De ingrijpende veranderingen in de sector verplichten het ziekenhuismanagement om de interne organisatie te herbekijken. De ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden maakt het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, schaalvoordelen te realiseren en de investeringskosten te verdelen. Er moet dan ook schematisch worden bepaald wat alleen, samen met anderen of door anderen moet worden gedaan.
Een interactieve en dynamische formule, gewichtige thema’s zoals het ‘patient-centered healthcare system’, strategieën om het klinisch onderzoek in België en binnen de biofarmaceutische sector opnieuw gezond te maken, en bijzonder interessante sprekers.
Hoe kunnen we de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening concreet verbeteren? Welke criteria, maatregelen, procedures kunnen helpen om behandelingen kwalitatief te verbeteren? Welke rol speelt de ziekenhuisleiding bij het definiëren en implementeren van strategische plannen die gericht zijn op de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverlening? Om doeltreffend en werkbaar te zijn, moet de aanpak de bestaande zorgstructuur overstijgen, waarbij mensen hun rol moeten loslaten en iedereen zich achter een cultuur moet scharen die gericht is op veiligheid en kwaliteit.
In het zog van onze grote enquête over het statuut van de netwerkhoofdartsen organiseerde De Specialist een rondetafel met enkele kopstukken: 4 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen. De resultaten van de enquête worden bekendgemaakt tijdens het 34e BVZ Congres te BluePoint Brussel op 22 juni. Guy Hans (UZA), Griet Vander Velpen (Zol), Eric Wyffels (OLV Aalst) en Johan Van Eldere (UZ Leuven) geven alvast hun visie. > Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant.
In hoever hebben nieuwe technologieën al een invloed op de specialistische medische praktijk? Welke wetenschappelijke vorderingen mogen we in de komende jaren redelijkerwijs verwachten die veranderingen met zich meebrengen voor de preventie, diagnose, behandeling of genezing van tal van aandoeningen? En wat zijn de reglementaire, economische en maatschappelijke uitdagingen van deze nieuwe technologieën?
Met een gemiddelde leeftijd van 26 zijn onze ziekenhuisgebouwen aan het verouderen of zelfs onbruikbaar geworden. Meestal zijn ze 1) niet aangepast aan de eisen van de moderne geneeskunde (met zorgtrajecten, klinische paden en een multidisciplinaire aanpak), 2) niet aangepast aan de verplichtingen inzake efficiëntie en duurzaamheid, en 3) oncomfortabel in de ogen van de patiënten (die tegenwoordig heel andere verwachtingen hebben).
Op het vlak van zuiver en ultrazuiver is een angstvallige controle nodig om aan de wettelijke eisen voor de omgeving van menselijk lichaamsmateriaal te kunnen voldoen, de PIC-aanbevelingen voor de productie van geneesmiddelen te volgen , de traceerbaarheid te bewaken of ook nog om aan de normvereisten inzake bouw en renovatie van cleanrooms en gecontroleerde omgevingen te voldoen.
Het congres van de ASCO vond dit jaar plaats van 30 mei tot 3 juni in Chicago. Een bloemlezing van opmerkelijke presentaties.
The studyday starts at 15h30.
28th Congress of the European Association of Hospital Managers.
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
AHLEC organiseert een studievoormiddag over multiculturalisme in de gezondheidszorg. Tijdens het seminarie gaan verschillende experten in op de medische, ethische en juridische uitdagingen van de multiculturele context op de gezondheidszorg in België.
Al sinds de eerste besmettingen van het nieuwe coronavirus in België werden vastgesteld, rijzen er verschillende gezondheidsrechtelijke vragen. Om al deze vragen te kunnen beantwoorden moeten gezondheidsjuristen het gezondheidsrecht op zijn limieten te testen en soms flexibele, pragmatische oplossingen zoeken.
Born in 2019 with the desire to share, train and debate around the patient experience, the Shared Patient Experience association is pleased to announce its 4th Colloquium on the theme of the patient experience as a structuring lever for health services, which will be held in October in Marseille.
Bouwen met aandacht voor inhoud en vorm.
COVID-19 put a large share of our regular healthcare to an abrupt halt and the need for alternative ways to connect patients and caregivers became more clear than ever. In this one-hour webinar, followed by an interactive Q&A, Philips Healthcare Transformation consultants explore how hospitals can prepare for the future through new and digital carepaths for intra- and extramural populations.
Cybersecurity is crucial for the continuity of a hospital. Phishing, ransomware, cryptolockers, these are all concepts that are increasingly being used by the media.
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) nodigt u graag uit op haar symposium 'crisiscommunicatie'.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Zij verleent deskundigenadviezen aan de Vlaamse en federale overheden en bevordert het wetenschappelijk onderzoek door prijzen uit te reiken.
De directive en de dienst Anatomopathologie van RZ Heilig Hart Tienen nodigen u vriendelijk uit op het symposium ‘De patholoog: het belangrijke werk achter de schermen’.
De juridische en operationele aanpak om klaar te staan voor mei 2018.
De laatste twee decennia zijn het verpleegkundig beroep en de functiedifferentiatie in ontwikkeling. Zo worden verpleegkundig specialisten in diverse domeinen ingezet. Ook in de ouderenzorg, en meer specifiek in woonzorgcentra kunnen verpleegkundig specialisten een meerwaarde hebben.
De spannendste dingen gebeuren aan de grenzen, dat geldt ook voor het aansprakelijkheidsrecht.
De spannendste dingen gebeuren aan de grenzen, dat geldt ook voor het aansprakelijkheidsrecht. Daarom organiseert AHLEC, de Leerstoel voor gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek van de UAntwerpen, een congres over de nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s in ziekenhuizen en voor het eerst ook over die in ziekenhuisnetwerken.
De studiedag start om 9 uur en loopt tot 17 uur.
De toekomst van zorg: chatbots, WhatsApp en AI - een revolutie in de zorgsector.
De uitdaging van de digitalisering
De ziekenhuisnetwerken brengen een grote verandering met zich mee. Dit heeft impact op verschillende aspecten van de gezondheidszorg. Tijdens dit tweedaagse event bespreken we de impact van deze netwerken op keuzes in de zorg.
Deel 1: De herziening van de nomenclatuur Deel 2: De organisatie van het zorglandschap
Deelnameprijs: 30 euro (studenten en vrijwilligers LEIFpunten gratis).
Digitization and data is shaping the future of health care. It is a force for change, driven by a close collaboration between engineers and physicians. Data-drive healthcare is opening the door to personalized and precision medicine, in an equity affordable manner. It can help improve the patient journey.
Each presentation will be followed by a Q&A session. There will be no simultaneous translation. RIZIV-INAMI accreditation in ethics and health economics has been requested.
Energievoorziening deze winter: de feiten en wat kan ik als ziekenhuis zelf doen? GEEN Stroom Data GEEN Data Stroom.
Enkele keren per jaar organiseert in4care een beeldbel-speeddating sessie, die het mogelijk maakt aan de leden om met elkaar van gedachten te wisselen, te leren van elkaar, of aan elkaar geïntroduceerd te worden. Het brengt start-ups in contact met bedrijven of zorginstellingen. Het introduceert actoren uit zorg en welzijn aan een resem van potentiële innovatieve oplossingen.
Er is grote vooruitgang geboekt bij het definiëren en de ontwikkeling van het conceptuele kader van de patiëntenervaring, gezien de steeds centralere rol ervan in zorginstellingen als de derde pijler van de zorgkwaliteit.
For many weeks now, the Coronavirus crisis has been a constant preoccupation for us and for our teams, but also for our families and loved ones. What is the impact on the business and what are the challenges ahead ?
GET INSPIRED BY WORLD-RENOWNED KEYNOTE SPEAKERS ON SUSTAINABLE DEVELOPMENT Accelerating breakthrough technological innovations for the SDGs
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Gepresenteerd door meneer Christian Morel.
Graag verwelkomen we u vrijdag 29 november op ons verjaardagsfeest, dat zal plaatsvinden op de plek waar de nieuwste ziekenhuisvleugel van het UZA komt.
Healthcare faces dramatic changes in customer behavior, market dynamics and regulatory demands. Healthcare organizations need to be both cost effective and innovative, rebalance towards growing profit pools, implement viable leadership strategies for emerging markets, realign go-to-market systems, and address the needs of a growing range of constituents.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Heel wat ziekenhuizen startten een accreditatietraject op of hebben het afgerond, een aantal zit zelfs al op een tweede accreditatieniveau. Waar moet dat eindigen? De Specialist nodigt ziekenhuisdirecties, opinieleiders en kwaliteitsexperts uit op een boeiend debat met de meest gezaghebbende expert uit Denemarken, Prof. Dr. Jens Winther Jensen.
Het METAMEDICA-platform van de Universiteit Gent richt zich op interdisciplinair academisch onderzoek en geïntegreerd onderwijs in gezondheidsrecht, privacyrecht en medische ethiek ter ondersteuning van patiënten, clinici, beleidsmakers, juristen, ethici en andere stakeholders die geconfronteerd worden met medische innovaties en rolveranderingen in de gezondheidszorg.
Het WIV-ISP heeft het grote genoegen om u uit te nodigen op het 29e Seminarie over de diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen. Wanneer? 21 november 2013, van 08u00 tot 16u15 Waar? W:Halll - Cultureel Centrum Sint-Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel
Het is feest! Want we blazen heel wat kaarsjes uit voor de werking van de Commissie voor Ethiek van Zorgnet-Icuro. De Commissie ‘Reflectie & Visieontwikkeling’, die zorgt voor de gekende Ethische Adviesteksten, bestaat 25 jaar. De Commissie ‘Vorming & Intervisie’, die zich inzet om ethiek heel concreet te maken op de werkvloer, heeft 15 jaar op de teller. Redenen te over om deze verjaardagen te vieren!
Het juridisch kader waarbinnen de medische raad haar functie vervult, verandert in sneltempo. Laat u deskundig informeren op deze infosessie.
Het postgraduaat wordt tweejaarlijks ingericht. Start van de opleiding is steeds in de even academiejaren. De eerstvolgende lichting start in het academiejaar 2022-2023.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het Vlaamse en Brusselse energie- en klimaatbeleid schakelen een versnelling hoger: tegen 2050 moeten we evolueren naar koolstofneutrale gebouwen. Dat betekent een grote transitie in hoe we onze gebouwen verwarmen, koelen en verlichten... Ook zorggebouwen moeten hun steentje hieraan bijdragen. Wat is het beleid dat deze transitie mee vorm geeft?
Hoe kunnen fenomenen die moderne gezondheidszorgsystemen kenmerken, zoals e-health en gepersonaliseerde geneeskunde, in overeenstemming worden gebracht met de autonomie van de patiënt en de wetgeving inzake gegevensbescherming?
Hoe kunnen we voldoen aan de groeiende complexiteit van zorg met beperkte middelen en minder personeel? Hoe zorgen we voor een toekomst waarin we langer gezond blijven? Een toekomst waarin werken in welzijn en zorg werkbaar is? Een toekomst met sterke digitale competenties die innovatie faciliteren?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
In collaboration with the Leuven Institute for Healthcare Policy, the European Health Management Association (EHMA) will be hosting its 27th Annual Conference on 15-17 June 2022 for the first time in Brussels, Belgium. The conference title ‘From people to systems: leadership for a sustainable future’ will explore challenges and solutions for creating sustainable health systems and ways health managers can lead towards them.
In een wereld die steeds sneller evolueert en binnen een sector waar een steeds grotere flexibiliteit gevraagd wordt, wankelt het klassieke, hiërarchische leiderschapsmodel. Het maakt in toenemende mate plaats voor wat we ‘gedeeld leiderschap’ noemen. Deze verschuiving brengt voor zorgorganisaties op veel niveaus grote uitdagingen met zich mee.
In het symposium op 13 december willen we dieper ingaan op de positie van de patiënt in het “web” van deze netwerken en wat dit betekent voor de verschillende stakeholders. Er zullen een aantal toekomstscenario’s uitgewerkt worden en tevens persoonlijke ervaringen met het werken in netwerken gedeeld.
In these times of ever-faster innovation, the impact on us as human beings and on the future of work is often overwhelming. In this often provocative keynote, Katja Schipperheijn looks at the future that already seems to have caught up with us.
In4care organiseert op 1 & 2 oktober een 2-daagse rond het ziekenhuis van de toekomst.
Infosessie voor nieuwe leden of artsen met ambitie om lid te worden van de medische raad
Inspire health&care, van 17 tot 18 uur
It's up to all of us to stop the spread of the coronavirus. Together with our partners, we take our responsibility. Following the measures taken by the authorities, we decided that this January 27-29, CPDP2021 will go fully online.
Join world-renowned experts to participate in two intense days of learning and sharing about the managerial transformation of health institutions.
Katheter tot robot: minimaal invasief aan zet
Language: Contributions by faculty members in their mother tongue (NL/FR/EN)
New competencies for Innovation in healthcare: dealing with its complexity.
NieuwjaarsEvent met aansluitend Nieuwjaarsdrink en Nerwerkmoment.
Ons zorgsysteem menswaardig, duurzaam en toegankelijk houden? Dan moet het kwalitatiever, veiliger en efficiënter worden. Nu veranderen en verbeteren is dus de boodschap, om zo welzijn en zorg van de toekomst vorm te geven. Daarvoor hebben we durvers, dromers en doeners nodig. Hoort u daar ook bij?
Op 26 en 27 april openen we de deuren in de Nekkerhal in Mechelen voor inspire health&care. Het belooft een inspirerende tweedaagse te worden met interessante contentsessies en 6 keynote sprekers. Dit event voor de zorgsector wil je niet missen!
Op 31 januari en 1 februari 2024 gaat een nieuwe Masterclass voor nieuwe directieleden en hoofdartsen van algemene- en revalidatieziekenhuizen door. De Masterclass gaat door in Gent.
Op dinsdag 14 mei organiseert In4care de 6de editie van de In4care Pilots Table.
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseert de FOD Volksgezondheid voor de elfde keer het symposium Kwaliteit en Patiëntveiligheid met als titel: “Mijn zorg = onze zorg!”.
Op vrijdag 11 oktober 2019 organiseert de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie van Zorgnet-Icuro haar 12de symposium ‘Zorg met hoofd, handen en hart’.
Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseert de Werkgroep ‘Ethiek in de kliniek’ (WEK) van Zorgnet-Icuro zijn 10e symposium met als thema ‘Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…’
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Op zaterdagvoormiddag 13 oktober 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over de nieuwe Code van medische deontologie.
Op woensdag 26 juni organiseren In4care de 2de editie van het In4care Summer Event.
Patient Selection and Outcomes.
Plaats: Cultuurcentrum Brasschaat (Hemelhoef en Ruiterhal), Gemeentepark 10, 2930 Brasschaat - Er is een ruime parking voorzien. De deelnemers kunnen inschrijven via e-mail, met vermelding van alle nodige gegevens van de antwoordkaart of via de website. In beide gevallen is de inschrijving pas geldig na ontvangst van een bevestiging. E-mail: hfdv.vzw@gmail.com of kaat.heirman@uzleuven.be Tel.: 016 34 74 42 - Fax: 016 34 74 48 Website: www.hfdv.be
Recente wetenschappelijk en digitale ontwikkelingen leiden tot rolveranderingen in de gezondheidszorg, de proliferatie van gezondheidsgerelateerde data en nieuwe modellen om die data te verwerken en beschermen. Met het oog op deze belangrijke evoluties werd aan de Universiteit Gent recent het METAMEDICA-platform opgericht.
Register before the 12th December.
Speakers: Dominique Winand and prof Lieven Annemans
Start at 15h30.
The @hospital 4.0 conference is being organised by the Louvain-la-Neuve Cercle du Lac, in collaboration with the agency Expansion. The Cercle du Lac is a business club that aims to promote networking, develop entrepreneurial relations and highlight innovation.
The BVZD/ABDH, SD Worx and the VBO/FEB cordially invite you to the symposium on 'Compassionate Leadership'. Very popular within the hospital world in the UK, this form of leadership was developed by Emeritus Professor dr. Michael West.
The Belgian life sciences community will be attending the 15th edition of flanders.bio’s annual knowledge for growth business conference.
The Patient eXperience, a global response to a society in search of high touch
The central theme of this year’s Vlerick Healthcare Conference is differentiation.
The first ever HealthNest Conference will be organised in collaboration with Deloitte at their Gateway office in Zaventem. Under the theme ‘Capacity-Building and Impactful Partnerships’, the Conference will bring together everyone who is, or wants to be (more), active in health literacy in Belgium.
The goal of the summit is to highlight the most pressing problems that procurement professionals currently face.
The study day takes place from 16:30h until 20:30h.
This conference will therefore offer a unique programme of distinguished keynote speakers, workshops and oral and poster presentations on broad scientific issues covering the conference theme: “Quality of healthcare. Can the law help to guarantee safe and reliable care for the patient?”
Tijdens deze studienamiddag worden - naar analogie van smart cities - enkele aspecten van ‘smart health institutions’ (de gezondheidsinstellingen van de toekomst) belicht.
Tijdens dit jaarlijks congres komen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van de keynotes en good vibes!
Tijdens dit symposium wordt er getracht een beeld te schetsen over de huidige situatie van artsenmobiliteit in de netwerken en over de verschillende mogelijkheden en uitdagingen van de nabije toekomst.
Tijdens dit webinar licht Onafhankelijk Leven vzw als erkende bijstandsorganisatie enkele basisprincipes en begrippen toe waar iedereen die is betrokken in het PVF-verhaal mee te maken krijgt.
Tijdens het In4care Nieuwjaarsevent op woensdag 25 januari staan we stil bij het gezondheidssysteem van de toekomst. Het berust op een aantal pijlers waarvan we er drie graag aan bod laten komen.
Uit recente contacten met directies van organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg bleek dat er veel interesse is voor een aantal actuele thema’s op sociaal-juridisch vlak. Met dit aanbod willen we tegemoet komen aan deze vraag.
Voor de ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis ligt de eerstelijn. Wat en wie is dat nu precies, hoe hebben we het georganiseerd? In deze lezing gaan we in op gezondheidzorgsystemen, met de nadruk op de eerstelijn in een systeem.
Wat is de sleutel tot een succesvolle energietransitie en hoe kan de zorgsector daar een steentje aan bijdragen? Belangrijke vragen die we op 2 juni 2023 samen met enkele experten ter zake onderzoeken. Zij lichten toe welke technieken en strategieën mogelijk zijn, en hoe we deze kunnen toepassen om de toekomst op een duurzame manier vorm te geven.
We hebben de grote eer en het genoegen u uit te nodigen op het jubileumsymposium ter ere van Dr. Marc Moens, ere-voorzitter van BVAS.
We selecteerden 4 gerenommeerde sprekers die elk een inspirerend verhaal brengen over klantgerichtheid, duurzaamheid en innovatie.
Webinar 6 July 2020, 13:00 till 14:30hrs
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND vzw op zaterdag 14 oktober 2023 om 8u30.
Wil je de vinger aan de innovatie-pols houden? Dan is het Inspire Healthcare Event zeker iets voor jou!
Wil jij mee nadenken over hoe een ziekenhuis zich beter kan organiseren om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van ouderen? Dan is deze eerste rondetafelconferentie de gelegenheid om jouw ervaring en/of deskundigheid te delen met professionals uit 50 Vlaamse ziekenhuizen en ouderen.
Wil jij mensen ook laten kennismaken met jouw zorgorganisatie? Draag je graag je steentje bij aan een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg en een correcte beeldvorming? Doe dan mee aan de Open Geestdagen en zet je deuren open!
Worldwide, about 700,000 people die each year from drug resistance. It is estimated that this number will increase to 10 million (more than cancer) by 2050. One Health' is the collaborative effort of multiple health science professions to attain optimal health for people, domestic animals, wildlife, plants, and our environment.
Zoekt het huidige Belgische ziekenhuissys¬teem naar een compromis tussen toegan¬kelijkheid en excellentie?
Zorg, economie en samenleving zijn in crisis. ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken. We voelen ons hierdoor vaak overgeleverd aan systemen die als niet ziend, niet horend en niet begrijpend ervaren worden.
Zorgnet-Icuro bracht de uitdagingen voor het geneesmiddelenbeleid in de ziekenhuispraktijk in kaart, en zet pistes uit tot antwoord.
