Sokken contra mentale gezondheidsproblemen

Op vrijdag 7 juni start de Belgian Medical Students' Association (BeMSA) de campagne #SunnySocks4Docs. U wordt aangemoedigd om op die dag twee verschillende kleurrijke sokken aan te trekken en daarvan online een foto te posten. Dat om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals.

"Er bestaan in onze maatschappij heel wat stigma's rond mentale gezondheidsproblemen. Vaak is dat heel subtiel, mensen weten niet goed hoe ze moeten reageren of hoe ze medeleven en compassie kunnen uitstralen. Ook binnen de gezondheidssector bestaat hierrond taboe", vertelt Vincent Raymaekers, geneeskundestudent en vicevoorzitter van BeMSA. "Uit onderzoek van de KU Leuven en IDEWE uit 2012 blijkt dat 40% van de Belgische artsen met emotionele uitputting kampt en dat is een hallucinant cijfer." Ook eerder onderzoek van onder meer dokter Eric Boydens en ondergetekende doorbrak dat taboe al in het begin van deze eeuw.

Vincent Raymaekers: "Vandaag wordt nog steeds verwacht van artsen dat hun werk op de eerste plaats komt, boven zichzelf, familie en vrienden. Maar als arts of paramedicus is een goede zelfzorg uiteindelijk het beste wat je je patiënten kan bieden. Lange dagen, korte nachten en depersonalisatie leiden immers tot minder goede kwaliteit en veiligheid van zorg."

Start to talk

Voor haar medestudenten organiseert BeMSA praatsessies via het project 'Start To Talk', geneeskundestudenten kunnen er open communiceren over problemen die ze ervaren. "In het werkveld ontbreken deze initiatieven echter vaak, voor artsen en paramedici met mentale gezondheidsproblemen zijn er weinig aanspreekpunten", luidt het nog.

Deelnemers die dan twee verschillend gekleurde sokken dragen, worden verzocht om een foto te nemen van hun sokken op het werk en die op sociale media te posten met de hashtag #SunnySocks4Docs.

Ook de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent (www.UGent.be) en het Universitair Ziekenhuis Gent (www.UZGent.be) springen op de boot.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.