Vijfjaarlijkse regeringsprijs voor geneeskunde voor Herman Goossens

De Antwerpse microbioloog Herman Goossens is maandagnamiddag bekroond met de vijfjaarlijkse regeringsprijs voor de geneeskundige wetenschappen. Goossens ontving uit handen van federaal Gezondheidsminister Maggie De Block 18.000 euro. Aan Franstalige kant ging dezelfde prijs naar Stefan Constantinescu, van de Université Catholique de Louvain. "Dankzij wetenschappelijk onderzoek komen we steeds tot nieuwe ontdekkingen die onze geneeskunde en dus de patiënt vooruithelpen", aldus De Block.

De laureaten werden voorgesteld door een gemeenschappelijke jury van de Académie royale de Médecine de Belgique (ARMB) en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB), en de prijzen zijn toegekend door de federale regering bij Koninklijk Besluit.

Goossens kreeg de prijs voor een werk over de ontwikkeling van standaarden en instrumenten voor de beheersing van dreigende epi- en pandemische infectieziekten in Europa, met vooral aandacht voor antibioticaresistentie. Het onderzoek van Goossens "heeft geleid tot het aanzetten van beleidsmakers wereldwijd om het antibioticagebruik terug te dringen bij mens en dier". Voor de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft het werk van Goossens "dus een ontegensprekelijke maatschappelijke impact".

Constantinescu kreeg de prijs voor een bundel publicaties over cytokine. Zijn werk is van een "indrukwekkend hoog wetenschappelijk niveau", aldus de Academie.

De prijs werd voor het eerst toegekend in 1859.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.