Zorgnet-Icuro deed een onderzoek naar het inningsproces van ziekenhuisfacturen. De bevraging kadert in een project rond onbetaalde facturen. Tijdens een studiedag gaan ze daarop dieper in.
Zorgnet-Icuro organiseert op 13 september in het AZ Sint-Maarten in Mechelen een studiedag voor organisaties in de zorg rond samenwerken én integratie. Het wordt een inspirerende dag die ingeleid en afgesloten wordt met een plenaire sessie en waar vier pragmatische issues van samenwerken in break-out sessies worden uitgewerkt.
Zorgondersteuning vzw nodigt tijdens dit jaarlijks congres verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector digitaal uit om samen te leren en te genieten van inspiratiesessies, keynotes en good vibes!
beMedTech, the Belgian federation of the medical technology industry, organized a survey on sharp object injuries among more than 950 nurses and lab technicians. During this webinar, we will share the results of this survey. We will also present the actual state of play in Europe regarding the implementation of the sharp injuries directive and look at best practices from neighbouring countries on how to approach this issue.
Ongeveer 800 organisaties zetten van 1 tot 10 oktober het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Ze organiseren duizenden activiteiten over heel Vlaanderen. Net als vorig jaar staan alle acties in het teken van 'kracht'. Onder het motto 'samen veerkrachtig' nodigen de organisaties mensen uit om hun kracht te ontdekken.
De update die de Amerikaanse technologiegigant Apple voorstelde om zijn smartphone iPhone 12 conform de stralingsnormen te maken in Frankrijk, is goedgekeurd. Dat heeft het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties (ANFR) vrijdag aangekondigd.
Zoals elk jaar maakten de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) ter gelegenheid van de Wereld Borstvoedingsweek (van 1 tot 7 oktober 2023) een borstvoedingsaffiche.
Binnen de Universiteit Antwerpen loopt een tuchtonderzoek naar een prominent professor van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De prof in kwestie is zes maanden geschorst, in afwachting van het onderzoek. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.
De voorzitters van de partijen in de Franse gemeenschapsregering, PS, MR en Ecolo, hebben de afgelopen maanden in het geheim onderhandelingen gevoerd over een hervorming van de Franstalige instellingen. Dat schrijven Le Soir en Sudinfo.
Het UZ Brussel wil in het voorjaar van 2024 een pilootproject opstarten waarbij wordt ingezet op de preventieve gezondheid van haar medewerkers. Een honderdtal medewerkers zullen deelnemen aan het project. Bedoeling is om preventieve gezondheid hoger op de agenda te plaatsen en de filosofie van het ziekenhuis te verbreden.
In de Kamer is een wetsontwerp van minister Vandenbroucke neergelegd dat de oprichting vastlegt van een Commissie voor Gezondheidszorgdoelstellingen binnen het Riziv. Bedoeling is om het beleid beter te oriënteren op de lange termijn, met een aanzienlijke wetenschappelijke inbreng. Leden-zorgverleners moeten erover waken dat men voeling houdt met het concrete werkterrein.
Medische technologie wordt regelmatig gezien als dé oplossing voor alle uitdagingen waar onze gezondheidszorg voor staat. Maar is dat echt zo? Technologische hulpmiddelen kunnen inderdaad een deel van de oplossing zijn voor bijvoorbeeld het tekort aan gezondheidswerkers. Maar technologie op zichzelf lost niets op. Alles hangt af van hoe we het inzetten en gebruiken, argumenteert de CEO van UZ Brussel, dr. Marc Noppen, in een blog.
Cassatie verwerpt het cassatieberoep van Jeff Hoeyberghs. Hiermee heeft Hoeyberghs alle mogelijke rechtsmiddelen uitgeput en valt finaal het doek over dit proces. Hoeyberghs is schuldig aan inbreuken op de Seksismewet en de Genderwet op basis van zijn misogyne en seksistische uitspraken tijdens een publieke lezing. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat in 2019 zo’n 1.500 meldingen over de lezing kreeg en naar de rechtbank trok, krijgt een symbolische euro schadevergoeding.
De nationale raad stelde een typebrief op om de patiënt te informeren over het gebruik van medische gegevens en lichaamsmateriaal in een ziekenhuis. De bedoeling van deze tekst is zowel het belang van het wetenschappelijk onderzoek te onderstrepen als te wijzen op de rechten van de patiënt in deze materie.
Vandaag verscheen een Koninklijk Besluit in Het Staatsblad dat zo goed als alle tijdelijke vergoedingsvoorwaarden en administratieve regels die werden in gevoerd bij de covidpandemie, opheft op 1 november 2023. Enkel een aantal maatreglen voor tandartsen blijven nog wat langer van kracht.
Lokale organisaties kunnen tot twee keer per jaar een aanvraag tot ondersteuning indienen via een projectfiche van het Sociaal fonds. De projecten Straatverpleging Oostende en mondzorg van inloopteam ‘De Viertorre’ zijn de eerste projecten die steun krijgen.
De ziekteverzekering moet het federale begrotingstekort in 2024 met 387 miljoen euro helpen verkleinen. Dat blijkt uit de cijfers die aan het Beheerscomité voor de Sociale Zekerheid zijn gepresenteerd. In het rapport van het Monitoringcomité staat dat de federale regering 813 miljoen euro moet besparen om in 2024 het begrotingstekort binnen de EU-begrotingsdoelstellingen te laten vallen. Het rapport vermeldt niet dat de federale regering had al besloten aanzienlijke inspanningen te doen in de ziekteverzekering.
Bewindvoerders worden binnenkort strenger gecontroleerd en de mogelijkheid om onbeperkt kosten aan te rekenen verdwijnt. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die misstanden in de sector wil aanpakken.
Dat is wat laatstejaarsstudenten en volwassen studiekiezers uit de Brusselse Nederlandstalige zorgopleidingen te weten komen op Work4Me op 26 oktober. Daarnaast kunnen ze ook een workshop volgen over het starten als zelfstandige of deelnemen aan een speeddating.
Er komen 25 obesitascentra in ons land waar kinderen en jongeren met ernstige obesitas vanaf 1 december een behandelingsplan op maat kunnen krijgen. Tegelijkertijd zullen meer kinderen toegang krijgen tot een diëtist die volledig wordt terugbetaald. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Op 20 september studeerde Flo Van Genechten samen met haar medestudenten af als Alumni Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. De meesten starten op 2 oktober 2023 aan hun vervolgopleiding binnen de huisarts- of specialistische geneeskunde. Flo neemt nog een jaar de tijd om zichte verdiepen in 'Integrative Medicine'. "In combinatie met andere ervaringen en inzichten, schreef ik een tekst neer om voor te lezen aan het einde van onze proclamatie", aldus Flo. We geven hem hierbij integraal weer.
Vandaag staan de apothekers wereldwijd in de kijker dankzij de jaarlijkse campagne van de International Pharmaceutical Federation (FIP). De Werelddag van de Apotheker is ook dé dag om het apothekersberoep de erkenning te geven die het verdient. Dit jaar koos FIP als thema “De apotheker versterkt de gezondheidssystemen”, laat de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) weten.
De IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), te vergelijken met onze Riziv-inspectiedienst DGEC, zal bij ziekenhuizen onderzoek verrichten naar de geldstromen tussen arttsen-specialisten en leveranciers van medische hulpmiddelen.
Vandaag werd de indicator gepubliceerd in Het Staatsblad die een minimale intervalperiode vastlegt tussen de eerste raadpleging van de patiënt met een bariatrische chirurg en de eigenlijke bariatrische ingreep. De intervalperiode bedraagt drie maanden en is gebaseerd op een eerdere KCE-studie en de indicator, vastgelegd door de Nationale Raad voor Kwaliteispromotie (NRKP). Hij past als tweede indicator (na die op de NMR's) in het plan doelmatige zorg van de federale overheid.
De Warmste Week steunt dit jaar 287 projecten die in het teken staan van "opgroeien zonder zorgen". Dat heeft de VRT bekendgemaakt. Ambassadeurs Danira Boukhriss Terkessidis (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Sander Gillis (MNM) en Sarah Mouhamou (Ketnet) roepen op om zelf acties te organiseren en te registreren.
Op initiatief van mevr. Valentine Péters, dr. Allison Gilbert en prof. Giovanni Briganti, wordt vandaag een nationale barometer voor de adoptie van AI in de dringende medische hulp gelanceerd, in samenwerking met De Specialist en NumeriKare. Het onderzoek richt zich tot alle betrokken hulpprofessionals in België; van de spoedarts tot de verpleegkundige, het ambulancepersoneel en de 112-operatoren, elke stem telt. Neem deel aan de -korte- enquête en draag zo bij aan een beter gebruik van nieuwe technologieën in noodsituaties.
Na een belangrijke medicomutvergadering maandagavond, met de klassieke verlanglijstjes die werden ingediend, drong de budgettaire realiteit zich aan iedereen op: in dit stadium is er geen budgettaire marge.
Onder de noemer 'Antwerp Health Harbour' willen verschillende partners de stad op de kaart zetten als "innovatieve gezondheidscluster". Vandaag ondertekenden het stadsbestuur, het Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Ziekenhuisnetwerk Helix, Universiteit Antwerpen en Eerstelijnszone Antwerpen daartoe een intentieverklaring.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een vergoeding van 128 euro voorzien zodat artsen-specialisten beter hun weg vinden naar woonzorgcentra voor de behandeling van mensen met dementie. Dat heeft de minister aangekondigd in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van Els Van Hoof (CD&V) en Catherine Fonck (Les Engagés).
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden in 2020 tot een verlies van 2,5 miljoen gezonde levensjaren. De voornaamste oorzaak was covid-19. Dat blijkt uit de nieuwe nationale ziektelaststudie van Sciensano. België scoort het op een na slechtste in een vergelijking met dertien andere EU-landen.
Zorgorganisatie Zorgnet-Icuro waarschuwt ervoor dat het gezamenlijke verlies van de Vlaamse algemene ziekenhuizen in 2023 nog verder zal oplopen. De Tijd becijferde dat alle ziekenhuizen samen het afgelopen jaar voor het eerst verlies boekten. Maar volgens Zorgnet-Icuro zal de situatie in 2023 nog dramatischer worden doordat de energiekosten nog zwaarder zullen doorwegen.
Door de Vlaamse overheid (welzijn, volksgezondheid, gezin) werden de leden benoemd die de erkenningscommissies bemannen voor een resem specialismen, als vertegenwoordigers van de beroepsorganisaties en de onderwijsinstellingen. De besluiten verschenen gisteren in Het Staatsblad.
Door hogere energiefacturen, gestegen lonen en duurdere materialen hebben de algemene ziekenhuizen in het Vlaams Gewest vorig jaar voor het eerst samen verlies geleden. In de coronajaren hadden de 47 ziekenhuizen goed standgehouden, maar vorig jaar was voor de ziekenhuizen een rotjaar. Ze maakten samen 30 miljoen euro verlies, tegen 150 miljoen euro winst in 2021. Vooral de grote instellingen maken een stevige duik. Wie kreeg de felste dreun, wie beperkte de schade?
Als je AI-chatbot Bard in het Russisch een vraag stelt over Poetin, weigert hij die vaak te beantwoorden. Als je de vraag in het Engels stelt, gebeurt dat minder vaak. Andere AI-chatbots lijken consequenter te zijn in het beantwoorden van deze vragen. Alles lijkt terug te voeren tot een ingebouwd 'marktmechanisme' dat evenwel in botsing komt met democratische waarden.
Zuid-Korea zal de UGent betalen om een maritiem onderzoekscentrum te openen in de havenstad Incheon. De nieuwe campus zal onderzoek doen naar alles wat met de zee te maken heeft. "Welke vissen leven er? Welke medicijnen halen we uit de zee? Waar zetten we windmolens?", geeft professor Jana Asselman als voorbeeld. "Stoffen uit de zee hebben een veel grotere kans om uiteindelijk vermarkt te worden tot een nieuw geneesmiddel dan stoffen uit het amazonewoud of elders aan land."
Zijn apotheken nog relevant in 2030? In aanloop naar de Internationale Dag van de Apotheker (25 september) staat Multipharma even stil bij de rol van de apotheker, niet alleen vandaag, maar ook in de nabije toekomst (2030). Welke rol is er voor de apotheker weggelegd in de eerstelijnsgezondheidszorg? Hoe zal het takenpakket van toekomstige apothekers eruitzien? Zal medicatie nog in een doosje zitten? En zijn er überhaupt nog apotheken in België in 2030?
In de week van 10 tot 16 september zijn er 2.523 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er minder dan de week voordien, blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.
Verscheidene mandatarissen van Les Engagés hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aangemaand om maatregelen te nemen om te vermijden dat de uitvoering van korte celstraffen de overbevolking in de gevangenissen nog doet toenemen. Dat heeft voorzitter en burgemeester van Namen, Maxime Prévot, gezegd op RTL Info.
Fake news, samenzweringstheorieën, gezondheidsrisico's en sociale netwerken zijn de afgelopen jaren hand in hand gegaan, of het nu gaat om het klimaat of covid-19. Maar de strijd is moeilijk...
Zondag was het Werelddag voor Patiëntveiligheid. Ter gelegenheid hiervan publiceerde de OESO een rapport dat gebaseerd is op de resultaten van enquêtes in verschillende lidstaten. Het rapport probeert de mate van betrokkenheid van patiënten bij de veiligheid van de gezondheidszorg te beoordelen. Het doet belangrijke aanbevelingen om deze betrokkenheid te versterken.
Vanaf 29 september moeten apothekers om de vier jaar een externe audit van hun apotheek laten doorvoeren. Doel daarvan is om alle facetten van de organisatie en de dienstverlening in de apotheek te optimaliseren, meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
In de Engelse ziekenhuizen hebben twee grote groepen van dokters het werk neergelegd. De staking is ongezien en bijzonder ontwrichtend voor de gezondheidszorg. De zogenaamde junior doctors, vaak artsen in opleiding, hebben woensdag de stakende consultants, meer ervaren dokters, vervoegd.
Van 18 tot 24 september 2023 organiseert de Europese Vereniging voor hoofd-halskanker de ‘Make Sense’ campagne. Dan zetten het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis deze aandoening extra in de kijker door hun patiënten te informeren. “Roken, alcohol en het humaan papillomavirus (HPV) vormen de belangrijkste risicofactoren. Wil je het risico verkleinen, stop met roken en matig je alcoholgebruik. Patiënten die in een vroeg stadium de behandeling starten, hebben een grote kans om de ziekte te overwinnen", klinkt het bij de artsen.
“Blijven vertrouwen op papier in ziekenhuizen is minder veilig en efficiënt, zo blijkt uit een onderzoek van de BMJ. En problemen met het delen van elektronische dossiers zorgen ervoor dat zelfs de meest innovatieve ziekenhuizen niet optimaal kunnen functioneren”, zo schrijft dokter Jo Best in The British Medical Journal.
Door een storing is het noodnummer 112 moeilijk bereikbaar. Dat meldt de overheid via Be-Alert. Er zijn een aantal alternatieve telefoonnummers voor noodgevallen.
De overbevolking in de Belgische gevangenissen heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG), die de minister van Justitie opnieuw oproept "passende en toereikende maatregelen" te nemen.
Duizenden Engelse ziekenhuisdokters leggen deze week opnieuw het werk neer om hun eis voor een loonsverhoging kracht bij te zetten. Het gaat om de eerste gezamenlijke stakingsactie van zogenaamde 'junior doctors' en 'consultants'.
De ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over een interfederale maximumfactuur. Dat akkoord voorziet dat de regionale remgelden voor gezondheidsdomeinen die met de zesde staatshervorming zijn overgeheveld, zoals de revalidatieziekenhuizen, mee worden opgenomen in de berekening. Dat blijkt uit communicatie van Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) en haar federale collega Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis, ZNA Cadix, zal vanavond een animatievideo projecteren op de acht hoogste verdiepingen van het gebouw. Het gaat om een animatie van meer dan vijfduizend vierkante meter op vier verschillende gevels.
Hoge regeringsfunctionarissen hebben op het hoogtepunt van de coronapandemie hun bezorgdheid geuit tegenover de Queen over het gedrag van toenmalig premier Boris Johnson. Dat meldt de BBC.
Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Stuivenberg trekt vandaag 18 september officieel de deuren dicht na 138 jaar dienst. Tientallen patiënten worden met ambulances overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix.
Op vrijdag 6 oktober bundelen de diensten Spoedgevallen en Intensieve Zorg van de Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV de krachten voor een gezamenlijk Congres Kritieke Diensten in het CC De Werf. We spraken met dr. Koen De Decker (OLV) en dr. Lieven Vergote (A.S.Z.).
Toiletten bedenken die uitwerpselen analyseren, spinnen reanimeren als robots, het aantal haren in de neusgaten van kadavers observeren: het zijn maar een paar voorbeelden van het "onderzoek" dat wordt beloond door de anti-Nobelprijzen van 2023. Deze 'competitie', wordt ook wel Ig-Nobel genoemd, een woordspel met 'ignoble' of onwaardig. Onderzoeken die mensen eerst aan het lachen maken en vervolgens aan het denken zetten, komen in aanmerking.
In zijn openingstoespraak zal rector Bernard Vanheusden (UHasselt) uitdrukkelijk pleiten voor de verdere groei van de Limburgse universiteit. Hij vraagt in zijn groeiplan om drie nieuwe opleidingen voor verdere groei. Daarbij ook de master geneeskunde, die hij aanvinkt als topprioriteit.
De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson gaat op termijn de referentie naar het Belgische Janssen, dat het decennia geleden reeds overnam, schrappen. Dat bevestigt de woordvoerder van het bedrijf.
Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV opent op campus Sint-Jan een gloednieuwe dienst Intensieve zorg. Naast de hoogtechnologische inrichting en de geavanceerde zorg ligt de focus op een holistische visie op de patiënt met o.m. stille boxen, geborgen spreekkamers en rooming-in opties voor familieleden.
AZ Delta heeft met succes de eerste patiënten behandeld met een papierdun implantaat tegen ernstige migraine. De baanbrekende bio-elektronische folie, ontwikkeld door de Nederlandse startup Salvia BioElectronics, werd voor de tweede keer ter wereld geïmplanteerd en voor het eerst in Europa. De patiënten ervaren onmiddellijke verbeteringen in zowel het aantal als de intensiteit van hun migraineaanvallen.
Dit academiejaar verandert de HBO5-opleiding verpleegkunde naar de opleiding basisverpleegkunde. Die omvorming was nodig na een federale wetswijziging waarbij het beroep van verpleegkundige wordt opgedeeld tussen 'basisverpleegkundige' enerzijds en 'verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg' anderzijds.
Het Sint-Jan Ziekenhuis in Brugge-Oostende heeft een hypermoderne katheter gebruikt om een patiënt met hartritmestoornissen te behandelen. De nieuwe tool moet het mogelijk maken om patiënten te behandelen die niet ontvankelijk zijn voor standaardmedicatie.
Langzamerhand komt de modernisering van de Medicomut (nationale commissie artsen-ziekenfondsen), vastgelegd in het recentste akkoord artsen-ziekenfondsen (punt 3.7.2 van het akkoord), op gang. Een werkgroep onder voorzitterschap van dr. Maaike Van Overloop en Bart Demyttenaere timmert daaraan en vergaderde al enkele keren. Dat om het pad te plaveien naar een nieuw huishoudelijk reglement met een aantal vernieuwende ingrepen.
Vanaf 1 oktober 2023 wordt er een grote verandering doorgevoerd in de registratie van mobiele gezondheidsapplicaties in België. Deze hervorming is het resultaat van een evolutie die begon in 2015 en heeft als doel het terugbetalingsproces voor deze applicaties te standaardiseren, te vereenvoudigen en te verbeteren. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven er uitdagingen, vooral voor de consistentie en rechtvaardigheid in het beheer van de applicaties.
De circulatie van het coronavirus onder de algemene bevolking stijgt. Dat blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.
Op de spoedeisende hulp stelde de chatbot ChatGPT met kunstmatige intelligentie minstens zo goed diagnoses als artsen en overtrof hij hen in soms zelfs, zo stelden Nederlandse onderzoekers vast. Die beweren dat AI een "revolutie op medisch gebied" teweeg kan brengen. Alhoewel. Enige beperkingen niet te na gesproken...
