Riziv past bij verzet tegen laagvariabele zorg Raad Van State

Zoals De Specialist eerder meldde, spande het VAS (Oost- en West-Vlaanderen) een procedure op twee vlakken aan tegen de invoering van de laagvariabele zorg (LVZ). De ene tegenpartij, de Belgische Staat, diende een memorie van antwoord in. De andere tegenpartij (Riziv) verweert zich niet en gooit dus de handdoek in de ring. Uitspraak van de Raad van State 'binnenkort' of over hooguit een jaar.

De nieuwsbrief van het Vas geeft een stand van zaken. De Belgische Staat verklaart eerst de referentiebedragen en de totstandkoming van de wet LVZ (op 19 juli 2018) en het KB (2 december 2018). Bedoeling is om te bewijzen dat de wet transparant en tijdig is ingevoerd. Daarop volgt een argumentatie tegen de middelen die het advocatenkantoor dat het VAS verdedigt, aanbrengt.

Meteen ligt de bal in het kamp van dit advocatenkantoor dat nu binnen de zestig dagen moet antwoorden, "maar het is de bedoeling om vlugger te werken dan de voorziene eindtermijn." 

Riziv stil

Naast de Belgische Staat werd ook het RIziv aangevallen wegens de laattijdige publicatie  van het bericht op 21 december 2018. Dat ging over het globaal prospectief bedrag per opname in een ziekenhuis voor 2019 (in het Belgisch Staatsblad van 31december 2018). Meer bepaald over de eerste en tweede gedetailleerde verdeling tussen de verschillende geneeskundige verstrekkingen. Aan die verdelingswijze nam de verwerende partij aanstoot (cfr. mededeling op 14 februari 2019).

"Vreemd genoeg is er geen enkel verweer gekomen door de tegenpartij, het Riziv, binnen de wettelijke voorziene termijn van 60 dagen", aldus het Vas. "Dus kan het Riziv niet verder argumenteren (...) zelfs bij laattijdig argumenten wordt er geen rekening gehouden met de argumentatie.

Versnelde procedure

Wat bij het Vas (Oost- en West-Vlaanderen) alvast de vraag oproept of dit de eigen argumentatie bevestigt, namelijk dat de overheid, in dit geval het Riziv, onzorgvuldig optrad. Het advocatenkantoor onderzoekt nu of er nog een toelichtende nota moet komen. En dan is het wachten op de uitspraak van de Raad van State. "Aangezien de tegenpartij niet heeft geantwoord wat betreft dit verzoekschrift komt de procedure hierdoor wel in een versnelling."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.