Met welke beroepen werkte industrie het meest samen in 2018?

Specialisten blijven de voorkeurgroep, huisartsen staan op de derde plaats. Binnen de specialisten staan internisten, cardiologen en orthopedisten aan de top.

Christophe Dekoninck, woordvoerder betransparent.be, directeur Domus Medica en bestuurder Mdeon, gaf een overzicht van de nieuwe ontwikkelingen van samenwerkingen onder de Sunshine Act. Ter herinnering: die Sunshine Act moet garant staan voor meer transparantie tussen zorgverleners, instellingen, patiëntenverenigingen enerzijds en farma/medische technologiebedrijven anderzijds.

Dekoninck begon met een citaat van minister De Block waarin ze zei dat transparantie vandaag haast vanzelfsprekend is geworden. Sinds vorig jaar is de toestemming van zorgverleners ook niet meer nodig om gegevens te publiceren die te maken hebben met hun samenwerking met de industrie. Op zich is daar ook niets verkeerds mee zolang ze die samenwerking kunnen verantwoorden. Mdeon en transparent.be is trouwens juist bedoeld om de mist daarover te doen optrekken en het belang van die samenwerking in de verf te zetten.

In totaal dienden voor 2018 niet minder dan 596 geregistreerde ondernemingen en medische technologiebedrijven hun gegevens in. Dat voor een bedrag van goed 219 miljoen dat dus dit soort samenwerking de kosten dekt. Naar wetenschappelijk onderzoek (vooral klinische studies) vloeide 124,5 mijjoen, dus meer dan helft, wetenschappelijke bijeenkomsten namen ruim 40 miljoen of zowat 18% in beslag. Verder volgen schenkingen en toelagen (23,7 miljoen) en diensten/consultancy (20,7 miljoen).

104 innovatieve farmaceutische bedrijven die lid zijn van pharma.be hebben in 2018 voor 171 miljoen euro geïnvesteerd in samenwerkingen met gezondheidsorganisaties (zoals o.m. universiteiten, ziekenhuizen, artsen- en apothekersverenigingen of onderzoeksorganisaties uit de agro-industrie), zorgverstrekkers (artsen, apothekers, dierenartsen…) en patiëntenverenigingen in België.

Deze investeringen maken deel uit van een veel groter bedrag (3,6 miljard euro) dat de innovatieve farmaceutische bedrijven vorig jaar in België investeerden in Onderzoek & Ontwikkeling, o.m. in eigen labo-onderzoek.

Specialisten, verpleegkundigen, huisartsen

De beroepen waarmee het meest werd samengewerkt, zijn specialisten (57,9%), verpleegkundigen (11,3%), huisartsen (10,5%) en dierenartsen (10,4%). De hoge plaats van verpleegkundigen ligt voor een goed stuk aan het feit dat ze met veel meer zijn dan de andere beroepsgroepen, zowat 200.000. In relatieve cijfers is hun aandeel dus beperkter.

Bij de specialisten ziet de rangschikking er als volgt uit:

Meest voorkomende medische specialismen

  • Interne geneeskunde 11,0%
  • Cardio 10,7%
  • Orthopedisten            8,2%
  • Chirurgen 7,1%
  • Gastro-enterologen 6,2%
  • Dermato-venerologen 5,3%
  • Neurologen     5,0%
  • Urologen         4,8%
  • Pneumologen 4,8%
  • Gynaecologen/obstetrici 4,1%
  • Pediaters 3,8%
  • Oftalmologen 3,8%
  • Radiologen 3,7%
  • Medisch oncologen 3,3%
  • Anesthesisten 3,0%

Meer details vindt u via de zoekmotor.

Ten opzicht van vorig jaar vonden twee fundamentele veranderingen plaats: de dierenartsen werden toegevoegd. En de bijdragen voor patiêntenorganisaties vermeerderden met 28%, wat eerder om een shift ging omdat er bij de post consultancy een gelijkaardige daling plaatsvond.

Soms krijgt Mdeon weleens de kritiek dat het te weinig flexibel omgaat met investeringskosten, bijvoorbeeld als voor een congres in de VS een groep artsen de avond voordien afreist en die dag niet wordt meegeteld. Dat weerlegt Mdeon dan weer: “Alles wordt geval per geval bekeken.”

Inmiddels is het register opengesteld voor de registratie van gegevens uit 2019.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jules AERTS

    24 juni 2019

    Terwijl de apothekers de geneesmiddelenexperten zijn .....
    Waar is de objectiviteit?