"Opschalen IZ schaadt patiëntenzorg" (Geert Meyfroidt)

Ook UZ Leuven is klaar om tegen volgende dinsdag op te schalen naar fase 2A, zegt intensivist Geert Meyfroidt. Fase 2A betekent dat 60% van de ziekenhuisbedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden voor COVID-patiënten. Het opschalen op intensieve zorg heeft ook een impact op de overlevingskans van COVID-patiënten, blijkt uit een studie van Sciensano en enkele Belgische universiteiten, waarover De Standaard en HLN  berichten.

In UZ Leuven liggen woensdag 70 patiënten met een coronabesmetting. Daarvan krijgen 22 mensen intensieve zorg. Dat is het hoogste aantal sinds 18 december vorig jaar.

"Dat we moeten opschalen is opnieuw slecht nieuws voor de reguliere zorg", vertelt Meyfroidt. "We zullen nog meer geplande chirurgische zorg die beslag legt op intensieve zorg, moeten uitstellen. De afdelingen staan klaar om op te schalen. Voor ons zal dat vooral in het kader van de herverdeling van patiënten zijn, omdat het in de regio nog relatief rustig blijft." Er zijn ook al een aantal operatiezalen in UZ Leuven gesloten.

Een studie van Sciensano en enkele Belgische universiteiten heeft in december vorig jaar vastgesteld dat het bijmaken van bedden op intensieve zorg een impact heeft op de kans op sterfte van een COVID-patiënt. De onderzoekers vonden dat de kans dat een COVID-patiënt sterft globaal met zes procent toeneemt als je in een ziekenhuis opgenomen wordt waar inderhaast extra IC-bedden zijn moeten bijplaatsen. Dat staat te lezen in De Standaard en HLN.

"Het zou te maken kunnen hebben met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel, maar dat is slechts een hypothese. Het is nog niet helemaal duidelijk", zegt Meyfroidt. "We weten dat het opschalen geen ideaal scenario is, maar we hebben geen andere keuze."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.