkt uit een analyse van Acerta over de instroom van nieuwe medewerkers in de zorgsector.
Morgen loopt een eerste studienamiddag van het Provinciaal Overleg Ziekenhuisnoodplanning Antwerpen (POZA). Locatie is het AZ Sint-Maarten Mechelen. De deelnemende ziekenhuizen willen aan de hand van deze samenwerking trachten een uniform beleid en een uniforme werking binnen provincie Antwerpen uit te werken, waarbij elk ziekenhuis toch zijn eigenheid en zelfstandigheid behoudt.
Minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib brengt tot donderdag een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Ze doet Washington en Boston aan. De farmasector en gezondheid staan centraal bij het bezoek.
Heet van de naald is het Ordeadvies over een nieuwe vorm van cyberfraude en de daarmee gepaard gaande tips. Heet van de naald is ook de cyberaanval op het Sint-Pietersziekenhuis Brussel... Intussen vormt de verantwoordelijkheid van de arts bij niet-naleving van de veiligheidsvoorschriften meer en meer een belangrijk punt. Vooral dan voor verzekeringen.
In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is een halve elleboogprothese geplaatst bij een patiënt. Het gaat om een ingreep die wordt toegepast bij patiënten met artrose aan de buitenzijde van de elleboog. In België is het Jan Yperman Ziekenhuis voorlopig het enige ziekenhuis dat deze ingreep aanbiedt.
Na een cyberaanval heeft het Brusselse ziekenhuis Sint-Pieter zijn spoedafdeling, in de buurt van het Zuidstation, tijdelijk gesloten. Dat heeft het universitair ziekenhuis meegedeeld.
Neymar heeft in Doha, Qatar, een operatie ondergaan aan zijn enkel, die hij op 19 februari tijdens de Ligue 1-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Lille geblesseerd raakte. "Neymar Jr onderging een operatie in het Aspetar Hospital in Doha, door de professoren Pieter D'Hooghe, James Calder en Rodrigo Lasmar. De operatie is zeer goed verlopen. De speler zal nu een protocol van rust en verzorging volgen", aldus de Parijse club in een verklaring.
De Vlaamse regering heeft een stikstofakkoord bereikt, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon. Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits bevestigt het akkoord.
Het arrest van het hof van beroep in Gent waarbij plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs veroordeeld werd tot een geldboete van 1.000 euro wegens seksisme en discriminatie voor zijn uitspraken aan de UGent in 2019, is nog niet definitief. Hoeyberghs zelf heeft cassatieberoep aangetekend, opmerkelijk want in eerste aanleg had de correctionele rechtbank van Gent hem nog veroordeeld tot tien maanden cel waarvan de helft met uitstel en een geldboete van 8.000 euro.
De nieuwe toelagen voor het zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen, een proefproject van vzw IDA dat vorig jaar van start ging, verschenen vandaag via een KB van 31 januari 2023 in Het Staatsblad. De acht betrokken ziekenhuizen mogen rekenen op 240.873,02 euro.
`De Belgian Academy of Paediatrics, overkoepelende organisatie van alle pediatrische wetenschappelijke en beroepsverenigingen, maakt zich grote zorgen omtrent de voorgestelde subquota voor de opleiding kindergeneeskunde. Die brengen volgens haar de beschikbaarheid (ook wachttijden) en de kwaliteit van de pediatrische gezondheidszorg in gevaar. Ze meldt dit per brief aan alle planningscommissies, alle betrokken kabinetten, en de federale commissie welzijn en gelijke kansen.
Het dragen van een mondmasker in ziekenhuizen is zowat de laatste harde coronamaatregel die nog van tel is. Maar de sector zelf hoopt dat ook deze verplichting binnenkort de schuif in mag, zo staat in de kranten van Mediahuis.
De plenaire Kamer heeft donderdag ingestemd met de oprichting van een Data Health Agency. Het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kreeg de steun van 70 Kamerleden, tien volksvertegenwoordigers stemden tegen en er waren 47 onthoudingen.
De voorbije jaren is de leeftijd waarop werknemers op wettelijk pensioen gaan gedaald. Dat blijkt uit een pensioenrapport opgesteld door de sociale partners. Opvallende passage in het pensioenrapport dat vakbonden en werkgevers opstelden op vraag van de regering: de voorbije jaren is er een daling merkbaar van de ingangsleeftijd bij pensionering. Dat is het moment waarop mensen officieel met pensioen gaan en dus een pensioen uitbetaald krijgen.
Van de 6.356 mensen in Vlaanderen die in januari 2022 in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) zaten, hebben er maar 116 (of omgerekend 1,8 procent) een of meer sollicitatieopdrachten gekregen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Jo Brouns donderdag heeft gegeven.
In MediSfeer deze week geven dr. Roel Van Giel (AADM) en dr. Jeroen van den Brandt (Domus Medica) hun visie over de werkverhouding tussen (intra- en extramurale) specialist en huisarts in de toekomst. De klassieke artsensyndicaten krijgen van dr. Van Giel een veeg uit de pan: "Heel wat van de problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden, zijn het gevolg van de onwil of onkunde van de traditionele artsensyndicaten om tien jaar geleden de hervormingen door te voeren die nodig waren."
"Het feit dat de federale regering de verhoging van de pensioenbijdragen voor de statutaire werknemers van de openbare ziekenhuizen niet financiert, brengt hen in de zeer nabije toekomst in groot gevaar en doet vrezen dat vele van dergelijke instellingen zullen verdwijnen", waarschuwt Yves Smeets, directeur-generaal van de federatie Santhea.
De correctionele rechtbank van Eupen behandelde een belangrijke zaak over onregelmatigheden binnen het ziekenhuis van Eupen. Het ziekenhuis, zijn ex-directeur en drie artsen worden vervolgd voor valsheid in geschrifte, fraude, medeplichtigheid aan illegale uitoefening van de geneeskunde en frauduleuze inning van honoraria.