De vraag van ziekenhuizen naar de retrocessie van de Riziv-conventiepremie van de ASO’s stuit op een njet van Bvas. Een artikel in De Specialist bracht de poging daartoe van H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en HUDERF overkoepelt) aan het licht.
De verkoop van Apples iPhone 12 is in Frankrijk niet langer toegestaan omdat de telefoontoestellen te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR heeft Apple opgeroepen maatregelen te nemen. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) heeft telecomwaakhond BIPT gevraagd het potentiële gevaar van de iPhone 12 te analyseren.
Afgelopen maandag reikte het team van Gault&Millau in Maison de la Poste in Brussel voor de vijfde keer de Catering Awards uit aan grootkeukens die zich op het vlak van catering onderscheiden. AZ Zeno won de Sustainability Award, dit is de prijs voor Toekomstwelzijn & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In AZ Zeno is voeding een onderdeel van het genezingsproces. Het ziekenhuis pioniert al jaren met zijn innovatieve aanpak.
Premier De Croo, minister van Volksgezondheid Vandenbroucke en staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en haar collega van Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy beantwoorden meer dan de helft van de schriftelijke vragen niet binnen de gestelde termijn. Voor Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) toont dit aan "dat verschillende ministers in de federale regering de parlementaire democratie allesbehalve serieus nemen".
De Belgische vzw To Walk Again, opgericht door ex-triatleet Marc Herremans voor mensen met een fysieke beperking, zal de komende vijf jaar structurele steun ontvangen van de Duitse metaalreus Aurubis. "Na enkele lastige (corona)jaren en een herstructurering kijken we opnieuw vol vertrouwen naar de toekomst", zegt ex-profvoetballer en directeur van To Walk Again Thomas Caers.
Om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Europa te verbeteren, moet de vervuiling ervan worden aangepakt en de normen voor waterkwaliteit worden verbeterd. Het Europees Parlement heeft een voorstel in die zin goedgekeurd.
In de zaak rond de legionellabesmetting in de kanaalzone rond Evergem, waarbij twee personen om het leven kwamen, hebben de nv Stora Enso Langerbrugge en drie verantwoordelijken binnen het bedrijf een akkoord bereikt met het openbaar ministerie om schuld te erkennen. Dat bleek op de zitting voor de Gentse correctionele rechtbank, die de zaak uitstelde tot 9 januari om de regeling tot schadevergoeding met slachtoffers en nabestaanden af te ronden.
Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's, in sommige gevallen gaat het zelfs om verkrachting. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC, die exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1.434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".
Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), dat in financiële moeilijkheden verkeert, gaat tegen volgend jaar nog eens 270 banen schrappen op zijn zetel in Genève. Dat heeft het ICRC maandag aangekondigd. Dit jaar werden wereldwijd al 1.500 banen geschrapt.
De inkomsten uit legaten voor goede doelen zijn in 2022 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de legatenbarometer van de HoGent, die de afgelopen jaren een positieve trend aantoont. De Gentse hogeschool HoGent houdt in opdracht van testament.be jaarlijks een enquête om de geldstromen uit erfenissen en legaten aan goede doelen in kaart te brengen.
Onlangs raakte bekend dat professor en minister Frank Vandenbroucke werkt aan striktere regels voor artsen: "Wie de taal van de patiënt niet spreekt, kan zijn erkenning verliezen", heette het. Dr. Bosquet heeft zo zijn bedenkingen en richt zich in een brief tot de minister.
Nog tot en met 23 september loopt de gratis expo ‘Wat Alz? van Oei naar Waw!’’ in de ‘grote hal’ van Hal 5 in Leuven. Uitvergrote tekeningen van kinderen tonen hoe zij kijken naar hun eigen grootouders, gezonde en zieke ouderen. Aan de hand van een wetenschappelijke analyse van méér dan 800 kindertekeningen uit Vlaanderen en Nederland onderzoekt Kasper Bormans, PhD (KU Leuven & Universiteit Maastricht) wat Covid met het mentaal welzijn van kinderen doet.
Het hof van beroep in Gent velde een opmerkelijk arrest over een vennootschap die vastgoed ter beschikking stelt aan haar bestuurder. De vennootschap moet niet aantonen hoeveel prestaties de bedrijfsleider levert om de kostenaftrek te verantwoorden. In die zin gaat het verder dan eerdere arresten en vormt het een precedent.
De installatie van digitale tools en het gebruik ervan zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om patiënten te informeren en hen te helpen bij de installatie van mynexuzhealth, besloot het Imeldaziekenhuis een infodesk op te starten. Vanaf nu staan vrijwilligers elke werkdag van 9 tot 12 uur in de inkomhal van het Imeldaziekenhuis.
Een recente brief van de Brusselse H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en l’Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola (HUDERF) overkoepelt) weekte een golf van reacties los, vooral bij Franstalgie specialisten in opleiding.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) krijgt een dotatie van meer dan 21 miljoen. Het ontwerp koninklijk besluit daarvoor werd op de ministerraad goedgekeurd en is naar het parlement vertrokken.
Laatstejaarsstudenten verpleegkunde betalen bijna 1000 euro inschrijvingsgeld om 840 uur stage op te nemen. "We geven zo maar liefst de helft van ons inschrijvingsgeld, zo’n 405 euro, uit om maandenlang fulltime gratis te werken. Nog beter, we moeten geld uitgeven om de stage te kunnen uitvoeren", heet het in een open brief van Robbe Van Leemput (Vlaamse Vereniging Studenten) aan de Vlaamse regering.
2000 kubieke meter, 3000 verhuisboxen, 350 rolcontainers en 83 vrachtwagens: hoewel maar 10 procent van de uitrusting mee verhuist, gaat het toch om een enorm volume. ZNA Stuivenberg sluit op maandag 18 september definitief.
Belgen die in een wijk wonen met de schoonste lucht, en dus weinig fijnstof, gaan jaarlijks gemiddeld bijna drie keer naar de huisarts. Bewoners van wijken met de slechtste lucht moeten die gemiddeld 10 procent vaker raadplegen. Dat blijkt uit onderzoek door een consortium van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, onderzoekers van de KU Leuven, UHasselt, Vito en Ircel, de Intergewestelijke cel voor het Leefmilieu.
Hugues Malonne is vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benoemd tot administrateur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Vorig jaar hebben een pak minder werknemers een aanvraag ingediend om een vergoeding te krijgen voor een beroepsziekte. Dat is een gevolg van een dalend aantal aanvragen naar aanleiding van een coronabesmetting. Dat zegt Fedris, het overheidsagentschap voor beroepsrisico's.
Kinderen gaan steeds vaker zelf (digitaal) op zoek naar informatie. Om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste info te lezen of te horen krijgen, ontwikkelde AZ Maria Middelares een website op kindermaat.
Spoed Stuivenberg sluit definitief om 12 uur, Spoed ZNA Cadix gaat vanmiddag open om 13u. Dat komt doordat het laatste materiaal moet worden verhuisd naar de nieuwe spoed. De voorbije uren is met man en macht gewerkt om de spoeddienst vervroegd te kunnen openen. Normaal gezien zou de verhuis pas over tien dagen gebeuren.
ZNA opent in de loop van vandaagd in het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Dat is tien dagen vroeger dan gepland. De voorbereiding is in volle gang, het exacte openingsuur volgt later. De opening van de spoed in ZNA Cadix neemt druk weg van andere spoeddiensten in de buurt. Spoed ZNA Stuivenberg sluit vrijdag definitief.
Philips zegt een akkoord te hebben bereikt over schadevergoedingen voor klanten in de Verenigde Staten die apparaten tegen slaapapneu gebruikten die defect bleken te zijn. Er liepen tal van Amerikaanse rechtszaken vanwege een grote terugroepactie van slaapapneu-apparaten waarvan isolerend schuim kan afbrokkelen.
Tot eind september kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de toch wel speciale en aangrijpende tentoonstelling ‘nevel en mist’ in de vroegere ziekenhuisshop in de inkomhal van AZ Alma. Het gaat om een combinatie van zes schilderijen, olieverf op doek, en zes gedichten rond het thema Alzheimer en dementie. De doeken zijn van Kristin Leys die zich hiervoor liet inspireren door gedichten van haar vader Herman Leys.
De cel Workforce artsen publiceerde een nieuw rapport over "The Physician Workforce in 2041". Het gaat om een projectie van huisartsenpraktijken en een dertigtal andere specialismen. Dit rapport is gebaseerd op recente gegevens en werpt een licht op de mogelijke toekomst van het medische landschap. Voor de specialisten kent urgentie- en acute geneeskunde een enorme groei qua werkkracht terwijl klinische biologie de sterkste daling noteert.
AZ Zeno start een nieuwe discipline neurochirurgie op en verwelkomt dr. Eno Lavrysen als nieuwe arts. “Neurochirurgie is een nieuwe discipline binnen AZ Zeno”, vertelt dr. Lavrysen. “Het is mijn ambitie om samen met de collega’s van de dienst orthopedie onze nieuwe spine unit op de kaart te zetten, waarbij we focussen op complexe en minimaal invasieve rugchirurgie. Daartoe investeerde het ziekenhuis aanzienlijk in de nieuwste technieken en materialen.”
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft, in samenwerking met instellingen uit Indonesië, Cambodja, Spanje en Nederland, 'WikiTropica' in Indonesië gelanceerd. "Dit is de Wikipedia voor tropische ziekten", klinkt het.
Het klinisch lab Sint-Trudo verricht sinds september toxicologische analyses voor Asster. Dat via nieuwe apparatuur om sneller en uitgebreider onderzoek te kunnen doen op toxicologische stoffen. Die uitbreiding komt er in het kader van een intensieve samenwerking met het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet "zorgwekkende tendensen" wat het coronavirus betreft, nu op het noordelijk halfrond de winter nadert. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, gezegd. De WHO roept dan ook op tot meer vaccinaties en een verhoogde waakzaamheid.
De stroomonderbreking in een deel van ZNA Stuivenberg sinds woensdag noopt het ziekenhuis om geen operaties en beeldvorming meer in ZNA Stuivenberg te laten plaatsvinden tot en met de verhuizing op 18 september naar ZNA Cadix. Ook nieuwe patiënten worden niet meer opgenomen.
Het parket van Luik is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen een dokter en twee verpleegsters, voor de dood van een terminale patiënte in maart 2022. Dat berichten diverse media, de advocaten van de verschillende partijen bevestigen het onderzoek.
Sinds 8 uur vanmorgen is er een stroomonderbreking in een deel van ZNA Stuivenberg. Slechts twee patiënten zijn voor een dringende ingreep overgebracht naar een andere site. Dat meldt woordvoerder Tom Van de Vreken vanmiddag.
"FitHerleven" streeft er naar om de oncologische patiënten te doen bewegen en de positieve effecten van natuur te laten beleven”, vertelt projectcoördinator en clusterverantwoordelijke Sara Van Den Spiegel. Er is een bos op het domein van het ziekenhuis. Daarom startten we hiervoor een project met acht verhoogde platformen. “Onco-revalidatie gebruikt de acht platformen prioritair”, zegt dr. Els Luypaert, diensthoofd van de revalidatieafdeling. “Maar dat sluit niet uit dat we ook voor andere toepassingen naar het bos trekken."
Twee studies die suggereren dat vrouwelijke chiurgen beter opereren dan hun mannelijke tegenhangers, deden flink wat stof opwaaien in de algemene pers. Wat denken de chirurgen er zelf van? De reacties lopen sterk uiteen.
Het gemiddeld aantal gewerkte uren per werknemer in ons land zit nog altijd onder het niveau van voor de pandemie. We zitten 0,7 procent onder het gemiddelde van 2013-2019. Het gaat om 2,5 uur per kwartaal per persoon. Dat blijkt uit dataonderzoek van De Tijd op basis van cijfers van de Nationale Bank van België.
Chemiereus 3M heeft een verzoekschrift ingediend om het sitebesluit "PFAS 3M - Zwijndrecht" van de Vlaamse regering te laten vernietigen. Dat zegt nieuwssite Apache. 3M gaat in een reactie aan Belga niet inhoudelijk in op de zaak, maar stelt dat het wel de saneringsactiviteiten in Zwijndrecht en omgeving zal "blijven uitvoeren zoals afgesproken in onze saneringsovereenkomst met de Vlaamse regering".
Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand heeft dinsdagochtend een kijkje genomen in de keuken van Ziekenhuis Delta in Oudergem. Het bezoek kwam er op uitnodiging van werkgeversorganisatie Voka, die in de zomer stages organiseert voor politici.
Door het voorspelde warme weer van de komende dagen worden de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en die van het Vlaams Warmteactieplan geactiveerd. Dat melden de Intergewestelijke cel voor het Leefmilieu (Ircel) en het Departement Zorg.
In Antwerpen is vanochtend, vlakbij Park Spoor Noord, het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder andere Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ZNA Cadix verwacht jaarlijks zowat 200.000 patiënten. Miinister Vandenbroucke beklemtoonde de verdere nood tot samenwerking en het feit dat hij de 'horde' die de Mededingingsautoriteit opwerpt, zal opruimen.
De voormalige burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) zal zich bij de volgende verkiezingen niet meer verkiesbaar stellen voor een politiek mandaat in de fruitstad. Dat laat Heeren weten op haar Facebookpagina. "Dit zal mijn laatste politieke mandaat zijn. Ik ben dankbaar en fier, vooral op wat ik in 10 jaar als burgemeester heb kunnen verwezenlijken voor onze stad."
De nieuwste cijfers over trends in het aantal praktijkvoerende artsen tot 2022 zijn zojuist gepubliceerd door het Riziv. Als we kijken naar de veranderingen in de verschillende specialismen tussen 2013 en 2022, dan zien we dat de huisartsgeneeskunde iets versnelt. Maar opgelet: schijn bedriegt. Reacties van de syndicaten.
Vergrijzing maar vooral medisch-technologische ontwikkelingen leggen druk op het gezondheidsbudget, waarbij de solidaire toegankelijkheid problematisch dreigt te worden. Meer efficiëntie dus om een solidair systeem te behouden, bepleit dr. Karel Vermeyen. Er bestaan niet alleen accent- maar ook performantieverschillen tussen Noord en Zuid. Voorstel: de reële bijdragen van elke Gemeenschap aan de SZ toewijzen aan die Gemeenschap, aangevuld met onderhandelde solidariteit binnen een afgesproken tijdskader.
In de media is heel wat te doen over de kwaliteit en dus de erkenning van de (kleinere) borstklinieken. De medisch oncologen van ASGB vinden de gegevens waarop deze adviezen gebaseerd zijn, niet correct. Als er maatregelen nodig zijn, moeten die genomen worden via objectieve criteria. Eerstdaags is daarover overleg gepland tussen het ASGB en de overheid, signaleren dr. Lux Dirix (foto) en Robert Rutsaert.
Met de komst van dr. Charlotte Van Audenhove heeft de dienst gynaecologie van AZ Turnhout er een nieuwe specialisatie bij. Op de Female Health en Menopauze raadpleging kunnen vrouwen terecht met hormonale en cyclusproblemen.
Het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis Aalst pakken uit met een tweede editie van het Congres Kritieke Diensten op vrijdag 6 oktober in CC De Werf in Aalst. Dit congres brengt toonaangevende experts en professionals uit de medische wereld samen om inzicht te bieden in de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van acute geneeskunde.
In de toekomst zullen praktijkassistenten artsen kunnen ondersteunen, zodat zij zich meer op de zorg voor de patiënten kunnen toeleggen. De federale regering heeft het profiel van de nieuwe functie vrijdag goedgekeurd. In het najaar van 2024 starten de opleidingen en die duren anderhalf jaar.
Sinds eind augustus is de Spoedafdeling AZ Monica Harmoniepark gesloten. Patiënten worden op de website doorverwezen naar de huisarts of de dichtstbijzijnde spoedafdeling.
Voor de eerste keer zullen artsen in opleiding en senior ziekenhuisartsen in Engeland een gezamenlijke staking van meerdere dagen houden om een beter loon te eisen, in een verdere escalatie van de crisis die het Engelse gezondheidszorgsysteem treft, kondigde hun vakbond aan.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (Fagg) meldt op zijn site het vertrek en de oppensioenstelling van zijn administrateur-generaal Xavier De Cuyper.
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil artsen verplichten om een exacte aantal antibioticapillen voor te schrijven. Dat staat in La Libre. De maatregel moet overmatig gebruik tegengaan.
De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, en op voorstel van minister Crevits, definitief een besluit goed met de aanvullende programmatienorm voor twee bijkomende toestellen in het Vlaamse Gewest. Na de pas erkende zeven bijkomende toestellen brengt dat het extra aantal op negen.
BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV noemen het zelf een 'baanbrekend initiatief': het O-Kids project, gericht op ambulante kinderrevalidatie. Het hart van het eerste revalidatieprogramma is Finn (foto), een avontuurlijke jonge begeleider die kinderen en jongeren met een maatje meer meeneemt op een pad naar een gezondere toekomst. Dat om kinderen met overgewicht en hun families te ondersteunen.
Het Vlaams Artsenverbond (VAV) kent een rijke traditie in het organiseren van academische zittingen, congressen, colloquia en symposia, die naar eigen zeggen "langzaam maar zeker de weg banen naar een eigen Vlaamse gezondheidszorg en een eigen Vlaams gezondheidsbeleid." Op 14 oktober is het weer zover met het wetenschappelijk symposium "Communautarisering van de gezondheidszorg in 2024!" in het Brusselse auditorium van de KBC.
Alcoholcontroles in het verkeer zullen binnenkort sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de gewesten voorgesteld de bestaande procedure van de ademtest aan te passen. De mogelijkheid om een wachttijd van 15 minuten aan te vragen wordt afgeschaft, en het minimumvolume aan uitgeademde lucht wordt verlaagd.
PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne pleit donderdag in een interview in De Morgen ervoor cannabis te legaliseren. "Cannabis verbieden helpt ons niet vooruit. Een legalisering is een kwestie van gezond verstand", aldus de socialist.
Iets meer dan 9 maanden geleden organiseerde de Belgische Vereniging van Voorzitters van Medische Raden (BVVMR) haar presentatiesymposium. Wat heeft de zwangerschap opgeleverd? Dr. Bejjani, initiatiefnemer van het project, blikt terug op het geleverde werk en herhaalt zijn oproep aan alle voorzitters van Medische Raden om lid te worden van de vereniging. Langs Nederlandstalige kant is dr. Henk Vanoverschelde (foto) ondervoorzitter.
AZ Turnhout werkt al sinds de opstart van de meting van kwaliteitsindicatoren voor de behandeling van borstkanker mee aan dit project. “Als erkende coördinerende borstkliniek behoren we tot de 20 grootste borstklinieken in België.”, vertelt borstchirurg en coördinator Dirk Servaes. “Onze cijfers weerspiegelen waar we als borstkliniek voor staan: evidence-based, kwaliteitsvolle en empathische zorg met respect voor elke individuele patiënt en zijn naasten als evenwaardige partner."
De Britse farmagigant GSK is in zijn vestiging in Waver gestart met de bouw van een nieuwe eenheid voor de productie van gevriesdroogde vaccins. Het bedrijf investeert daarvoor ruim 250 miljoen euro in zijn grootste vaccinfabriek.
Vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra ontwikkelen een kunstmatig miniatuurhart en bijbehorend bloedvatenstelsel, dat in 2025 naar het internationaal ruimtestation ISS wordt gestuurd om onderzoek te doen rond hartgezondheid. Dat maakten de partners bekend in het technologiepark in de Gentse deelgemeente Zwijnaarde.
De noodnummers 101, 112 en 100 zijn sinds vanmiddag opnieuw volledig beschikbaar. "Alles werkt weer normaal, op het hele grondgebied", zo meldt de woordvoerder van de federale politie.
Het Vlaams Patiëntenplatform pleit ervoor om borstkankerzorg verder te centraliseren in erkende borstklinieken. De erkenningscriteria, zoals het aantal minimale nieuwe diagnoses per jaar, moeten nauw opgevolgd en gerespecteerd worden. Wanneer ziekenhuizen niet voldoen aan de vooropgestelde erkenningscriteria, moet dit resulteren in strenge maatregelen, stelt de vzw.
