"Nieuwe Rizivcijfers geven Bvas gelijk": ruim helft artsen stemde

Het Riziv had zijn berekeningen in verband met de medische verkiezingen tot nu toe altijd gebaseerd op het aantal artsen dat in ons land het recht heeft om het beroep uit te oefenen (52.624). Maar de nieuwe gecorrigeerde Rizivcijfers van het aantal actieve artsen, in antwoord op een parlementaire vraag van Frieda Gijbels (N-VA) tonen een totaal ander beeld en stellen dus ook de participatiegraad aan de verkiezingen bij, aldus Bvas. Waarmee het syndicaat naar eigen zeggen zijn gelijk haalt.

In België zijn er momenteel 2.440 artsen zonder enige specialisatie (de zogenoemde 000-artsen), zie ook ons eerder artikel vandaag op basis van wat in de algemene pers verscheen en wat we eerder schreven. "Naar aanleiding van dat cijfer vernemen we vandaag in verschillende Vlaamse kranten dat er – volgens de nieuwe Riziv-cijfers – slechts 38.119 artsen actief in ons land zijn", pikt Bvas daarop in.

"Van die 38.119 artsen hebben er 20.903 hun stem uitgebracht bij de medische verkiezingen. Dat betekent", zo redeneert Bvas-voorzitter Johan Blanckaert, "dat meer dan 1 op de 2 artsen aan de medische verkiezingen hebben meegedaan. BVAS-ABSyM heeft dat steeds beweerd. Het Riziv had zijn berekeningen in verband met de verkiezingen tot nu toe altijd gebaseerd op het aantal artsen dat in ons land het recht hebben om hun beroep uit te oefenen (52.624). Het Riziv toont nu de correcte cijfers van het aantal actieve artsen. Dat geeft een totaal ander beeld van de participatiegraad aan de verkiezingen", besluit hij.

> De penibele situatie van 000-artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.