Investeringen O&O beter tot vorig jaar

Volgens voorlopige ramingen gingen de investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling vorig jaar sterk achteruit in ons land, maar internationaal deden we het het afgelopen decennium goed. Dat blijkt uit het GBARD-rapport van het Federaal Wetenschapsbeleid. Het rapport toont aan dat de Vlaamse Gemeenschap het sterkst investeerde de afgelopen tien jaar.

De belangrijkste conclusies in het rapport luiden als volgt:

1.      Voor alle Belgische overheden samen is er over 10 jaar een toename van 24,6% in lopende prijzen, hetgeen overeenkomt met 7,9% in constante prijzen. In 2009 en in 2015 was er wel een knik naar beneden te bespeuren.

2.      De Vlaamse Overheid is de belangrijkste openbare investeerder in O&O met bijna 55% van de totale GBARD van België in 2017, tegenover 48% in 2008.

3.      Het aandeel van de Federale overheid in de GBARD van het land schommelt sinds 2010 rond 23%.

4.     Het aandeel van de Franse Gemeenschap blijft de jongste jaren stabiel rond 12%.

5.      Het aandeel van de GBARD van het Waals Gewest, dat zich op het niveau van de Franse Gemeenschap bevond, is in 2017 gedaald tot beneden de 10%.

6.     De initiële begrotingsgegevens voor het jaar 2018 zullen moeten geanalyseerd worden in het licht van de definitieve begrotingsgegevens voor 2018. Maar als de intenties zich bevestigen, dan zal 2018 het jaar zijn van een gevoelige daling van de begrotingskredieten voor O&O bij de Federale overheid.

7.     Uit een internationale vergelijking blijkt dat België niet meer achterop hinkt ten aanzien van de belangrijkste handelspartners. En dan houdt deze vergelijking nog geen rekening met de fiscale ondersteuning van het onderzoek dat in België zeer belangrijk is geworden.

Meer info over het rapport vindt u hier (studiereeks budgettaire kredieten).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.