België op 25 in wereldtop innovatie, Nederland op 2

Volgens de nieuwe Globale Innovatie-Index (GII) haalt België net de top-25. Nederland prijkt op plaats 2. Dat voor Europa. Op wereldvlak valt op dat China enorme vooruitgang boekt en de top-20 binnenscheurt op plaats 17, terwijl de VS terugzakt naar plaats 6.

De GII is is uitgegroeid tot een toonaangevende benchmarking-tool voor bedrijfsleiders, beleidsmakers en anderen die inzicht willen en vooruitgang evalueren in de innovatie wereldwijd.(1) (2)

De top-10 wordt gevormd door Zwitserland, Nederland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, de VS, Finland, Denemarken, Duitsland en Ierland. Europa boven dus. Maar China rukt sterk op en bezet nu de 17de plaats. Ook Israel presteert sterk met een sprong van 17 naar 11.

Top 20 GII

Ons land haalt net de top-25 waaruit het vorig jaar getuimeld was. Het wint twee plaatsen.

De nummer 17-plaats van China dit jaar betekent een doorbraak voor een economie die getuige is van een snelle transformatie, geleid door het overheidsbeleid dat prioriteit geeft aan onderzoek en ontwikkeling. En dat terwijl de VS terugvallen naar nummer zes, al blijft het een innoverende kradht in de GII 2018 die veel van 's werelds toonaangevende hi-tech bedrijven en ingrijpende innovaties heeft geproduceerd.

Europa

Elf van de top 20 innovatieve economieën komen uit Europa, waaronder de top drie: Zwitserland (1e), Nederland (2e) en Zweden (3e).

  • Zwitserland verdient de toppositie in de GII voor het achtste opeenvolgende jaar. Het staat op de eerste plaats in verscheidene octrooi- en IP-gerelateerde indicatoren en is tevens de nummer één in high- en medium-hightech productie. Het is een van de wereldleiders voor R & D-uitgaven en de kwaliteit van zijn universiteiten.
  • Nederland krijgt wereldwijd de op een na beste innovatieranking. Het heeft een sterke, aan elkaar gelinkte bedrijfssector die goed samenwerkt met universiteiten. Het bedrijfsleven is geïnternationaliseerd via export van IP-licenties.
  • Zweden haalt de derde beste ranking wereldwijd. Het handhaaft zijn eerste positie voor octrooiaanvragen). Het verhoogt zijn prestaties voor online creativiteit.

Andere opvallende GII-vaststellingen dit jaar:

  • Geactualiseerd onderzoek over 'top science and technology clusters' wereldwijd (met toevoeging van wetenschappelijk publicaties aan internationale octrooiaanvragen) leert dat dat Tokio-Yokohama en Shenzhen-Hong Kong de lijst van innovatieclusters leiden terwijl de VS het grootste aantal hotspots heeft (26);
  • Een nieuwe "IPC Green Inventory" laat een verontrustende afnemende groei zien in milieuvriendelijke energiegerelateerde octrooien, met groene piekcijfers voor octrooipublicaties in 2012;
  • Het efficiëntst innoveren Zwitserland, Luxemburg, China, Nederland, Oekraïne, de Republiek Moldavië, Malta, Hongarije, Duitsland en Zweden, afgaand op hun investeringen in onderwijs, onderzoek en R & D-uitgaven en de hoogwaardige innovatie-outputs;
  • Een nieuwe indicator, voor de creatie van mobiele apps, zet Cyprus, Finland en Litouwen op kop wereldwijd (ontwikkeling mobiele apps in verhouding tot het bbp).

(1) De meetgegevens zijn onder meer gebaseerd op innovatiefactoren in: 126 landen / economie-profielen, sterktes/zwaktes; 80 gegevenstabellen voor indicatoren uit meer dan 30 internationale publieke en private bronnen, waarvan 57 harde gegevens, 18 samengestelde indicatoren en 5 enquêtevragen; een transparante en repliceerbare berekeningsmethode inclusief 90% -betrouwbaarheidsintervallen voor elke indexclassificatie (GII, output en input-subindexen) en een analyse van factoren die van invloed zijn op jaar-op-jaar wijzigingen in ranglijsten;

(2) De lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door jCornell University, INSEAD en de World Intellectual Property Organisation (WIPO) en GII Knowledge Partners; hij wordt onderworpen aan een onafhankelijke statistische controle door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie. Op www.globalinnovationindex.org kunt u het volledige rapport downloaden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.