“Morgen wordt netwerkstandaard 1,5 miljoen inwoners”

Danny Havenith, bestuurslid van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) schetst met ons enkele cruciale problemen in de ziekenhuissector en voorziet ze van de nodige kanttekeningen. “We worden te administratief, zijn niet innovatief genoeg. Er valt heel wat efficiëntiewinst te boeken. Daarvoor huldig ik vijf principes: eHealth, robotisering, Medtech, mhealth en healthtech.”

Van 11 tot 14 september ontvangt de BVZD in Gent de European Association of Hospital Managers EAHM (*) met een congres dat in het teken staat van innovatieve strategieën. Een goed uitgestippelde ziekenhuisstrategie kan vandaag letterlijk van levensbelang zijn voor sommige ziekenhuizen.

Hier en daar hoort men dat de toestand van enkele ziekenhuizen gevaarlijk precair wordt: “Een aantal instellingen danst inderdaad op de rand van echte financiële problemen. Vooral kleinere instellingen hebben nog de kans om zich in te passen in een netwerk om hun ziekenhuis een nieuwe strategische richting te geven: referentieziekenhuis, basisziekenhuis, ambulante verzorging, waar iedereen zijn strategische rol heeft” waarschuwt Havenith. Zelf kon hij ervaren dat in zijn eigen streek de samenwerking tussen Sankt Vith en Eupen met het CHC in Luik qua schaalgrootte een resem voordelen kon opleveren. Vooral dan voor administratie, apotheek, laboratoria, financiën, MKG-Registratie, boekhouding, informatica, aankoopdienst.

Intussen ziet Danny Havenith de volgende stap van schaalvergroting al naderen voor ziekenhuisnetwerken: “Vandaag evolueren we richting 500.000 inwoners per netwerk, morgen wordt de standaard 1,5 miljoen. Dat om een antwoord te bieden op de technologische evolutie”, schat hij in. Maar zorgnabijheid blijft volgens hem essentieel. Als voorbeeld haalt hij de provincie Luxemburg aan “dat dan voor de inzet van een Mug-helikopter moet samenwerken binnen het veranderde ziekenhuislandschap van de provicie en met andere techieken, bijvoorbeeld een drone voor de belevering van de ziekenhuisapotheek.” Innovatie verloopt best ook in onderlinge en wederzijdse samenwerking binnen netwerken. Het netwerk van het Duitse Westfalen is een mooi voorbeeld, stipt hij aan.

Onnodig getreuzel

We evolueren via netwerken ook naar 25 netwerkcomités, “een overzichtelijke groep om te overleggen, maar we hebben wel heel wat tijd verloren met de hervormingen: één legislatuur kan normaal volstaan voor de realisatie. Ik stel vast dat de meeste CEO’s in ons land – in Vlaanderen Brussel, Wallonië – de netwerken zeer positief zien. Ze zijn ongeduldig, willen vooruit met de netwerken, sneller dan de ziekenhuiskoepels, waar ook het publiek-privédebat meespeelt.”

Depolitiseren-open debat voeren

“De soms politieke benoeming van de raden van bestuur is in het huidige ziekenhuislandschap een echte  uitdaging. De complexiteit van de knowhow vraagt professionalisering in de governance. Een knelpunt is dat bijvoorbeeld de betrokken vertegenwoordigers van de gemeente met goede voornemens bij het begin van hun mandaat doorgaans over onvoldoende kennis beschikken. Als we telkens opnieuw om de zes jaar na verkiezingen deze politieke vertegenwoordigers moeten bijspijkeren over de principes van het budget financiële middelen en de ziekenhuiswetgeving, dan zitten we met een kennisprobleem.

Professionaliseren

Hier moeten we binnen het netwerkbeheer de rol van de CEO samen met de netwerk-hoofdarts versterken en de voorzitters van de raden van bestuur en medische raad professionaliseren om leiderschap en deugdelijk bestuur te bevorderen.

Het ontbreekt ons aan controle van onafhankelijke bestuurders/experts. Daarvan hebben we er nog niet genoeg. Met de BVZD, Guberna en ook professionele trainingen moeten we de mensen aan de top naar een hoog niveau tillen omdat we instellingen besturen met een groot personeelsbestand en veel verantwoordelijkheid dragen.”

Danny Havenith vermeldt expliciet als probleem dat ziekenfondsen en hun afgevaardigden deel uitmaken van raden van bestuur. Deze mensen dragen immers twee petjes omdat ze ook mee de middelen verdelen. Dat moeten we herzien.

(*) Congres EAHM-BVZD 11-14 september, Gent

INNOVATIVE HEALTHCARE STRATEGIES

6 themes - 6 hospitals – networking

Registreren kan hier: https://eahm-ghent2019.eventsite.be/

Meer info ook in onze agenda.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.