Door een brand in een technische ruimte ontstonden problemen met het bereiken van de noodnummers 101 (politie), 112 (brandweer en ambulance) en 100 (het oude 112). Dat bevestigt de federale politie.
Federaal PVDA-parlementslid Roberto D'Amico wordt de nieuwe voorzitter van de Kamercommissie Gezondheid. Dat maakt fractieleider Sofie Merckx bekend.
Amerikaans president Joe Biden heeft beloofd de prijs van tien verschillende geneesmiddelen te verlagen, die worden voorgeschreven tegen ernstige ziekten. Daarmee stuit hij op heel wat kritiek van farmaceutische bedrijven.
De behandeling van patiënten met borstkanker in Vlaanderen geeft almaar betere resultaten. Specialisatie blijkt belangrijk. Daarom denkt minister van Welzijn Hilde Crevits eraan de erkenning in te trekken van klinieken met te weinig patiënten, schrijft De Standaard.
Jessa wil op de Salvator Plus Site in Hasselt een nieuw zorgpark bouwen. De drie campussen van Jessa zullen er ondergebracht worden in een nieuwe eenheidscampus midden in een groene parkomgeving. De bouwkost van het project wordt geraamd op 500 miljoen euro (btw exclusief), en wordt betaald via eigen middelen, leningen, een bouwfonds opgericht door het artsenkorps en overheidssubsidies (VIPA).
Op vraag van Bond Beter Leefmilieu heeft vicepremier Petra De Sutter (Groen) maandag een bloedtest afgenomen die PFAS-stoffen meet. Onder meer Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en parlementslid Jos D'Haese (PVDA) gingen haar al voor. Met de actie wil de milieuorganisatie aandringen op een uitfasering van PFAS, die dit najaar op tafel ligt in Europa.
Op vrijdag 1 september 2023 start de jaarlijkse MS-campagne. Deze campagne, waarbij vrijwilligers en personen met MS over heel Vlaanderen chocolade en koekjes verkopen ten voordele van MS-Liga Vlaanderen vzw, loopt tot eind december 2023. Het thema is deze keer ‘Actief met MS’. Zangeres Olivia, die een mama heeft met MS, zet dit jaar mee haar schouders onder de campagne.
In 2022 daalde de leeftijdsgecorrigeerde vroegtijdige sterfte in België tot 335 per 100.000 inwoners. Deze daling is duidelijker voor mannen dan voor vrouwen. Toch heeft België nog steeds een van de hoogste percentages in Europa.
De situatie aan het station Brussel-Zuid sleept al zo lang aan, dat zet je niet met een spectaculaire actie recht, aldus Hans Vandecandelaere. Hij is de auteur van meerdere boeken over Brussel en formuleert enkele aanbevelingen. "Voor het imago van Brussel is de toestand verwoestend, voor de leefbaarheid van verschillende buurten evenzeer."
Op 20 en 21 december 2023 vindt opnieuw het Winterconcert plaats, een initiatief van Philip & Antoinette Heylen, in de statige Sint-Laurentiuskerk op het Antwerpse Zuid. Het Winterconcert is steeds een eclectische mix van topmuzikanten met een groot hart. De data werden vandaag officieel bekendgemaakt. De impact van het concert van vorig jaar (na een coronapauze van twee jaar) was zo groot dat er dit jaar – voor de jubileumeditie – een extra dag komt. Save the dates!
Reizigers die in China aankomen, moeten vanaf 30 augustus niet langer een coronatest hebben afgelegd. Dat bericht het Chinese staatsmedium CCTV op basis van een aankondiging van de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin.
Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) en de Belgische humanitaire ngo's zijn het eens geraakt over een nieuw financieel kader. Dat legt de geografische focus en de budgettaire prioriteiten voor de komende twee jaar vast. Het beschermen van vrouwen en kinderen tegen (seksueel) geweld, misbruik en uitbuiting tijdens noodsituaties zal centraal staan, net als de "vergeten crisissen".
In een succesvolle wending heeft az West Veurne het tekort aan kinderartsen overwonnen. Door een intensieve zoektocht, zowel in binnenland als buitenland, zijn er op korte termijn twee nieuwe pediaters gevonden. Dr. Maha Dib en Dr. Isabelle Dewandel voegen zich bij het enthousiaste team van het ziekenhuis, waardoor de afdeling pediatrie en kraamafdeling in volle kracht kunnen blijven functioneren, aldus het ziekenhuis.
Dit wordt een cruciaal jaar voor een eerlijk klimaat beleid". Dat zei Groen-covoorzitter Vaneeckhout op Refresh, het zomers politiek festival waarop de partij het politieke jaar aftrapt. Voor zijn collega-covoorzitter Naji "is het essentieel dat we de klimaattransitie meteen aangrijpen als opportuniteit om ongelijkheid in de samenleving weg te werken en iedereen de kans op een goeie gezondheid te bieden."
Het Imeldaziekenhuis Bonheiden investeert 2 miljoen in een hoogtechnologisch lab dat de behandeling en opslag van stalen nog sneller en efficiënter laat verlopen. De nieuwe toestellen, die 24/7 werken, doen het overgrote deel van de analyses. Dankzij deze twee nieuwe toestellen kunnen stalen niet alleen sneller en efficiënter, maar ook volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd worden.
Bij de criteria en vergoeding door de zorgkassen zijn naast de persoon zelf (of zijn (wettelijke) vertegenwoordiger), de mantelzorger (indien aanwezig) en de overlegorganisator ook de huisarts en/of een psychiater betrokken.
In samenwerking met 23 Vlaamse ziekenhuizen ontwikkelde het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB) van KU Leuven het kwaliteitsmodel voor zorgorganisaties, FlaQuM. De internationale erkenning en validering door de International Society for Quality in Health Care (ISQua), met een topscore van 97 procent, motiveert het academisch team en de 23 deelnemende ziekenhuizen om het model samen verder uit te bouwen.
Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, pleit voor een meldpunt waar vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten terechtkunnen. Het is een bekend fenomeen: klachten en aandoeningen waar vrouwen gevoeliger voor zijn, krijgen minder vaak een juiste diagnose, omdat veel onderzoek gebaseerd is op een mannenlichaam. De vrouwenbeweging vraagt het Riziv ook om het voorschrijfgedrag van artsen in zijn statistieken op te splitsen naargelang geslacht.
Minderjarige 'mystery shoppers' testten deze zomer in opdracht van de FOD Volksgezondheid of winkels en horecazaken de regels rond de verkoop van alcohol en tabak respecteren. "De resultaten zijn een enorme teleurstelling", klinkt het in Het Nieuwsblad.
127 gigabytes aan gegevens, waaronder patiënteninformatie, is gepubliceerd op het darknet na de cyberaanval die het regionaal ziekenhuis Samber en Maas (CHRSM) lamlegde op 26 mei. Het ziekenhuis verzekert echter dat "er geen informatie is die erop wijst dat de gegevens die op het darknet zijn geplaatst, zijn gebruikt."
Het aantal jobs bij de kleine en middelgrote ondernemingen in België is in het tweede kwartaal van dit jaar afgenomen. Er werden minder aanwervingen gedaan dan de voorgaande jaren. Dat meldt hr-dienstverlener SD Worx op basis van de loongegevens van meer dan 18.000 kmo's.
Volodimir Zelenski heeft "het vrije volk" van Oekraïne geprezen ter gelegenheid van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.
Het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft contact gehad met de Roemeense autoriteiten om te bekijken hoe ze de kwaliteit van de diploma's van tandartsen controleren. "De gesprekken zijn constructief verlopen. Er wordt aan oplossingen gewerkt om de kwaliteit en echtheid van tandartsdiploma's te garanderen", stelt de minister.
Het is bekend dat het verouderde Sint-Erasmusziekenhuis van ZNA dicht gaat en onder meer een deel van zijn activiteiten ziet vertrekken naar het splinternieuwe Cadix-ziekenhuis. Maar de huisartsen van Huisartsenkring Antwerpen Oost (HAKAO) willen wel een vinger in de pap bij de bepaling van de nieuwe bestemming van de site. Vandaag voeren ze daarom actie.
Ingenieurs en technici van de verwoeste kerncentrale van Fukushima begonnen met de lozing van gezuiverd nucleair afvalwater in de Stille Oceaan. De lozing houdt volgens Tokio en internationale experts geen gevaar in, maar leidde tot kritiek vanuit China.
Er is mogelijk opnieuw banenverlies op til bij Janssen Pharmaceutica in Beerse, nu het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson een groot deel van haar onderzoek naar vaccins en infectieziekten wil afsluiten. Eerder dit jaar verdwenen al 154 banen bij de afdeling Research & Development (R&D) van Janssen in Beerse. Hoeveel er mogelijk nog volgen, is niet duidelijk.
De NRKP (Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie) voerde onlangs twee indicatoren in die zorg efficiënter moeten maken. Dat om de doelstellingen doelmatige zorg te halen. De brief die de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het Riziv daarover stuurde naar de hoofdartsen, onderbouwt die maatregelen.
In Nederland stijgt de kieskoorts en dus wordt de druk van een aantal belangengroepen groter in de aanloop naar nieuwe verkiezingen. In het Algemeen Dagblad verscheen een opvallend standpunt van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (V&VN): "Laat medisch specialisten 20 procent van hun opleiding zelf betalen. Zo ontstaat er ontstaat er ruimte om het collegegeld voor verpleegkundigen- en verzorgendenopleidingen af te schaffen."
Agfa-Gevaert heeft in het tweede kwartaal opnieuw rode cijfers opgetekend. Dat maakte de Mortselse beeldvormingsgroep woensdag bekend.
Ruim 4.300 kandidaten zullen deelnemen aan het eerste Franstalige vergelijkend examen geneeskunde en tandheelkunde aanstaande vrijdag 25 augustus in Brussels Expo, maakte de Académie de recherche et d'enseignement supérieur (Ares) bekend.
Opnieuw heeft Italië te kampen met een hittegolf. Vooral het noorden en het centrum van het land worden getroffen. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag het hoogste alarmpeil afgekondigd voor zestien steden. Dat wil zeggen dat er zelfs voor gezonde mensen negatieve lichamelijke gevolgen kunnen zijn.
Minstens zeven baby's werden vermoord door kinderverpleegkundige Lucy Letby op een kraamafdeling in een staatsziekenhuis in Chester. Artsenverenigingen roepen op tot betere controlemethoden.
Kevin De Bruyne is afgelopen vrijdag al geopereerd aan zijn dijspieren door chirurg Geert Declercq uit Schilde, verbonden aan het AZ Monica in Deurne en sportarts voor de Rode Duivels. Daarmee wordt de sterke reputatie bevestigd van de dienst orthopedie. Het ziekenhuis plant overigens twaalf nieuwe operatiezalen, waarvan acht enkel voor de orthopedische afdeling.
Artsenvereniging Domus Medica pleit voor een taalbad en -toets voor dokters die met een buitenlands diploma aan de slag willen in België. Volgens cijfers van de OESO waren er namelijk nooit eerder zoveel buitenlandse artsen actief in ons land. En dat kan een probleem vormen op vlak van communicatie met patiënten. "Taalvaardigheid ligt aan de basis van een goede vertrouwensrelatie tussen patiënt en arts", klinkt het. Bvas steunt de vraag om taaltesten maar vraagt ook transparantie van het Riziv.
De Duitse Federale overheidsdienst vindt het vanuit het oogpunt van de patiënt onaanvaardbaar dat de politici in Duitsland zich niet inspannen om een verplicht meldsysteem voor Never Events - die medische fouten die nooit zouden mogen voorkomen, red.) in te voeren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in het raam van de te wijzigen Wet Patiëntenrechten. Ook bij ons woedt de discussie.
In de gevangenis van Merksplas kan nog steeds geen minimale dienstverlening gegarandeerd worden tijdens stakingen, hoewel dat al sinds 2019 bij wet is opgelegd. Dat schrijft de Centrale Raad voor het Gevangeniswezen (CTRG) in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.
Voor het eerst zijn er in België meer dan 10.000 buitenlandse artsen actief. In elf jaar tijd is hun aantal verdubbeld, blijkt uit cijfers van de OESO. Wat opvalt, is dat het niet alleen om een instroom uit buurlanden gaat. Frankrijk (1.620 artsen) en Nederland (1.590) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1.558 artsen nauwelijks onderdoen. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België. Domus Medica vraagt voor hen een taalbad. Bvas vraagt betere statistieken.
Het gebouw van de polikliniek in de Oostlaan in Poperinge is tijdelijk gesloten na een zware brand donderdagnacht. Er zijn al tot eind volgende week geen consultaties mogelijk.
Noël Wathion, de voormalige Belgische crisismanager van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) tijdens de pandemie, is op 12 augustus overleden op 66-jarige leeftijd. MediSfeer interviewde hem nog op het hoogtepunt van de crisis, in 2020, over de 'beauties and challenges' van zijn vak. Noël Wathion was pas sinds enkele jaren met pensioen, een pensioen dat net door de crisis werd uitgesteld.
In woonzorgcentrum Huize Nazareth in de Tiense deelgemeente Goetsenhoven zijn vanochtend twee bewoners gewond geraakt nadat een onbekende man het centrum was binnengedrongen. Dat wordt bevestigd door burgemeester van Tienen Katrien Partyka en het parket. Politie en parket zijn ter plaatse, de twee bewoners werden naar het ziekenhuis overgebracht.
De directie van het UZ Gent heeft de maquette voor een hypermoderne campus aan de pers voorgesteld. Het grootschalige masterplan, dat de naam project U heeft gekregen, zal 1,6 miljard euro kosten. Eén miljard euro komt van Vlaanderen, dat in jaarlijkse tranches van bijna 25 miljoen euro de nieuwbouw mogelijk maakt.
Patiënten die zich niet aan afspraken houden zijn een last voor steeds meer praktijken. In Völklingen neemt een centrum voor interne geneeskunde nu een speciale maatregel: het vraagt een borgsom bij zogenaamde 'no shows'.
AZ Oudenaarde breidt het salarispakket uit om het financieel welzijn van zijn medewerkers te verbeteren en om nieuwe kandidaten aan te trekken. “Via deze weg tonen we onze waardering voor de dagelijkse inzet van onze medewerkers", heet het.
Het aantal coviddoden per ziekenhuis blijft ook voor Kamerleden een geheim, schrijft De Standaard vandaag. Niet alleen het aantal coviddoden per ziekenhuis, maar ook het aantal coviddoden bij zorgverleners, schreven we eerder al. Minister Vandenbroucke verschuilt zich achter een gebrek aan beschikbare gegevens bij Sciensano. Meten is weten blijkt hier dus niet van toepassing terwijl net dat de hoeksteen vormt van een kwaliteitsbeleid dat de minister zo vurig verdedigt.
In een zorginstelling in Poperinge heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een uitslaande brand gewoed. Dat meldt de brandweerzone Westhoek. Een vijftigtal bewoners werd geëvacueerd. Het medisch interventieplan werd afgekondigd. Intussen is de brand geblust, niemand raakte gewond.
Omwonenden van twee vervuilde sites in Oost-Vlaanderen hebben verhoogde PFAS-waarden in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek dat buurtcomités van vijf Vlaamse PFAS-probleemgebieden hebben laten uitvoeren. Vooral in Ronse, waar de Molenbeek door industriële lozingen is aangetast, en in de buurt van een stort in Kruisem, zijn heel wat uitschieters vastgesteld.
Het jaar 2022 was een bijzonder dodelijk jaar voor humanitaire en gezondheidswerkers over de hele wereld, blijkt uit een gezamenlijk rapport over de veiligheid van humanitaire en gezondheidswerkers dat Handicap International, Dokters van de Wereld en Action contre la Faim deze week publiceerden in de aanloop naar de Internationale Dag van Humanitaire Hulp.
(Inactieve) volwassenen verliezen vanaf hun 30e zo’n 10% aan spiermassa per 10 jaar, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Toch wordt het belang van krachttraining vanaf je 30e onderschat. Om aan te tonen dat je geen gewichtige trainingen nodig hebt, maar krachttraining kan inbouwen in je dagelijkse routines, ontwikkelde Helan Onafhankelijk ziekenfonds ‘blijf krachtig’-banken.
Hoe kan de arbeidstijd beter gecontroleerd worden voor arts-specialisten in opleiding in ziekenhuizen? De soap rond de beloofde "prikklok" kent een nieuwe aflevering, inclusief cliffhanger.
De recentste Shangai-rangschikking van beste universiteiten ter wereld, werd deze week gepubliceerd. Klassiek pronkt Harvard op nummer 1. Traditioneel halen ook twee Belgische - Vlaamse - universiteiten de top-100 of zitten ze in de buurt daarvan.
Volgens een studie van de Zwitserse bank Crédit Suisse - het jaarlijkse Global Wealth Report - zijn Belgen de rijkste mensen ter wereld, berekend volgens het mediaaninkomen (228.000 euro per volwassene). Een belangrijke kanttekening daarbij is wel dat onze overheid een fikse schuld met zich meedraagt die niet wordt meegerekend. Daarnaast wordt ook het vastgoedbezit meegerekend maar niet de pensioenfondsen, wat ons wellicht in een iets te gunstige positie afschildert.
De Brusselse instelling voor sociale bescherming Iriscare wijst nogmaals op de noodzaak van een hervorming van de rusthuissector in Brussel. Iriscare zegt dat de vooropgestelde hervorming uit de ordonnantie van 2022 "het doel heeft om het welzijn van zowel de bewoners als de professionals die in de rusthuizen werken, te verbeteren". Commerciële spelers uit de sector vrezen in hun portemonnee geraakt te worden en vechten de hervorming aan.
Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is prof. dr. Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van wie lijdt aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om de sleutel te vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen”, zegt Esther Wolfs. Ze is met haar uniek stamcelonderzoek bij de top 15 van Wetenschapstalenten gerangschikt door New Scientist.
Vandaag wordt in ZNA Cadix het zwaarste medische toestel voor het nieuwe ziekenhuis geleverd: een 3 Tesla MRI-scanner van 6,3 ton. Omdat deze scanner te veel weegt en te groot is voor de goederenlift van het ziekenhuis, gebeurt de levering met een kraan via de gevel. Voor deze precisielevering van 6 ton op 10 meter hoogte worden tijdelijk enkele glaspanelen weggehaald.
10.000 stappen per dag: zijn ze echt nodig om de totale en cardiovasculaire mortaliteit te verminderen? Een meta-analyse zocht het uit en ging het effect na op cardiovasculaire en algemene mortaliteit.
Het actieplan doelmatige zorg waarover het Riziv nu communiceert, bevat naast de opgelegde wachttermijn van drie maanden voor een maagverkleining, ook een indicator voor niet-spoedeisende MRI-scans. De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. En of het de beleidsmensen niet ontbreekt aan "guts" om het probleem bij de wortels aan te pakken.
Bond Beter Leefmilieu gaat negen politici testen op de aanwezigheid van PFAS in hun bloed. Daarmee wil de milieuorganisatie aandringen op een verbod op de productie van PFAS.
Na ingrepen om het aantal knieoperaties bij 50-plussers terug te dringen, komt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) met een actieplan tegen overhaaste maagverkleiningen. Dat schrijft De Tijd.
In vijftien jaar tijd is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld tot een half miljoen. Een stijging die in geen enkel ander land zo uitgesproken is. Dat schreef Het Laatste Nieuws maandag.
Duizenden ziekenhuisartsen in Engeland zijn vandaag begonnen met een vierdaagse staking om een beter salaris te eisen in het licht van de hoge inflatie. Het is de zoveelste staking die de noodlijdende NHS treft.
Verscheidene artsenverenigingen luiden de noodklok over de economische situatie in Duitse artsenpraktijken. Ze kondigen een landelijke protestcampagne aan. De overheid sprak de bewering van de artsenverenigingen tegen dat de ambulante zorg in Duitsland wordt "geruïneerd" door de politiek en de ziekenfondsen.
Thuisverpleging zit in de lift. De sector ziet de technische zorgen in de thuisomgeving toenemen. Het Wit-Gele Kruis, de grootste organisatie voor thuisverpleging, omarmt de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Om die uitdagingen aan te gaan, zijn gemotiveerde medewerkers nodig. Daarom zet de organisatie sterk in op rekrutering. De voorbije maanden werden vijf medewerkers door hun collega’s verkozen als teken van dankbaarheid voor hun dagelijkse inzet.
Onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc ontwikkelden een computermodel op basis van gezichtsherkenning. Ontwikkelingsstoornissen en syndromen als gevolg van een genetische afwijking kunnen zo sneller herkend worden. Dat is een wereldprimeur. Hiermee kunnen artsen vaker de juiste diagnose stellen.
In een nieuw rapport klaagt Artsen Zonder Grenzen (AZG) het gebruik van geweld en pushbacks aan de Frans-Italiaanse grens in Ventimiglia aan. "Mensen op de vlucht worden systematisch teruggedrongen aan de grens door de Franse politie - vaak met geweld, onmenselijke behandeling en willekeurige detentie - en achtergelaten zonder voldoende onderdak en met beperkte toegang tot gezondheidszorg in Italië", klinkt het.
Meer dan 5.000 patiënten van het AZ Herentals hebben de afgelopen jaren een digitale vragenlijst ingevuld over hun ervaringen na een orthopedische ingreep. Hiermee is het AZ Herentals koploper in het gebruik van de zogenaamde ‘PROMS’ (Patient Reported Outcome Measures). Deze vorm van patiëntenparticipatie creëert de mogelijkheid om gepersonaliseerde zorg aan patiënten aan te bieden tot lang na hun orthopedische ingreep.
Een jaar geleden sprak de Luikse gynaecoloog Pino Cusumano met De Specialist over een "register van gynaecologen" dat op stapel stond. "We vroegen Benoît Collin om de gynaecologen die in België werken in kaart te brengen in drie leeftijdscategorieën: 30-40 jaar, 40-50 jaar en 50 jaar en ouder... alsook hun aantal patiënten, bevallingen, echografieën en chirurgische ingrepen... Dat om objectief aan te tonen dat plethora bestaat in sommige specialismen, en daarvoor moesten we ons baseren op objectieve cijfers", zei hij toen.
Eind juni werd het nieuwe bestuur verkozen van de Vlaamse Vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding Vaso). We geven de namen hierbij. Het nieuwe bestuur start bij het begin van het nieuwe academiejaar. De gesprekken over een verdere verfijning en evaluatie van het nieuw ingevoerde arbeidscontract lopen volop. Intussen lijkt het einde dan toch in zicht van de soap rond de beloofde tijdsregistratie ("prikklok").
Online en in het publieke debat is er veel vijandigheid, meent Marc Michils, de voorzitter van Kom op tegen Kanker. Dat staat in contrast met hoe velen elke dag in het leven staan: positiever dan de pers en sociale media doen vermoeden.
Het nieuwe leerprogramma 'Springbok' moet hoogbegaafde kinderen en tieners van elf tot vijftien jaar laten proeven van het universiteitsleven aan de VUB. De tieners kunnen het leerprogramma naast het reguliere schoolprogramma volgen voor een extra uitdaging.
Federale ambtenaren kunnen in de toekomst tot vier jaar lichter werk uitoefenen en behouden daarbij in bepaalde gevallen de eerste twee jaar hun loon. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter dat eind vorige maand groen licht kreeg op de ministerraad en waarover De Tijd bericht.
De FBI heeft woensdagochtend plaatselijke tijd in de Amerikaanse deelstaat Utah een man doodgeschoten die president Joe Biden had bedreigd. Dat melden Amerikaanse media. Biden zou woensdagavond plaatselijke tijd naar de staat afreizen.
Patiënten die geopereerd worden in ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen), kunnen hun bril, hoorapparaat of gebitsprothese voortaan bij zich houden wanneer ze geopereerd worden. De hulpmiddelen worden opgeborgen in een bedbox die aan het bed van de patiënt wordt gehangen. Zo kan de patiënt er tot vlak voor de verdoving en meteen na het ontwaken gebruik van maken, in plaats van alles achter te laten op de kamer. Dat geeft de patiënten meer comfort.
Onder de noemer "Verpleegkundige, een beroep voor laaggeschoolden?" nemen de directeurs Patiëntenzorg van de 4 Vlaamse universitaire ziekenhuizen de perceptie van het beroep op de korrel. "De laatste tijd stellen we vast dat die positieve aandacht afneemt en plaats ruimt voor verpleegkunde als schaarste en hoe snel men verpleegkunde reduceert tot een beroep voor laaggeschoolden in de strijd om de schaarste te bedwingen."
Het Sint-Trudo Ziekenhuis pakt uit met de apotheek van de toekomst voor bereidingen in het ziekenhuis, na iets meer dan een maand proefdraaien: een spiksplinternieuwe cleanroom. Hiermee wordt de apotheek van Sint-Trudo futureproof om volgens de hoogste, toekomstige standaarden alle (chemo-)bereidingen in huis te kunnen maken.
Een nauwkeurigere aftekening van de tumor en tijdswinst: die conclusies uit twee studies effenen verder het pad voor de inzet van AR bij de planning om hersentumoren te verwijderen. Een van de studies, de prospectieve klinische pilootstudie van dr. Frederick Van Gestel en prof. dr. Johnny Duerinck (UZ Brussel) werd recent gepubliceerd in Frontiers in Neurology.
Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV heeft een internationale erkenning behaald als Supra Regionaal Traumacentrum, toegekend door de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU). Met deze erkenning bevestigt het ziekenhuis zijn positie als referentiecentrum voor opvang van zwaargewonde patiënten op supraregionaal niveau.
Onlangs raakte bekend dat het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen kan rekenen op investeringssteun voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Het gaat om een jaarlijkse subsidie van ruim 4 miljoen euro. De werken zullen starten in 2024.
Rusland heeft de defensie-uitgaven dit jaar verdubbeld tot circa 90 miljard euro en dat zou in de buurt komen van een derde van alle uitgaven van de staat. Persbureau Reuters heeft dit naar eigen zeggen in een regeringsdocument kunnen vaststellen.
Het komende najaar mogen apothekers, naast de booster van het coronavaccin, ook de griepprik zetten. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil zo de vaccinatiegraad verhogen. "De drempel bij de apotheker is laag, niet het minst voor mensen die minder of geen contact met een huisarts hebben. Apothekers en huisartsen kunnen elkaar dus aanvullen om de vaccinatiegraad tegen de griep komende winter op te trekken", zegt Vandenbroucke. De maatregel stuitte eerder op verzet bij de artsensyndicaten.
Een huisarts zei me onlangs dat hij een therapie met ChatGPT had opgezocht. Ook een specialist vertelde trots op een receptie dat hij ChatGPT gebruikte om snel antwoord te krijgen op diagnostische en therapeutische vragen. Maar is deze werkwijze wel te vertrouwen? Sommige antwoorden "leken nog het meeste op de verhalen die ik meemaakte bij intelligente psychotische patiënten."
Het UZ Brussel (VUB) heeft voor het eerst in België een nieuwe techniek gebruikt om abnormale hartritmes in kaart te brengen. Het nieuwe hartmapping- en ablatiesysteem Affera van het Amerikaanse medisch technologiebedrijf Medtronic moet daarbij vooral de meest voorkomende vormen van hartritmestoornissen opsporen, zoals voorkamer- of boezemfibrilleren, ze blokkeren en ze in kaart brengen bij de patiënt.
Dokter Mathias Vrolix is een naam als een klok in de cardiologiewereld. Zopas raakte bekend dat het medisch diensthoofd cardiologie van het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn loopbaan zal afbouwen, al blijft hij zelfs dan nog druk bezig. Ter gelegenheid van zijn 'afscheidsfeest' bij zijn 65ste verjaardag gaf hij een interview aan het tijdschrift van de wetenschappelijke raad, met daarin onder meer zijn visie op de toekomst van het ziekenhuis, de nomenclatuurhervorming en zijn discipline.
Een ongebruikelijke actie: de redacteuren van gerenommeerde medische tijdschriften roepen gezondheidswerkers wereldwijd op om actief stelling te nemen tegen de gevaren van een nucleaire ramp. Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland zou ten minste 200 miljoen mensen doden.
Halfweg juli werd het regionaal Zorgstrategisch Plan van het E17-ziekenhuisnetwerk goedgekeurd door minister Crevits. Daarmee is het startschot gegeven voor de implementatie van ambitieuze plannen, luidt het.
Op 10 juli werd door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits het Zorgstrategisch plan van het Ziekenhuisnetwerk Noordoost-Limburg goedgekeurd. De goedkeuring legt de basis voor de verdere uitbouw van de samenwerking tussen de netwerkpartners: Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL Genk en ZOL Maas en Kempen) en Noorderhart (Noorderhart Mariaziekenhuis en Noorderhart Revalidatie & MS Centrum).
Nu technologische vooruitgang ons leven blijft veranderen, profileert artificiële intelligentie (AI) zich als een krachtig hulpmiddel met revolutionaire mogelijkheden in de gezondheidszorg. Een andere mijlpaal is de integratie ervan in medische opleidingen, zoals UMons heeft gedaan. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor een generatie beter geïnformeerde, efficiënte en veerkrachtige zorgverleners. Het Belgische verhaal is net verschenen in het Journal of Interactive Learning Research.
De 'Surgical Procedure Manager' (SPM) die eind 2022 in AZ Maria Middelares Gent werd opgestart via een proefproject in het operatiekwartier, zorgt voor een gedigitaliseerde workflow tijdens een operatie. Dat leidt tot een standaardisering van de verschillende werkmethodes en maakt het teamwork efficiënter. Het ziekenhuis zet de software momenteel in bij zes types van operaties voor drie verschillende disciplines: urologie, algemene heelkunde en cardiochirurgie.
"Op enkele maanden tijd starten 24 nieuwe artsen in AZ Sint-Lucas Gent. Op 1 augustus verwelkomden we liefst negen specialisten op één dag", heet het. Voor medisch directeur Katrien De Ketelaere een reden tot optimisme.
Software voor kunstmatige intelligentie lijkt de werklast van radiologen bij borstkankerscreening te kunnen verminderen volgens de eerste gegevens van een pas gepubliceerd onderzoek, hoewel het nog te vroeg is om te concluderen dat het echt voordeel oplevert.
Tijdens de eerste drie maanden van 2023 hadden 177.000 Vlamingen - of 7,1 procent van de werkende bevolking - een tweede job. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en een kwart meer dan in 2021. Het gaat om cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V), zo schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard.
Ook onze buurlanden worstelen met personeelstekort in de gezondheidszorg, zowel bij huisartsen- als specialistenpraktijken. In Neumünster loopt al enkele maanden een experiment met de vierdaagse werkweek als reactie. De praktijk blijft op vrijdag gesloten. De patiënten van de NKO-praktijk in Neumünster wennen maar langzaam aan de nieuwe regeling, maar het team is er blij mee.
Het AZ Herentals heeft het eerste innovatieve S.P.A.T.-toestel aangekocht. Het toestel voert allergietesten gestandaardiseerd en geautomatiseerd uit. De resultaten zijn dus betrouwbaarder én het vraagt minder werk van het medisch personeel. Aan de basis van deze innovatieve technologie ligt dr. Senne Gorris, NKO-arts werkzaam in het AZ Herentals.
Het OLV Ziekenhuis Aalst behaalde een internationale erkenning als supraregionaal traumacentrum. Deze erkenning verzekert zo een uitstekende opvang voor zwaargewonde patiënten. Deze erkenning werd op 28 juli 2023 uitgereikt door de DGU (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie).
Sinds kort rijden laboranten van het A.S.Z. rond met de fiets door het centrum van Aalst om bloedafnames aan huis te verrichten. Dat is beter voor het milieu, voor de gezondheid van de medewerkers en voor het budget, luidt het. Daarbovenop bespaart het heel wat tijd in het verkeer, enkel voordelen dus.
De eerste maand van de zomervakantie leek op de VAB-Alarmcentrale vrij normaal te verlopen, met een daling van het aantal bandenproblemen en een stijging van het aantal ongevallen, tot het noodweer in Noord-Italië "alles omgooide". "Het was alle hens aan dek om alle klanten die door hagelschade niet meer konden rijden verder te helpen. Ondertussen zijn de eerste bussen met gerepatrieerde klanten weer aangekomen in België", stelt VAB in haar balans van de eerste helft van de zomervakantie.
Regelmatige consumptie van zelfs kleine hoeveelheden alcohol wordt in verband gebracht met meetbaar hogere bloeddrukniveaus op de lange termijn, wees een studie uit. Cardiologische verenigingen raden aan om met patiënten met hoge bloeddruk over alcohol te praten.
Neuromonitoring, een techniek die het risico op neurologische schade tijdens operaties beperkt, wordt voortaan terugbetaald bij neurochirurgische ingrepen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag. De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen maakt er 1,22 miljoen euro voor vrij.
In het Limburgse Sint-Truiden is dinsdagmiddag voor het eerst in de EU bloed getransporteerd met behulp van een grote onbemande passagiersdrone. Het toestel vloog een kilometer lang doorheen het testluchtruim van DronePort.
Onder impuls van Elon Musk heeft Twitter, een van 's werelds populairste sociale-netwerkgiganten, zichzelf omgevormd tot een platform met de naam X. Het nieuwe logo is al te zien op de plaats van de blauwe vogel. Deze radicale verandering heeft de digitale wereld verrast en een golf van vragen veroorzaakt over deze gedurfde transformatie.
De ‘Barometer Digitale Inclusie 2022'[1] van de Koning Boudewijnstichting bracht een verontrustende evolutie aan het licht: tussen 2019 en 2021 is het aantal Belgen dat digitale uitsluiting riskeert, gestegen van 40% naar 46%. De digitalisering gaat razendsnel, waardoor de digitale kloof steeds groter wordt. Digitale exclusie treft niet alleen kwetsbare groepen, maar treedt op in alle lagen van de samenleving in België.
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een eerste vaccin tegen het RSV-virus voor baby's en ouderen. Het gaat om het vaccin Abryso, dat wordt ontwikkeld door geneesmiddelenfabrikant Pfizer.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed dat bijzondere regels vastlegt inzake overheidsopdrachten voor biologische geneesmiddelen.
Het toenemende gebruik van medische applicaties vereist een absoluut vertrouwen in de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid ervan. Maar hoe kunnen deze applicaties worden beoordeeld op elk van deze cruciale aspecten? Een geloofwaardig kwaliteitslabel zou wel eens het antwoord kunnen zijn.
De afgelopen jaren is AI-software (kunstmatige intelligentie) een veelgebruikt hulpmiddel geworden in Amerikaanse ziekenhuizen. Ze wordt gebruikt om te helpen bij diagnoses, om de toestand van patiënten te monitoren en om te waarschuwen bij plotselinge veranderingen. Er lijkt zich echter een zorgwekkende trend af te tekenen: sommige verzorgers zien zich gedwongen om blindelings de instructies van het algoritme op te volgen, zelfs als ze weten dat het een vergissing is.
De regering schat dat werkgevers een bijdrage van zowat 5 miljoen euro zullen moeten betalen omdat ze een te groot aantal werknemers hebben die met langdurige ziekte uitvallen. Dat geld zal volledig ter beschikking worden gesteld van de sectoren waarbinnen die bedrijven actief zijn, om er preventieve maatregelen mee te nemen. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en zijn collega van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
De ministerraad stemt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in met de verdeling van een bedrag van 80 miljoen euro vanuit de interdepartementale provisie energie naar de begroting van de FOD Sociale Zekerheid voor de financiering van de energiekosten van de algemene en psychiatrische ziekenhuizen.
De VN-Raad voor de mensenrechten heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om beschermende en controlerende maatregelen te nemen met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI).
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een maatregel klaar om de bestaffing in de Forensisch Psychiatrische Centra (FPC) te verhogen. Indien de Inspectie Financiën het licht op groen zet, kan via zijn besluit 1,6 miljoen euro worden geïnvesteerd, waardoor er 21 voltijds equivalenten kunnen bijkomen op de crisiseenheden.
De laatste vergadering van het Verzekeringscomité voor de vakantie, met bijna 40 agendapunten, was goed gevuld. Sommige van de besproken onderwerpen zouden enkele aspecten van het artsenberoep en de gezondheidszorg kunnen veranderen. Volgens de voorzitter van Absym Brussel, dr. Gilbert Bejjani, ontbreekt het de medische vakbonden aan een globale visie en toekomstvisie: "Zoals we kunnen zien bij de verschillende hervormingen, moeten we de plaats en de rol van artsen beter verdedigen."
De kosten verbonden aan de vergrijzing stuwen de sociale uitgaven in 2050 boven de 30 procent van het bruto binnenlands product. Dat becijferde de Studiecommissie voor de Vergrijzing in haar nieuwste jaarverslag, dat dinsdag werd voorgesteld in de kantoren van het Planbureau.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet goed om op een wetenschappelijke manier een meerjarenperspectief te ontwikkelen om gezondheidszorgdoelstellingen te verwezenlijken.
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits pleit in een interview met de Krant van West-Vlaanderen voor een grondige staatshervorming in de richting van het confederalisme. "Wij willen minstens de domeinen arbeidsmarkt en gezondheidszorg helemaal overhevelen. Het is tijd om het zwaartepunt écht te verleggen naar de deelstaten", zegt Crevits.
De Vlaamse regering gaat tot 750 miljoen euro investeren in het Leuvens onderzoekscentrum imec. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd tijdens een bezoek aan imec. Voor elke euro die de EU investeert in imec in het kader van de EU Chips Act, doet Vlaanderen hetzelfde. Zo kan de totale investering aan imec oplopen tot 1,5 miljard euro.
Françoise Bertieaux vervangt Valérie Glatigny als minister in de Franse Gemeenschapsregering. Dat heeft de MR bekendgemaakt. Glatigny gaf donderdag onverwacht haar ontslag omwille van een medische ingreep.
De stad Herentals en het AZ Herentals hebben een akkoord gesloten waardoor het ziekenhuis verder kan verzelfstandigen en een sterkere positie in het ziekenhuislandschap kan innemen. Het ziekenhuis zal onder meer de gronden van het huidige ziekenhuis en die van de toekomstige site verwerven. Ook is er een definitieve regeling over de historische tekorten en de responsabiliseringsbijdrage voor gepensioneerde statutaire medewerkers.
Terwijl bij ons minister Vandenbroucke (voorlopig?) wegkomt met een njet op de vraag om zijn covid-mailverkeer openbaar te maken, wordt de Engelse regering op dat vlak in de wind gezet door het High Court.
Het gebruik van een operatierobot biedt uitdagingen op het gebied van patiëntveiligheid; er dient aandacht te zijn voor negatieve uitkomsten na de operatie en de oorzaak hiervan. Hierin spelen de vaardigheden van de operateur een belangrijke rol; resultaatanalyse en videoanalyse van de operatie bieden inzicht. Dat blijkt uit onderzoek van Alexander Beulens, arts-in-opleiding tot specialist ouderengeneeskunde die hier op 30 juni op promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Het is nog enkele nachten slapen voor de Vlaamse feestdag, maar nu al willen voorzitter Paul Becue en het dagelijks bestuur van OVV (Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen) hun boodschap kwijt. Ze breken een lans voor meer Vlaamse autonomie en waarschuwen voor het Belgisch surrealisme.
Minister Vandenbroucke (Vooruit) en het Riziv hebben het soms lastig met transparantie en openbaarheid van bestuur. Zo weigert de minister volgens het Laatste Nieuws al een jaar om zijn covid-mails vrij te geven, en zou hij zelfs de nieuwe wet Openbaarheid van Bestuur tegenwerken. Zelf mochten we al ervaren dat het Riziv geen toonbeeld van transparantie is in enkele kwesties die artsen aanbelangen.
Waar staan we nu met het grote netwerk-project? De Specialist vroeg het aan zes opinieleiders in een rondetafel en stelt vast dat er tussen droom en daad nog vele praktische – en vooral wettelijke- bezwaren staan. Het komt erop aan om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Maar verrassingen zijn niet uit te sluiten, bijvoorbeeld als het gaat over samenwerking over de taalgrens heen. Daarvan gaf Prof. De Ridder (UZ Leuven) een sprekend voorbeeld.