Het Bijzonder solidariteitsfonds van het Riziv (BSF) geeft in zijn jaarverslag een overzicht van de uitzonderlijke tegemoetkomingen van het BSF in 2019-2021. De gemiddelde kostprijs van een compensatiedossier ingediend bij het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) is gestegen van 3.626 euro in 2018 naar 7.305 euro in 2021, met een piek boven de 10.000 euro in 2020, aldus het Riziv. Het laat weten dat tegelijkertijd het aantal aanvragers "redelijk stabiel blijft."
Biosense Webster, Inc., een wereldleider in de behandeling van hartritmestoornissen en onderdeel van Johnson & Johnson MedTech, kondigde deze week aan dat de eerste procedures bij patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF) hebben plaatsgevonden waarbij de katheter Thermocool Smarttouch™ SF Dual Energy Catheter werd gebruikt. De eerste procedure werd uitgevoerd door dokter Tom De Potter van het Hartcentrum OLV Aalst.
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart hamert de Zorgcoalitie op meer waardering voor de zorg, waar vrouwen de overhand hebben. "De lonen zijn er te laag, de statuten ondermaats en de arbeidsomstandigheden te zwaar", klinkt het.
De restaurantgids Gault&Millau heeft AZ Groeninge een kwaliteitslabel toegekend voor patiëntenmaaltijden na een consultancy en audit-traject. Dat meldt Gault&Millau. Sinds enkele jaren is Gault&Millau actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector, zowel in bedrijfsrestaurants als in restaurants van ziekenhuizen of woonzorgcentra. Het is de eerste keer dat een ziekenhuis het kwaliteitslabel ontvangt.
De stad Oostende ontving het ministerieel besluit van 1 maart 2023 dat de beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van OCMW Oostende goedkeurde tot oprichting van de vzw-ziekenhuisvereniging AZ Oostende. Op 6 maart 2023 werd de oprichtingsakte voor vzw-ziekenhuisvereniging AZ Oostende officieel ondertekend. Een nieuwe mijlpaal in het voorbereidingstraject naar 1 november 2023, heet het.
Andreaz kreeg als derde Vlaams ziekenhuisnetwerk de goedkeuring van zijn Regionaal Zorgstrategisch Plan. Dat is een belangrijke opsteker voor de toekomst van de partnerziekenhuizen: az Vesalius (Tongeren), Jessa (Hasselt), Sint-Trudo (Sint-Truiden) en SintFranciscusziekenhuis (Heusden-Zolder). Voorzitter van Andreaz, prof. dr. Piet Stinissen: “Met deze goedkeuring van Vlaams minister Crevits kunnen we verder werken aan ons doel: de best mogelijke zorg dicht bij huis voor al onze patiënten, nu en in de toekomst."
Dokter Saskia Robbrecht geeft naar aanleiding van het VBS-jaarsymposium weer wat er bij haar leeft als arts, voorzitter medische raad en endocrinoloog in verband met de plannen om onze ziekenhuisorganisatie en -financiering te hervormen.
Vitaz bouwt ruim 30 jaar aan een groot platform voor rugchirurgie. De laatste tien jaar kwam de focus meer en meer op complexe rugchirurgie te liggen en werd er extra geïnvesteerd in technische innovatie. Robotchirurgie was dan ook de logische volgende stap. Dit alles maakt Vitaz, met meer dan 1.500 rugoperaties per jaar, tot één van de grootste centra voor rugchirurgie in België. Ook nu ging Vitaz als één van de eerste ziekenhuizen in de Benelux begin februari 2023 van start met robotchirurgie (Mazor™ - Medtronic) voor rugoperaties.
Dokter Dirk Dewolf, administrateur-generaal bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) wordt op 8 mei 2023 65 jaar. Hij zal voorafgaand aan zijn pensioen vanaf 1 maart 2023 vakantie opnemen. Sinds begin deze maand wordt hij opgevolgd door Karine Moykens, momenteel secretaris-generaal bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG). Moykens (foto) wordt gezien als de topvrouw van een megafusie binnen het Vlaamse overheidsdepartement WVG en AZG.
Wie deeltijds werkt, loopt niet minder risico op een burn-out. Dat stellen onderzoekers van de UGent. "De arbeidsorganisatie aanpakken werkt beter dan minder uren werken", klinkt het in De Standaard.
Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek heeft in samenwerking met het bedrijf Statista weer zijn traditionele ranglijst van de beste ziekenhuizen ter wereld gepubliceerd. In totaal werden meer dan 2.300 ziekenhuizen in 28 landen gerangschikt in deze vijfde editie van de ranglijst. 4 Belgische ziekenhuizen staan in de wereldtop, 29 Belgische algemene ziekenhuizen en één gespecialiseerd ziekenhuis zijn opgenomen in de Belgische lijst van het Amerikaanse tijdschrift. Bij de 30 beste Belgische AZ's vinden we 22 Vlaamse.
De belangrijkste twee liberale artsenvakbonden -gevolgd door vier andere vakbonden- weigerden unaniem om de door de ziekteverzekering voorgestelde ontwerp-conventie te tekenen. Die voorziet in een verhoging van de consultatievergoedingen in ruil voor een akkoord om de activiteit te verhogen. Andere syndicaten moeten de volgende dagen nog stemmen, met name de CSMF en de FMF op 12 maart, maar de richting van hun stemgedrag lijkt al duidelijk.
In een bomvolle Sint-Gertrudiskerk in Machelen is zaterdagmiddag afscheid genomen van Vic Anciaux (91), oud-Volksunievoorzitter en gewezen staatssecretaris. Familie, collega's, en vrienden haalden herinneringen op aan zijn politieke carrière, zijn engagement bij Kom op tegen Kanker, en zijn familiale leven. "Hij was een gentleman, een man van staat, een barmhartig mens", klonk het bij de verschillende sprekers.
Cyberaanvallen tegen de ziekenhuisinstellingen nemen toe, het is niet anders. Om die aanvallen doeltreffend te bestrijden, moeten ziekenhuizen vandaag dringend doeltreffende en preventieve maatregelen nemen, zo zei Christophe Celio, Cyber Security Leader van de Procsima-Group, op een Cyberwal by Digital Wallonia.
