"Patiënten op intensieve zorg betaalden onterecht 3,9 miljoen euro supplementen" (Soc. ziekenfonds)

Op intensieve zorg zijn ereloon- of kamersupplementen bij wet verboden. Toch rekenden ziekenhuizen gedurende een periode van twee jaar 3,9 miljoen euro aan aan leden van de Socialistische Mutualiteiten, meldt het ziekenfonds zelf.

Binnen de periode van mei 2016 tot april 2018 zijn 3.746 opnames op intensieve zorg opgemerkt waar mogelijk onterecht supplementen werden aangerekend, luidt het. 

Merendeel ereloonsupplementen
Het totaalbedrag is 3,86 miljoen euro, waarvan 3,62 miljoen euro ereloonsupplementen en 238.333 euro kamersupplementen. Gemiddeld betaalt de patiënt 1.030,54 euro supplementen per opname, maar het ziekenfonds merkte uitschieters tot 36.000 euro.

Wie zelf kiest voor een verblijf in een eenpersoonskamer in het ziekenhuis, kan zowel kamer- als ereloonsupplementen aangerekend krijgen. Dat is niet het geval wanneer de patiënt op intensieve zorg terechtkomt. Dan mag het ziekenhuis volgens de wet geen supplementen aanrekenen, ook niet voor een eenpersoonskamer.

"Kijk je factuur altijd goed na en kom bij twijfel, voor je betaalt, naar je ziekenfonds", zegt algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten, Paul Callewaert. Het ziekenfonds zal contact opnemen met de betrokken ziekenhuizen om de te veel gefactureerde bedragen terug te betalen aan de patiënten. Daarnaast wil het fonds zijn leden proactief contacteren na een verblijf op intensieve zorg.

Overzicht

·       Totaal gedetecteerde supplementen: € 3.860.414,75

o   Ereloonsupplementen: € 3.622.081,53

o   Kamersupplementen: € 238.333,22

·       Aantal unieke leden: 3.545

·       Aantal opnames: 3.746

·       Gemiddelde supplementen per opname: € 1.030,54

·       Gemiddelde supplementen per lid: € 1.088,97

·       Hoogste supplementen aangerekend aan een lid: € 36.703,18

De jacht van de ziekenfondsen op de supplementen is al langer aan de gang maar kan volgens artsensyndicaten niet losgezien worden van de hospitalisatieverzekeringen van diezelfde ziekenfondsen en van het ondermaatse financieringssysteem dat de ziekenhuizen vandaag te beurt valt (en waardoor grote artsenafdrachten naar het ziekenhuis vloeien).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.