Mike Daubie wordt nieuwe medicomutvoorzitter

Er dienen nog enkele formaliteiten vervuld te worden, maar het is zeker dat Mike (Mickaël) Daubie de nieuwe medicomutvoorzitter wordt in opvolging van Jo De Cock. Dat nieuws viel tijdens het Lentesymposium van Domus Medica.

Daubie, directeur-generaal van het departement Gezondheidszorg, viel onlangs nog op toen hij samen met Pedro Facon via een charmeoffensief de gemoederen probeerde te sussen in verband met de nomenclatuur- en ziekenhuisfinancieringshervormingen. Die zouden moeten helpen om het artseninkomen opnieuw in evenwicht te brengen. "Het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen (2024-2025) brengt het economische voortbestaan van artsen niet in gevaar," aldus beide ambtenaren-directeuren in een reactie op een opiniestuk van Jacques de Toeuf in De Specialist.

Van in het begin van zijn carrière bij het Riziv in 2004 doorzwom Mickaël Daubie verschillende wateren binnen de Dienst voor geneeskundige verzorging (DGV). Als econoom van opleiding ging zijn belangstelling al snel uit naar hervormingen binnen de ziekenhuissector, bijvoorbeeld de financiering van het dagziekenhuis en de laagvariabele zorg.

Sinds 2011 stond hij aan het hoofd van de Directie onderzoek, ontwikkeling en kwaliteitspromotie binnen het Riziv. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de financiering en ondersteuning van diverse innoverende projecten, talrijke eGezondheidsprojecten en projecten in verband met toegankelijke zorg. Daarnaast is Mickaël Daubie ook voorzitter van de Nationale Commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen.

Mickaël Daubie was eerder al ad interim directeur-generaal van DGV tussen oktober 2019 en november 2020. Hij is iemand met heel wat expertise in de gezondheidszorgsector in al zijn aspecten. Zo voerde hij ook het woord in de Kamer naar aanleiding van het debat over de ziekenhuishervorming. Bovendien kan hij rekenen op de steun van een ervaren staf om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Op het Lentesymposium werd ook de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts uitgereikt en vond een debat plaats over het beleid, met panelleden Prof. dr. Dirk Ramaekers, Caroline Verlinde, Pedro Facon en Margot Cloet. Daarover later meer.

> "Nieuw akkoord zal artsen niet verarmen" (Pedro Facon en Mickaël Daubie)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.