Een chatbot die alle mogelijke vragen kan beantwoorden; sinds de lancering afgelopen november is ChatGPT een hit. Dit type AI heeft grote gevolgen voor de wetenschap, zo stellen onderzoekers in Nature.
Het personeel van Nederlandse ziekenhuizen zal op donderdag 16 maart vanaf 08.00 uur 's ochtends 24 uur lang het werk neerleggen. Dat meldt de Nederlandse vakbond FNV.
Wie een chronische aandoening heeft, zal binnenkort schriftelijk kunnen laten vastleggen wat zijn of haar wensen zijn voor toekomstige gezondheidszorg. Dat staat in het ontwerp van de nieuwe wet op patiëntenrechten, die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voorstelde. De Vooruit-minister wil nog dit jaar met de wet naar het parlement. U kunt tot 18 april feedback geven op het wetsontwerp.
Het Grondwettelijk Hof heeft de beroepen verworpen die waren ingediend om de Pandemiewet te vernietigen. Die wet moet het mogelijk maken dat de overheid in de toekomst over een wettelijke basis beschikt om gepaste maatregelen te treffen mocht er zich opnieuw een pandemische noodsituatie voordoen, zoals tijdens de coronacrisis. Verschillende personen en organisaties, zoals N-VA en de Liga voor de Mensenrechten, wilden de wet vernietigd zien, maar die blijkt dus wel te stroken met de Grondwet.
Zo'n 64 procent van de Belgen is niet financieel weerbaar. Het gaat om een combinatie van een financieel ongezonde situatie (28 procent) waarbij men niet rondkomt met zijn inkomen, maar ook om financieel kwetsbaren (36 procent), die slechts over een beperkte spaarbuffer beschikken en zich zorgen maken over de toekomst.
Ereloonsupplementen blijven veel hoger in Brusselse en Waalse ziekenhuizen dan in Vlaamse. Universitaire ziekenhuizen scoren doorgaans ook hoger dan algemene. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) die Trends publiceerde.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verwacht lange wachttijden in alle Belgische reisklinieken de komende maanden. Dat komt door een sterke toename in het aantal reisconsultaties, laat het ITG weten.
Meryame Kitir (Vooruit) zette in oktober een stap opzij voor haar mentale gezondheid. Ze ging met ziekteverlof. Even later bleek dat er problemen waren op het kabinet van de minister, waarop de partij besliste om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te onderzoeken. In december werd bekendgemaakt dat Caroline Gennez de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking werd.Nu keert ze terug in de Kamer. Dat meldt ze zelf op Facebook.
Sinds enkele maanden kent Nederland zijn eerste hoogleraar 'waardegedreven zorg' (WGZ). Zijn naam: Paul van der Nat. Zoals het een professor betaamt, promoot hij zijn leerstoel met hand en tand: "Waardegedreven zorg is een trein die niet te stoppen is", laat hij noteren. En: "Het ziekenhuis wordt minder hiërarchisch."
Kartel-voorzitter en voorzitter van de specialistenvleugel ASGB, dr. Thomas Gevaert, reageert op het interview dat in De Standaard van afgelopen weekend verscheen met Bvas-voorzitter Johan Blanckaert. Hierna vindt u de integrale tekst van zijn opiniestuk.
De gezondheidskloof verminderen en de best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in een reactie op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waaruit blijkt dat de impact van de kosten voor de gezondheidszorg in ons land zwaarder wegen op kwetsbare gezinnen dan in andere West-Europese landen.
Eigen betalingen vormen nog steeds een drempel voor een betaalbare toegang tot gezondheidszorg, vooral voor de armste gezinnen. Dat staat in een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vandaag publiceren. Het actualiseert de resultaten van KCE-rapport 334 over een billijke toegang tot en financiering van gezondheidszorg.
In het patentsysteem van de WIPO, de wereldorganisatie voor intellectuele eigendom, zijn vorig jaar meer aanmeldingen gedaan dan ooit tevoren. De organisatie telde 278.100 patentaanvragen in het PCT-systeem, dat bescherming van intellectuele eigendom in meer dan 150 landen tegelijkertijd mogelijk maakt. Een kwart van de aanvragen komt uit China, België staat op de 22ste plaats.
Afgelopen weekend gaf Bvas-voorzitter Johan Blanckaert een interview aan De Standaard onder de titel: "Het ereloonsupplement is gemiddeld 8,8 euro, evenveel als een Big Mac-menu." Enkele stellingen.
Meer dan 7 miljard werd in 2022 als alternatieve financiering gepompt in de sociale zekerheidsstelsels van werknemers en zelfstandigen. Dat blijkt uit de publicatie van een Koninklijk Besluit vandaag in Het Staatsblad.
Jan Danckaert, de rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), is hersteld na een hartoperatie en heeft het werk hervat. De rector was sinds midden januari out, nadat hij met spoed geopereerd moest worden aan het hart.
In Genk heeft maandag het eerste Limburgs Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) zijn deuren geopend. In het ZOL van Genk kunnen slachtoffers van seksueel misbruik terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het is reeds het achtste zorgcentrum in ons land waar slachtoffers van seksueel misbruik en agressie terecht kunnen en hulp krijgen op één plek.
Het parket onderzoekt opnieuw een verdacht overlijden in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke. Er loopt al een onderzoek naar drie mogelijke moorden en zes moordpogingen in het woonzorgcentrum. Deze keer gaat het om een overlijden van een dame, zo meldt het parket van West-Vlaanderen.
Op het Militaire Kwartier Majoor Housiau in Peutie zijn zondagavond ongeveer tachtig hulpverleners van het B-FAST-team aangekomen vanuit Turkije. Ze werden opgewacht door familie en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. In een veldhospitaal in Kirikhan heeft het B-FAST-team in twee weken tijd zo'n 1.500 slachtoffers van de aardbevingen kunnen helpen.
