NMR AZ Oudenaarde officieel goedgekeurd

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft beslist een planningsvergunning toe te kennen voor de oprichting van een dienst magnetische resonantie tomograaf aan AZ Oudenaarde. Het ziekenhuis heeft dus goedkeuring om een NMR-toestel aan te kopen.

Een NMR-scan maakt zoals bekend gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden in het lichaam te maken. Een MRI-scan is complementair aan de beeldvorming via CT-scan en echografie.

De installatie van een NMR-toestel betekent een grote meerwaarde voor de kwaliteit en het aanbod van dienstverlening van de afdeling beeldvorming in AZ Oudenaarde, aldus het ziekenhuis. Magnetische resonantie draagt bij tot accuratere beelden en minder blootstelling aan ioniserende straling.

Het AZ Oudenaarde calculeerde van bij de start van de verbouwingswerken mee in dat er bij de aanbouw van de nieuwe vleugel op de dienst radiologie en medische beeldvorming een NMR-toestel zou komen.

De het licht op groen staat, worden de aankoop en installatie voltrokken in de tweede jaarhelft.

“We hebben er heel lang moeten voor vechten, maar met dit ultramodern toestel kunnen we nu de patiënten in ons eigen ziekenhuis nog beter behandelen en zetten we opnieuw een belangrijke  stap vooruit in de kwaliteit van de zorg", reageert Stefaan Vercamer, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Dr. Thomas Vanden Berghe, diensthoofd Medische Beeldvorming, ziet het zo: “De verschuiving in de beeldvorming van CT naar NMR is een logische stap in de bescherming van patiënten, omdat NMR geen stralen geeft. De NMR is op vele vlakken  ook superieur om letsels op te sporen, vooral van de weke weefsels zoals hersenen, ruggenmerg en gewrichten, maar evengoed voor preoperatief onderzoek van rectumtumoren en het opsporen en identificatie van letsels in bv. lever en pancreas."

"Met de uitbouw van deze NMR, waarvan de voorbereidingen reeds in 2007 zijn gestart, beschikt AZ Oudenaarde over een zeer modern en volledig uitgerust park van apparaten voor medische beeldvorming en kan het ten volle zijn taak van regionaal ziekenhuis in de Vlaamse Ardennen opnemen.”

Op de foto het team radiologen van de dienst Medische Beeldvorming van AZ Oudenaarde. v.l.n.r. : Dr. Frank Hatem, Dr. Thomas Vanden Berghe, voorzitter Raad van Bestuur Dhr. Stefaan Vercamer, Dr. Catherine Heyse, Dr. Thomas Thuysbaert

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.