Luc Van Gorp (CM): "Tevreden met uitkomst, maar demarche was disproportioneel"

CM-voorzitter Luc Van Gorp toont zich tevreden met het resultaat dat het overleg maandag op de medicomut in aanwezigheid van minister Vandenbroucke opleverde, maar noemt de 'demarche' van Bvas 'disproportioneel'. Zijn collega Paul Callewaert van Solidaris is blij 'dat het gezond verstand zegevierde'.

Beide tenoren gaven uitleg op Radio 1. "Wij staan achter de wet die gestemd werd en waar patiënten duidelijkheid krijgen over tarieven die hen zullen worden aangerekend. Daarover is heel veel lawaai gemaakt, waardoor een pak  mensen energie moesten steken in iets dat niet nodig was", luidde de reactie van Van Gorp. Paul Callewaert sloot zich daarbij aan met de opmerking dat alles nu nog iets duidelijker is, "en die verduidelijking van de minister heeft de bezorgdheid bij artsen weggenomen. Het overleg waarnaar Bvas vroeg, is en was er. De gevolgen van het opzeggen van het akkoord hadden zich tegen Bvas-leden zelf kunnen keren", waarschuwde hij nog. "In wezen is er nu niets veranderd. Het is essentieel dat zorg niet wordt uiitgesteld omwille van te hoge of onduidelijke tarieven."

De uitkomst van dat overleg en het feit dat de conventie in de loop van dat overleg alsnog op losse schroeven komlt te staan, dat blijft overigens onzeker.

"Syndicaat van de patiënt"

Luc Van Gorp schetste het brede plaatje: "Het probleem is dat we - in de context van de gesprekken over een andere ziekenhuisfinanciering - in een gesprek zitten met grote blackbox; We moeten een bedrag van 35,2 miljard verdelen samen met werkgevers en werknemers."

"Wij zijn het syndicaat van de patiënt en willen die patiënt beschermen"; ging Van Gorp verder. "De maatregel van de minister was goed omdat patiënten vandaag niet goed weten wat ze moeten betalen bij hun arts. Vreemd is dat, als we een conventie sluiten, er toch nog een groep is die die conventie niet volgt."

Voor Paul Callewaert staat het principe van conventionering inderdaad onder druk. Maar het bedrag dat vrije beroepers krijgen toegestopt om hun job te doen, is toch aanzienlijk. Het is sterk dat artsen dan van de afgesproken tarieven kunnen afwijken."

Of betaalbare zorg schaarser wordt? "Als je alle middelen efficiënt inzet, moet het bedrag volstaan", luidde het. "Maar binnen bepaalde groepen is misschien wel een herverdeling van die middelen nodig. Alleen mag de patiënt daar niet het slachtoffer van worden. Misschien moeten we daar een aantal principes uit het verleden bijstellen om een betaalbaar model te behouden."

Artsen worden met vinger gewezen, maar ziekenfondsen vragen meer via extraverzekeringen, werd beide ziekenfondstenoren nog voor de voeten geworpen. Gaat dat niet om een gelijkaardig probleem en is dat dan fair?

Luc Van Gorp ging meteen in de tegenaanval: "U draait het systeem wat om. Er ontstonden net facultatieve verzekeringen bij de ziekenfondsen - vooral hospitalisatieverzekeringen - om te vermijden dat steeds meer supplementen werden aangerekend. Wij zijn als ziekenfondsen altijd voorstander geweest om dit soort verzekeringen te kunnen afschaffen. Net daarom moeten we transparant zijn over de toegekende middelen."

> Bvas dreigt niet langer met opzeggen akkoord medicomut

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.