'Langste staking ooit' bij junior doctors in het Verenigd Koninkrijk

De junior doctors in het Verenigd Koninkrijk starten vandaag een staking van een week, een verlengstuk van hun protestacties die nu al maanden duren en 'de langste artsenstaking ooit' in het land. Aanstaande dinsdag loopt de actie ten einde.

Ze argumenteren hun felle acties als volgt: terwijl de werkdruk en de wachtlijsten recordhoogtes bereiken, is het salaris van artsen in opleiding sinds 2008 met meer dan een kwart gedaald.

"Een verlammende crisis in de kosten van levensonderhoud, burn-out en loonsverhogingen die ver onder de inflatie liggen, dreigen hardwerkende artsen uit hun beroep te verdrijven in een tijd waarin we ze meer dan ooit nodig hebben. Als artsen in opleiding de NHS moeten verlaten vanwege hun slechte salaris en arbeidsvoorwaarden, dan zal dat ten koste gaan van de diensten waarop we allemaal vertrouwen om voor onze naasten te zorgen."

Het aanbod van de overheid om aan hun wensen tegemoet te komen, is volgens de junior doctors ruimschoots onvoldoende. 

Een 'junior doctor' verdient ongeveer 32.000 pond (37.000 euro) in het eerste werkjaar, zegt de regering. Vakbond BMA (British Medical Association), waarbij 46.000 artsen in opleiding aangesloten zijn, zegt dat hun lonen met een kwart gedaald zijn sinds 2008, rekening houdend met de inflatie. 

De regering onderhandelde in de herfst om de situatie te proberen ontmijnen voor de winter. Er werd een loonsverhoging van 3 procent beloofd begin december, bovenop die van gemiddeld 8,8 procent die in de zomer toegekend werd. Maar BMA zegt dat de regering "niet in staat bleek om een geloofwaardig voorstel te doen" dat het koopkrachtverlies zou ondervangen. 

Het Verenigd Koninkrijk telde sinds midden 2022 veel stakingen als gevolg van de koopkrachtcrisis. De inflatie lag lang boven de 10 procent. Recentelijk daalde ze evenwel, om in november uit te komen op 3,9 procent.

Zowat de helft van de artsen in opleiding zou zich volgens de BBC bij de staking hebben aangesloten. De huidige actie beperkt zich tot Engeland zelf. De Schotse artsen bereikten al een akkoord. In Wales staat later dit jaar nog een actie gepland.

In deze video leggen ze de redenen van hun ongenoegen en hun recente acties uit.

Engelse arts-assistenten gaan opnieuw staken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Paul DEPUYDT

    03 januari 2024

    Een verloning assistent in UK in vergelijking met assistent in Belgie tijdens opleiding 1972-1976 bijgewerkt naar huidige index en euro. Het woord "staking" bestond toen nog niet.
    *eerste jaar assistent in UK verdient nu min. 37.904 euro/jaar, met wachtvergoedingen gem. 48.321 euro/jaar
    in 1972 eerst jaar assistent in Belgie: 144.000 BF/jaar = nu 22.860 euro/jaar, geen wachtvergoeding *inkomen einde opleiding UK maximaal 73.889 euro/jaar, met wachtvergoedingen gem. 83.421 euro/jaar
    in 1978 zesde jaar assistent in Belgie: 720.000BF/jaar = nu 68.400 euro/jaar, geen wachtvergoeding