Riziv zoekt nog steeds piloot, bijna twee jaar na gepland vertrek Ri De Ridder

Het Riziv wil graag de functie van directeur-generaal van de afdeling Gezondheidszorg, die sinds het najaar van 2017 vacant is, invullen. Opeenvolgende aanwervingsprocedures eindigden zonder dat een succesvolle kandidaat gevonden werd. Waar ligt de verklaring van die moeilijke zoektocht?

Ter herinnering: Ri De Ridder was bijna twee jaar geleden pensioengerechtigd als topambtenaar van het Riziv, maar deed er toen op verzoek van de regering nog zes maanden bovenop om in april 2018 definitief afscheid te nemen. Intussen was de zoektocht naar een opvolger al een tijdje aan de gang.

Het Riziv ziet verschillende elementen voor de lacune sindsdien. Het wijst erop dat de instelling diverse selectierondes moest houden, "wat zich niet vaak voordoet, maar evenmin uitzonderlijk is."

Het Riziv herinnert er in de eerste plaats aan dat bij de Copernicus-hervorming voor de managementfuncties in federale administraties het systeem werd ingevoerd van de ambtstermijn - 6 jaar met regelmatige evaluatie. Gedaan met statutaire benoemingen of benoemingen door de regering of verantwoordelijke ministers.

Ten tweede zette Selor als aanvulling op dit principe, een selectieproces op om de geschiktheid van de kandidaten te objectiveren. In dit geval een geïnformatiseerde selectietest, gevolgd door een jurytest met oplossing van een managementzaak en verificatie van de sectoriële vaardigheden. "De politieke keuze kan worden gemaakt op basis van het succes en de rangschikking van de kandidaten", aldus nog het Riziv.

Niemand uitverkoren

Maar nu de feiten. De rekruteringsgolven om de juiste persoon te vinden aan het hoofd van de afdeling Gezondheidszorg volgden elkaar op en niemand kwam als laureaat uit de bus. "Telkens waren er meerdere kandidaten", bevestigt het Rizivi, 'maar weinigen slaagden in de eerste test en niemand overleefde de tweede."

Ondervinden andere administraties soortgelijke problemen bij de zoektocht naar een topambtenaar? Volgens het Riziv kampten alle federale administraties sinds deze hervormingen met problemen (geen enkele kandidaat werd geschikt bevonden na de formele selectieprocedure, geen enkele kandidaat is als "voor de hand liggend" aangekruist). Daarom is die organisatie van één, twee of drie selectiegolven "geen algemene praktijk, maar ook geen uitzondering". Het Instituut ziet dit als een bewijs van "onpartijdige en veeleisende selectie", in overeenstemming met de te nemen verantwoordelijkheden.

"Selectie echt open"

Is het mogelijk dat het moeilijke federale politieke klimaat, naast de vereiste van de functie, ook mogelijke kandidaten afschrikt? Net zoals onzekerheid over de exacte toekomst van de positie, nu de redesign van de gezondheidsdiensten op til is?

"We denken niet dat de politieke context de mindere aantrekkingskracht kan verklaren, noch dat de redesign onzekerheid met zich meebrengt over de toekomst van de functie," dixit het Riziv. "Wij noch de sociale partners willen de dienst afschaffen of hem met andere administraties fuseren. Het beleid en de samenwerking versterken (bedoeling van de redesign) kan best met respect van de betrokken instellingen."

Het Riziv eindigt vermanend: "Sommigen dachten misschien dat de functie al was toegewezen aan de een of de ander", maar, zo houdt het vol, "er zijn geen kandidaten die worden voorgetrokken, de selectie is echt open."

Moraal van het verhaal: "Dit avontuur blijven aandurven". In het bijzonder beklemtoont het Riziv het professionalisme en de meervoudige expertise van het team dat de DG-functie ondersteunt. De aanvraagperiode sluit op 16 september.

> Lees ook: Wilt u de volgende directeur-generaal van het Riziv worden?

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.