Leidden betwiste artsendiploma’s en ongeoorloofde anesthesieprocedure tot dode? 

Daarover moet de rechtbank zich buigen in een proces tegen de Genkse Wellnesskliniek en de betrokken chirurgen resp. verpleegkundigen.

Paal en perk stellen aan artsen die zonder gehomologeerd diploma aan de slag zijn in ons land? Daar maakt de Orde een actiepunt van. In een proces tegen de Genkse Wellnesskliniek spelen deze elementen ook mee, samen met de bevoegdheid om te anestheseren.

De aangeklaagden, twee artsen en verpleegkundigen en de CEO van de Wellnesskliniek,  wordt het toedienen van slagen en verwondingen ten laste gelegd. Verder zouden ze medische handelingen hebben uitgeoefend zonder dat ze over de nodige diploma's of getuigschriften beschikten, en schuldig verzuim. Het Openbaar Ministerie vroeg naast geldboetes ook gevangenisstraffen van één tot negen maanden met uitstel.

Twee incidenten

Waar gaat het om? In 2011 deden zich in de Wellnesskliniek twee incidenten voor. In het eerste dossier overleed een 44-jarige Canadese vrouw na een buikwandoperatie. Na de operatie in de namiddag kreeg de vrouw interne bloedingen en last van een lage bloeddruk en versnelde polsslag. De aanwezige verpleegkundige probeerde de plastische chirurg te bereiken maar besloot op aanraden van de echtgenoot van de patiënt om een ambulance te bellen. Pas tegen middernacht werd ze overgebracht naar het ziekenhuis en kon de plastische chirurg bereikt worden.

De vrouw werd in comateuze toestand en met een falende bloedsomloop opgenomen in het ZOL in Genk. Ze overleed een maand later. Een dag na de operatie had ze vier kilo bloedklonters in haar maag. Deskundigen zeggen dat ze enkele uren na de operatie al leeggebloed was. Zowel de verpleegkundigen als de chirurg die de vrouw behandelden staan terecht voor schuldig verzuim en/of het toedienen van slagen en verwondingen met dodelijke afloop.

Gewettigde anesthesie?

Een tweede incident deed zich enkele maanden later voor tijdens een borstoperatie. Tijdens de operatie viel de hartslag van de patiënte plotseling weg. De chirurg en de verpleegkundigen begonnen met hartmassage en kregen het hart vrijwel onmiddellijk terug aan de gang.

Mogelijk ging het over een slecht aangebrachte sensor of had de vrouw een extreme hartvertraging. Na de operatie moest de vrouw zich op aanraden van de plastische chirurg laten controleren in een ziekenhuis. Daar werd niets speciaals vastgesteld, maar kreeg de vrouw wel de raad om een klacht in te dienen tegen de Wellnesskliniek, de chirurg en de bij de operatie aanwezige verpleegkundigen, omdat er volgens een arts van het ziekenhuis anesthesie werd toegepast met een verdovingsmiddel dat enkel mag toegediend worden door anesthesisten. De aanwezige verpleegkundigen en artsen zouden voor het gebruik van het middel niet over de juiste diploma's en getuigschriften beschikken.

Volgens de artsen, de verpleegkundigen en hun advocaten mogen de verpleegkundigen het middel wel in kleine hoeveelheden toedienen om de patiënten onder sedatie te brengen. De hoeveelheid van het toegediende middel bepaalt in welke mate een patiënte nog tijdens een operatie kan reageren. Volgens hen is er pas sprake van anesthesie als ze in fase 4 of verder zitten van de sedatieschaal. Vanaf niveau vier kunnen patiënten gewekt worden met een fysieke stimulans. Daarna zijn ze niet meer wekbaar.

Verantwoordelijkheid aanwerving

De artsen beweren ook dat ze niet nakeken of de verpleegkundigen over de nodige diploma's beschikten. Zij kregen het personeel en de infrastructuur ter beschikking gesteld van de Wellnesskliniek. De CEO en de Wellnesskliniek stonden in voor de aanwerving van de verpleegkundigen en het gebruikte materiaal en medicijnen.

Op de website van de Wellnesskliniek staat vandaag wel expliciet bij het steekwoord ‘vacatures’: "Hebt u nog geen inschrijving bij de Belgische Orde van Geneesheren? Doe uw aanvraag dan nu. Het kan enkele maanden duren voordat alle formaliteiten vervuld zijn om uw beroep in België te kunnen uitoefenen."

"De inschrijving bij de Orde der Geneesheren is wettelijk verplicht voor alle artsen die de geneeskunde tijdelijk of definitief in België wensen uit te oefenen. Houders van een buitenlands ( EU of Zwitserland) diploma kunnen een aanvraag voor erkenning van het specialisten diploma doen bij de Dienst erkenning van de gezondheidszorgberoepen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid."

"Vraag eerst de erkenning voor uw diploma's aan bij de Vlaamse overheid."

Beroepsvereniging burgerlijke partij

Volgens het Openbaar Ministerie koos de CEO mogelijk door economische belangen voor de goedkopere verpleegkundigen in plaats van de duurdere anesthesisten. Volgens haar advocaten en die van de kliniek is dat ook de reden waarom de Belgische beroepsvereniging voor Anesthesisten zich burgerlijke partij stelde tegen de kliniek, de verpleegkundigen en artsen. De advocaten verwijten de beroepsvereniging dat ze omwille van de erelonen die anesthesisten mislopen door de verpleegkundigen, willen dat in elke privékliniek anesthesisten voor de sedatie of anesthesie instaan.

De familie van de overleden Canadese vrouw vraagt een schadevergoeding van 250.000 euro. De tweede patiënte vraagt een schadevergoeding van 5.000 euro. De advocaten van de verpleegkundigen, chirurgen en de CEO vragen allemaal de vrijspraak of opschorting.

Het vonnis wordt eind april verwacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.