Vrijdag is oud-Volksunievoorzitter en gewezen staatssecretaris Vic Anciaux (91) overleden. Dat meldde zijn zoon, senator Bert Anciaux, op de sociale media. "Net afscheid genomen van ons vake. Zo blij en gelukkig met een leven vol inzet en plezier. Zo dankbaar voor alles", schreef hij.
De Britse popster Rod Stewart heeft verschillende scans betaald voor patiënten met een vermoeden van kanker en zorgpersoneel ontmoet. "Er moet gewoon genoeg geld zijn om deze verpleegkundigen te betalen. Twee jaar geleden stonden we nog voor hen te klappen. Ze werken zo hard", zei Stewart tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in zijn woonplaats Harlow in het Engelse graafschap Essex volgens het Britse persbureau PA.
Door de gespreide schoolvakantie in Vlaanderen en Franstalig België, zijn er dit jaar opvallend minder skiongelukken tijdens de krokusvakantie. Dat zegt Europ Assistance, een onderdeel van de Italiaanse verzekeraar Generali.
Nu de oorlog in Oekraïne één jaar aan de gang is, start Vlaanderen een inzamelactie voor kritieke goederen. Daarvoor slaan de regering, de steden en gemeenten, acht sectorfederaties en het Rode Kruis de handen in elkaar.
Het op grote schaal testen op corona is in Nederland niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT), de Nederlandse expertenraad, in zijn nieuwste advies aan de regering. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.
De overheidstekorten zouden dit en volgend jaar bij ongewijzigd beleid uitkomen op 5,7 en 5,4 procent van het bbp, een forse stijging tegenover de 4 procent van het bbp in 2022. Ook de jaren nadien zouden de tekorten geleidelijk verder oplopen, onder meer door het stijgende gewicht van de rentelasten op de schuld, waarschuwt het Planbureau in zijn langetermijnvooruitzichten.
Inge Neven, consultant bij het kabinet Vandenbroucke, meent dat er momenteel in theorie geen tekort is aan verplegend personeel in ziekenhuizen, maar dat dat er in de praktijk wel is en dat het in de toekomst nog groter zal worden als er niet snel structurele maatregelen worden genomen.
De zorgsector telt op dit moment het hoogste aantal besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren van de maatschappij met elkaar vergelijkt.
Dr. Gilbert Bejjani, vicevoorzitter van Bvas en voorzitter Bvas-Brussel, licht in een artikel de rol toe van zijn syndicaat, met de huidige acties.
Vooral mensen in Vlaanderen draaien hun loopbaan tijdelijk op een lager pitje door bijvoorbeeld loopbaanonderbreking, tijdskrediet of ouderschapsverlof te nemen. Zowat zeven op de tien onderbrekingsuitkeringen die vorig jaar in België werden betaald, waren bestemd voor Vlaanderen, zo blijkt woensdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
"Elk jaar krijgen meer dan 1.000 slachtoffers van een arbeidsongeval onterecht geen erkenning." Dat concludeert Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) uit cijfers die ze heeft opgevraagd bij minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Muylle wil dat de overheid voortaan alle weigeringen onder de loep neemt.
De Britse verpleegkundigen hebben dinsdag aangekondigd dat ze hun stakingsacties opschorten, in het bijzonder de 48 urenstaking die voor volgende week gepland was. De overheid is ermee akkoord gegaan rond de onderhandelingstafel te gaan zitten met de vakbonden, die meer loon en betere arbeidsvoorwaarden eisen.
In een dossier van onterende behandeling in een woonzorgcentrum in Nieuwpoort heeft de raadkamer drie voormalige medewerkers naar de correctionele rechtbank verwezen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. De verdediging had tevergeefs de buitenvervolgingstelling gevraagd.
Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet zorgkwaliteit in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin definitief goed. Het legt vast hoe aan de zorgkwaliteit wordt gewerkt in het hele beleidsdomein. Een centraal instrument daarbij vormt het belanghebbendenoverleg.
Zorgnet-Icuro waarschuwt: "Ook u zal moeten betalen voor faillissement van commerciële woonzorgcentra". Vlaanderen laat immers steeds meer woonzorgcentra over aan privé-bedrijven. De gevolgen daarvan zien we nu bij Orpea, dat dreigt failliet te gaan, luidt het in een open brief van bezorgde leidinggevenden en artsen uit de sector.
Tot voor kort noteerden patiënten in het hartfalencentrum van AZ Sint-Blasius gewicht en bloeddruk dagelijks in een papieren dagboek. Tijdens de raadpleging besprak de cardioloog en/of hartfalenverpleegkundige de genoteerde parameters met de patiënt. Sinds kort kunnen patiënten met hartfalen hun gegevens ook digitaal noteren en naar het ziekenhuis verzenden. En dat heeft veel voordelen.
De Brusselse brandweer voerde vorig jaar meer dan 100.000 ambulance-interventies uit, een record. Vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette (SLFP-VSOA) betreurt dat. De vrees bestaat dat er op andere diensten zal worden bezuinigd om de medische hulpteams te versterken.
Het bestuursorgaan van het AZ Jan Portaels te Vilvoorde heeft Sarah Stroo benoemd tot algemeen directeur. Sarah Stroo volgt Thierry Freyne op die sinds begin deze maand aan de slag is als algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas in Gent.
Het aantal geneesmiddelen waarvan een tekort is, ligt nog hoger dan gedacht, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg. Volgens Farmastatus, een initiatief van het Federaal Geneesmiddelenagentschap, zouden het er 360 zijn, maar volgens Febelco, de belangrijkste distributeur-groothandel in ons land, zouden het er liefst 1.239 zijn. Ook MediSfeer en De Specialist signaleerden dat al eerder.