Catherine Fonck (Les Engagés) stopt na de verkiezingen met politiek. Bij de verkiezingen van 2024 komt ze niet meer op, liet ze onlangs weten aan in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Met dokter Fonck verliest de Kamer een beslagen en bedrijvig parlementslid. Een reactie.
Landen moeten nu ingrijpen om ernstige gezondheidsrisico's door klimaatverandering te voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de Europese ministers op om in actie te komen op het gebied van gezondheid en milieu.
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse rapport over de toestand van de rechtsstaat in elk van de 27 lidstaten gepresenteerd. Voor België stelt de Commissie vast dat het afgelopen jaar geen vooruitgang is geboekt bij de hervorming van het lobbyregister van de Kamer, dat moet worden uitgebreid naar de regering en de ministeriële kabinetten, zoals ook is afgesproken in het federaal regeerakkoord.
Artificiële intelligentie (AI) kan oogartsen helpen bij het herkennen van glaucoom, de belangrijkste oorzaak van blindheid. Belgische onderzoekers ontwikkelden een nieuw AI-model en trainden het op oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven. Het algoritme bleek in staat om glaucoom ook met grote betrouwbaarheid op te sporen in 13 externe datasets van buitenlandse ziekenhuizen, wat erg uitzonderlijk is.
In een internationaal onderzoek naar cyberveiligheid ging de gespecialiseerde firma NordPass na wat de meest voorkomende wachtwoorden in de gezondheidszorg zijn. Op kop: 12345 en 123456...
Vrijdag organiseren Sint-Truiden en het Zorgbedrijf een infovergadering voor de bewoners van de woningen op de site van Triamant. De vergadering is enkel toegankelijk voor bewoners en familieleden. Dat bevestigt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). "We willen hen verder informeren over de maatregelen die het lokaal bestuur nam rond zorgpermanentie en maaltijdbedeling." Ondertussen roept gemeenteraads- en Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) op om de commerciële rustoorden aan banden te leggen.
"De uitkomst is bekend. De minister heeft zijn voorstel met ruime steun van de mutualiteiten en AADM erdoor geduwd. Wij denken dat dit op korte termijn een electorale win is, maar op middellange termijn een verlies zal zijn, gezien de gederfde kosten elders zullen worden verhaald", analyseert het Kartel.
De 'gentle sectio' is in opmars. Deze nieuwe benadering van keizersnede voor een intieme geboorte-ervaring wordt nu ook in az West toegepast. Eerder introduceerden ook enkele UZ's en het AZ Sint-Lucas Gent al de gentle sectio, terwijl ook gynaecologen uit het Brugse met deze recente techniek werken.
Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek, publiceerde vandaag de globale medische indexcijfers voor 2023. Deze indexcijfers worden eenmaal per jaar gepubliceerd om de niet-arbeidsgerelateerde ziekteverzekeringspremies aan te passen en mogen niet worden verward met de gezondheidsindex.
Dokterspraktijken, apotheken en gezondheidscentra werden ook in brand gestoken door relschoppers in grote Franse steden. Verraderlijk genoeg waren dat juist de voorzieningen die vaak als enige hulp boden aan hen en hun families.
Het lokaal bestuur Sint-Truiden, het Zorgbedrijf en het Agentschap Zorg en Gezondheid blijven de situatie bij Triamant in Velm op de voet volgen. Vorige week werd na een bezoek aan de site duidelijk dat het faillissement van het zusterbedrijf Curament uit Bree ook zijn weerslag had op de werking van Triamant.
De 87-jarige Spaans-Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa, die in 2010 de Nobelprijs voor literatuur won, is zaterdag opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met covid-19. Het is al de tweede keer in vijftien maanden dat hij in het ziekenhuis ligt wegens het coronavirus, melden zijn kinderen maandag.
Na het zeer recente afscheid van Jan Flament stuurde de raad van bestuur dit bericht de wereld in om "de heer Jan Flament terug aan boord te nemen als algemeen directeur van Ziekenhuis Geel. De raad van bestuur wil verder het overleg met personeel en artsen aangaan om op basis hiervan constructief verder te werken. We drukken uitdrukkelijk onze wens uit dat er nu een periode aanbreekt waarbij de rust terugkeert en we met alle partijen het welzijn en de gezondheidszorg in de ruime regio kunnen vooruithelpen."
Frank Vandenbroucke is 67 en zal op het einde van de volgende legislatuur 72 zijn. Maar dat schrikt hem niet af van een volgende ambtstermijn als de kiezer daarvoor een mandaat zou geven en met steun van zijn partijvoorzitter. Over zijn 'pensioen', de New Deal, de supplementen van de radiologen, het opstootje met minister Van Quickenborne en de verslaggeving over de klacht(en) tegen zijn partijvoorzitter liet hij zich uit in Het Laatste Nieuws van afgelopen weekend.
Koningin Mathilde heeft maandagvoormiddag een bezoek gebracht aan het vakantiekamp van Kom op Tegen Kanker (KOTK) in Pelt. In totaal 69 kinderen en jongeren tussen de 6 tot 17 jaar, die in behandeling zijn voor kanker of dat tot voor een jaar waren, kunnen er van 1 tot 7 juli ravotten in het Provinciaal Domein Dommelhof.
Met de zesde staatshervorming werden belangrijke onderdelen op het vlak van zorg en gezondheid overgedragen naar de deelstaten. Voor de revalidatievoorzieningen stelde de Vlaamse regering een wijzigingsbesluit op om een en ander verder te verfijnen. Het moet nog worden goedgekeurd door de Raad van State.
Sinds 1 juli worden antibiotica en anti-tumorale middelen mogelijk terugbetaald bij thuishospitalisatie. Een mijlpaal, signaleert dr. Guy Hans (UZA) die erop wijst dat zijn ziekenhuis op dit domein al pioniert sinds 2017. "De samenwerking met alle thuiszorgorganisaties (met een vrije keuze door de patiënt), huisartsen en sociale werkers is hier van cruciaal belang."
Vanaf 1 september neemt dr. Kristiaan Vandenecker de functie van hoofdarts van AZ Oudenaarde waar. Met de aanstelling van dr. Vandenecker is het directieteam opnieuw compleet. Onlangs nog kwam Hans Crampe aan het roer van het ziekenhuis als algemeen directeur. En begin dit jaar werd Tineke Van hooland voorzitter van de raad van bestuur.
Vooruit behoudt zijn geloof in de federale Vivaldicoalitie, "toch zolang ze akkoorden kan blijven maken". Dat heeft de voorzitter van de Vlaamse socialisten, Conner Rousseau, zondag gezegd bij VTM NIEUWS. Hij herhaalde dat er een akkoord over een fiscale hervorming moet worden gesloten, maar dat het "verstandiger" is een akkoord te vinden over een kleiner pakket dan de 6 miljard euro die minister van Financiën Vincent Van Peteghem op tafel heeft gelegd.
Vanochtend begon het massaproces van burgercollectief Darkwater 3M, dat honderden gezinnen uit de omgeving van de fabriek van 3M in Zwijndrecht vertegenwoordigt. In een eerste reactie zegt 3M "waar nodig geschillen en claims te zullen aanpakken".
De UGent wil het tegen 2027 met 120 personeelsleden minder doen. . Tegen de besparingen lopen al maanden protesten aan de Gentse universiteit. Milieuactivisten verzetten zich tegen een hervorming van de 'Green Office' en de vakbonden voorspelden 200 tot 300 ontslagen. Maar in de definitieve plannen is uiteindelijk sprake van een reductie van 120 voltijdse equivalenten in de centrale administratie, waar zowat 800 mensen werken.
Tijdens de EU-top in Brussel hebben de Europese staats- en regeringsleiders opgeroepen om de productie van kritische medicijnen - waar een tekort voor dreigt in heel Europa - opnieuw in eigen handen te nemen. Dat gebeurde naar aanleiding van een hervormingsplan dat minister Vandenbroucke op tafel legde. "Dat de regeringsleiders dit principe steunen, is een belangrijke stap vooruit, want ook medicijnzekerheid is een kwestie van veiligheid."
De revalidatie van koning Albert verloopt goed en gaat zeker tot maandag verder in het ziekenhuis. Dat meldt het Koninklijk Paleis vrijdag. De 89-jarige Albert werd dinsdag opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen.
Om tegemoet te komen aan het tekort aan rust- en verzorgingstehuisbedden in Brussel werkt Iriscare aan de omschakeling van bedden in de woonzorgcentra. Sinds 2020 gaat het om 407 bedden, waarvan 61 in 2023, zo meldt Iriscare.
Vandaag verscheen een oproep in Het Staatsblad van de FOD Volksgezondheid voor kandidaten voor de Federale evaluatiecel inzake palliatieve zorg. In 2023 zal de samenstelling van de evaluatiecel worden hernieuwd. De evaluatiecel zal bestaan uit effectieve en plaatsvervangende leden, met een mandaat van 6 jaar.
Senioren die naar een woonzorgcentrum verhuizen, nemen minder geneesmiddelen dan voor hun verhuis. Uitgedrukt in dagdosissen is het geneesmiddelengebruik na verhuis naar een woonzorgcentrum gedaald met 18 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het socialistische ziekenfonds Solidaris.
Bij de verkiezingen trokken dus 20.903 artsen naar de digitale stembus, van wie 8.852 huisartsen en 12.051 specialisten. "De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) kreeg daarbij de steun van 3.387 huisartsen en 368 specialisten, wat zich vertaalt in twee zetels bij de huisartsen in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. AADM behaalt daarmee de meeste stemmen bij de huisartsen", maakt het syndicaat de balans op.
In een veilige thuisomgeving revalideren dankzij innovatieve technologie en samenwerking, daar staat het TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring) van AZ Sint-Blasius Dendermonde voor. Dankzij minimaal invasieve technieken binnen de colorectale heelkunde kunnen patiënten er zeer snel het ziekenhuis verlaten (soms binnen de 24uur).
Met 26,28% van de huisartsen, 80,07% van de specialisten en een totaal van 57,25% van de stemmen, is Bvas verheugd dat het syndicaat zijn 7 van de 12 zetels in de Nationale Commissie artsen-ziekenfondsen behoudt. "Daarmee blijven we het grootste artsensyndicaat van het land." Tegelijk bedankt Bvas de artsen voor de grote opkomst.
De resultaten van de medische verkiezingen zijn net bekend. Globaal genomen is er sprake van een status quo: in de medicomut verandert er niets qua zetelverdeling. Wel is er een veel grotere participatie geweest van de artsen in vergelijking met de vorige medische verkiezingen. Bij de huisartsen wordt AADM opnieuw het grootst in stemmenaantal.
KU Leuven stijgt 15 plaatsen in de QS World University Rankings en landt zo op de 61ste plaats, het beste resultaat tot nog toe, aldus rector Luc Sels. Andere Belgische universiteiten duiken een flink stuk verder op, met de UGent als eerste achtervolger (159ste plaats).
Met 20.903 artsen die stemden tijdens de medische verkiezingen, werden de stoutste verwachtingen overtroffen. Volgens de sowieso al ongunstige berekeningswijze van het Riziv komt dat neer op een participatiegraad van 35,3% tegenover iets meer dan 23% bij de vorige verkiezingen. De rel met Vandenbroucke op de voorlaatste verkiezingsdag gaf wellicht een ultieme opstoot.
Geestelijke gezondheidsbevordering, val- en fractuurpreventie en mondzorg. Dat zijn de drie nieuwe thema's die zijn opgenomen in de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en in het plan 'De Vlaming leeft gezonder in 2025'. Dat staat in een nota van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits die woensdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.
De gemeenteraad in Aalst heeft het licht op groen gezet voor de fusie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV), zo bevestigt burgemeester Christoph D'Haese. "Het gaat om een historische beslissing. Het moet van Aalst dé zorgstad van Vlaanderen maken", verklaarde hij.
In de toekomst zal elk ziekenhuis in ons land zware medische beeldvorming (scans) voor de patiënt moeten voorzien tegen officiële tarieven. De regering keurde dat voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, goed. Eerder lekte uit dat dit gevoelige onderwerp reden was om het in te zetten als pasmunt voor het aanblijven van buitenlandsezaken-minister Hahbib.
Allerhande tegenvallende factoren beïnvloedden de kosten, wat leidde tot een negatief resultaat van 23,7 miljoen euro voor het boekjaar, in tegenstelling tot een winst van 6,5 miljoen euro in 2021. Toch koos de directie ervoor om een ambitieus investeringsbeleid voort te zetten. In 2022 werd er geïnvesteerd in belangrijke infrastructuur en medische apparatuur, voor een totaalbedrag van 43,9 miljoen.
Koning Albert blijft nog zeker tot begin volgende week in het ziekenhuis, nadat hij dinsdag werd opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Dat meldt het Koninklijk Paleis. De 89-jarige Albert neemt rustig de tijd om te herstellen en alles gaat de goede richting uit, klinkt het bij een woordvoerder.
Volgens een nieuwe telling leven er op dit moment 7.134 daklozen of slecht gehuisveste personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat zegt de organisatie Bruss'help, die in de nacht van 7 op 8 november 2022 een telling uitvoerde in de hoofdstad. Het gaat om een stijging met bijna 20 procent in vergelijking met 2020.
Onderhandelaars van de lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn het eens geraakt over nieuwe regels over het gebruik van bedrijfs- en consumentengegevens. Verwacht wordt dat die data met de opgang van het internet der dingen almaar belangrijker zullen worden.
Zorgverleners rekenden in 2022 zowat 11,7 miljoen euro te veel aan aan de ziekteverzekering. Dat stelde de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het Riziv vast. Hoewel het totale onterecht aangerekende bedrag ongeveer even hoog is als in 2021, is het aandeel van de fraude (intentionele inbreuken) in dat bedrag in vergelijking met 2021 meer dan verdubbeld tot 6,7 miljoen euro. Daar zijn uiteenlopende verklaringen voor.
In totaal dienden 693 farmaceutische en medische technologie bedrijven hun gegevens in voor 2022. Samen investeerden ze in 2022 voor 268.768.800 € in samenwerkingen met zorgverstrekkers, zorginstellingen en patiëntenverenigingen in België. Om de onafhankelijkheid uit te dragen, wordt de samenwerking openbaar in het Transparantieregister van betransparent.be (Sunshine Act). Een overzicht.
Ongeveer 650 medewerkers van de ZNA en GZA Ziekenhuizen hebben via een groepsaankoop samen elektrische fietsen gekocht. "De totale waarde bedraagt 1,5 miljoen euro", zo melden beide ziekenhuizen.
63 algemeen en medisch directeurs van ziekenhuizen beantwoordden de grote Ziekenhuisbarometer, uitgevoerd door Antares Consulting en De Specialist. Bedoeling van de peiling was om de prioriteiten van het ziekenhuismanagement voor 2023 en 2024 te identificeren.
Orgaandonatie na euthanasie is ethisch aanvaardbaar als aan verschillende voorwaarden wordt voldaan. Dat meldt het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek in een advies, na vragen uit 2013 en 2017 van de voorzitters van de commissies voor medische ethiek van het UZ Antwerpen en het UZ Leuven
Op dinsdag 27 juni krijgt Sabien als allereerste bezoek van haar geliefde Billie in het spiksplinternieuwe huisdierenpaviljoen van Sint-Trudo Ziekenhuis. Het paviljoen is naar eigen zeggen een uniek project voor Vlaanderen, aldus Sint-Trudo.
In Halle verrijst de komende jaren een nieuwe grootschalige zorg- en onderwijscampus. De campus wordt 5.000 vierkante meter groot en zou in 2025 klaar moeten zijn. De plannen zijn dinsdag door Vlaams minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt.
Koning Albert (89) is opgenomen in het ziekenhuis met tekenen van uitdroging. Dat bevestigt het Koninklijk Paleis. "Hij is bij bewustzijn, er zijn nu onderzoeken aan de gang", klinkt het bij een woordvoerder, die benadrukt dat de koning "uit voorzorg" werd opgenomen.
Op donderdag 22 juni liep er overleg tussen de Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) en de bevoegde minister Vandenbroucke. Ondanks verregaande tegemoetkomingen van de BVR, wees de Minister elk compromisvoorstel van de hand. Naderhand vernam de BVR bovendien dat de minister dit medische dossier een dag eerder al gekoppeld had aan een niet-medisch dossier, namelijk het lot van minister Lahbib...
Een miljoen gebruikers van digitale gezondheidsportalen dreigt niet langer toegang te krijgen tot de federale overheidsdatabank met elektronische voorschriften voor geneesmiddelen. De patiënten en de portaalontwikkelaars zouden in dat geval de prijs betalen voor een overheidsmonopolie.
De medische verkiezingen in België kenden al een grote opkomst: meer dan 19.000 artsen brachten hun stem uit. Volgens cijfers die het Riziv maandagavond vrijgaf, hadden 8.167 huisartsen en 11.059 specialisten hun stem uitgebracht om 18.00 uur, wat overeenkomt met 32,5% van de artsen op de kieslijst van Riziv. De stemming sloot op maandag 26 juni om middernacht. In 2018 lag de opkomst op 23,98%. De laatste stemmen worden donderdagmiddag geteld door deurwaarders.
In het Verenigd Koninkrijk sterven meer mensen aan darm-, borst- of longkanker dan in achttien vergelijkbare landen. Britse leiders zouden zich dan ook "ernstige zorgen" moeten maken over de toestand van de gezondheidszorg, aldus een vergelijkend rapport van denktank King's Fund.
IBA, wereldwijd marktleider in protontherapiesystemen, heeft een strategisch partnerschap afgesloten dat de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 -een zeldzaam radio-isotoop waarmee een brede waaier aan kankers kan behandeld worden- moet vergroten. Dat kondigt het bedrijf uit Louvain-la-Neuve maandag aan.
Na zeven bijkomende erkende NMR-toestellen keurt de Vlaamse Regering nu opnieuw principieel een besluit goed met de aanvullende programmatienorm voor twee bijkomende toestellen in het Vlaamse Gewest.
De Vlaamse Regering breidt het bestaande subsidieraamwerk uit voor preventie-infrastructuur rond agressie, vrijheidsbeperking of vrijheidsberoving. Het gaat over dagopvang en de sectoren die zich richten op meerderjarigen met een relatief grotere kans op agressie. Ziekenhuizen kunnen de middelen inzetten op spoed, eveneens ter preventie van agressie en ter bescherming van het zorgpersoneel.
Vorige week beslisten de raad van bestuur van Ziekenhuis Geel en Jan Flament in onderling overleg om de samenwerking te beëindigen. De raad van bestuur wil de voormalige CEO van harte bedanken voor de goede samenwerking de voorbije jaren en zijn inzet om van Ziekenhuis Geel een moderne, slagkrachtige organisatie te maken, in volle uitbreiding. Ze wenst hem veel succes toe met zijn verdere carrière.
Het 'incident' tussen minister Vandenbroucke en Van Quickenborne lokt een scherpe reactie uit van Bvas. "Bvas neemt dit zeer ernstig. Minister Vandenbroucke heeft een rode lijn overschreden." Volgens verschillende getuigen koppelde Frank Vandenbroucke het lot van Hadja Lahbib aan een dossier waar de liberalen zich fel tegen kanten, namelijk het verbod op ereloonsupplementen voor radiologen bij MRI/CT onderzoeken.
Op de Medicomut van afgelopen maandag (19/06) werd een belangrijk dossier voor de klinisch biologen én bij uitbreiding voor alle medisch specialisten in een beslissende plooi gelegd. In het akkoord 2022-23 stond een uitgebreid stuk over de hervorming van de ziekenhuisfinanciering én over de hervorming van de nomenclatuur. Hierbij werd de klinische biologie specifiek naar voor geschoven om reeds deels te behandelen in dit lopend akkoord.
Premier Alexander De Croo noemt het incident tussen ministers Vincent Van Quickenborne en Frank Vandenbroucke van woensdagavond in de kern "niet toelaatbaar". Hij heeft gesprekken gevoerd met beide vicepremiers, laat hij weten.
De sociale onrust bij de 'junior doctors', die zowat de helft van de ziekenhuisdokters uitmaken in Engeland, houdt aan. Ze eisen nog altijd een substantiële loonsverhoging en gaan daarom in juli vijf dagen staken, de langste reeks tot nu toe.
