Klinisch biologen dalen fors, spoedgeneeskunde in de lift

De cel Workforce artsen publiceerde een nieuw rapport over "The Physician Workforce in 2041". Het gaat om een projectie van huisartsenpraktijken en een dertigtal andere specialismen. Dit rapport is gebaseerd op recente gegevens en werpt een licht op de mogelijke toekomst van het medische landschap. Voor de specialisten kent urgentie- en acute geneeskunde een enorme groei qua werkkracht terwijl klinische biologie de sterkste daling noteert.

De experts achter het onderzoek maakten gebruik van de meest recente gegevens waarover ze beschikten. Deze gegevens omvatten het aantal personen dat een basisopleiding volgt, het aantal afgestudeerden dat in België en in het buitenland een specialisatie aanvat, het aantal personen dat gemachtigd is om geneeskunde uit te oefenen ('bestand'), de activiteit van de professionals, de Belgische bevolking en haar consumptie van gezondheidszorg. Ze corrigeerden de projectiehypothesen die in het vorige verslag werden gebruikt. Dit verslag betrof prognoses tot 2036 en was gebruikt voor het advies over de quota voor 2029-2033. Op vraag van minister Vandenbroucke werden nieuwe toekomstscenario's opgesteld voor het artsenbestand tot 2041.

Het projectieproces werd uitgevoerd voor een dertigtal medische specialismen en voor elke taalgemeenschap.

Voor de specialisten springen in de Vlaamse gemeenschap de volgende uitschieters in het oog:

 • de urgentie- en acute geneeskunde stevent op een enorme groei van van 203,10% tussen 2021 en 2041 (gewogen dichtheid Voltijds Equivalenten). De andere twee specialismen die hier aan de top staan, zijn kinder- en jeugdpsychiatrie (+ 47,60%) en plastische heelkunde (+ 42,62%).
 • aan de andere kant van het spectrum vinden we de klinische biologie (-36,37%), de geriatrie (-27,62%) en cardiologie (-24,13%).

Hierbij vindt u het overzicht voor alle specialismen.

> Het syntheserapport, inclusief projecties Franstalige Gemeenschap voor de specialismen in kwestie, vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Bart Lelie

  07 september 2023

  Mijn excuzes, ik had me eerst moeten verdiepen in de achterliggende documentatie. Het is nog veel erger.
  Als 50+ word ik blijkbaar geacht om verder te werken zoals ik bezig ben. Deze aanname geldt dus voor alle collegae 50+. Gelukkig zijn er niet veel 50+ en zal de impact ervan niet zo groot zijn als ze beslissen wat minder te gaan werken.

 • Bart Lelie

  07 september 2023

  Daar worden we niet zo vrolijk van... Het jaar 2031 lijkt een dramatisch jaar te gaan worden.

  Het blijft ook grappig te zien dat de voltijdse equivalenten meestal hoger zijn dan het aantal personen. Hoe de cardiologen met 100 man meer in 2041 met 30 VTE minder kunnen zijn, ontgaat me een beetje, tenzij de parttimers nu al vastgelegd zijn natuurlijk.