Na Finland gaan ook Frankrijk, Kroatië en Polen een Europese strategische reserve van beschermend materiaal tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN) aanleggen, zo heeft de Europese Commissie maandag meegedeeld.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakte onlangs bekend dat sinds 1 januari 2023 de lijst met het aantal mogelijke ingrepen in een dagziekenhuis van 246 naar 551 stijgt. Er is dus een duidelijke verschuiving gaande van klassieke opname naar daghospitalisatie. Het Imeldaziekenhuis ontwikkelde zijn ‘Masterplan Imeldaziekenhuis 2025’ om tegemoet te komen aan de veranderende noden van het ziekenhuis.
Begin maart opent de wachtpost van de Genkse huisartsenkring Prometheus op campus Sint-Jan in Genk. Op dezelfde locatie als die van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Dokter Rob Smeets, voorzitter huisartsenkring Prometheus, en dr. Griet Vander Velpen, medisch directeur ZOL, zijn enthousiast.
Dr. Dimitri Aerden onderschrijft het belang van Patient Empowerment, maar ziet grote hindernissen. Om er enkele te noemen: artsen hebben bitter weinig controle over hun functioneren binnen de gezondheidszorg; ze zijn gebonden aan medische guidelines, evidence-based-medicine of terugbetalingscriteria; en hun therapeutische vrijheid is helemaal niet zo vrij als men zou denken.
Het Ziekenhuisnetwerk Kempen heeft van Vlaams minister Crevits als tweede ziekenhuisnetwerk in Vlaanderen het fiat gekregen voor zijn Regionaal Zorgstrategisch Plan. In dat plan verduidelijken de Kempense ziekenhuizen hoe ze het zorgaanbod de komende jaren verder willen afstemmen op de toekomstige zorgbehoefte in de regio. Deze goedkeuring is een essentiële voorwaarde om het nodige geld te krijgen voor de toekomstige bouw van nieuwe ziekenhuizen in de regio.
2023 wordt het jaar waarin het nieuwe verhaal van AZ Oostende zal starten. De artsen en medewerkers van Az Damiaan en AV Henri Serruys hebben dit belangrijk jaar alvast gepast ingezet. Tijdens de eerste gezamenlijke nieuwjaarsdrink in de Spektakelzaal van KV Oostende kwamen ruim 650 medewerkers samen. Voor velen was het een eerste kennismaking met de toekomstige nieuwe collega's.
Dankzij een aanpassing in het personeelsstatuut krijgen medewerkers van het UZ Gent de kans om na de pensioenleeftijd verder te werken. Dat kunnen ze als statutair ambtenaar tot maximaal 70 jaar. De verlenging is vrijwillig en kan enkel op vraag van het ziekenhuis om afwezigheden of tekorten aan expertise op te vangen.
De Amerikaanse president Joe Biden is op 80-jarige leeftijd "in goede gezondheid" en is "in staat om zijn taken uit te voeren". Dat blijkt volgens het Witte Huis uit het medisch onderzoek dat de president jaarlijks ondergaat.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas) plaatst een aantal vraagtekens bij de tweede medische opinie die verzekeraar AXA zijn klanten met een collectieve hospitalisatieverzekering aanbiedt. "Dit heeft met geïntegreerde zorg niks meer te maken", zegt dokter Jos Vanhoof, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat (Vas).
De Vlaamse en Brusselse wetgeving tot invoering van de afzonderingsplicht en de contactopsporing in het kader van Covid-19 is grondwettig, behalve op twee punten, oordeelt het Grondwetttelijk Hof. Die punten hebben te maken met de gegevensverwerking en de omschrijving van begrippen als 'hoogrisicogebied'.
Dokter Jan Stroobants (ZNA) (60), jarenlang een van de gezichten van de spoedgeneeskunde in België, slaat nieuwe wegen in. Hoe blikt hij terug op het verleden en welke tip geeft hij zijn opvolgster, dr. Hannelore Raemen, mee? "Wat wel nodig is, is dat je een olifantenvel kweekt. De gebraden kippen vliegen je niet in de mond." Hij laat ook zijn licht schijnen over de wachtposten en de artsenopleiding.
We meldden al dat Het Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) in Brussel een rapport voorstelde. Daarin 70 concrete aanbevelingen om de Belgische gezondheidszorg duurzamer en veerkrachtiger te maken. Enkele specifieke huisartsen- en specialistengegevens lichten we eruit, onder meer de verhouding van het gemiddelde (huis)artsenhonorarium met dat van het gemiddelde Belgische inkomen.
De monsterboete van meer dan 400 miljoen euro voor farmaconcerns Novartis en Roche in Frankrijk, is in beroep ongedaan gemaakt. Het ging om de hoogste boete ooit in de farmasector, opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit.
Sommige patiënten met vroegtijdige borstkanker kunnen hun gevoeligheid voor chemotherapie laten testen met een genexpressieprofileringstest (GEP-test). Dat om onnodige chemotherapie vermijden. De verzekering voor geneeskundige verzorging betaalt deze GEP-testen terug als ze in een erkende borstkliniek met een overeenkomst uitgevoerd worden. Meer uitleg door het Riziv
Sinds meerdere maanden wordt in ons land een nieuw geneesmiddelentekort vastgesteld. Op het terrein moeten artsen en apothekers steeds vaker hun medicijnen vervangen. Olivier Delaere, directeur van Febelco, een belangrijke grootdistributeur in ons land, stelde naar aanleiding van deze situatie een onderzoek in om de omvang van het fenomeen te achterhalen. Om hoeveel geneesmiddelen gaat het?
De activiteit ZNA Sint-Erasmus verhuist naar ZNA Cadix en ZNA Sint-Elisabeth. De meeste zorgactiviteit gaat naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix, een kleiner deel naar ZNA Sint-Elisabeth. ZNA onderzoekt het openhouden van een polikliniek op locatie in de buurt.
De bedragen voor de commissie die ressorteert onder het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werden vanaf 1 januari 2023 geïndexeerd en ze zijn vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Vorig jaar bracht het repatriëringscentrum van Dela voor het eerst sinds 2019 opnieuw zo’n 400 overleden Belgische toeristen terug naar ons land. Opvallend zijn een verdubbeling van het aantal fietsongevallen, een blijvende impact van covid en het hoge aantal gevallen van hartfalen. Het gat om een stijging van 30% ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021.
