MLOZ adviseert al onze overheden en Europa 

De MLOZ brengt 'gepersonaliseerd' advies uit naar alle verschillende overheden in dit land. Zonder daarbij het belangrijke beleidsniveau Europa te vergeten. Rode draad voor al die overheden is een betere preventie. Met voor Vlaanderen meer aandacht voor de mentale weerbaarheid van jongeren, voor Wallonië meer middelen voor preventie tout court.

Vlaanderen moet voor de MLOZ zorgvuldig de volgende fasen van de implementatie van de staatshervorming plannen, met bijzondere aandacht voor Brussel. Brussel krijgt dan weer de opdracht om zijn Gezondheidsplan uitvoeren en te coördineren met de andere deelstaten. Overigens is er voor Brussel nog heel wat werk te verzetten op institutioneel vlak: een duo van Brusselse ministers zou de teugels in handen moeten houden op vlak van gezondheid en sociale zaken, een permanente interministeriële raad tussen de bevoegde entiteiten in Brussel is ook een vereiste. En één administratie ten dienste van het duo van ministers  zou moeten volstaan.

Eenzelfde revalidatietraject voor Vlaanderen

Vlaanderen zelf dient de gemeentecapaciteit te versterken voor de evaluatie/bijsturing van de eerstelijnszones. Revalidatie verdient meer aandacht: betrek de patiënt meer in de organisatie van zijn revalidatietraject, heet het. “Garandeer een gelijke behandeling.” Daarin passen ook initiatieven en projecten die langer zelfstandig thuis wonen voor ouderen mogelijk maken. “Versterk daarbij de positie van de mantelzorger en pak de problematiek van isolement aan.”

Geen vriendjespolitiek in Wallonië

Wallonië moet onder meer zijn procedures/structuren verder vereenvoudigen, een toekomstgerichte visie rond thuiszorg ontwikkelen en ook de positie van de mantelzorgers versterken. Toenadering tussen alle actoren uit de eerste lijn is een must. Niet onbelangrijk: “Een gelijkwaardige behandeling moet gegarandeerd zijn bij de subsidiëring van de dienstencentra van de ziekenfondsen, en dat op basis van objectieve toekenningscriteria.”

Brussel: meer gmd

Voor Brussel vragen de MLOZ nog een sterkere promotie van het gmd en herziening van de aanpak voor mensen met een zorgnood, met alternatieven voro rusthuizen. Milieu is een speciaal aandachtspunt (wat ook bleek uit het stemgedrag).

Europa: socialer

Een sociaal Europa dat ongelijkheden wegwerkt door de concretisering van de Europese pijler van sociale rechten is uiteraard een aloude eis. Daar hoort ook de garantie bij van de financiële toegankelijkheid van geneesmiddelen en respect voor mensenrechten in handelsverdragen.

Een dada van de MLOZ: een digitale agenda die een antwoord biedt op de werkelijke uitdagingen van de volksgezondheid, innovatie aanmoedigt en efficiënte, toegankelijke gezondheidssystemen in verandering ondersteunt.

Laatste, wat logische punt vanuit ziekenfondshoek: een sterke Europese sociale economie, met een erkenning van de ziekenfondsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.