Sandra Verelst op kruissnelheid als hoofdarts H Hart Ziekenhuis Leuven

Dr. Sandra Verelst is in september gestart als hoofdarts in het Heilig Hart Ziekenhuis Leuven. Ze nam de fakkel over van dr. Guy Swinnen die de functie sinds januari 2023 ad interim vervulde. Voordien was ze bijna 12 jaar aan de slag als diensthoofd spoedgeneeskunde in het UZ Leuven.

Haar verhaal in het Heilig Hart is dus nieuw, hoewel ze de voorbije jaren al kennis maakte met het ziekenhuis, heet het op de site van het Heilig Hartziekenhuis. Daar getuigt ze als volgt:

“Begin 2020 werd vanuit het Plexus ziekenhuisnetwerk een intentieverklaring ondertekend voor het opstellen van nieuwe samenwerkingsakkoorden tussen de spoedgevallendiensten van de twee Leuvense ziekenhuizen. Op die manier maakte ik stelselmatig kennis met de visie en aanpak van het Heilig Hart ziekenhuis. We hebben toen een fijne samenwerking opgebouwd. Het werd mij ook vrij snel duidelijk dat de schaalgrootte van het ziekenhuis kansen biedt om zaken te realiseren.”

De vacature voor hoofdarts werd opengesteld na het plotse overlijden van dr. Peter Reynaert in januari 2023. In afwachting van de invulling van de vacature en de indiensttreding van dr. Verelst, vervulde dr. Guy Swinnen, diensthoofd anesthesie en lid van de Raad van bestuur, tijdelijk de rol van hoofdarts ad interim.
Dr. Verelst: “De omstandigheden voor de vacature waren uiterst betreurenswaardig. Ik zag hier echter des te meer een reden om de visie en missie van Peter Reynaert en van het ziekenhuis verder te zetten. Samen werken aan goede zorg voor onze patiënten alsook aan de tevredenheid van al onze medewerkers.”

Samenwerken binnen Plexus

Projecten rond samenwerking binnen het Plexus-netwerk zullen in de komende jaren zeker een uitdaging worden. “Ik ben overtuigd dat er met de degelijke visie en missie van dit ziekenhuis en een open communicatie met onze partners ongetwijfeld een duurzaam beleid gerealiseerd kan worden”, aldus de nieuwe hoofdarts.

Ze specialiseerde zich in algemene inwendige geneeskunde met bijkomende bijzondere beroepstitels in de intensieve zorg en urgentiegeneeskunde. Verder volgde ze nog opleidingen in rampengeneeskunde en -management, net als in ziekenhuisbeleid en –management. In 2014 behaalde ze de graad Doctor in de Biomedische Wetenschappen met als titel “Emergency Department crowding in relation to in-hospital adverse medical events”.

Belasting spoed door dronken patiënten

In haar hoedanigheid als spoedarts pakte ze nog uit met een studie die het aantal patiënten naging dat zich aanbiedt met een alcoholintoxicatie op de spoeddiensten van de Leuvense ziekenhuizen UZ Leuven en Heilig Hart Leuven. Dat nam tussen 2008 en 2019 i met de helft toe. Opmerkelijk: het zijn jongeren en studenten, maar vooral vijftigers die op spoed terechtkomen met problematisch drinkgedrag. “De groep vijftigers heeft over alle leeftijden heen ook de hoogste alcoholwaarden", verklaarde ze toen. "Vaak gaat het om chronische drinkers. Bij tachtig procent van alle patiënten is een alcoholintoxicatie een eenmalig incident. De overige twintig procent staat in voor de hélft van alle alcoholintoxicaties. In de tijdsspanne van onze cijfers kwamen chronische drinkers soms twee keer, maar in een extreem geval ook 46 keer opnieuw binnen op spoed. Het is frustrerend dat je steeds weer dezelfde mensen ziet terugkeren.”

Dat dagelijks gemiddeld vijf dronken patiënten binnengebracht werden of begeleid werden na hun roes betekent een zware belasting voor het zorgpersoneel, die eigenlijk te vermijden is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.