“Als arts moet je toch altijd kiezen voor het beste materiaal”

Neurochirurg Frank Weyns kent persoonlijk geen gevallen van misbruik met implantaten, getuigt hij. Hijzelf zou zijn gemoedsrust verstoord zien als hij ethisch geen correcte keuzes zou maken.

“Probleem is dat alles over één kam geschoren wordt”, reageert hij op de heisa omtrent de implant files. “Niemand steekt het onder stoelen of banken dat medische firma’s een congresbezoek financieren voor een arts. Men vergeet er dan bij te zeggen dat die arts op het einde van het jaar een fiscale fiche krijgt en dat dat bij je inkomen bijgeteld wordt. Men voorziet dat als een voordeel in natura voor een vorm van bijscholing. Dat is altijd zo geweest, alleen is het vandaag aan duidelijkere regels gebonden dan enkele decennia geleden.”

“Ik denk dat op dit moment 99% van de firma’s van medisch materiaal de regels correct toepast. Als arts moet je toch nog altijd kiezen voor het beste materiaal. Dan kan je ook nog met een gerust gemoed slapen. Mocht ik met minderwaardige materialen gaan werken om welke reden dan ook, dan zou ik niet meer slapen. Je weet toch dat zoiets problemen oplevert. Ik ben ervan overtuigd dat die ethische keuze bij de meeste artsen geen probleem is. Men houdt in dit debat te weinig rekening met de grote meerderheid van artsen die elke dag zijn uiterste best doet voor de patiënt. Ik hoop dat die negatieve publiciteit uitdooft, en uiteraard dat de excessen eruit gaan.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.