Proefprojecten geïntegreerde zorg: september maand van de waarheid

De proefprojecten geïntegreerde zorg voor chronisch zieken trappelen ter plaatse. Ze wachten op het pakket van 208.000 euro dat de overheid - onder strikte voorwaarden - voor elk van hen reserveerde. Het formele goedkeuringsproces zal naar verwachting worden afgerond op het volgende Verzekeringscomité, op 9 september.

MediSfeer meldde het u bij het begin van de zomer. Er leeft enige bezorgdheid binnen de proefprojecten geïntegreerde zorg: de berekening van de "efficiëntiewinsten" (die opnieuw in het project moeten worden geïnvesteerd  waar ze zijn vastgesteld) was niet haalbaar. Waar zit de knoop? Bijna een jaar geleden werden de efficiëntiewinsten voor 2017 geëvalueerd op basis van het KB (dat alle proefprojecten inhield), aldus het Riziv. Maar de resultaten deden nogal wat vragen rijzen, luidt het. "Meer bepaald over de nauwkeurigheid van de schattingen en de identificatie van 'uitschieters'."

Het Intermutualistisch Agentschap kreeg dan ook de opdracht om het model van de efficiëntiewinsten grondig te analyseren. Vlak voor de zomervakantie stelde het mogelijke aanpassingen voor. Volgende stap: de nieuwe methode afwerken en dan weer het KB aanpassen. Dat is iets voor september, meent het Riziv.

"Tegelijkertijd werd besloten om voor elk van de proefprojecten één enkel forfaitair bedrag ter beschikking te stellen," aldus nog het Riziv. In totaal is hiervoor 2,5 miljoen  gereserveerd. Dus ongeveer 208.000 € per proefproject vermits er 12 projecten zijn.

Vertraging

Dit bedrag is echter nog niet toegewezen. De vertraging wordt verklaard "omdat het geplande gebruik van efficiëntiewinsten bij projecten nog niet is goedgekeurd door het Verzekeringscomité". Het goedkeuringsproces zal normaal gesproken deze maand zijn afgerond.  

Het lijdt geen twijfel dat de proefprojecten "nog niet voluit kunnen draaien" vooraleer ze stevig vorm hebben om op kruissnelheid te komen. Een soort sur-place dus, gedwongen door de omstandigheden. En dat terwijl ze nochtans al bijna halverwege hun geplande bestaan [van 4 jaar] zitten....

Lees ook:

> inclusie patiënten ernstig knelpunt

interne-audit-niet-mals-voor-proefprojecten-de-block-en-voorgangers

geintegreerde-zorg-projecten-geselecteerd

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.