"Regio Antwerpen-Waasland keten in strijd tegen slokdarm- en pancreaskanker" (UZA)

UZA is erkend als referentiecentrum voor complexe slokdarm- en pancreasoperaties. "De Antwerpse regionale samenwerking biedt snelle zorg op maat", heet het.

De federale overheid concentreert complexe slokdarm- en pancreasoperaties vanaf 15 juli 2019 in een beperkt aantal referentiecentra in België. Vandaag keurde het Verzekeringscomité die structuur goed.

Het UZA is erkend als referentiecentrum binnen een netwerk van Antwerpse en Waaslandse ziekenhuizen voor de chirurgische behandelingen van deze zeldzame kankers. Deze keten van zorg over de centra heen, focust op de best mogelijke uitkomsten voor patiënten, en voorziet een duidelijk en ondersteunend traject voor hen.

Voor pancreaschirurgie zal UZA een van de twee expertisecentra in Antwerpen zijn. Voor ingrepen bij slokdarmkanker, die nog minder frequent voorkomen, vormen de twee grote ziekenhuisnetwerken in Antwerpen, ZNA-GZA en Helix,één associatie.

De ingrepen zullen in het universitair ziekenhuis uitgevoerd worden door een chirurgisch team waarvan de vertrouwde chirurg van de patiënt deel uitmaakt. “Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de genezingskansen”, zegt dr. Geert Roeyen, pancreaschirurg.

Moleculair profiel

Het UZA heeft jarenlange ervaring in de chirurgische behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar pancreas- en slokdarmkanker. Naast de minimaal invasieve behandelingen en robotchirurgie, zet het universitair centrum ook sterk in op klinische studies en innovatieve technieken gericht op de lokale vernietiging van de tumoren.

Het moleculair profiel bepaalt in toenemende mate mee welke behandeling de beste optie biedt aan de patiënt. Het UZA legt zich al sinds 2015 toe op het ontrafelen van het moleculair profiel van de tumoren in het zogenaamde mDNA-platform, waarvan de Antwerpse en Waaslandse ziekenhuizen eveneens deel uitmaken. 
Hier leest u meer over het chirurgisch traject en de mogelijkheden in het UZA: pancreaskanker en slokdarmkanker.

Antwerpse regionale samenwerking biedt snelle zorg op maat

Het UZA werkt nauw samen met de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen uit de brede regio aan de uitbouw van dit patiëntgericht zorgprogramma. Er wordt een gemeenschappelijk zorgpad over alle lijnen van de gezondheidszorg heen opgesteld dat focust op een snelle en accurate diagnose, het voorbereiden van de patiënt op zijn behandeling, medische en paramedische ondersteuning en aangepaste nabehandelingen. 

Vlotte doorstroom

Ook toegankelijkheid en vlotte doorstroom is belangrijk. Na doorverwijzing door de huisarts, zal de patiënt zijn traject kunnen aanvangen in het nabijgelegen centrum, en automatisch verwezen en begeleid worden door de vertrouwde zorgverleners naar het referentiecentrum. Alle patiënten zullen na de diagnose binnen de week besproken worden op een gespecialiseerd multidisciplinair oncologisch consult. Dit heeft als doel om zo snel als mogelijk tot het juiste behandelplan samen met de patiënt te komen.

De operatie vindt plaats in het UZA en er is geen wachtlijst. Hier kunnen ze voor de chirurgische behandeling van hun aandoening rekenen op een ervaren en gespecialiseerd multidisciplinair zorgteam dat 24/7 klaarstaat.

Naast chirurgen en een gespecialiseerd OK-team, maken er gespecialiseerde paramedici, oncologen, intensivisten, interventieradiologen en gastro-enterologen deel van uit.  
De voorbereidende onderzoeken kunnen in het voor de patiënt vertrouwde centrum doorgaan.

Wanneer het medisch verantwoord en gewenst is, kunnen gehospitaliseerde patiënten na een initiële herstelperiode terug naar hun lokale ziekenhuis overgebracht worden om dichter bij hun familie te herstellen. De keten van zorgverleners streeft ook na om de nodige nabehandelingen voor de patiënt dicht bij huis te organiseren.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.