“Mijn wens voor 2024: vrede in de gezondheidszorg” (Johan Blanckaert)

Bvas-voorzitter Johan Blanckaert laat in De Tijd zijn licht schijnen over de conflictueze verhouding met minister Vandenbroucke in de aanloop naar een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen. “De vrije geneeskunde bewijst haar nut. Mijn wens voor 2024 is daarom vrede in de gezondheidszorg: dat de patiënt de vrijheid mag behouden om zich tot de arts te wenden die hij kiest.”

De gesprekken over de nomenclatuurhervorming botsen enigszins met recente initiatieven van de minister zoals het nakende supplementenverbod medische beeldvorming voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Nochtans: “We gaan akkoord met een herijking van de nomenclatuur. Ik was aanwezig op de startvergadering waar besloten is de onevenwichten recht te trekken”, dixit dr. Blanckaert.

Waar er vooral ruis op de communicatie zit, is het volledige plaatje: “Het was net de bedoeling de taart te herverdelen en niet om ze kleiner te ­maken. Dat laatste is wat de minister nu alsnog aan het doen is.”

Daarnaast woedt ook de ideologische discussie waarbij Bvas de minister beschuldigt van favoritisme voor de medische huizen of wijkgezondheidscentra ”die per forfait betaald worden. Per arts zien ze net minder patiënten. Om dat op te lossen wil de minister taken doorschuiven naar verpleegkundigen. Terwijl al die taken voor de arts perfect mogelijk zijn in de prestatiegeneeskunde.”

Nochtans levert die prestatiegeneeskunde vooral tevredenheid op bij de patiënten: “Kijk naar de cijfers van de OESO over hoe tevreden de Belgen zijn over de kwaliteit van geneeskunde. De vrije geneeskunde bewijst haar nut. Mijn wens voor 2024 is daarom vrede in de gezondheidszorg: dat de patiënt de vrijheid mag behouden om zich tot de arts te wenden die hij kiest.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.