Het Consortium 12-12 heeft op twee dagen tijd 1 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft het consortium van zeven ngo's gemeld. Na de aardbevingen van vorige week maandag zijn al meer dan 37.500 doden geteld. Het Consortium, dat bij grote humanitaire crisissen in actie schiet, riep de Belgen zondag op om financieel bij te dragen voor noodhulp. Twee dagen later is de kaap van 1 miljoen euro gehaald.
Na ruim 25 jaar zet Jan Stroobants een stap opzij als diensthoofd spoed in ZNA Middelheim. Hij coördineerde ook de Antwerpse vaccinatiecampagne tijdens de coronacrisis. Stroobants gaat nu aan de slag als consultant.
Vandaag vertrok een team van AZ Zeno met het B-FAST team naar Turkije om medische bijstand te verlenen na de zware aardbeving. Dr. Bouwens (gynaecoloog), dr. Verrelst (spoedarts) en Stéphanie (vroedvrouw) vertrokken omstreeks 10u vanop de militaire luchthaven van Melsbroek naar het rampengebied. Op donderdag 16 februari vliegt ook collega David (spoedverpleegkundige) naar Kirikhan.
Imelda Bonheiden verkoopt 2400 liter soep voor haar 11e deelname aan de 1000 en 100 km van Kom op tegen Kanker. De 40 sportievelingen die de 1000km meefietsen, nemen elk 125 km voor hun rekening. Een grote inspanning, zeker voor wie de conditie terug moet opbouwen na een periode van ziek-zijn. Het Imelda-fietsteam doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke deelnemer mee over de eindmeet rijdt.
De dienst Urologie van campus Sint-Jan voert sinds kort operaties uit met behulp van een gloednieuw robotsysteem genaamd Hugo™ RAS. Het Brugse ziekenhuis is daarmee het tweede centrum in ons land dat deze chirurgische robot gebruit. Het zet zich hiermee verder op de kaart als leidend centrum voor robotchirurgie
Het Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) heeft in Brussel een rapport voorgesteld met daarin 70 concrete aanbevelingen om de Belgische gezondheidszorg duurzamer en veerkrachtiger te maken. De Universiteit van Gent heeft het onderzoek uitgevoerd.
Het Belgische interventieteam B-FAST zet deze week een groot veldhospitaal op poten in Kirikhan. Dr. Gerlant van Berlaer, kinder- en spoedarts UZ Brussel, is bij het team en ook het hoofd van de spoeddienst AZ Sint-Maarten Mechelen voegde zich erbij.
Op zaterdag 22 april pikt het symposium Medische Wereld weer de draad op van zijn live-edities. Met alles erop en eraan: een ijzersterk programma in vier parallelsessies en een exclusief avondfeest een unieke locatie.
Het gelijktijdig voorkomen van RSV, influenza en Covid-19 de voorbije weken en maanden leidde ook deze winter tot het zorguitstel in sommige ziekenhuizen. Volgens minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaat het wel enkel om niet-dringende, planbare zorg.
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines organiseert voor het eerst in vier jaar opnieuw een cursus om mensen van hun vliegangst af te helpen, in samenwerking met de gedragstherapeuten van The Human Link. Deelnemers worden begeleid met behulp van virtual reality, om uiteindelijk op een echte vlucht te stappen.
Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) komt met nieuwe voorstellen om de pensioenen te hervormen. Haar partij toont zich bereid om enkele taboes te laten sneuvelen, als ook de werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.
Kom op tegen Kanker, dat elk jaar geld inzamelt om wetenschappelijk kankeronderzoek te steunen, heeft in 2022 een recordbedrag van 43 miljoen euro opgehaald. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens haar Dankdag, waarop ze haar vrijwilligers in de bloemen zette.
Honderdduizenden mensen hebben zondag in Madrid betoogd om het openbare gezondheidsstelsel van de hoofdstedelijke regio te verdedigen. Het systeem heeft sinds maanden te lijden van een tekort aan personeel en middelen. De betogers, onder wie veel zorgverstrekkers, trommelden op tamboerijnen en bliezen op fluitjes terwijl ze naar het stadhuis toe stroomden. Op spandoeken stonden slogans als "gezondheid niet verkopen maar verdedigen".
Een rechter in Colombia veroorzaakte ophef door bij de chatbot ChatGPT te rade te gaan bij het beoordelen van een zaak over de medische kosten van een autistische jongen. Intussen zou ChatGPT ook nipt gefaald hebben in een Amerikaans examen geneeskunde.
Philips heeft in november en december 8.000 nieuwe meldingen gedaan van problemen bij patiënten die mogelijk het gevolg zijn van defecte slaapapneu-apparaten. In 82 van die gevallen was er sprake van een sterfgeval, meldt de Amerikaanse toezichthouder voor medische apparaten FDA.
Afgelopen vrijdag reikte de Eerstelijnszone Dender haar jaarlijkse ELZA’s uit (de Eerstelijnszone Awards) voor personen of organisaties die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. In de categorie ‘Innovatie’ behaalde de Blasius Academie van AZ Sint-Blasius de gegeerde Award.
Het AZ Herentals voldoet aan de internationale standaarden voor de kwaliteit van zorg en krijgt daarvoor een verlenging van het kwaliteitslabel van Qualicor Europe. In november 2022 bezochten de auditoren van deze internationale accreditatie-instelling het ziekenhuis van Herentals. Ze gaven onder meer als compliment dat het ziekenhuis rust uitstraalt door de organisatie van de patiëntenstromen.
Ongeveer 5,9 procent van de werknemers heeft pestgedrag ervaren in de tweede helft van 2022. Dat blijkt uit een bevraging van IDEWE, de grootste Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 24.000 Belgische werknemers. Vooral de sterke stijging van het aantal meldingen rond psychisch geweld en discriminatie valt op.
