Tientallen verpleegkundigen vrezen vervangen te worden door lager gekwalificeerd personeel

Tientallen verpleegkundigen hebben woensdag actie gevoerd aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ze vrezen dat ze door de hervorming van het verpleegkundig beroep vervangen worden door minder gekwalificeerd personeel, waardoor de veiligheid van patiënten in gevaar zou komen.

De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB) diende begin 2024 een beroep in bij het Grondwettelijk Hof tegen de hervorming van het verpleegkundig beroep van Vandenbroucke. De vereniging is bezorgd over het beroepsprofiel 'basisverpleegkundige'. De minister riep dat profiel afgelopen jaar in het leven nadat ons land voor de verpleegopleiding in het hoger beroepsonderwijs door Europa in gebreke werd gesteld. Via het profiel van basisverpleegkundige wil de minister een mouw passen aan de Europese bezwaren.

De verpleegkundigen die woensdag actie voerden, zijn wel voorstander van de oprichting van een nieuw statuut voor mensen die actief zijn in de verpleegkunde. "Maar niet op deze manier", zegt Yves Maule, verpleegkundig diensthoofd kritische geneeskunde. "Het totale project is interessant, maar het bevat 'onsmakelijke' elementen, zoals het gebrek aan een wettelijke definitie van complexe zorg."

Ze vinden het niet normaal dat een assistent dezelfde vaardigheden zou moeten hebben als een professional die vier jaar opleiding volgde. Voorts klagen ze aan dat de administratieve lasten almaar meer verhogen. "We hebben logistieke hulp nodig, goed opgeleide zorgverleners en geen assistenten met een slechte opleiding", getuigde een verpleegkundige.

> Wetswijziging uitbreiding takenpakket verpleegkundige aangenomen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.