Na correctie door bereikbaarheidsfactor van < 30 minuten: 17 kraamklinieken dicht

Het KCE versoepelt het minimumcriterium van 557 bevallingen per jaar waar de bereikbaarheidsfactor niet gehaald wordt. Elke vrouw (tussen 15 en 49 jaar) moet immers binnen een veilige tijdslimiet een materniteit met de wagen kunnen bereiken. Op basis van die criteria, dus een gegarandeerde efficiëntie, kwaliteit en toegankelijkheid, moeten dan maar 17 kleine materniteiten in plaats van 21 sluiten.

Onvoldoende efficiëntie is inderdaad niet het enige sluitingscriterium. Bereikbaarheid is immers cruciaal: elke vrouw tussen 15 en 49 jaar moet een materniteit binnen een bepaalde tijd (bv. 30 minuten) met de wagen kunnen bereiken.

Vandaag heeft 80% van de vrouwen meer dan 8 materniteiten op een halfuur rijden van huis liggen. Bij nog geen 2% is dat er maar één. Wat is bij de 21 materniteiten die het minimum aantal van 557 bevallingen niet bereiken, de impact van hun sluiting op deze bereikbaarheid? Vier van die kraamklinieken blijken absoluut nodig om de 30-minutenregel in stand te houden. Zij worden dan ook best niet gesloten. Voor de overige 17 zou een sluiting echter geen probleem voor de toegankelijkheid vormen. Het KCE pleit dan ook voor de intrekking van hun erkenning (zie kaart).

Capaciteit omliggende materniteiten

Materniteiten moeten niet alleen binnen een veilige tijdsduur bereikbaar zijn, maar ook over voldoende plaats beschikken voor hun patiëntes, zeker als ze ook de activiteiten van de gesloten materniteiten moeten overnemen. De sluiting van de 17 kleinere materniteiten zou leiden tot een toename in activiteit in de overblijvende omliggende materniteiten met gemiddeld 17%. Op zich geen probleem omdaet we in ons land een overschot van in totaal 390 tot 900 bedden kennnen in kraamklinieken.

Op het kaartje moeten materniteiten aangeduid met een oranje vierkantje volgens het KCE dicht.

Lees ook: 
> Reactie beroepsvereniging Vlaamse gynaecologen
“KCE: minstens 557 bevallingen jaarlijks nodig, dus 21 kraamklinieken sluiten”
Minimumcriterium materniteiten nog optrekken voor netwerken
"Opportuniteit voor onze gezondheidszorg: materniteiten afbouwen" (De Block)
Welke kraamklinieken liggen nu in het vizier?
> "Er kunnen niet zomaar 17 materniteiten gesloten worden" (CD&V)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.