Deze week meldde Jan Flament, directeur van het ziekenhuis Geel, trots dat zijn ziekenhuis als eerste Vlaams ziekenhuis erkend was als regionaal traumacentrum door Duitse DGU. Een mooie prestatie, maar een en ander werd wel gerelativeerd door AZ Sint-Jozef Malle dat ook al een dergelijke internationale erkenning in de wacht sleepte in 2020. Hoe zit dat precies?
Volgens dr. Leen Valgaeren (raadgever VBS-AVS) is in het licht van de nomenclatuurhervorming niet echt een toekomst weggelegd voor de extramurale gastro-enterologie. Die stelling verdedigde ze aan de hand van heel wat cijfermateriaal op het VBS-symposium begin deze maand.
"Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, laat geen gelegenheid onbenut om de artsen in een slecht daglicht te stellen. In het VRT-programma ‘De Markt’ bestempelde ze artsen die deconventioneren of een extramurale praktijk openen als geldwolven die aan de wachtdienst willen ontsnappen. Voor Bvas is het welletjes geweest."
De kosten die aan het management van private woonzorgcentra worden uitbetaald, zijn een goede zaak en zorgen dat werknemers ontzorgd worden van bepaalde taken. Dat zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de Vlaamse koepel van private zorgorganisaties woensdag in een reactie op de studie die partij Vooruit liet uitvoeren naar publieke en private woonzorgcentra.
Verschillende Belgische ziekenhuizen stuiten op tekorten aan medische hulpmiddelen, zoals katheters, infuusleidingen en naalden. Daardoor moeten ze op zoek naar alternatief medisch materiaal.
Op het VBS-symposium van afgelopen weekend verdedigde Bvas-voorzitter Johan Blanckaert met vuur de extramurale geneeskunde, waarvoor voorlopig in de nomenclatuurhervorming geen plaats voorzien is. "Laat ons elkaar niet diaboliseren. Intra muros en extra muros kunnen complementair zijn. Onze buurlanden lopen voorop. Ze zetten volop de ambulante bocht in."
Een 26-jarige man is aangehouden voor poging tot moord na een steekpartij in de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Er vielen twee gewonden, onder wie een zwaargewonde.
Vooruit eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk een crisismanager aanstelt voor commerciële woonzorgcentra. Ondanks het winstverbod op zorg sluizen drie grote commerciële spelers in de woonzorgsector jaarlijks tientallen miljoenen euro's winst op zorg door naar buitenlandse holdings, hekelen de socialisten woensdag in een persbericht.
Het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen (GZA) krijgt de eerste Belgische polikliniek voor jongeren en alcohol, een zogenaamde 'alcoholpoli'. "Momenteel doorloopt de alcoholpoli nog enkele formaliteiten, zoals ethische commissies", legt Tine Maes uit, verpleegkundig diensthoofd van de geestelijke gezondheidszorg bij GZA.
Op basis van een overbruggingsaudit die plaatsvond in november 2022, kreeg het A.S.Z. van Qualicor Europe het heuglijke nieuws dat de gouden accreditatiestatus van de zorgorganisatie verlengd wordt tot 2028. Het label geldt voor de drie campussen van het A.S.Z., in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Voorwaarde is om het continu verbeterprogramma met de sequential assessments te volgen.
Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) waardeert dat hierin een aantal aanpassingen in positieve zin opgenomen zijn. "Toch zijn wij van mening dat dit nieuwe voorstel nog niet ver genoeg gaat en we hebben onze argumentatie hierover reeds meermaals schriftelijk én aan de onderhandelingstafel kenbaar gemaakt", meent voorzitter Gevaert.
"De ad hoc overlegstructuur die zich buigt over artikel 155 §3 van de ziekenhuiswet heeft een belangrijke kaap gerond. Onder druk van Bvas komt er nu eindelijk duidelijkheid over de aanrekening van directe en indirecte kosten op de centraal geïnde artsenhonoraria. Ziekenhuisbeheerders moeten uitvoerig en in detail toelichten welke kosten ze ten laste van medische prestaties leggen", aldus het syndicaat.
In alle Antwerpse Ziekenhuizen samen (GZA, ZNA, AZ Monica, UZA) komen er per week drie pubers binnen met een alcoholvergiftiging. "De problematiek neemt niet af", waarschuwt de Nederlandse onderzoekster.
De dodentol na de zware aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije blijft oplopen. Volgens de Turkse rampendienst, Afad, is er intussen sprake van 3.381 dodelijke slachtoffers in het land, zo leert een nieuwe update dinsdagochtend. Er is daarbij ook sprake van 20.426 gewonden.
Sinds begin dat jaar staat één directiecomité in voor de verschillende zorgsites (Aalter, Deinze, Gent en Gentbrugge) van AZ Maria Middelares en AZ Sint-Vincentius Deinze. Dat wordt 'een belangrijke stap naar onze gezamenlijke toekomst" genoemd.
België wil zo snel mogelijk een medische ploeg van B-FAST naar Turkije sturen. Het snelleresponsteam is een team aan het samenstellen, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
De minister en vicepremier van Vooruit relativeerde op de VBS-studiedag meteen de karikatuur van dr. Demeere die overigens zelf ook al had toegegeven dat hij met zijn karikatuur een aantal zaken enkel op scherp wou zetten. Om vervolgens herhaaldelijk te beklemtonen dat deze hervorming existentieel is voor artsen.
Dr. Philippe Devos (Bvas), voorzitter van de medische raad CHC Luik, vertolkte het buikgevoel van de specialisten op de VBS-studiedag en focuste zich op de gespecialiseerde geneeskunde van morgen. Met als drijfveer voor de hervorming dat de huidige financiering niet transparant is voor het brede publiek, en de nomenclatuur nu aanleiding is voor een broederstrijd.