De ministerraad keurt op voorstel van Frank Vandenbroucke een ontwerp KB goed dat het addendum van 28 april 2023 aan de collectieve overeenkomst van 12 mei 2022 over het stabiliseren van de honorariumsupplementen en afdrachten als algemeen bindend verklaart.
Op de dag van de Mantelzorg geven mantelzorgverenigingen vandaag de stille helden van de zorg een pluim en zetten ze de bestaande ondersteuning voor mantelzorgers in de kijker. Een op de drie Vlamingen neemt dagelijks werk als mantelzorg op zich.
De plenaire vergadering heeft donderdag een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke goedgekeurd dat het akkoord met de Franse gemeenschap over de invoering van het ingangsexamen voor artsen en tandartsen goedkeurt. De tekst heft het historisch overschot aan artsen in het zuiden van het land op en garandeert dat de artsen en tandartsen die ten laatste dit academiejaar aan de opleiding zijn begonnen zich kunnen specialiseren en een RIZIV-nummer krijgen.
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor de creatie van het beroep van 'basisverpleegkundige'. Die titel wordt voorzien voor studenten in de opleiding verpleegkunde in het hogere beroepsonderwijs.
Een beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit bevestigt opnieuw dat artsen toestemming moeten geven voordat ze kunnen worden opgenomen in een afsprakenplatform. Een van deze platforms is veroordeeld omdat het zich niet aan deze regel hield. Op basis van deze beslissing zullen andere platforms in dezelfde situatie zich moeten aanpassen of verdwijnen.
Op basis van het beleid van vorig jaar zullen er tegen 2035 in ons land 600.000 langdurig zieken zijn. Dat blijkt uit een berekening van de Onafhankelijke Ziekenfondsen op basis van een hypothese van het Federaal Planbureau die dateert van juli 2022. De Mediahuiskranten berichtten donderdag over de cijfers.
Artificiële intelligentie kan de volksgezondheid veranderen door het aanbieden van accurate en bruikbare informatie aan het grote publiek, zo zeggen Amerikaanse onderzoekers in een Research Letter in de JAMA.
Onlangs heeft de Europese Commissie de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (European Health Data Space – EHDS) gelanceerd. Het initiatief zal mensen in staat stellen hun gezondheidsgegevens in hun eigen land of in andere lidstaten te beheren en te gebruiken. De EHDS bevordert een echte eengemaakte markt voor digitale gezondheidsdiensten en -producten, en biedt een consistent, betrouwbaar en efficiënt kader voor het gebruik van gezondheidsgegevens voor onderzoek, innovatie, beleidsvorming en regelgeving.
Veel burgers van de Europese Unie aarzelen om hun gezondheidsgegevens te delen met artsen in het buitenland, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Europese consumentenvereniging Beuc. De resultaten tonen de bezorgdheid van mensen over de vertrouwelijkheid en de veiligheid van hun medische gegevens.
Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt werk van een betere bescherming van slachtoffers van arbeidsongevallen. Zij worden immers al te vaak geconfronteerd met verzekeraars die hun dossiers onterecht weigeren. Daarom wil Vandenbroucke de controledienst van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) meer slagkracht geven.
Acht bijkomende schepen zijn onderweg om de zoektocht naar de vermiste duikboot Titan in de Atlantische Oceaan te ondersteunen. Hat gaat om vier schepen van de Canadese kustwacht, het Franse onderzoeksschip Atalante en de Canadese HMCS Glace Bay, die een decompressiekamer en medisch personeel aan boord heeft.
De nationale raad van de Orde der artsen bestudeerde in zijn vergadering van 10 juni 2023 de problematiek van het artsentekort en de weerslag hiervan op de gezondheidszorg. In feite is die al enige tijd bekend, maar de Orde schetst het plaatje nog eens, waarschuwt voor een dreigend domino-effect en dringt erop aan om de vicieuze cirkel te doorbreken waarbij ze bereid is om alle initiatieven in dat verband te steunen.
De correctionele rechtbank van Leuven heeft een Leuvense man veroordeeld tot twaalf maanden celstraf effectief voor slagen en verwondingen aan politie én medisch personeel. De man moest na een moeilijk verlopen arrestatie naar het ziekenhuis gebracht worden en gedroeg zich daar agressief tegen de hulpverleners. Agenten werden ook geslagen met een kruk.
De eerste deelnamecijfers voor de medische verkiezingen zijn maandag voorgesteld op de medicomut. De participatie zit momenteel nog onder 25% ligt en huisartsen stemmen in absolute cijfers minder dan specialisten. Dat baart de artsenvertegenwoordigers zorgen. Vandaar de dringende oproep aan iedereen om voor 26 juni te gaan stemmen. Laat uw stem horen!
Het Mira ziekenhuisnetwerk heeft de wind in de zeilen. AZ Sint-Blasius en Vitaz maakten samen een ambitieus zorgstrategisch plan voor de regio Dender en Waas. Op 10 juni werd het plan goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Het netwerk ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
De Brusselse kliniek Sint-Jan en de tandheelkundige dienst hebben zaterdag de eerste craniofaciale kliniek in België geopend. Daar kunnen patiënten met complexe mond- en tandproblemen terecht voor "een holistische en multidisciplinaire behandeling." In het centrum van de stad behandelt de kliniek alle mondaandoeningen, tegen geconventioneerde tarieven.
Hij is nog maar pas 35, maar dokter Sam Proesmans kan al heel wat adelbrieven voorleggen. Even overwoog hij om ietwat gedesillusioneerd met het artsenbestaan te kappen. Daarvan kwam hij inmiddels terug en nu steekt hij zelfs nog een tandje bij met een boek waarin hij pleit voor populatiemanagement, public health en meer preventie.
De Vlaamse Regering keurde het voorontwerp van decreet goed dat de centra intrafamiliaal geweld (IFG-centra) opricht en regelt. Het decreet legt de doelstellingen en opdrachten vast van de centra, het regelt casusoverleg binnen de centra en de verwerking van persoonsgegevens. Dat op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister Zuhal Demir.
Het Wit-Gele Kruis verzorgde in 2022 135.116 patiënten, dat zijn 59.377 patiënten per maand. De 6.900 zorgverleners legden 16.785.814 bezoeken af. Bijna 50.000 per dag dus. Daarnaast ziet WGK dat het aandeel van patiënten met meer en complexere zorgnoden, elk jaar toeneemt. In 2022 had 32% van de patiënten van het Wit-Gele Kruis een grote zorgafhankelijkheid. Dat zijn mensen die zorg nodig hebben om zelfstandig te functioneren, blijkt uit het jaarverslag 2022.
Het controversiële proces tegen de prominente Kremlin-criticus Aleksej Navalny gaat maandag van start, aldus zijn advocaat. In de rechtszaak, die wordt gehouden in het gevangeniskamp waar hij verblijft ten noordoosten van Moskou, kan Navalny worden veroordeeld tot nog eens dertig jaar cel.
Het Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) ondervindt 22 dagen nadat het was getroffen door een cyberaanval nog steeds grote hinder. De afwezigheid van wifi en werkende computers maakt communicatie moeilijk, enkele vaste lijnen zorgen ervoor dat patiënten opnieuw het ziekenhuis kunnen bereiken.
Bij Rode Kruis-Vlaanderen zijn de voorbije maand meer dan tienduizend potentiële stamceldonoren geregistreerd. Dat gebeurde na de oproep van de moeder van een driejarig meisje uit West-Vlaanderen dat een stamceltransplantatie nodig heeft.
Voor Zorgnet-Icuro laat de ziekenhuisbarometer opnieuw zien dat het huidige complexe systeem van ziekenhuisfinanciering achterhaald is en tot op de draad versleten. Het moet op de schop. Ziekenhuizen nemen hun verantwoordelijkheid wat de informatie over de kostprijs betreft, via kostenramingen. Ook artsen moeten daarover duidelijk zijn tegenover patiënten, heet het.
StopAlzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten. Onder meer de burgemeesters van Brugge, Leuven en Nieuwpoort zegden al toe.
In tegenstelling tot wat een eerdere studie opperde, maken nachtraven evenveel kans op een vroeg overlijden als vroege vogels. Dat heeft een langdurig Fins onderzoek aangetoond. Het hogere risico op een vroege dood ontstaat vooral bij de nachtbrakers die roken of vaker alcohol drinken.
Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) legt de gewesten vandaag een ontwerp van koninklijk besluit (KB) voor dat voorziet in een totaalverbod op zogenaamde 'hop-on hop-off'-vluchten, of korteafstandsvluchten van en naar een Belgisch luchtvaartterrein. Het verbod geldt voor alle vliegtuigen en turbopropvliegtuigen. Het betekent ook het einde van de binnenlandse luchtreclame.
De burgemeester van het Vlaams-Brabantse Herne, Kris Poelaert, wordt de nieuwe gecoöpteerde Senator voor CD&V. Dat heeft de partijraad donderdag beslist. Poelaert wil onder meer meer aandacht vragen voor "basisdienstverlening in landelijke gemeenten of de organisatie van de gezondheidszorg op mensenmaat."
Vanmorgen stelde AZ Zeno in Knokke zijn investeringsplannen voor om de ambitie waar te maken om op korte termijn het duurzaamste ziekenhuis van België te worden. Daarmee willen het beter doen dan wat Europa van de zorgsector verwacht. Dat alles past in een duidelijk omschreven “people, profit, planet” plan. De energiekost daalt aanzienlijk dankzij de installatie van 1.224 zonnepanelen.
Het Federaal Planbureau ziet het overheidstekort stijgen naar meer dan 5 procent vanaf 2026. De overheidsfinanciën blijven dan ook "zorgwekkend", klinkt het.
Frank Vandenbroucke verhoogt de druk in een aantal hangende dossiers op een cruciaal moment, net voor de zomervakantie eraankomt. Voor het dossier van de ereloonsupplementen loopt die druk op, parallel met de vrijgegeven resultaten van de ziekenhuisbarometer die de ziekenfondsen in handen hebben. Het bespelen van de algemene pers noopte de radiologen tot een reactie.
Het nieuws over de ereloonsupplementen die radiologen aanrekenen, gebracht door het Intermutualistisch Agentschap, noopt tot een reactie en een 'correctie' vanwege de Belgische Vereniging voor Radiologie.
De financiële toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg en ambulante zorg staan onder druk. De kosten voor de patiënt blijven stijgen. Vooral de supplementen op de artsenhonoraria worden daarbij geviseerd. De Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) pleiten voor een aftopping van de excessen, maar tevens volledige transparantie over de bestemming van de middelen.
Het is al langer geweten dat ereloonsupplementen de factuur van patiënten bij ziekenhuisopnames kunnen doen oplopen, maar ook bij scans en radiotherapie worden geregeld dergelijke supplementen aangerekend. Voor MRI-scans bijvoorbeeld betalen patiënten in Vlaanderen in bijna twee op de drie gevallen ereloonsupplementen. Dat blijkt uit de ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).
NSZ wil niet dat het ziekteverlof zonder ziektebriefje wordt uitgebreid tot drie dagen, drie keer per jaar. Dat zegt de ondernemersorganisatie nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke daarvoor had gepleit.
Het gemiddelde bedrag dat patiënten extra betalen aan onder andere ereloonsupplementen bij een ziekenhuisopname is verder gestegen. Intussen bestaat bijna 70 procent van de factuur uit dergelijke toeslagen, zo blijkt uit de Ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Het pleit voor meer transparantie voor de patiënten.
De raad van bestuur van AZ Oudenaarde heeft Hans Crampe benoemd tot nieuwe algemeen directeur. Hij zal die functie opnemen vanaf maandag 19 juni. Hans Crampe werd benoemd na een zorgvuldig selectieproces, begeleid door een extern bureau. Hij verdiende zijn sporen al als adjunct algemeen directeur AZ Delta en als verpleegkundig directeur AZ Maria Middelares Gent.
BIO INX is een nieuwe spin-off van de Universiteit Gent (UGent) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) dankzij de ondertekening van een exclusieve licentiedeal. Deze spin-off zet in op het ontwikkelen van bio-inkten om organen of menselijke 'wisselstukken' te produceren met behulp van 3D-printers. “De missie van BIO INX is om ons stukje van de 3D-bioprinting puzzel te leggen via de ontwikkeling van bio-inkten, materialen om organen te printen met eigen cellen”, zegt dr. Jasper Van Hoorick, CEO van BIO INX.
De vroegere directeur van het mortuarium van de Harvard Medical School is aangeklaagd voor de handel in gestolen menselijke resten. Dat maakte de openbaar aanklager in Pennsylvania bekend.
Het wetsontwerp diverse bepalingen gezondheid werd op 9 juni in eerste lezing aangenomen in de Kamer. Het bevat ook bepalingen over de aflevering van onvergunde en onbeschikbare geneesmiddelen, inclusief proefproject. Dat om mogelijke tekorten tegen te gaan. Het is nu nog wachten op de uitvoeringsbesluiten.
Het voormalige Onze-Lieve-Vrouwegasthuis in de Keizerstraat in Mechelen krijgt na vele jaren leegstand een nieuwe bestemming. De stad Mechelen wil er naast private ontwikkeling een revalidatie- en kankercentrum realiseren waar patiënten alles vinden dat ze nodig hebben om zich enkel op de behandeling te kunnen focussen.
Vanaf 1 september zal Sabine Stordeur de functie opnemen van directeur-generaal van DG Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Ze vervangt Annick Poncé die de functie gedurende drie jaar ad interim in zeer moeilijke omstandigheden heeft uitgevoerd. Zij verving destijds op haar beurt Pedro Facon.
Leuven organiseert de Wereld Transplantatie Spelen in 2027, zo is woensdag bekendgemaakt. De studentenstad was ook kandidaat om gaststad te zijn voor de komende editie van de Transplantatie Spelen in 2025, maar moest nipt de duimen leggen voor Dresden.
Er komt zowel op federaal als op Vlaams niveau overleg met de vakbonden uit de non-profitsector, na de betoging dinsdag in Brussel die 7.000 tot 11.000 mensen (naargelang de politie of de vakbonden) op de been bracht. De manifestanten eisen snel meer middelen om de structurele personeelstekorten en lange wachtlijsten voor patiënten aan te pakken in de zorgsector.
In UZ Leuven heeft het personeel dinsdag actiegevoerd voor betere werkomstandigheden. De werknemers eisen onder meer een hoger loon en een minder hoge werkdruk. Op een klankbord aan het onthaal in het ziekenhuis konden werknemers hun bezorgdheden uiten op post-its.
Een coalitie van Belgische milieu- en gezondheidsorganisaties roept de drie ministers die in ons land bevoegd zijn voor milieu op om meer Belgische ambitie te tonen bij de herziening van de Europese richtlijn over luchtkwaliteit. Dat gebeurt op 20 juni tijdens de Europese ministerraad, maar de verenigingen vinden dat de tekst die nu voorligt onvoldoende ambitieus is.
De nationale betoging van de non-profitsector heeft dinsdag 7.000 mensen op de been gebracht in Brussel. Dat blijkt uit een telling van de politie Brussel Hoofdstad Elsene.
De nationale betoging van de non-profit is omstreeks 10.55 uur op gang getrokken nabij het Brusselse Noordstation. Achter een banner met het opschrift "Non-profit vollenbak vooruit" stappen duizenden mensen op. Ze eisen meer middelen voor de non-profitsector, die kampt met structurele personeelstekorten en lange wachtlijsten voor patiënten.
Een Britse parlementaire commissie begint een reeks hoorzittingen over hoe goed voorbereid de overheid van het Verenigd Koninkrijk was op de coronapandemie. De UK Covid-19 Inquiry zal onder andere het effect van de coronapandemie op de gezondheidszorg en de ontwikkeling van vaccins evalueren. Volgens het Britse nieuwsmedium BBC zullen ook ministers en andere hoge functionarissen getuigen in de hoorzittingen.
Voor de tweede keer dit jaar betoogt de non-profitsector in Brussel. De vakbonden verwachten vandaag tussen 10.000 en 20.000 manifestanten die snel maatregelen eisen om onder meer de personeelstekorten in de sector te kunnen aanpakken.
In het Europees Parlement heeft de speciale commissie over de COVID-19-pandemie haar eindrapport goedgekeurd. De commissie, onder voorzitterschap van Kathleen Van Brempt (Vooruit), beveelt onder meer aan om bij toekomstige pandemieën scholen en andere onderwijsinstellingen altijd open te houden. Het gebrek aan internationale solidariteit dat Europa volgens Van Brempt liet zien, heet niet voor herhaling vatbaar te zijn.
In Antwerpen heeft ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) maandag een "testverhuis" uitgevoerd met het oog op de verhuis van het Stuivenbergziekenhuis naar het nieuwe Cadix-ziekenhuis op het Eilandje. Op 18 september is het echt zo ver, en worden honderd patiënten overgebracht van het oude naar het nieuwe complex.
Digitalisatie is een zekerheid voor de toekomst die vandaag vooral veel vragen oproept. Zeker met het oog op financiering en de nijpende personeelstekorten. Dat bleek ook op 23 mei jongstleden in de Amerikaanse ambassade in Brussel, waar een vijftigtal CEO’s van (universitaire) ziekenhuizen en topambtenaren present tekenden voor het rondetafelevenement “Old ways won’t open new doors.” Enkele oplossingen inzake medicatiebeheer werden aangereikt.
Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft een nieuw advies uitgebracht over de ethische legitimiteit van prioritering in de zorg. De centrale vraag was of het toelaatbaar is dat de overheid of zorginstellingen regels opleggen waarbij bepaalde zorg voorrang krijgt op andere.
De socialistische bediendebond BBTK wil tegen 2028 in de social profit de invoering van een 32 urenweek met behoud van loon. Dat moet de sector aantrekkelijker maken. Het is niet voor het eerst dat de socialistische vakbond een collectieve arbeidsduurvermindering promoot. In 2018 werd het al op een statutair congres van de vakbond op tafel gelegd. Op een militantencongres van de social profit afgelopen vrijdag klonk de eis nog eens.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een ontwerp samenwerkingsakkoord, een ontwerp uitvoerend samenwerkingsakkoord en een wetsvoorontwerp wet over de instemming goed tussen alle federale en regionale beleidsniveaus inzake de verwerking medische gegevens en digitale EU-COVID-certificaten. De ministerraad keurt ook een wetsvoorontwerp goed dat de wet op het eHealth Platform en de wet op de sociale identiteitskaart aanpast.
Woonzorgcentra in Vlaanderen nemen actief maatregelen om hun bewoners te beschermen bij warm weer. Dat blijkt uit de resultaten van 137 warmteactieplan-inspecties die Zorginspectie vorige zomer tijdens erg warme dagen uitvoerde, meldt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).
De verkiezingsdebatten die op 5 juni om 20.00 uur door Medi-Sfeer en de Specialist werden gestreamd, trokken ruim 650 responsieve deelnemers. U kunt deze debatten (her)bekijken op onze websites als u achtergrondinfo zoekt bij uw elektronische stembusgang.
Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Leuven gebruikt sinds twee weken een nieuwe app om kinderen op een speelse en begrijpbare manier te informeren over hun ziekenhuisbezoek. Het animatiefiguurtje Zico loodst kinderen in de app doorheen het bezoek.
De Lutetium-PSMA-behandeling verbetert de levenskwaliteit van patiënten wanneer andere therapieën geen oplossing meer bieden. Als eerste privéziekenhuis in Brussel en Wallonië, biedt Kliniek Sint-Jan patiënten deze nieuwe techniek aan voor de behandeling van prostaatkanker.
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de eerste maanden van de contactopsporing tijdens de coronapandemie slechts een beperkte controle uitgeoefend op de facturatie van prestaties door de callcenters. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rekenhof. Een van de voornaamste oorzaken is een gebrek aan personeel, aldus het Rekenhof.
Wie werkt in zorg en welzijn vindt de job vaak te zwaar, wat hen doet twijfelen aan hun toekomst in de sector. Dat blijkt uit een bevraging door vakbond ACV Puls.
Berichtendienst WhatsApp lanceert een nieuwe toepassing, 'Channels' genaamd, waarmee men grote groepen gebruikers tegelijk kan bereiken. Het richt zich daarbij op organisaties of bedrijven met een groot publiek. Channels is bedoeld voor communicatie in één richting: de boodschap beantwoorden zal niet kunnen.
