Veelzijdige dr. Ilke Montag van Imelda naar Jan Yperman

Dokter Ilke Montag, bijna vier jaar aan het roer als medisch directeur van Imelda Bonheiden, zal die functie nu vervullen in het Jan Ypermanziekenhuis Ieper. Met ongetwijfeld nieuwe accenten.

Sinds januari 2016 maakt Ilke Montag als medisch directeur deel uit van het bestuur van Imelda Bonheiden onder leiding van algemeen directeur Bart Pardon. Maar nu slaat ze dus de vleugels uit naar Jan Yperman om er hoofdarts Lieven Allaert op te volgen die weldra met pensioen gaat.

Second victim

Dokter Montag, van opleiding nucleair geneeskundige, profileerde zich als een veelzijdige medisch directeur met aandacht voor het HR-beleid. In het 100ste nummer van De Specialist enkele jaren geleden ventileerde ze haar mening hierover zo: “Voor de hoofdarts moet niet enkel de zorg voor de patiënt centraal staan, maar ook die  voor de zorgenden. Gelukkig krijgt geleidelijk aan het second victim de plaats die het verdient. En zo wordt de hoofdarts voor een stuk personeelsdirecteur voor de artsen. De plaats waar er ook eens een traan kan en mag vloeien en waar de arts mens mag zijn.”

Ze verwees naar de andere invulling van artsentaken op de werkvloer (canMEDS-rollen): “De arts is niet alléén de medisch deskundige, beroepsbeoefenaar, gezondheidsbevorderaar maar ook communicator, academicus, samenwerker en organisator. Rollen die soms niet eenvoudig te combineren zijn. We zijn geëvolueerd van patiënten met een acute pathologie naar chronische, steeds ouder wordende patiënten. Patiënten die een andere zorg verwachten: arts en patiënt leggen nu veel langer samen een traject af, waarbij de arts toch ook de rol van “coach” opneemt.”

"Het accreditatietraject duwt een instelling vooruit, op alle departementen. Maar kan ook de spanning tussen departementen doen toenemen. En na de overwinning mag en moet er tijd zijn om te vieren, maar ook tijd voor bezinning en het borgen van de geleverde inspanningen."

Ze schreef hierover ook een opiniestuk in De Specialist waarin ze haar ongeduld uitdrukte over de uitblijvende ziekenhuishervorming. Verder zette ze haar mening uiteen op het Memho-symposium van De Specialist in een fel gesmaakte presentatie over HR. Vorig jaar sprak ze over dat thema ook nog op het symposium voor vrouwelijke artsen onder de noemer:  ‘Vrouwelijke artsen en burn-out’.

Dokter Montag is nog filosofisch gepokt en gemazeld en is sinds kort actief als auditor bij NIAZ, terwijl tevens het elektronisch medisch dossier haar interesse wegdraagt.

De Specialist wenst haar succes in haar nieuwe functie. Wie zei daar weer dat we te weinig vrouwelijke artsen-managers telden?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.