Waar liggen oorzaken van Brussels financieel ziekenhuisdebacle?

Dat zes op de tien Brusselse algemene ziekenhuizen met rood krijt schrijven, raakte vorige week al bekend. Nu raakten daarover ook meer details bekend.  De koepel Gibbis analyseerde een en ander en geeft  ook oorzaken aan.

Afgelopen weekend lichtte de hoofdeconoom van de Brusselse ziekenhuiskoepel Gibbis, Dieter Goemaere, een en ander toe in De Tijd. Vorig jaar maakten de ziekenhuizen een duik van 7,6 miljoen winst in 2021 naar 14 miljoen verlies. De oorzaken zijn doorgaans dezelfde als in Vlaanderen, aangedikt met typisch Brusselse problemen zoals meer onbetaalde facturen (125 tot 140 miljoen) omdat Brussel meer armoede kent, wat leidt tot 27% van de in totaal onbetaalde ziekenhuisfacturen voor ons land. Dat terwijl Brussel maar 15% van de Belgische patiënten behandelt. 

Goemaere geeft nog aan dat de meerkosten voor energie dit jaar voor de Belgische ziekenhuizen oplopen tot 376 miljoen, terwijl slechts 80 miljoen wordt gecompenseerd. Exploderende kosten zijn verder cybersecurity, pensioenen van statutair personeel en ondersteuning van zorgpersoneel. Zo groeit de vraag naar bijkomende investeringen door de overheid naar 650 miljoen per jaar. Door de miljardensteun tijdens corona werd die pil even verguld, maar nu is er dus de harde reallity check.

> 60% Brusselse ziekenhuizen in rode cijfers

> Opdoffer van 30 miljoen voor Vlaamse ziekenhuizen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.