In een pas verschenen podcast over bedreiging en intimidatie getuigt een vrouwelijke chirurg over een zeer bedreigend voorval tijdens haar consultatie. De patiënt, die zich zeer bedreigend opstelde, bleek achteraf na klacht bij de politie een voormalige moordenaar te zijn geweest. Een extreem geval, maar deze podcast van de KNMG (tegenhanger van onze Orde) dient om artsen afdoend te informeren en bevat een aantal interessante tips.
Zopas werd een wetsontwerp over de (controle op) ziekenfondsen aangenomen in de Kamer. Iedereen stemde voor in de commissie Sociale Zaken. Alleen Valerie Van Peel (N-VA) onthield zich, maar zij heeft zich dan ook al heel lang in het dossier verdiept en ze stelde de meest pertinente vragen. Waarbij ze peilde naar nog steeds mogelijk nepotisme.
Dr. Jean-Luc Demeere, voorzitter VBS-GBS, mocht de spits afbijten op de studiedag over de nomenclatuur- en zorgorganisatiehervorming, georganiseerd door zijn vereniging afgelopen zaterdag.“ Door 56% van de VBS-leden is dit thema gekozen en het bleek een voltreffer want er waren meer inschrijvingen dan gedacht zodat we de registraties vroeger moesten afsluiten”, aldus een tevreden VBS-GBS-voorzitter.
Vanmiddag raakte bekend dat het AZ Monica na een grondige doorlichting het internationale Qmentum Global-kwaliteitslabel heeft behaald, waarmee het kan aantonen dat het veilige en kwaliteitsvolle zorg verleent vanuit een patiëntgerichte benadering. Ondanks de extra druk op de gezondheidszorg sinds de coronacrisis, het tekort aan personeel en de stijgende energiekosten, bevestigt de accreditatie dat het ziekenhuis hier blijvend in slaagt.
Onderzoekscentrum imec heeft een nieuwe veelbelovende manier ontwikkeld om traag groeiende hersentumoren op te sporen in iemands hersenen. De onderzoekers integreerden een hyperspectrale camera met een chirurgische microscoop, wat het mogelijk maakt om een duidelijker onderscheid te maken tussen de gezonde cellen en de kankercellen.
Guy Verhulst, bestuurslid VBS, spreekt aanstaande zaterdag op het VBS-congres over zijn discipline, de gynaecologie. Wat staat haar te wachten en hoe kijken de gynaecologen aan tegen de op til zijnde hervorming van de nomenclatuur en de ziekenhuisfinanciering?
Nederlandse cybercrime-autoriteiten zeiden woensdag dat een Nederlands ziekenhuis dat zaterdag het slachtoffer werd van een cyberaanval, blijkbaar het doelwit was van een groep pro-Russische hackers. Die hackerrs hebben het ook gemunt op ziekenhuizen in andere Europese landen die Oekraïne steunen.
Juristen Raf Van Goethem en Sander Briké (Dewallens & partners) gaan in hun boek over artsenassociaties ook in op de positie van de Orde als samenwerken ter sprake komt. Dat laatste aspect lichtte Sander Briké toe bij de publicatie. Hij spitste zich tevens toe op toe- en uittredingsvergoedingen.
Juristen Raf Van Goethem en Sander Briké (Dewallens & partners) stellen met de regelmaat van een klok vast dat artsen steeds vaker samenwerken in allerlei vormen, maar er zich nog te vaak niet bewust van zijn dat het ondernemingsrecht een doorgedreven professionaliteit van die samenwerking vereist. Het inspireerde hen tot een werk over artsenassociaties dat we nu al een standaardwerk op dat vlak mogen noemen.
Het geneesmiddelenbudget staat onder druk. In de totale uitgaven van de gezondheidsuitgaven van het Riziv vertegenwoordigen geneesmiddelen slechts iets meer dan 16%. Een daling met bijna twee procentpunten t.o.v. in 2015. De groei van het geneesmiddelenbudget blijft significant achter op die van de andere uitgaven in de gezondheidszorg.
Op 16 februari vindt er bij rusthuisuitbater Orpea in België een bijzondere ondernemingsraad plaats. Dan komt er mogelijk meer informatie over de toekomst, nadat woensdag was bekendgemaakt dat de Franse moedergroep wordt overgenomen door een reeks investeerders onder leiding van een investeringsgroep in handen van de Franse overheid.
In Het Staatsblad verscheen het koninklijk besluit van 15 Januari 2023 dat de datum vastlegt waarop de kiezerslijst voor de medische verkiezingen in 2023 moet klaar zijn en bevestigd wordt door het Riziv.
De met schulden overladen Franse rusthuisuitbater Orpea - ook actief in ons land - wordt overgenomen door een groep investeerders. Dat heeft de groep bekendgemaakt.
Elektronische patiëntendossiers hebben het dagelijks leven van artsen ingrijpend veranderd, en vrouwen doen meer onbetaald werk dan hun mannelijke collega’s, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De KU Leuven gaat een Europees pilootproject voor de ontwikkeling van Europese diploma's coördineren. Het project maakt deel uit van een breder initiatief om de grensoverschrijdende samenwerking in het Europese hoger onderwijs te versterken. Ook verscheidene andere Belgische hogeronderwijsinstellingen schakelen zich in.
Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en de GZA Ziekenhuizen schakelen vanaf nu artificiële intelligentie (AI) in bij kankerdiagnoses. "Het gebruik van de slimme software is een primeur in de Benelux", klinkt het. Door de artificiële intelligentie in te zetten binnen het lab voor weefselonderzoek kunnen dokters een snellere en preciezere beoordeling maken van miljoenen tumorcellen. De software helpt zoeken naar het type tumor en kan aangeven of de tumor gevoelig is voor bepaalde therapieën, zoals immuuntherapie.
Onderzoekers van het Data Science Institute van UHasselt werken aan een dashboard waarin ze alle bestaande data rond darmkanker zullen verzamelen. Zo willen ze de bevolking nog beter informeren over deze kanker. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker, die hiervoor een leerstoel oprichten binnen het Universiteitsfonds UHasselt. Op 15 maart, tijdens de internationale maand tegen darmkanker, wordt de leerstoel officieel ingehuldigd.