Het Gentse UZ schrapt parkeerplaatsen voor medewerkers die te dicht bij het werk wonen. Dat is een van de maatregelen die nodig zijn om de hoge parkeerdruk op de site te verlagen.
De christelijke vakbond ACV maakt zich ernstig zorgen over een nieuwe werkverdeling bij Saniport, zeg maar de sanitaire politie voor internationaal verkeer, een afdeling van de FOD Volksgezondheid. In een persbericht spreekt het ACV woensdag over "meer korte shiften en 25 procent loonverlies voor alle medewerkers".
Zoals al bijna 20 jaar het geval is, blijft het aantal zelfstandigen stijgen in 2022. België telde 1.257.356 zelfstandigen op 31 december 2022, dit is 2,19 % meer dan het jaar ervóór. Die stijgende tendens geldt voor alle categorieën van aangeslotenen en de activiteitssectoren van de nijverheid, vrije beroepen en diensten. Dat blijkt uit cijfers van het RSVZ.
Het ziekenhuis UZ Brussel en telecombedrijf Proximus hebben vandaag de 'ziekenwagen van de toekomst' voorgesteld. "Deze ziekenwagen vormt de missing link van het ziekentransport", aldus professor doctor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. Het in Europa unieke voertuig moet de efficiëntie van kritische zorg en ziekentransport verhogen middels het gebruik van 'augmented reality' en een snelle verbinding tussen de artsen op de plaats van vertrek en aankomst.
De non-profitsector houdt op dinsdag 13 juni een nationale betoging. De drie vakbonden (ACV, ABVV en ACLVB) willen hiermee extra geld eisen voor een sector die nog altijd kampt met wachtlijsten en toenemende personeelstekorten.
De zeven ziekenhuizen van het E17-ziekenhuisnetwerk streven samen naar de uitbouw van een toonaangevend, kwaliteitsvol en innoverend Vlaams ziekenhuisnetwerk. Hoe de partners dat in de praktijk wensen te realiseren, schreven ze neer in hun regionaal zorgstrategisch plan voor de toekomst. Op 3 mei jl. stelden de ziekenhuizen dit voor in de Commissie Zorgstrategie. Men juichte toe dat de zorgstrategische visie vertrekt van meetbare kwaliteit van zorg die gemonitord wordt.
Colruyt Group heeft een nieuwe stap gezet in de uitbouw van haar gezondheidspijler. Ze neemt een belang in het gezondheidsplatform yoboo, en neemt daarbij meteen ook twee fysieke apotheken over en een medisch centrum. De groep bezit al de online apotheek Newpharma.
De Kamercommissie Volksgezondheid voerde een fel debat over de artsenquota die iets eerder werden goedgekeurd door de federale regering. Daarbij werden aan beide kanten van de taalgrens de communautaire beschuldigingen niet gespaard. Intussen viel er op dat vlak ook nieuws te rapen van de Vlaamse regering.
Een arbeidsrechtbank veroordeelde een werkgever tot het betalen van 6 maanden brutoloon wegens het ontslaan van een werkneemster omwille van een abortus. De ex-werkneemster en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen trokken samen naar de arbeidsrechtbank, aangezien het om een precedent gaat. Het Instituut kreeg 1 euro symbolische schadevergoeding en is tevreden over de uitspraak. De werkgever gaat niet in hoger beroep.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet goed dat diverse bepalingen doorvoert die slaan op de bevoegdheden van het Riziv.
Tijdens de vergadering van de Akkoordencommissie ziekenhuizen-ziekenfondsen begin mei werd een vierde amendement op de nationale conventie over daghospitalisatie van 12 december 2019 aangenomen. Gilbert Bejjani (Bvas) is blij over de geboekte vooruitgang, maar wees op een aantal zorgwekkende punten.
Een werkgever die een als invalide erkende zelfstandige bij hem aan de slag laat gaan, kan daarvoor binnenkort aanspraak maken op een werkhervattingspremie van 1.000 euro. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een KB van minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) goedgekeurd. Aan die werkhervatting moet wel het fiat van een adviserende arts voorafgaan.
Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen de specialisatie van gezondheidswerkers en de versnippering van zorgtrajecten? De auteurs van het rapport Health Prospecting 2023 stellen verscheidene oplossingen voor.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil graag vijf jaar langer minister blijven. Dat heeft hij donderdag gezegd bij Villa Politica. Vandenbroucke ziet naar eigen zeggen nog veel hervormingen die hij graag wil doorvoeren.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft het regionaal zorgstrategisch plan van het Ziekenhuisnetwerk Gent goedgekeurd. De goedkeuring bekrachtigt de ambities van de netwerkpartners: samen met andere zorgactoren kwaliteitsvolle en betaalbare zorg bieden die optimaal aansluit bij de zorgbehoeften in de ruime regio.
Op 7 en 8 oktober zwaaien voor het eerst de deuren van verschillende voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg open, tijdens de nieuwe Open Geestdagen. Met de Open Geestdagen wil organisatie Te Gek!? het brede publiek laten kennismaken met de verschillende vormen van geestelijke gezondheidszorg. Meer dan zeventig organisaties nemen deel.
Vandaag, op 1 juni, is het zover. Het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin fuseren tot een nieuwe overheidsdienst: het Departement Zorg. Deze nieuwe Vlaamse overheidsdienst verenigt de Vlaamse bevoegdheden rond zorg én welzijn. Bij die gelegenheid wil secretaris-generaal Karine Moykens een boodschap kwijt.
Op een druk bijgewoond webinar van Arts in Nood (volgens de organisatoren tot 4.000 ingeschrevenen) waarschuwde de ondervoorzitter van de Orde, dr. Michel Deneyer, voor gevaarlijke situaties die onze gezondheidszorg dreigen te ontwrichten: "Patiënten kunnen op korte termijn geen oncoloog meer bereiken." Hij drong verder aan op een sensibilisatiecampagne bij de bevolking in verband met onbehoorlijk gedrag dat de mentale gezondheid van artsen in gevaar brengt.
De mensheid heeft zeven van de acht veilige en rechtvaardige grenzen van de aarde al overschreden. Dat zegt de Earth Commission, een internationaal team van meer dan veertig wetenschappers, in een onderzoek dat gepubliceerd is in het vaktijdschrift Nature.
Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix was deze namiddag de locatie van een grootschalige rampoefening. Het scenario was dat het ziekenhuis geëvacueerd moet worden nadat een gekantelde vrachtwagen de zuurstofleidingen van het ziekenhuis zwaar heeft beschadigd. Doordat het ziekenhuis niet kan werken zonder zuurstof, worden alle patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen.
Op donderdag 25 mei werd in AZ Turnhout de eerste patiënt met een uitgezaaide prostaatkanker behandeld met de radioactieve stof Lutetium 177 PSMA of kortweg LuP. De behandeling kan de patiënt niet genezen, maar kan de levensduur verlengen en de levenskwaliteit verbeteren. AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis in de provincie Antwerpen waar deze behandeling gebeurt. De behandeling is relatief nieuw en wordt in België slechts in 9 ziekenhuizen uitgevoerd.
De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) heeft actiegevoerd aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel om de Brusselse jongeren te sensibiliseren en te informeren over de gevaren van roken. Wereldwijd sterven er jaarlijks nog steeds 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, in de EU gaat het om 700.000 doden.
De Deense premier Mette Frederiksen heeft in het parlement een toespraak gehouden die deels was opgesteld met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).
Terwijl het aantal gevallen van genitale verminking in ons land toeneemt, komt het nauwelijks tot vervolging van de daders. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voor de periode 2018 tot 2021.
De Franstalige afdeling van het Rode Kruis heeft een "dringende oproep" gelanceerd voor bloeddonaties. Momenteel is de voorraadsituatie er "erg kritiek". In Vlaanderen is de algemene bloedvoorraad best in orde, laat Rode Kruis-Vlaanderen weten.
Al meer dan duizend aanvallen tegen het gezondheidssysteem in Oekraïne werden geregistreerd sinds de inval van Rusland in het land. Nooit eerder werden meer aanvallen geregistreerd tijdens een humanitaire noodsituatie. Dat laat Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.
Ruim de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen ondervindt hiervan hinder op het werk, blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex en de Universiteit Gent (UGent). Ongeveer een kwart van de vrouwen klaagt dat dit niet bespreekbaar is met de werkgever.
Het wordt steeds moeilijker om de sociale uitgaven te financieren uit de sociale bijdragen, waarschuwt het Rekenhof in zijn verslag over de begrotingsaanpassing van de federale regering. Op termijn zal de federale regering haar financiële tussenkomst moeten verhogen ten nadele van andere opdrachten.
Bij Bvas stellen we met verbazing vast dat andere artsensyndicaten het medebeheer van de artsen in de ziekenhuizen als hun realisatie claimen. “Dat getuigt niet van intellectuele eerlijkheid,” zegt dr. Johan Blanckaert, Bvas-voorzitter. “Wij laten niet toe dat onze concurrenten het idee van co-governance kapen. Co-governance is van ons.”
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft de eerste volledig elektrische MUG van ons land in gebruik genomen. Het nieuwe voertuig past vooral in de modernisering van de spoeddienst.
Het expertisecentrum Mobilab & Care van hogeschool Thomas More in Geel wil artificiële intelligentie (AI) inschakelen om hart- en vaatziekten tijdig te diagnosticeren. Daarvoor krijgt het 1 miljoen euro aan Europese fondsen. Als basis gebruikt Mobilab & Care daarvoor de grote hoeveelheid gegevens die Ziekenhuis Geel in de loop der jaren bij behandeling van patiënten met chronische hart- en vaatziekten heeft verzameld.
Op 1 juni ziet een nieuwe Vlaamse overheidsdienst het licht: het Departement Zorg. Het ontstaat uit de fusie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het agentschap Zorg en Gezondheid.
De Borstkliniek van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem is officieel erkend als "Coördinerende Borstkliniek" en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitsnormen die werden opgelegd door de Belgische overheid.
De Brusselse Iris Ziekenhuizen zullen dinsdag 30 mei aan minimumdienst functioneren door een stakingsactie. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront vrijdag. Het personeel eist meer middelen en betere arbeidsomstandigheden.
Het Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) is vanochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval en moet zijn diensten noodgedwongen beperken. Dat heeft het regionale ziekenhuis meegedeeld.
Neuralink, een bedrijf van miljardair Elon Musk, heeft de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om zijn hersenimplantaten te testen op mensen. Dat kondigde het bedrijf aan op Twitter.
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden, zo bericht de Britse zender BBC.
Brussel beschikt als eerste over nieuwe normen voor de zorgtoegankelijkheid en -kwaliteit voor alle Brusselse ziekenhuizen. Dat kondigt minister Alain Maron aan naar aanleiding van de goedkeuring van het besluit hierover door het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
De Dendermondse gastro-enterologen Marijke Paelinck, An Pieters en Louise Krott startten begin dit jaar een eigen dagcentrum voor IBD-patiënten in AZ Sint-Blasius. Ter gelegenheid van de Wereld IBD-dag (‘inflammatory bowel diseases’) op 19 mei zetten ze de voordelen daarvan in de schijnwerpers.
In tien jaar tijd is er weinig veranderd aan de aanpak om 50-plussers langer tevreden aan het werk te houden. Dat bericht Tempo-Team donderdag op basis van recent onderzoek in samenwerking met de KU Leuven. De meerwaarde van de 'zilvervloot' 50-plussers wordt bovendien nog altijd onderschat.
Een Nederlander die in 2011 een dwarslaesie (onderbreking van de zenuwen in de rug) opliep, kan weer stappen met een rollator. Daarvoor zorgen speciale implantaten in de hersenen en rug, een nieuwe technologie die werd ontwikkeld door neurowetenschappers van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland, zo raakte woensdag bekend via een publicatie in het vakblad Nature.
Experts roepen in de BMJ op tot de stopzetting van de ontwikkeling van artificiële intelligentie totdat regelgeving is ingevoerd.
De Vlaamse overheid heeft onder de huidige Vlaamse regering tussen 2019 en eind maart 2023 voor 1,5 miljard euro uitgegeven aan consultancy-opdrachten. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits gezegd in het Vlaams Parlement. De oppositie reageerde scherp.
Ziekenhuis Oost-Limburg heeft het ZOL Talent Center geopend dat zowel op een actieve manier nieuwe personeelsleden zal aanwerven als de loopbaan van het huidige personeel zal begeleiden met interne en externe cursussen. De opening van het ZOL Talent Center werd bijgewoond door Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) die zich ook liet informeren over het project 'We Go To Work', een traject dat patiënten begeleid naar een job.
In de UZ Leuven wordt al zowat vijftien jaar onderzoek gedaan naar methodes om het comfort van kinderen in de MRI-scanner te verbeteren. “We willen de kinderen beter voorbereiden op de scan zodat ze die minder beangstigend vinden en zodat de beeldvorming ook beter lukt”, zegt Sam Geuens, pediatrisch psycholoog aan UZ Leuven.
In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 buigt de correctionele rechtbank van Dendermonde zich dinsdag opnieuw over de vraag of de uitvoerende arts Joris Van Hove een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden.
In Engeland hebben jonge dokters of artsen in opleiding een nieuwe stakingsaanzegging ingediend in het langlopende conflict rond meer loon. Volgende maand, vanaf 14 juni, willen ze voor 72 uur het werk neerleggen, zo kondigt BMA (British Medical Association) aan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk hinder veroorzaken voor patiënten. Praktijken dreigen opnieuw in chaos te vervallen. De belangrijkste eis is een fikse opslag. Intussen vrezen de Engelse huisartsen een nieuwe toeloop van patiënten door de actie.
Ierland komt naar eigen zeggen als eerste land ter wereld met uitgebreide gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten. De etiketten zullen niet alleen informatie bevatten over het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol, maar ook over drinken tijdens een zwangerschap en risico's van leverproblemen en kanker.
Een operatie aan cataract of 'staar' kan perfect op één dag gebeuren, aan de twee ogen tegelijk. Maar een geldkwestie maakt dat het er hier in België niet van komt, meldt Het Nieuwsblad.
Afgelopen weekend raakte bekend dat de gewezen topambtenaar van de FOD Volksgezondheid, Tom Auwers, een afscheidsvergoeding krijgt van 195.991 euro. Op het hoogtepunt van de covidcrisis, in 2020, moest hij oververmoeid de handdoek in de ring gooien tijdens intens crisismanagement. Niemand minder dan de gepensioneerde topman Chris Decoster moest toen het roer weer overnemen.
Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België nog steeds in de Europese top drie wat betreft het aantal aanvragen voor klinische studies per inwoner. Toch stelt koepelorganisatie pharma.be dat deze koppositie niet langer gegarandeerd is en patiënten en onderzoekers mogelijk in de kou zullen komen te staan. Daarom doet de organisatie naar aanleiding van de wereldwijde World Clinical Trials Day op 20 mei enkele actiepunten uit de doeken en staat ze achter de lancering van clinicaltrial.be, een portaal dat alle informatie over klinische studies op één plek bundelt.
Terwijl in ongeveer de helft van de EU-lidstaten vorig jaar een werkzaamheidsgraad van 80 procent werd gehaald, blijft België nog ver uit de buurt van die doelstelling. Dat is niet zozeer een kwestie van werkzoekenden aan het werk te krijgen, maar veel meer van inactieven - vooral mannen en ouderen - te verleiden om de arbeidsmarkt te betreden. Dat bevestigt een studie van de universiteit van Gent.
De Belgische viroloog Peter Piot wordt zondag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geëerd voor zijn "levenslange toewijding aan de gezondheid". Dat heeft de WHO donderdag aangekondigd.
Softwarebedrijf Zorabots kreeg bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon. Het bedrijf ontwikkelt onder meer robots die oplossingen kunnen bieden in de gezondheids- en hospitalitysector, onderwijs en retail. Jambon benadrukte bij zijn bezoek waarom het project Flanders Technology en Innovation (FTI) belangrijk is voor bedrijven als ZoraBots.
De Britse politie heeft negentien verdachten geïdentificeerd in een nieuw onderzoek naar 456 doden in een ziekenhuis. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag. Volgens een onafhankelijk onderzoekspanel overleden de patiënten tussen 1987 en 2001 nadat ze zonder goede reden sterke pijnstillers voorgeschreven hadden gekregen.
Bvas, het grootste artsensyndicaat, maakte onlangs zijn verkiezingsprogramma en zijn realisaties bekend. Dat vraagt om een gesprek met Bvas-kopstukken Johan Blanckaert en Jos Vanhoof. Over het statuut van artsen in opleiding versus de taak van stagemeesters, het risico op een ziekenhuisleegloop, de rol van de medisch raden, niet-planbare zorg, de reen veel meer.
Er is 66 procent kans dat de jaarlijkse gemiddelde klimaatopwarming tussen 2023 en 2027 minstens één keer boven de 1,5 graad Celsius uitkomt, de grens die werd vooropgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Bovendien is er ook 98 procent kans dat een van de komende vijf jaar - en de volledige periode in het algemeen - als de warmste ooit geregistreerd zullen zijn.
De regering staat volledig achter de plannen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) inzake de beperking van de ereloonsupplementen. Dat zei de minister in de bevoegde Kamercommissie.
In augustus opent in Antwerpen het Mediport Medical Center Cadix, een privé-initiatief van de Israëlische ondernemer Zvi Donat die in Antwerpen woont. Het nieuwe medische centrum komt in dezelfde buurt als het nieuwe Cadix-ziekenhuis van het ZNA, dat in september opengaat. In de communicatie van Mediport Medical Center Cadix wordt (al dan niet bewust) verwarring gecreëerd met ZNA Cadix, dat daartegen in verzet gaat.
De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, heeft de wet ondertekend die euthanasie legaliseert onder strik omschreven voorwaarden. De wet is vorige week aangenomen door het parlement.
De voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), Luc Van Gorp, vindt het niet kunnen dat sociale rechten steeds meer gekoppeld worden aan voorwaarden. Dat zegt hij in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.
Artsen Zonder Grenzen klaagt de "zorgwekkende effecten" van het Europese migratiebeleid aan in een rapport dat maandag werd gepubliceerd. "De EU ondermijnt actief het asielstelsel en biedt geen zinvolle bescherming aan mensen die veiligheid zoeken", klinkt het.
HealthNest staat erom bekend dat het de gezondheidsvaardigheden in België (Health Literacy) wil verbeteren. Dit jaar zet het een grote nieuwe stap met eerste HealthNest Conferentie ooit op 12 juni 2023. Iedereen die actief is (of wil zijn) in health literacy, wordt er op uitgenodigd.
De non-profitsector trekt op dinsdag 13 juni opnieuw de straat op om meer middelen voor de sector te bepleiten en de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. Dat heeft Michael Vandenbroucke van ACV Puls bevestigd. De actie gaat uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen gaan verder met Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. De natuur heeft een positieve impact op onze gezondheid: dat blijkt duidelijk uit een recent internationaal onderzoek. Ter gelegenheid van de verlenging van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving – een initiatief van UAntwerpen en provincie Antwerpen – stelt autoriteit Evelise Pereira de resultaten op 17 mei voor. Ook dr. Dirk Avonts spreekt daar.
BBTK-ABVV, ACLVB en ACV Puls hebben een symbolische actie gevoerd voor betere werkomstandigheden in de social- en non-profitsector. Daarbij eisen de vakbonden aan de kabinetten van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt.
Het congres van de European Association of Senior Hospital Physicians(EASHP) liep vorige week in Brussel. Bvas vertegenwoordigde België. Dr. Pierre Maldague schreef en presenteerde een verslag over de situatie in België voor het jaar 2022.
Naar aanleiding van het volledig ontsporen van de projecten transversale zorg protesteerde het Kartel gistermorgen in het Verzekeringscomité fors tegen de gang van zaken. Na de aanvaarding ervan onder voorbehoud en nadat het Kartel uitgewerkte en concrete voorstellen indiende voor zowel pneumologische revalidatie als somatische zorg bij psychiatrische patiënten, "blijkt meer en meer dat de beleidscel er een politiek-populistische proeftuin van maakt."
De vrederechter van het vijfde kanton in Antwerpen heeft beslist dat chemiebedrijf 3M een provisionele schadevergoeding van 2.000 euro moet betalen aan een gezin uit Zwijndrecht. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen werden abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.