Trots en winstgevend UZA blikt terug op 40-jarig bestaan

Het 40-jarige UZA heeft zijn jaarverslag klaar. Met een winst van 14,8 miljoen mag het ziekenhuis niet klagen. Het aantal raadplegingen lag op meer dan 714.000, de daghospitalisatiess op bijna 50.000 en de klassieke verblijven met overnachting gingen net voor bijj de 30.000. Dat zijn, naast de 18.364 operaties, de kerncijfers.

Het jongste UZ van Vlaanderen doet het dus zeker niet slecht. Slechts enkele van de vele paradepaardjes: de verwezenlijkingen bij NKO (met onlangs nog een wereldprimeur van prof. dr. Vedat Topsakal). Ook de niertransplantaties blijven een uithangbord voor het ziekenhuis. Transplantatiecoördinator Walter Van Doninck blikt terug op de geschiedenis van het transplantatiecentrum en kijkt ook vooruit met nieuwe mogelijkheden die stamcel- en xenotransplantaties kunnen bieden.

Erkende aortakliniek

Verder sprong de erkenning van de aortakliniek als referentiecentrum voor aortabehandelingen eruit. Na een audit doorheen het ziekenhuis kende het VascERN (Europees Referentie Netwerk voor zeldzame vaatziekten) het label met de hoogste score toe aan de aortakliniek. Daar komen patiënten terecht bij een multidisciplinair team van specialisten binnen de cardiologie, cardiochirurgie, thorax- en vaatheelkunde, medische genetica, nucleaire geneeskunde en radiologie voor de behandeling en opvolging van aandoeningen aan de hoofdslagader.

Nog meegeven dat het UZA in 2018 als eerste ziekenhuis in Vlaanderen een internationale erkenning kreeg als level 1 traumacentrum.

Ook het opleidingsnetwerk van het UZA mag er zijn, met 572 specialisten in het opleidingsnetwerk (717 stages geneeskunde). De voorlopige cijfers laten zien dat er 401 commerciële en wetenschappelijke studies liepen, een daling wel tegenover het jaar voordien (458).

Het ziekenhuis is een zogenaamde ‘top employer’ met zowat 3.000 medewerkers (2.315 FTE’s). Daarbij 432 artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.