We zijn gespecialiseerd in het ‘overleg nadien’  (Donald Claeys, VBS) 

Hoe verklaart secretaris-generaal Donald Claeys de stembusuitslag vanuit gezondheidszorgperspectief? Een evaluatie van de contingenteringsmaatregelen, de kwaliteitswet, de netwerken.

“Maggie De Block is met de artsenquota op het laatste moment de mist ingegaan, al was de oorspronkelijke wil niet slecht om dat dossier toch op te lossen. Op Vlaams niveau moet men echt werk gaan maken van die subquota om zekerheid te bieden aan de studenten. Men moet het wel correct uitleggen aan de jongeren in een constructief overleg met beroepsorganisatie, universiteiten en studenten”, reageert secretaris-generaal van het VBS Donald Claeys.

“Belangrijk was de kwalteitswet die De Block in extremis nog doordrukte. Maar dan moet het overlegmodel werken. Nu doet men alsof men gaat overleggen en dan zegt men brutaal vanuit het kabinet: “Het is zo en niet anders.” Dat heeft bij vele artsengroepen en -vertegenwoordigers kwaad bloed gezet. Het portfolio en “levenslang leren” zijn goede ideeën, maar je moet ze wel zonder administratieve overlast uitwerken in een prospectief overleg, de federale administratie heeft hiervoor bekwame mensen die zeker het constructief overleg model omarmen. Ik denk dat dit ook geldt voor de gemeenschappen. De kabinetten moeten dit eerder bewaken dan opleggen. We zijn gespecialiseerd in  het overleg nadien!  En dat betekent heel wat tijdsverspilling en nutteloze manoeuvers zoals stappen naar de Raad van State.”

“Idem dito voor de netwerken die op zich zinvol zijn, maar dat wil niet zeggen dat je allerlei regeltjes moet schrijven waarmee je je nadien vastrijdt. Wel luisteren naar wat je hebt als artsen- en specialistenpotentieel, dat in mijn ogen van hoog niveau is.  Bijvoorbeeld de zorgconcentratie wordt  een ramp omdat men de algemene kwaliteit van de ziekenhuizen in ons land verarmt, men heeft dat in onze buurlanden ook al  ervaren. Onze minister wil toch niet naar een NHS-systeem? Men zegt dat men dat niet wil, maar men is dat model wel aan het bouwen.”

“Het VBS moet zich daarbij niet met de centen bezighouden, dat is een syndicale opdrachtl. Wel met de inhoud”, besluit dokter Claeys. 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.